"Havai fişekle canlı koyunları havaya uçuran" iki ziraat öğrencisi tutuklandı

Plumpton Koleji, olaya karıştığı iddia edilen 4 öğrenciyi okuldan uzaklaştırdı

(Temsili/Unsplash)
(Temsili/Unsplash)
TT

"Havai fişekle canlı koyunları havaya uçuran" iki ziraat öğrencisi tutuklandı

(Temsili/Unsplash)
(Temsili/Unsplash)

"Rahatsız edici" diye nitelendirilen olayda bir koyunun henüz canlıyken havai fişekle havaya uçurulduğu iddiası üzerine iki ziraat öğrencisi tutuklandı.

2 Kasım'da Birleşik Krallık'taki Ditchling Beacon yakınlarında meydana gelen olayın ardından Batı Sussex'teki Plumpton Koleji'nden 4 öğrenci okuldan uzaklaştırıldı ve polis soruşturması da devam ediyor.

18 ve 20 yaşlarındaki iki öğrenci, koruma altındaki bir hayvana gereksiz yere acı çektirme ve mala zarar verme şüphesiyle tutuklandı ve şartlı kefaletle serbest bırakıldı.

Kolej iki şüpheliyi kalıcı olarak okuldan uzaklaştırdı. Diğer iki öğrenci de "öğrenci refahını güvence altına almak ve polis soruşturmasının bütünlüğünü korumak amacıyla" derslerini bıraktı.

Plumpton College sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada olayın kolej faaliyetleriyle ilgili olmadığını ve kampüs dışında yaşandığını doğruladı.

Müdür Jeremy Kerswell şunları söyledi:

Bu olay karşısında dehşete düşmüş durumdayız ve olayın diğer öğrencilerimiz, personelimiz ve topluluğun daha geniş bir kısmı üzerindeki etkisinden dolayı üzüntü duyuyoruz. Değerlerimizi ve her gün ulaşmaya çabaladığımız yüksek standartları hiçbir şekilde temsil etmeyen bu olayın tetiklediği duyguların derinliğini her zaman anladık ve yansıttık. Bu zor dönemde bize destek olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz; kesinlikle bu deneyimden dersler çıkaracak ve öğrencilerimizi hayvan refahı konusunda emsal uygulamalarla eğitmeye devam etmek için elimizden geleni yapacağız.

Sussex polisinden Emniyet Amiri Rachel Swinney şunları söyledi:

Son derece ciddiyetle ele aldığımız bu rahatsız edici haberle ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütülmekte. Kendi iç disiplin önlemlerini alan ve soruşturmamıza tam destek veren kolejle irtibata geçtik. Ayrıca koyunların sahibi, yerel çiftçiler ve topluluğun daha geniş bir kısmıyla da içlerini rahatlatmak ve tavsiye almak için iletişime geçtik. Soruşturmaya yardımcı olabilecek bilgiye sahip olan herkes Chelmsford operasyonuna bildirerek internet üzerinden ya da 101 numaralı telefondan polisle irtibata geçebilir.

Independent Türkçe



30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
TT

30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)

Gökbilimcilerin yıllardır aşina olduğu kahverengi cücenin aslında iki cisim olduğu ortaya çıktı. Türünün ilk örneği olan ikili sistemin tespiti, yıllardır çözülmeyi bekleyen bir gizemi de aydınlattı.

1995'te keşfedilen Gliese 229B, bulunan ilk kahverengi cüceydi. "Başarısız yıldız" da denen bu cisimler, yıldızlar gibi gaz ve toz bulutunun çökmesi sonucu oluşsa da çekirdeklerinde nükleer füzyonu tetikleyecek kütleye sahip değiller. 

Yaklaşık 19 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen Gliese 229B'nin beklenenden çok daha sönük olması uzun zamandır gökbilimcilerin kafasını kurcalıyordu.

Gökcisminin aslında iki ayrı kahverengi cüce olduğu teorisi ortaya atılsa da bir türlü kanıtlanamamıştı.

Önde gelen hakemli dergi Nature'da dün (16 Ekim) yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, Şili'deki Çok Büyük Teleskop'u kullanarak bu teoriyi doğruladı. 

Gliese 229B'den yayılan ışığı inceleyen araştırmacılar, zıt yönlerde dönen iki ayrı kahverengi cüce olduğunu gördü. 

Gliese 229Ba ve Gliese 229Bb adı verilen cisimler, yaklaşık 6 milyon kilometre gibi çok yakın bir mesafeden birbirinin etrafında dönüyordu. Bu mesafe kulağa epey uzak gelse de 19 ışık yılı uzaklıktan bakıldığında, aslında cisimlerin ayırt edilmesini engelleyecek kadar yakın.

Daha önce kahverengi cüce çiftleri saptanmıştı ama bu ikili, çok daha yakın bir şekilde dönüyor. Birbirlerinin yörüngesi etrafındaki dönüşlerini 12 günde tamamlayan cisimlerden biri Jüpiter'in 38, diğeri de 34 katı kütleye sahip.

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) doktora öğrencisi ve makalenin başyazarı Jerry Xuan, "Gliese 229B, örnek bir kahverengi cüce olarak kabul ediliyordu" diyerek ekliyor:

Artık bu cismin doğası hakkında başından beri yanıldığımızı öğrendik. Bir değil iki taneler.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden çalışmanın ortak yazarı Rebecca Oppenheimer ise bulgular hakkında "Evrenin ne kadar tuhaf olduğunu ve yıldız sistemlerinin bizimkinden ne kadar farklı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

Gliese 229B ikilisinin nasıl meydana geldiği henüz net değil. Bilim insanları, onları oluşturan toz ve gaz bulutunun ikiye ayrılarak iki tane kahverengi cüce "tohumu" üretmiş olabileceğini düşünüyor.

Aralarında kütleçekimsel bir bağ oluşan bu tohumlar, bugün görülen cisimleri meydana getirmiş olabilir.

İlk kahverengi cücenin aslında ikiz olması, bu türden daha fazla çift olabileceği düşüncesini de akla getiriyor. 

Araştırmacılar bundan sonra birbirine çok yakın mesafeden dönen kahverengi cüce çiftlerini aramayı planlıyor. 

Caltech'ten Prof. Shri Kulkarni, yeni çalışma hakkında "Neredeyse 30 yıl sonra yeni bir gelişme olduğunu görmek çok güzel" diyor. Son araştırma ekibinde yer almayan ancak Gliese 229B'yi ilk keşfedenler arasında olan Prof. Kulkarni ekliyor: 

Bu ikili sistem insanı yine hayrete düşürüyor.

Independent Türkçe, Space.com, Associated Press, Nature