Büyük ikramiyeyi "kazanan" kişi, şans oyunu şirketiyle mahkemelik oldu

"340 milyon dolar kazanmıştı"

Powerball'da büyük ikramiyeyi kazanma olasılığı 292,2 milyonda bir (AA)
Powerball'da büyük ikramiyeyi kazanma olasılığı 292,2 milyonda bir (AA)
TT

Büyük ikramiyeyi "kazanan" kişi, şans oyunu şirketiyle mahkemelik oldu

Powerball'da büyük ikramiyeyi kazanma olasılığı 292,2 milyonda bir (AA)
Powerball'da büyük ikramiyeyi kazanma olasılığı 292,2 milyonda bir (AA)

ABD'de ünlü Powerball şans oyunundan 340 milyon dolar kazanan kişi, numaranın hatalı açıklandığı anlaşılınca piyango firmasına dava açtı.

Başkent Washington'da yaşayan John Cheeks, Powerball biletini geçen yıl 6 Ocak'ta aldı. 

Ertesi gün yapılan çekiliş sonuçlarını canlı olarak takip etmediğini belirten Cheeks, bunun yerine kazanan rakamları resmi sonuç sitesi DC Lottery'den 8 Ocak'ta öğrendiğini söyledi.

Cheeks, o sıralar yoğun çalıştığını ve büyük ikramiyeyi kazandığını öğrenince "biraz heyecanlandığını ama çığlık atıp sevinmediğini ve sakin kaldığını" ifade etti.

340 milyon dolarlık ikramiyeyi almak için devlete bağlı DC Lottery'nin bir şubesine giden Cheeks, bilete ikramiye vurmadığını öğrenince şaşkına döndüğünü belirtti.

Ayrıca şubede çalışan bir kişinin, kendisine "Bu bilet işe yaramaz, çöpe at gitsin" dediğini de söyledi. Cheeks, bunun yerine bileti saklayıp bir avukatı arayarak Powerball ve DC Lottery'e dava açmaya karar verdiğini anlattı.

Dava metninde, sonuçların üç gün boyunca internet sitesinde durduğuna dikkat çekildi. 

Ancak Powerball sonuçlarının yayımlandığı internet sitesini yöneten Taoti Enterprises, süreçte teknik arıza yaşandığını savundu. 

Firma, onarım ve kalite kontrol çalışması yapılırken ana sitenin bir kopyasının hazırlandığını, numaraların da deneme amaçlı olarak buraya yüklenmesi gerektiğini aktardı. Fakat ekibin bunun yerine numaraları sonuçların canlı yayınlandığı ana siteye yüklediği, bu hatanın da ancak üç gün sonra anlaşıldığı bildirildi. 

Cheeks'in avukatı Richard Evans ise hata yapılmış olsa bile bununla ilgili yapıcı bir adım atılması gerektiğini söyledi. Evans, ikramiyenin müvekkiline verilmesini istediklerini belirtti.

Evans, kasımda Iowa eyaletinde de benzer bir durum yaşandığına ve buradaki piyano firmasının yapılan hataya rağmen ikramiyeleri geri toplamadığına dikkat çekti.

Independent Türkçe



1400 yıllık altın kuzgun başı keşfedildi: İnanılmaz bir şey

(Minelab Metal Detectors/Facebook)
(Minelab Metal Detectors/Facebook)
TT

1400 yıllık altın kuzgun başı keşfedildi: İnanılmaz bir şey

(Minelab Metal Detectors/Facebook)
(Minelab Metal Detectors/Facebook)

İngiltere'nin güneybatısındaki Wiltshire'da metal dedektörü kullanan kişiler, yaklaşık 1400 yıl öncesine ait Anglosakson döneminden kalma altın ve lal taşından nadir bir kuzgun başı buldu.

Ayrıca küçük boncuklar ve üçgen lal taşlarıyla süslenmiş altın bir halka veya yüzük de keşfettiler.

Yaklaşık 60 gram ağırlığındaki kuzgun başı, çarpıcı bir lal taşı göz ve "tüylü" kısımlarının hatlarını çizen minik altın kürelerden oluşuyor.

Eserleri ocak ayında bulan iki dedektörcüden biri Paul Gould, bunların MS 7. yüzyıl Anglosakson dönemine tarihlendirildiğini söylüyor.

Kuzgun başının neyi temsil ettiği net değil ancak daha önceki araştırmalar, Cermen ve Viking çağlarında İskandinav tanrısı Odin'le bağlantılı şekilde karanlığı ve ölümü sembolize ettiğini gösteriyor.

Diğer dedektörcü Chris Phillips "Bu hayatta bir kez yapılacak bir keşif: Paul ve ben Sakson altınını keşfettik" diyor. 

İnanılmaz bir şey. Biraz duygusalım.

Ender nesneler halihazırda British Museum'daki uzmanlar tarafından temizlenip işlemden geçiriliyor.

Kuzgun başının sağ tarafında lal taşı bir gözün eksik olduğu tespit edildi ve içinden çıkarılan pislik, başka bir esere takılmış olabilecek küçük iğneleri gözler önüne serdi.

Phillips, uzmanlara atıfla kuzgun başının bir zamanlar bir boynuzdan yapılmış bir kadehin ucuna takılmış olabileceğini söyleyerek "hiçbir şeyin buna benzemediğini" ekliyor.

"Diğer taraf ya hasar görmüş gibi görünüyor ya da bu şekilde olması gerekiyor" ifadelerini kullanıyor.

Parıltılı, yanardöner görünümünü hâlâ koruyor.

Diğer altın ve lal taşı eserin ayrı bir mücevher mi yoksa daha büyük bir mücevherin parçası mı olduğu sorusu da cevapsız.

"Bunun bir yüzüğün parçası mı yoksa başka bir şeyin parçası mı olduğundan emin değiliz, belki de boynuzdan yapılan kadehe takılıydı" diyen Phillips, tüm lal taşlarının sağlam olduğunu da ekliyor.

Bu eserleri tam olarak kimin yaptığı belirsiz olsa da uzmanlar, Anglosakson ya da İskandinav kökenlerine uyduklarını söylüyor.

Daha önce Sutton Hoo ve Staffordshire istiflerinde de bulunan bunun gibi kuş benzeri mücevher parçalarının üzerinde, belirgin lal taşı kakmalı gözler ve gaga şekilleri vardı.

LiveScience'a göre Phillips, "Bölgede yapılacak sonraki araştırmalarda yer almayı umuyoruz ve tüm doğru prosedürleri uygulayarak keşif yapmaya devam edeceğiz" diyor.

Organizatörlerin alandaki metal dedektör çalışmalarını durdurduğu ve Wiltshire'ın irtibat görevlisini bilgilendirdiği bildirildi.

Independent Türkçe