Şeker tüketme isteğinizi frenleyen 5 baharat

Şeker tüketme isteğinizi frenleyen 5 baharat
TT

Şeker tüketme isteğinizi frenleyen 5 baharat

Şeker tüketme isteğinizi frenleyen 5 baharat

Bir beslenme uzmanı, şeker tüketme isteğini bastırdığını söylediği 5 baharatın denenmesini önerdi.

Neden şekeri bu kadar çok istiyoruz?

Gıda hassasiyetleri, uzun süreli stres nöbetleri, yalnızlık hissi, kan şekeri seviyelerindeki dengesizlikler ve hatta hormonlardaki dalgalanmalar tatlı şeyler tüketmek istememize neden olabilir.

Ancak şekerli yiyeceklerin aşırı tüketimi iyi bir karar olmayabilir. Zira yüksek şeker, obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, dengesiz hormonlar, düşük ruh hali ve hatta kaygı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Şekerin oldukça bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle, uzun vadede sağlıklı olmak istiyorsanız şeker alımınızı azaltmak isteyebilirsiniz.

Tıbbi bir site olan ‘healthshots’ tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, bazı baharatların şeker isteğini azaltmanıza yardımcı olabileceği ortaya çıktı.

Beslenme uzmanına göre, vücudumuzu şekerle beslediğimizde beyinde nörotransmitter serotonin (iyi hissetme hormonu) salgısında artış oluyor. Ayrıca, beta-endorfinler (doğal ağrı kesiciler) de mutluluk hissi veriyor, benlik saygımızı artırıyor ve kaygıdan kurtulmamıza da yardımcı oluyor. Bu yüzden de şeker kutusunu karıştırmak çok iyi hissettiriyor. Vücudumuzdaki magnezyum eksikliği, bitmek bilmeyen şeker yeme isteğimizin temel nedenlerinden biridir. Bu durumda bitter çikolata, ıspanak, avokado, kabak çekirdeği gibi magnezyum açısından zengin gıdaların tüketimini artırabilirsiniz.

Şeker tüketme isteğini azaltan 5 iyi bilinen baharat hangileri?

Özellikle şeker yüklü tatlıların ve atıştırmalıkların popülerliği nedeniyle şeker isteğini azaltmak zor olabilir.

Ancak beslenme uzmanı ve klinik beslenme uzmanı Ushakiran Sisodia’ya göre, geleneksel Hint baharatlarının bu isteği azalttığı biliniyor.

Uzmana göre, şeker isteğini azaltan bazı baharatlar şunlar:

1. Tarçın

Tarçının, insülin aktivitesini taklit ederek ve hücrelere glikoz taşınmasını artırarak kan şekeri seviyelerini stabilize ettiği biliniyor.

2. Çemen otu tohumları

Çemen otu tohumları, insülin salınımını uyarabilen bir amino asit içeriyor. Bunun tüketimi için ideal yöntem, gece boyunca suda bekletip sabah yemek ya da toz haline getirip köriye eklemeye dayanıyor.  

3. Zencefil

Zencefil, kan şekerini düzenlerken, tadı nedeniyle iştahı azaltıyor. Aynı zamanda sabah çayına da katılabiliyor.

4. Karanfil

Karanfillerin insülin fonksiyonunu iyileştirdiği ve kan şekeri konsantrasyonlarını düşürdüğü kanıtlandı. Pirinç yemeklerine, körilere ve hatta çaya eklenebilir.

5. Kakule

Kakule, farklı bir tada sahip, popüler bir aromatik baharat ve şeker isteğini azaltmada etkili oluyor. Bu yüzden çaya ve hatta pirinç yemeklerine eklenebiliyor.

Sağlıklı, şekersiz bir öğün için tam tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar, bol meyve ve sebzeden oluşan diyetinize baharatları da eklemeniz gerektiğini unutmayın. Bu baharatlardan herhangi birine karşı alerji veya reaksiyon fark ederseniz derhal beslenme uzmanınıza danışın.



Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni rapora göre Donald Trump'ın yabancı ilaç ithalatının tamamına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidi, ABD'de ilaç maliyetlerini yaklaşık 51 milyar dolar artıracak.

Henüz uygulamaya konmamış gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi halinde, ilaç fiyatları ve diğer maliyetler yüzde 12,9'a varan oranlarda artabilir.

Bulgular, ilaç endüstrisinin ABD ticaret grubunun hazırlattığı, Ernst & Young'ın yazdığı ve Reuters'ın ulaştığı rapordan elde edildi.

Analiz, 2023'te ABD'nin 203 milyar dolarlık ilaç ürünü ithal ettiğini ve bunun yüzde 73'ünün başta İrlanda, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa'dan geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin o yılki toplam mamul ilaç satışı 393 milyar dolardı.

22 Nisan tarihli rapor, üyeleri arasında Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly ve Pfizer'ın da bulunduğu ABD'nin ana ilaç lobisi Amerika İlaç Araştırmacı ve Üreticileri (PhMRA) tarafından hazırlatıldı.

Rapor kamuoyuyla paylaşılmadı.

Rapor, Trump yönetiminin yabancı ilaç üretimine bağımlılık konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek ilaç ithalatını soruşturacağını açıklamasının ardından hazırlatıldı.

Bireylerin, kuruluşların ve diğer ilgili tarafların önerilen bir politika ya da düzenlemeye nihai şeklini vermeye yardımcı olacak girdiler sağlayabileceği 21 günlük kamuoyu yorum dönemi halihazırda devam ediyor.

Şimdiye kadar ilaç ürünleri Başkan'ın ABD'ye gelen yabancı ürünlere yönelik kapsamlı küresel gümrük vergilerinden muaf tutulsa da Başkan, birçok kez yüzde 25'lik vergiyi uygulama tehdidinde bulundu.

PhMRA, gümrük vergilerinin, Başkan'ın amaçlarının aksine, yerli ilaç ve diğer tıbbi ürünlerin üretimini artırma çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Yabancı ilaç üreticileri de Trump'a, gümrük vergilerinin uygulanması halinde, vergilerin etkisini azaltma umuduyla ithal ilaçlara uygulanan vergilerin aşamalı olarak artırılması için lobi yapıyor.

Rapora göre, ithal ara girdiler ya da ithal bitmiş ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin tüketicilere ne ölçüde yansıtılacağı belirsiz.

Ek olarak ABD'de ilaçların yaklaşık yüzde 25'i ihraç ediliyor. Ernst & Young'a göre 2023'te toplamda 101 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Danışmanlık firması, yüksek girdi maliyetlerinin ABD ilaçlarına yönelik dış talebi zayıflatması halinde, sektördeki 490 bin ihracat bağlantılı işin bir kısmının da risk altında olabileceğini ekledi.

PhRMA raporu olası misilleme vergilerinin etkisini içermiyor. Reuters'ın haberine göre, ABD'li üreticiler üzerindeki ekonomik etki çok daha önemli olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe