Mısır turizmi Gazze savaşından nasıl etkilendi?

Güney Sina bölgesinin çatışmalardan kısmen etkilendiği tahmin edilirken, Luksor ve Asvan şehirleri ise savaşın etkilerinden uzak kalmış görünüyor.

Mısır, Güney Sina'daki turizm kayıplarını telafi etmek için Luksor ve Asvan'a güveniyor. (Luksor'daki Hatşepsut Tapınağı-Şarkul’l Avsat)
Mısır, Güney Sina'daki turizm kayıplarını telafi etmek için Luksor ve Asvan'a güveniyor. (Luksor'daki Hatşepsut Tapınağı-Şarkul’l Avsat)
TT

Mısır turizmi Gazze savaşından nasıl etkilendi?

Mısır, Güney Sina'daki turizm kayıplarını telafi etmek için Luksor ve Asvan'a güveniyor. (Luksor'daki Hatşepsut Tapınağı-Şarkul’l Avsat)
Mısır, Güney Sina'daki turizm kayıplarını telafi etmek için Luksor ve Asvan'a güveniyor. (Luksor'daki Hatşepsut Tapınağı-Şarkul’l Avsat)

İsrail'in Gazze’de süren saldırısı, Mısır dahil olmak üzere komşu ülkelerde etkisini yavaş yavaş göstermeye başlarken, çatışmaların, Noel zamanında otel doluluk oranlarını olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor.

Standard & Poor's’un hazırladığı son raporda, ‘Gazze’de savaş devam eder veya genişlerse Mısır, Lübnan ve Ürdün'ün turizm gelirlerinin %10 ila %70’ini kaybedebileceği’ belirtildi.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakan Yardımcısı Gade Şibli ‘Gazze'deki savaşın Mısır turizmine etkisinin’ olduğunu belirtirken, ancak ‘bu etkinin çok büyük olmadığını, bölge ve turistik pazarın doğasına göre değiştiğini' söyledi. Şibli, ‘Taba (Güney Sina) gibi bazı bölgelerin büyük ölçüde etkilendiğini ve rezervasyon iptallerinin yaşandığını, ancak Luksor ve Hurgada gibi şehirlerin aynı derecede etkilenmediğini’ belirtti.

Seyahat uzmanı Muhammed Kerem, Şarm el Şeyh gibi şehirlerin savaştan etkilendiğini ancak Güney Mısır’da bulunan Luksor ve Asvan gibi şehirlerdeki kış turizm sezonuna büyük bir etkisi olmadığını belirterek, "Çünkü bu şehirler, çatışmanın merkezine uzak” dedi.

Mısır'ın Otel İşletmeleri Komitesini Başkanı Ala Akl, geçen ay Kızıldeniz kıyısındaki Taba ve Nuveybe şehirlerinde yüzde 90'a yakın turistik tesisin kapatıldığını söyledi.

Mısır'ın genel turistik noktalarında etkilerin konuşulamayacağını ifade eden Şibli, çünkü her bölgenin diğerinden farklı turistik önemde olduğunu vurguladı. Bakan Yardımcısı Şibli ile aynı fikirde olan Luksor Turizm Odası Başkanı Serut Acmi ise savaşın turizmi etkilediğini ancak Luksor'da etkinin büyük olmadığını belirterek, "Fransa, İtalya ve genel olarak Avrupa'dan bazı rezervasyonlar küçük oranlarda iptal edildi. İptaller arasında Luksor’u ziyaret edecek olan ya da Sina ve diğer yerlerdeki dini mekânları ziyaret edecek olan turistlerinin rezervasyon iptalleri de bulunuyor” dedi.

Standard & Poor's’a göre, 2023 yılının ilk yarısında Mısır, 7 milyondan fazla turisti ağırlayarak turist sayısında son yılların en yüksek sayısına ulaştı.

Kahire, bu yıl içinde turist sayısının 15 milyona ulaşmasını umuyordu ancak Gazze savaşının etkisiyle bu hedefe ulaşılması zor görünüyor. Yine de Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakan Yardımcısı, bu hedefe ulaşabilme imkânı olduğunu düşünüyor. Turizm Bakanlığı yetkilileri, ‘şimdiye kadar sınırlı bir etkisi olduğunu’ belirtse de, Standard & Poor's tarafından yayınlanan bir rapor, Mısır'daki turizm gelirlerinin çatışma süresine bağlı olarak %10 ile %70 arasında düşeceğini öngörüyor. Ancak turizmci Muhammed Kerem, bu tahminlere şüpheyle yaklaşıyor ve ‘savaşın turizm sektörünü etkilemesi doğal olsa da, bu etkinin büyük olmayacağını ve Mısır’ın tüm turistik bölgelerini kapsamayacağını’ söylüyor. Kerem, Noel sezonu için Sina şehirlerinde tur rezervasyonlarında bir düşüş olacağını, ancak diğer Mısır şehirlerine aynı derecede yayılmayacağını’ tahmin ediyor.

Mısır Hükümeti Bilgi Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, “2022-2023 mali yılının ilk dokuz ayında turizm gelirlerinde bir artış kaydedildi ve bu gelir, 8.2 milyar dolarlık önceki mali yıla kıyasla 10.8 milyar dolara ulaştı. Önemli bir turizm ülkesi olan Mısır, 2028 yılına kadar yıllık 30 milyar dolarlık turizm geliri, 2030 yılına kadar ise 30 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.