Qiddiya Projesi 2030’da ne sunacak?

Yaklaşık 10 milyar Suudi riyal yatırım yapılan Qiddiya projesi üzerindeki çalışmalar başladı (Qiddiya)
Yaklaşık 10 milyar Suudi riyal yatırım yapılan Qiddiya projesi üzerindeki çalışmalar başladı (Qiddiya)
TT

Qiddiya Projesi 2030’da ne sunacak?

Yaklaşık 10 milyar Suudi riyal yatırım yapılan Qiddiya projesi üzerindeki çalışmalar başladı (Qiddiya)
Yaklaşık 10 milyar Suudi riyal yatırım yapılan Qiddiya projesi üzerindeki çalışmalar başladı (Qiddiya)

Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında hedeflediği büyük projeleri, 2030 yılına kadar 150 milyon ziyaretçi hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Büyük projeler, 2030 yılına kadar milli gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve gayri safi yurt içi hasılanın şimdikinden daha yüksek seviyelere çıkarılması konusunda niteliksel atılımlar sağlamayı hedeflerken, başkent Riyad'ın batısında ve merkezden 40 dakika uzaklıktaki Qiddiya şehri, turizm ve ekonomi projesi olarak hayata geçirilmeye başladı.

Pek çok Suudi, Nisan 2018'de Kral Selman bin Abdülaziz'in Qiddiya projesinin sonuçlarını görme konusundaki isteğini gizlemiyor. Tuvaik sıradağlarının bir parçası olan Qiddiya tarihi kimliği birbirine bağlayan unsurlarla süslenmiş durumda. Kaynaklara göre geçmişte Yemame'yi Hicaz'a bağlayan "Ebu'l-Kad" yoluna atıfla bu isim verildi. Bölge Vadi Namar, Vadi Hanifa ve Vadi Al- Qiddiya'yı kapsıyor. Nisan 2017'de, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Qiddiya bölgesindeki en büyük nitelikli kültür, spor ve eğlence şehri projesinin açılışını duyurdu. Veliaht Prens  açıklamasında, Qiddiya’nın geleceğin Maceralarının Başkenti, önemli bir kültürel dönüm noktası ve Suudi Arabistan'daki gelecek nesillerin eğlence, kültürel ve sosyal istek ve ihtiyaçlarının karşılanması için önemli bir merkez haline geleceğini ifade ederek, ülkesinin millete ve vatandaşa hizmet eden kaliteli ve seçkin yatırımlar yaratarak, milli gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesine, Suudi ekonomisinin ilerlemesine katkıda bulunulmasına ve gençlere daha fazla iş fırsatı yaratılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Suudi vatandaşlarının yaklaşık üçte ikisinin 35 yaşın altında olması nedeniyle Qiddiya projesinin onlara sunduğu cazip eğlence mekanlarına büyük ihtiyaç var. Qiddiya projesi Vakıf Konseyi Genel Sekreteri Fahd bin Abdullah Tounsi, 2017 yılında projeyi başlatırken, bunun "Suudilerin ülke dışında turizm ve eğlenceye her yıl harcadığı yaklaşık 30 milyar dolardan tasarruf edilmesine" katkıda bulunacağını bu mali tasarrufun ise iç yerel ekonomiyi geliştirmek için harcamalarda kullanılacağını ve bunun Suudi gençliği için yeni iş fırsatlarının yaratılmasına yol açacağını bildirmişti.

2030 Vizyonu’nun temel taşı

Geçtiğimiz Perşembe günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Qiddiya Yatırım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, başkent Riyad’ın eteklerinde yapım aşamasındaki devasa bir eğlence projesi olan Qiddiya şehri ve küresel markası için kentsel planın açılışını yaptı. Muhammed bin Selman, Qiddiya şehrinin yakın gelecekte eğlence, spor ve kültür alanında dünyanın en öne çıkan şehri haline geleceğini ifade etti. Bunun da Suudi ekonomisine ve uluslararası duruşuna olumlu yansıyacağını, Riyad’ın stratejisini güçlendireceğini, ekonomisinin büyümesine ve yaşam kalitesini artırarak dünyanın en büyük 10 şehrinden biri haline gelmesine katkıda bulunacağını söyledi. Veliaht Prens, Qiddiya’ya yapılan yatırımın, ülke ekonomisini geliştirme ve çeşitlendirmeyi, petrol gelirlerine bağımlılığı azaltmayı ve Suudi gençleri için binlerce iş fırsatı yaratmayı amaçlayan 2030 Vizyonu’nun temel taşı olduğunu da ekledi.

Haritada Qiddiya'nın konumu Riyad'ın merkezine 45 km uzaklıkta görünüyor ( Qiddiya)
Haritada Qiddiya'nın konumu Riyad'ın merkezine 45 km uzaklıkta görünüyor ( Qiddiya)

Kamu Yatırım Fonu (PIF) tarafından denetlenen en büyük projelerden biri olan Qiddiya’nın, bölge sakinleri ve ziyaretçilerin yaşam kalitesini artırmanın yanı sıra ülkenin iddialı turizm ve ekonomik hedefleri için önemli bir destek kaynağı olması öngörülüyor. İnşaat projelerine yaklaşık 10 milyar riyal yatırım yapılan Qiddiya projesi üzerindeki çalışmalar 2019 yılında başladı. Şehrin yerel, bölgesel ve uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmesi ve bunun da Riyad’a destek sağlaması bekleniyor.

Qiddiya Expo Riyad 2030 planlarını destekleyecek

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın Expo 2030’a ev sahipliği yapmayı kazanmasının üzerinden 10 günden az bir süre geçerken, başkent bu seviyedeki etkinliklere ev sahipliği yapma potansiyel yeteneklerini ortaya çıkarmaya ve çalışmalar yapmaya başladı. Riyad, turistleri Suudi topraklarındaki etkinlik ve sergilere katılmaya değil, turizm amacıyla Suudi topraklarını ziyaret etmeye çekmeye çalışıyor. Turizm sektöründeki uzmanlara göre bu, ülkenin Qiddiya gibi üzerinde çalıştığı projeleri açıklıyor.

Zorluk, Suudi Arabistan'ın yeteneklerine duyduğu güvende ortaya çıkıyor. Suudi yetkililer, Expo ile ilgili projeleri 2030 yılından önce tamamlama niyetinden bahsetti. Bu bağlamda Qiddiya Projesi de güvenilir cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Expo Riyad 2030 Qiddiya'nın ortaklarından biri.

PIF Genel Müdürü Yasir er-Rumayyan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından başlatılan Qiddiya şehri için kentsel planın “canlı bir toplum ve müreffeh bir ekonomi için Suudi a-Arabistan’ın 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmada önemli bir adımı” temsil ettiğini söyledi. Ayrıca, birçok stratejik sektörün güçlendirilmesine, ekonominin çeşitlendirilmesine destek olunmasına, gelir kaynaklarının artırılmasına ve iş olanakları yaratılmasına katkı sağlayacağını aktardı.

Qiddiya, doğal simge yapıların ve benzersiz çevresel zenginliklerin olağanüstü manzaralarına dayanarak eğlence, spor ve kültür alanlarında bir dizi keyifli deneyim sunacak. Bu da yerel, bölgesel ve uluslararası yatırımcıların ilgisinin çekilmesine katkıda bulunuyor.

Gelişimi ve yaratıcılığı teşvik etmede oyun kavramı

Qiddiya markasının ana motifi olarak ortaya çıkan ‘oyun’ felsefesi, oyunun insanın bilişsel gelişimi, duygusal ifadesi, sosyal becerileri, yaratıcılığı ve fiziksel sağlığı için hayati bir unsur olduğunu kanıtlayan onlarca yıllık araştırmaya dayanıyor. Riyad merkezinden yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bulunan ve Tuvaik dağlarının muhteşem manzarasına bakan Qiddiya şehrinin ilgi çekici yerleri arasında oyun ve espor bölgesi, motor sporları yarış pisti, golf sahaları, devasa bir su parkı ve Six Flags Qiddiya Tema Parkı yer alacak.

Aynı zamanda şehir, dünyanın en büyük Olimpiyat Müzesini de içeren bir spor stadyumuna da ev sahipliği yapacak.

Şehirde ilk tesislerin iki yıl içinde açılması bekleniyor.

Qiddiya'nın gelecekteki projeleri arasında 275 oyuncak ve eğlence tesisinin açılması yer alıyor (Qiddiya)
Qiddiya'nın gelecekteki projeleri arasında 275 oyuncak ve eğlence tesisinin açılması yer alıyor (Qiddiya)

Qiddiya, 360 kilometrekarelik alan üzerinde 60 bin binadan oluşacak ve 600 binden fazla kişiye ev sahipliği yapacak. Qiddiya şehrinin 325 binden fazla istihdam yaratması, gayri safi yurt içi hasılada yaklaşık 135 milyar riyal artış elde etmeye yardımcı olması ve yılda 48 milyon ziyaretçi çekmesi bekleniyor.



Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor
TT

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Suudi Arabistan ve İran dün (Salı), 10 Mart 2023 tarihinde vardıkları anlaşmayı uygulama konusundaki tam kararlılıklarını yineleyerek, Pekin'in oynadığı önemli rolden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Çin ise iki ülkenin çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmeye yönelik attığı adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Tarihi uzlaşı ve Çin himayesinde ilişkilerin yeniden başlatılmasının ilan edilmesinden yirmi ay sonra Suudi Arabistan ve İran tarafları, Pekin Anlaşması’nı tüm hükümleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını yinelediler. Bu pozisyon, Pekin Anlaşması’nın takibine yönelik Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü ortak komitesinin ikinci toplantısının dün Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci başkanlığında, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li başkanlığındaki Çin heyeti ve İran Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi başkanlığındaki İran heyetinin katılımıyla yapılmasından kısa bir süre sonra açıklandı.