UNICEF: Gazze'de yaklaşık 800 bin çocuk yerinden edilmiş durumda

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail'in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze'de yaklaşık 800 bin çocuğun yerinden edildiğini bildirdi

(AA)
(AA)
TT

UNICEF: Gazze'de yaklaşık 800 bin çocuk yerinden edilmiş durumda

(AA)
(AA)

UNICEF Sözcüsü James Elder, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, Gazze'deki sağlık durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Elder, Gazze'de temiz suya ve sanitasyona erişimdeki kısıtlama devam ettiği sürece ölen çocuk sayısında trajik bir artışın yaşanacağını belirtti.

Gazze'de yağmur mevsiminin başladığına da dikkati çeken Elder, çocukların ciddi olarak kitlesel salgın riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Elder, "Gazze'de şu ana kadar 5 bin 350'den fazla Filistinli çocuğun öldürüldüğü bildirildi. Bu, içler acısı. Acı, Gazze'ye yerleşiyor. Gazze'de yaklaşık 800 bin çocuk yerinden edildi. Bu da çocuklar için daha fazla can kaybı potansiyelini önemli ölçüde artırıyor." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'de her 10 dakikada 1 çocuğun öldüğünü ve 2 çocuğun ise aile üyeleriyle korkunç bir şekilde yaralandığını belirterek, İsrail'in yoğun saldırılarına maruz kalan ve hizmet veremeyecek duruma gelen Şifa Hastanesi'ndeki durumun, Gazze'de çekilen acıları gözler önüne serdiğini söyledi.

Lindmeier, Şifa Hastanesi'ndeki 200 hasta ve 50 sağlık çalışanını tahliye etmeyi planladıklarını belirterek, Gazze'deki hastane ve kliniklerin sadece yarısından azının hizmet verebildiğini, bunların da düşük bir kapasitede çalıştığını vurguladı.

Gazze'deki sağlık sisteminin, binlerce yaralı, kritik hasta ve artan salgınlarla başa çıkmaya çalıştığını vurgulayan Lindmeier, "(Gazze'deki sağlık merkezleri) Neredeyse hiç su, yakıt, yiyecek, elektrik veya tıbbi malzeme olmadan bakım sağlıyorlar." dedi.

Lindmeier, "Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 72 bin üst solunum yolu enfeksiyonu, yaklaşık 49 bin ishal, 1021 su çiçeği ve 17 bin 274 cilt enfeksiyonları vakası görüldü. İki binden fazla kanser hastası, binden fazla hayatta kalmak için diyalize ihtiyaç duyan hasta, kardiyovasküler hastalıklar sahibi 50 bin hasta ve 60 binden fazla diyabet hastası risk altında. Gazze'de tahminen 50 bin hamile kadın var ve bunların birçoğu tecrübeli hizmetli olmadan doğum yapacak." ifadelerini kullandı.

Gazze için acil insani ateşkes çağrısında bulunduklarını belirten Lindmeier, insani yardım ve yardım ekiplerine engelsiz erişim için taleplerini yineledi.

"Gazze'de 1,6 milyon kişi yerinden edildi"

Toplantıya çevrim içi katılan BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başekonomisti Arif Husain de Gazze'deki nüfusun tamamının (2,2 milyon) gıda desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Husain, Gazze'deki 1,6 milyon kişinin yerinden edildiğini söyledi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.