Barbara Leaf: Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlemesini önlemek çok karmaşık bir hedef

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
TT

Barbara Leaf: Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlemesini önlemek çok karmaşık bir hedef

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (WAFA)

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Ortadoğu’nun karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ve İsrail-Filistin çatışmasının genişlemesine ilişkin korkuların daha önceki krizlere benzemediğini vurguladı.

Hamas'ın İsrail'e karşı 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyondan bu yana yedinci kez bölgeye gitmeden önce konuşan Leaf, “ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) bölgede güvenlik, istikrar ve refahı sağlamanın daha iyi yollarını bulma konusundaki kararlılığını” vurguladı.

Leaf, dün (Perşembe) akşam bir grup gazeteciyle yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

“Mesleki hayatımın çoğunu bölgede çalışarak geçirdim. Deneyimlerime göre, bu çatışmanın kapsamının genişlemesi konusunda bugün karşılaştığımız zorluklara benzer hiçbir şey yok. Dışişleri Bakanı ile birlikte İsrail'e gittim ve bölgedeki müttefiklerimiz Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Türkiye ile konuştuk. Amaç çatışmaya bir çözüm bulmaktı. Uzun vadede bir Filistin devletinin temellerinin nasıl inşa edileceğine ve İsrail ile Filistin halkı için istikrarsızlık sorunlarının nasıl çözüleceğine bakıyoruz.”

FOTO:  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Haziran 2022'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. (X)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, Haziran 2022'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü. (X)

Leaf, “Orta vadede önceliğimiz Gazze'deki insani durumu iyileştirmeye odaklanmak, Gazze halkına yardım ulaştırmak ve hayat kurtarmak için ortaklarımızla birlikte çalışmak. İkincisi, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve bu olayın ne İsraillilerin ne de Filistinlilerin başına bir daha gelmemesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Leaf, ‘İran'ın bölgedeki vekil güçlerinin istikrarsızlaştırıcı eylemleri’ göz önüne alındığında, Hamas ile İsrail arasındaki savaşın kapsamının genişlememesini sağlamanın ‘çok karmaşık bir hedef’ olduğunu belirtti.

Leaf, Ürdün'de ABD askerlerine yönelik saldırıları “çok talihsiz ve kabul edilemez” olarak tanımladı. ABD'nin tepkisinin ne olacağı hakkında konuşmayı reddeden Leaf şunları söyledi: “Bunun İran'ın vekalet savaşının önemli bir parçası olduğunu ve onun tarafından desteklendiğini söyleyebilirim. Buna verilecek cevabın zamanı ve yeri hakkında tahminde bulunmayacağım, ancak ABD'nin belirleyeceği yer ve zamanda olacağını düşünüyorum.”

FOTO:  ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (Şarku’l Avsat)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf (Şarku’l Avsat)

Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla nasıl başa çıkılacağına ilişkin de konuşan Leaf, bu saldırıların kesinlikle kabul edilemez olduğunu, bölge ülkelerinin ekonomilerini ve uluslararası ticareti etkilediğini yineledi.

Koalisyon ülkelerinin “siyasi, diplomatik ve askeri muamele yürüttüğüne” dikkat çeken Leaf, “Ortaklarımızla birlikte Husilerin bu sorumsuz davranışına çözüm aramaya devam edeceğiz” dedi.

Leaf ayrıca Irak Hizbullahı’nın (Ketaib Hizbullah) ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını “Irak egemenliğine yönelik bir saldırı ve Irak devletinin varlığına yönelik ciddi bir tehdit” olarak değerlendirdi.

Leaf sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, Irak hükümeti ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile birlikte yakından ilgilendiğimiz bir konu. Bu yıllardır devam eden bir durum ve yıllar boyunca İran tarafından finanse edilen, silahlandırılan ve desteklenen milisleri kontrol etmek Irak devletinin sorumluluğunda. Biz bu milisleri sorumlu tutacak bir yanıt görmek istiyoruz.”

Biden yönetiminin İsrail'e silah sevkiyatını azaltma niyetinde olduğu yönündeki habere ilişkin bir soruya ‘hayır’ yanıt veren Leaf, ABD yönetiminin bu konuyu düşünmediğini söyledi.



Hamas: Gazze yeniden kıtlıkla karşı karşıya kalacak

Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)
Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)
TT

Hamas: Gazze yeniden kıtlıkla karşı karşıya kalacak

Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)
Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşunun düzenlediği iftar için hazırlık yapan gönüllüler (Reuters)

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu bugün yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç gün içinde Gazze Şeridi'nde bir dizi temel malzeme ve gıda maddesinin tükeneceğini, bunun da halkın acılarını arttıracağını ve krizlerini daha da derinleştireceğini söyledi.

El-Kanu, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin iki haftadır ağır bir abluka altında olduğunu ve İsrail'in gıda, ilaç, yakıt ve temel ihtiyaç maddelerinin girişini engellediğini belirtti.

“Uluslararası toplum Gazze konusunda sorumluluğunu yerine getirmezse, Gazze Şeridi sakinleri Ramazan Ayı’nda tekrar kıtlıkla karşı karşıya kalacak” diyen el-Kanu, arabuluculara ‘sınır kapılarını açması ve insani yardımların girişine izin vermesi için İsrail’e daha fazla baskı yapmaları’ çağrısında bulundu.

Bir hafta önce İsrail, ateşkes devam etmesine rağmen yıkıma uğrayan Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini durdurdu.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'ne elektrik ve su tedarikinin durdurulması için talimat verdiğini açıkladı.

Bu durum, 7 Ekim 2023'te patlak veren kanlı savaşın üzerinden 15 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen Gazze Şeridi'ndeki insani krizin daha da kötüleşmesine yol açıyor.

Bir dizi uluslararası kuruluş, 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail tarafının yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne girişine birçok engel koyduğunu doğruladı.

Filistinli kaynaklara göre ateşkesin başlamasından bu yana şubat sonu itibariyle Gazze Şeridi'ne toplam 7 bin 926 tır giriş yaptı.

Ancak bölgede çalışan Arap ve uluslararası yardım kuruluşlarının tahminlerine göre bu sayı, Filistin nüfusunun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamıyor.