Libya Başbakanı Dibeybe: Hükümetimiz seçimlerden önceki son geçiş hükümeti olacak

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, hükümetinin ülkesinde seçimlerden önceki son geçiş hükümeti olacağını belirtti

Abdulhamid Dibeybe (AA)
Abdulhamid Dibeybe (AA)
TT

Libya Başbakanı Dibeybe: Hükümetimiz seçimlerden önceki son geçiş hükümeti olacak

Abdulhamid Dibeybe (AA)
Abdulhamid Dibeybe (AA)

Libya hükümetine bağlı "Hakomitna" adlı platformda, Başbakan Dibeybe'nin BAE'nin Dubai kentinde düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmaya yer verildi.

Dibeybe, "Hükümetimiz, Allah'ın yardımıyla, seçimlerden önceki son geçiş hükümeti olacaktır" ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi'nin şimdiye kadar seçim kanunlarını çıkarıp referanduma sunmadığını belirten Dibeybe, çıkarılacak kanunların sipariş usulü ve herhangi bir sınıf için çıkarılmayan, adil kanunlar olmasını istediklerini kaydetti.

Hükümetin akaryakıt sübvansiyonu kaçakçılık için istismar ediliyor

Dibeybe, ülkesinde birçok mal için önceki dönemlerden beri uygulanan sübvansiyonları kaldırdıklarını, bu konunun Libya'ya önceki dönemlerden bakiye kalan bir sorun olduğunu dile getirdi.

Dünyada halkına en ucuz yakıt sağlayan ülke olduklarını ve benzinin litresinin 3 cent olduğunu aktaran Dibeybe, "Sübvansiyonlu yakıtın yüzde 50 veya yüzde 60'ından fazlası komşu ülkelere ve Avrupa ülkelerine kaçırılıyor, sübvansiyon yakıt kaçakçılığı için istismar ediliyor." değerlendirmesinde bulundu

Libya'da akaryakıt sübvansiyonlarının kaldırıldığında kaçakçılığın önüne geçileceğine işaret eden Dibeybe, sübvanse edilen miktarın doğrudan Libyalıların cebine gireceğini belirtti.

Dibeybe, akaryakıt sübvansiyonunun hükümete maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar civarında ve bu konunun hükümetin karşılaştığı en büyük sınav olduğunu dile getirdi.

Trablus'taki uçak seferleri haftada 100'ün üzerine çıktı

Libya'da başlattıkları "Hayata Dönüş Programı" kapsamında her türlü siyasi soruna rağmen hayatı normal akışına döndürmeye çalıştıklarını anlatan Dibeybe, daha önce ülkesinde günde 20 saatlik elektrik kesintileri yaşandığını, bunun 3-4 saate kadar düştüğünü ve yaklaşık bir buçuk yıldır da hiç elektrik kesintisi yaşanmadığını kaydetti.

Trablus'a uçak seferlerinin yeniden eski haline döndüğünü ve haftada 100 uçuşun üzerine çıktığını bildiren Dibeybe, başkentten Türkiye, BAE, Tunus, Fas, Mısır, İtalya, Malta ve Azerbaycan'a uçuşların bulunduğunu hatırlattı.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, başkent Trablus'taki büyükelçilik sayısının da 42'ye ulaştığını belirtti.



HRW: İsrail’in İran’daki Evin Hapishanesi’ne saldırısı savaş suçudur

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

HRW: İsrail’in İran’daki Evin Hapishanesi’ne saldırısı savaş suçudur

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in İran'daki Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıyı savaş suçu saydı.

HRW'nin uydu görüntüleri, video kayıtları ve tanık ifadelerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre İsrail ordusunun 23 Haziran'da düzenlediği saldırıda cezaevindeki ziyaret salonları, koğuşlar, mutfaklar, sağlık kliniği ve idari ofisler hasar aldı.

İncelemede, yaklaşık 80 mahkumun hayatını kaybettiği hapishanede "askeri hedef tespit edilemediği" belirtildi.

Raporda, saldırının cezaevine ziyaret saatinde gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. HRW'nin Ortadoğu direktör yardımcısı Michael Page şu değerlendirmeleri yaptı:

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırılarda, savaş hukuk ihlal edildi ve açık bir savaş suçu işlendi. Belirgin bir askeri hedef olmaksızın yapılan saldırılarda çok sayıda sivili öldü ve yaralandı. İsrail'in saldırısı, çoğu haksız yere tutuklanan muhalif ve aktivistlerden oluşan Evin Hapishanesi'ndeki mahkumların zaten risk altındaki yaşamlarını daha da tehlikeye attı.

Evin'e düzenlenen saldırı, İsrail ve İran arasında 12 gün süren çatışmalar sırasında gerçekleşmişti. ABD merkezli İran'daki İnsan Hakları Aktivistleri'ne (HRAI) göre İsrail'in İran'a saldırılarında 1190 kişi ölürken, 4 bin 475 kişi de yaralandı.

HRAI ayrıca İran güvenlik güçlerinin 12 günlük savaş boyunca 1596 kişiyi tutukladığı bilgisini de paylaştı.

HRW, saldırının ardından kadın mahkumların Karçak Hapishanesi'ne, erkeklerinse Büyük Tahran Merkezi Cezaevi'ne transfer edildiğini aktardı. Hak örgütü, sözkonusu hapishanelerde mahkumların çok kötü koşullarda tutulduğunu, transfer sürecinde şiddet gördüklerini savundu. Bazı mahkumların daha sonra Evin'e tekrar geri gönderildiği fakat bazılarından haber alınamadığı ifade edildi.

İsrail'in 13 Haziran'daki saldırısıyla başlayan çatışmalarda İran vakit kaybetmeden misilleme yapmıştı. ABD de devreye girerek İran'daki İsfahan, Fordo ve Natanz tesislerine 22 Haziran'da hava saldırısı düzenlemiş, operasyonda 14 "sığınak delici" GBU-57 bombası kullanılmıştı.

İran, ABD'nin saldırısına cevap olarak 23 Haziran'da Amerikan ordusunun Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ne saldırmıştı. Operasyonda Tahran'ın önceden Washington'a haber verdiği ve hiçbir can kaybı yaşanmadığı aktarılmıştı.

Washington operasyonun ardından 24 Haziran'da taraflar arasında ateşkes sağlandığını duyurmuştu.

"Gazze'de yardım silah olarak kullanılmamalı"

Diğer yandan İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırı ve ablukayı sürdürüyor. Aralarında Oxfam ve Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) da bulunduğu 100'den fazla yardım örgütü, Tel Aviv yönetimine gönderdikleri ortak mektupta bölgede yaşanan kıtlığın sonlandırılmasını istedi.

Yardım grupları, Gazze'de faaliyet göstermelerinin İsrail hükümeti tarafından engellendiğini belirtiyor. Amerika Yakındoğu Mülteci Yardımı'nın (Anera) CEO'su Sean Carroll, "Gazze'ye gönderilmeye hazır 7 milyon dolar değerinde hayat kurtarıcı yardım malzemesi var. Sadece birkaç kilometre ötedeki Aşdod'da bloke edilmiş durumda" dedi.

Tel Aviv yönetimi, yardım kuruluşlarının faaliyetlerini kısıtlayan düzenlemeleri martta yürürlüğe koymuştu.

Independent Türkçe, BBC, Guardian