Suudi Arabistan, Gazze’de ateşkesin yürürlüğe girmesi, İsrail güçlerinin çekilmesi ve yardımların artırılmasının öncelik olduğunu bir kez daha vurguladı

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, 22 Şubat ‘Kuruluş Günü’ yıldönümü münasebetiyle, devletin üç asırlık geçmişinden duyulan gururu ifade etti

Kral Selman bin Abdulaziz (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Suudi Arabistan, Gazze’de ateşkesin yürürlüğe girmesi, İsrail güçlerinin çekilmesi ve yardımların artırılmasının öncelik olduğunu bir kez daha vurguladı

Kral Selman bin Abdulaziz (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında başkent Riyad’da toplandı.

Bakanlar Kurulu, 22 Şubat ‘Kuruluş Günü’ yıldönümü münasebetiyle, Suudi devletinin yaklaşık üç asırlık geçmişinden duyulan gururu ifade etti.

Toplantının başında, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, Riyad’ı ziyaret eden Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesi de dahil, son günlerde, özellikle dünyanın çeşitli ülkeleriyle ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitli alanlarda işbirliği ve dostluk bağlarının güçlendirilmesine yönelik yapılan tüm görüşmeler hakkında bilgi verildi.

Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya yaptığı açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı.

Toplantıda, Riyad’ın Münih Güvenlik Konferansı’na katılımı sırasında ifade ettiği gibi, Gazze’deki insani felaketin sona ermesi, ateşkesin yürürlüğe girmesi, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi ve yardımlarının gelişini artırmak için çalışmanın öncelik olduğu bir kez daha vurgulandı.

Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın 2027 Dünya Su Forumu’na ev sahipliği yapacak olmasına övgüde bulundu.

Bunun Riyad’ın bölgesel ve uluslararası düzeyde su konularının desteklenmesindeki öncü rolünü ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yönündeki çabasını pekiştirdiğinin de altı çizildi.

Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)
Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Bakanlar Kurulu, Riyad’da düzenlenen Dünya Akıllı Şehirler Forumu’nda, ülkenin en az 10 şehrini dünyanın en iyi 50 şehri arasında sıralama hedefinin bir parçası olarak, Suudi şehirlerindeki yaşam kalitesinin daha yükseltilmesine katkıda bulunmayı öngören mutabakat zaptlarının imzalanmasına övgüde bulundu.

Toplantıda, üç yeni Suudi şehrinin UNESCO Küresel Öğrenim Şehirleri Ağı’na katılması ve Suudi Arabistan’ın dijital devlet hizmetlerinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da lider konumda olması ele alındı.

Şura Konseyi çalışmaları da dahil olmak üzere, Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi, Siyasi ve Güvenlik İşleri Konseyi, Bakanlar Konseyi Genel Komitesi ve Bakanlar Kurulu’ndaki Uzmanlar Konseyi’nin gündemindeki konular gözden geçirildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan hükümeti ile Vietnam hükümeti arasında suçlarla mücadelede işbirliğine ilişkin bir anlaşma onaylandı.

Suudi Arabistan-Brezilya Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasına yönelik mutabakat zaptı onaylandı.

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) ile Uluslararası Yapay Zeka Araştırma Merkezi ve Slovenya’daki Josef Stefan Enstitüsü arasında yapay zeka alanında araştırma, geliştirme ve yenilik alanlarında işbirliği yapılmasını öngören mutabakat zaptına onay verildi.

Suudi Arabistan hükümeti ile İzlanda hükümeti arasında gelir vergilerinde çifte vergilendirmeyi, vergi kaçakçılığını ve vergiden kaçınmayı önlemeyi içeren anlaşma onaylandı.

Suudi Arabistan ile Portekiz arasında hava taşımacılığı hizmetleri alanında işbirliğini içeren bir anlaşmaya onay verildi.

Suudi Arabistan Medya Düzenleme Genel Otoritesi ile Portekiz Medya Düzenleme Otoritesi arasında görsel-işitsel medya alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı taslağı hakkında görüşme yapıp imza atabilmesi için Enformasyon Bakanı yetkilendirildi.

Kral Abdullah Atom ve Yenilenebilir Enerji Şehri (KA-CARE) ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasında Genç Profesyonel Memurlar Programı’na ilişkin anlaşma onaylandı.

Kral Selman Uluslararası Arap Dili Akademisi ve Özbekistan Taşkent Devlet Doğu Araştırmaları Üniversitesi arasında Arapça alanında işbirliğini öngören anlaşma konusunda görüşme yapıp imza atması için Kral Selman Uluslararası Arap Dili Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı’na yetki verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin içişlerine ilişkin birtakım kararlar da alındı.



ADIPEC Konferansı... BAE, enerji sektöründe gerçekçi politikalar çağrısında bulundu

BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan el-Cabir, Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın (ADIPEC 2025) açılışında yaptığı konuşmada (Reuters)
BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan el-Cabir, Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın (ADIPEC 2025) açılışında yaptığı konuşmada (Reuters)
TT

ADIPEC Konferansı... BAE, enerji sektöründe gerçekçi politikalar çağrısında bulundu

BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan el-Cabir, Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın (ADIPEC 2025) açılışında yaptığı konuşmada (Reuters)
BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan el-Cabir, Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın (ADIPEC 2025) açılışında yaptığı konuşmada (Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), küresel enerji sektöründeki liderleri, politika yapıcıları ve yatırımcıları, istihdam yaratmak, büyümeyi ve küresel rekabet gücünü teşvik etmek için gerçekçi yasalar ve iddialı ortaklıklar benimsemeye çağırdı. Bu, ülkenin halihazırda kendisinin de izlediği bir model.

BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) CEO’su Sultan el-Cabir, “BAE, enerji güvenliğini destekleyen, kaynaklarını çeşitlendiren ve sermayeyi çeken gerçekçi bir yaklaşım benimsemektedir. Bu yaklaşım, yatırımcıların güvenilirlik, istikrar ve güvene değer vermesi nedeniyle yatırım akışını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

El-Cabir bu açıklamayı, BAE'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen ve 45'ten fazla bakan ve 250'den fazla üst düzey yönetici dahil olmak üzere çok sayıda küresel enerji liderini bir araya getiren Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın (ADIPEC 2025) açılışında yaptı. Etkinliğin amacı, artan küresel enerji talebini karşılamanın yollarını tartışmak, esnek bir enerji sistemi kurmanın gerekliliğini vurgulamak ve enerji çözümlerinin kapsamını genişleterek herkes için ilerlemenin sağlanmasını garanti altına almak.

Etkili politikaların ‘geçici trendlere değil, kalıcı gerçeklere dayandığını’ açıklayan el-Cabir, ‘ekonomileri zayıflatan’ gerçekçi olmayan düzenlemelere karşı uyarıda bulundu.

El-Cabir, ADNOC'un 200'den fazla AIQ aracında yapay zekâ ve robotik kullanımıyla arıza süresini azaltma ve verimliliği artırma örneklerini sundu. Bu çözümün üretim tahminlerinin doğruluğunu yüzde 90 oranında artırması bekleniyor.

Uzun vadede güçlü bir talep öngörerek, maliyet, yatırım, teknoloji ve personel arasında denge kurulması gerektiğini vurgulayan el-Cabir, ‘temel göstergelere’ odaklanılması çağrısında bulundu.

El-Cabir konuşmasında, elektrik şebekeleri, veri merkezleri ve enerji tedarik kaynaklarına yıllık 4 trilyon dolarlık sermaye yatırımı yapılması gerektiğini vurguladı. El-Cabir, “Gelecekteki ekonomilerin büyüme gereksinimleri, geçmişteki altyapı üzerine inşa edilmiş elektrik şebekeleriyle karşılanamaz” dedi.

El-Cabir, 2040 yılına kadar enerji talebini artıracak faktörleri sıralayarak, veri merkezlerinin elektrik ihtiyacının dört kat artacağını, 1,5 milyar kişinin şehirlere taşınacağını, 2 milyardan fazla ek klima cihazının devreye alınacağını ve küresel uçak filosunun 25 binden 50 bine çıkacağını belirtti.

Yenilenebilir enerji üretiminin iki katından fazla artacağı, sıvılaştırılmış doğal gazın yüzde 50, jet yakıtının ise yüzde 30'dan fazla artacağı, petrol üretiminin 2040'tan sonra da günde 100 milyon varilin üzerinde devam edeceği ve malzeme ve ulaşımda kullanımının artacağı öngörüsünde bulunan el-Cabir, “Dünya, enerji kaynaklarını geliştirmeli, bir kaynağı başka bir kaynakla değiştirmemelidir” şeklinde konuştu.

El-Cabir, enerji yetkililerine ‘temel unsurlara odaklanmaları ve yan etkileri göz ardı etmeleri’ çağrısında bulundu. Enerji talebinin uzun vadede güçlü olduğunu, ancak kısa vadede belli bir belirsizlik bulunduğunu belirterek, bunun maliyet kontrolü ile sermaye yatırımlarının uyumlu hâle getirilmesini, verimliliğin artırılmasını ve insan kaynağı, teknoloji ile yapay zekâya yatırım yapılmasını gerektirdiğini vurguladı.

El-Cabir, ENACT (Energy Action Partners) Konseyi'nin, enerji ve yapay zekânın büyümenin ikiz itici gücü olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Güvenilir bir temel enerji kapasitesinin sağlanması ve elektrik iletim şebekelerinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı. BAE’nin sermaye için çekici bir ortam sunduğunu ve ADNOC’un ortaklıklarını öne çıkardı. El-Cabir ayrıca, uluslararası yatırım kolu XRG’nin çeşitli ülkelerde gaz anlaşmalarında genişlediğini ve küresel ölçekte kimya ve altyapı alanlarındaki varlığın güçlendirildiğini ifade etti.


Faysal bin Ferhan ve Rubio bölgesel gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Amerikalı mevkidaşı Marco Rubio (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Amerikalı mevkidaşı Marco Rubio (Şarku'l Avsat)
TT

Faysal bin Ferhan ve Rubio bölgesel gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Amerikalı mevkidaşı Marco Rubio (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Amerikalı mevkidaşı Marco Rubio (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, dün ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile bölgesel gelişmeleri ve bunlara yönelik çabaları ele aldı.

Bu gelişme, Prens Faysal bin Ferhan'ın Dışişleri Bakanı Rubio ile iki tarafın ülkeleri arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiği bir telefon görüşmesi sırasında gerçekleşti.


Sisi, Büyük Mısır Müzesi'nin açılışını yaptı: Bugün tarihte yeni bir sayfa açıyoruz

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve eşi Entissar Amer, Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılış törenine katıldı (DPA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve eşi Entissar Amer, Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılış törenine katıldı (DPA)
TT

Sisi, Büyük Mısır Müzesi'nin açılışını yaptı: Bugün tarihte yeni bir sayfa açıyoruz

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve eşi Entissar Amer, Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılış törenine katıldı (DPA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve eşi Entissar Amer, Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılış törenine katıldı (DPA)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi cumartesi akşamı, yapılışına iki yılı aşkın bir süre önce başlanan Büyük Mısır Müzesi'ni resmi olarak açtı.

sdfrg
Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılış töreni sırasında düzenlenen ışıklı gösteri (AFP)

Sisi, açılış sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün, Büyük Mısır Müzesi'nin açılışını kutluyor ve şu anın ve geleceğin tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz.”

Mısır Cumhurbaşkanı, müzenin, tek bir medeniyete adanmış dünyanın en büyük müzesi olduğunu belirtti.

t56y7u
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve eşinin Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılışında çekilmiş bir grup fotoğrafı (EPA)

Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre Sisi, müzenin inşası sırasında uluslararası bazı şirketler ve kurumlarla kapsamlı bir iş birliği yapıldığını söyledi.

dfrt
Havai fişek gösterisi, Büyük Mısır Müzesi'nin yer aldığı Giza'nın gökyüzünü aydınlattı (AP)

Sisi dün sabah, Büyük Mısır Müzesi'nin açılışına katılan Mısırlı konuklarını, dünya liderlerini ve önde gelen şahsiyetleri karşıladı. Resmi Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“İnsan medeniyetinin beşiği olan Mısır'ın bereketli topraklarından, eski Mısır uygarlığının hazinelerini barındıran Büyük Mısır Müzesi'nin açılışına tanıklık etmek üzere gelen konuklarımızı, dünya liderlerini ve önde gelen şahsiyetleri hoş geldiniz diyorum. Antik Mısırlıların dehası ile modern Mısırlıların yaratıcılığını bir araya getiren bu müze, kültür ve sanat dünyasına yeni bir simge ekliyor, medeniyet ve bilgiye ilgi duyan herkesi kendine çekiyor ve insanlığın birliği ile halklar arasında barış, sevgi ve iş birliği değerlerine inanan herkes için bir gurur kaynağı oluyor.”

fjugyh
Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nde bulunan Kral 2. Ramses'in heykeli (EPA)

Büyük Mısır Müzesi, Giza Piramitleri yakınlarında 500 bin metrekarelik bir alanı kaplayan, modern Mısır tarihinin en büyük kültür projesi.

Müzede, tarih öncesi dönemlerden Ptolemaik döneme kadar Mısır medeniyetinin tarihini kapsayan 100 binden fazla eser sergileniyor. Müzenin en dikkat çekici salonları arasında, ziyaretçileri Asılı Obelisk ve Kral 2. Ramses'in heykeli ile karşılayan Büyük Salon., Antik Mısır krallarının heykellerini kronolojik sırayla sergileyen Büyük Merdiven, ve 2021 yılında dünyanın en karmaşık arkeolojik nakliye operasyonlarından biriyle taşınan Kral Khufu'nun Güneş Teknesi’nin yer aldığı salon bulunuyor.

dcfghy
Giza'daki Büyük Mısır Müzesi'nin açılış töreninde düzenlenen havai fişek gösterisi (AP)

Müze ayrıca, ilk kez tek bir yerde sergilenen Kral Tutankhamun'un koleksiyonunun tamamına da ev sahipliği yapıyor. Koleksiyon, kralın hazinelerinden 5 binden fazla parçanın yanı sıra, Mısır'ın tarihini çağlar boyunca anlatan binlerce eserden oluşuyor ve müzeyi Mısır medeniyetinin yaşayan bir kaydı haline getiriyor.

Büyük Mısır Müzesi ayrıca, yeni nesillere medeniyetlerini interaktif bir şekilde tanıtan bir çocuk müzesi, Ortadoğu'nun en büyüğü olan dünya standartlarında bir koruma merkezi, uluslararası sergi salonları, bir konferans merkezi, Firavun bahçeleri, eğlence alanları ve entegre turizm hizmetleri de sunuyor.

Kral Tutankhamun'un eksiksiz koleksiyonu, müzede sergilenen en önemli eserlerden biri ve koleksiyon, Tutankhamun'un mezarının keşfedilmesinden bu yana ilk kez sergileniyor.