Nasrallah, Hamas’ın müzakere heyetinin başkanı Hayya ile görüştü

Hizbullah medyası tarafından servis edilen fotoğrafta, Nasrallah ve Hayya görülüyor
Hizbullah medyası tarafından servis edilen fotoğrafta, Nasrallah ve Hayya görülüyor
TT

Nasrallah, Hamas’ın müzakere heyetinin başkanı Hayya ile görüştü

Hizbullah medyası tarafından servis edilen fotoğrafta, Nasrallah ve Hayya görülüyor
Hizbullah medyası tarafından servis edilen fotoğrafta, Nasrallah ve Hayya görülüyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün Hamas Gazze Yönetimi Başkan Yardımcısı ve Kahire’deki müzakere heyetinin başkanı Halil el-Hayya başkanlığındaki bir heyetle görüştü.

Hizbullah, toplantıda Gazze Şeridi, Batı Şeria ve çok sayıda destek cephesinde saha düzeyindeki son koşullar ve gelişmelerin gözden geçirildiğini duyurdu.

Açıklamada, “Gazze’ye yönelik saldırının durdurulması ve Filistin davası ve halkına hizmet edecek direniş koşullarının sağlanması amacıyla devam eden müzakereler görüşüldü” denildi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Hamas kaynakları, toplantının hareket liderleri ile Lübnan’daki direniş arasında, Kahire müzakerelerine ilişkin en son veriler hakkında bilgi vermek amacıyla yapılan ‘tamamlayıcı istişareler’ çerçevesinde düzenlendiğini bildirdi.

Kaynaklar, bunun hareket tarafından müzakere yapmakla görevlendirilen Hayya’nın Lübnan’a ilk gelişi olmadığını bildirdi.

Hamas kaynakları, ateşkese varma önündeki engelin İsrail’in inatçılığı, uzlaşmadan kaçması ve zaman kazanma çabası olduğunu vurguladı.

Yalnızca tam ateşkes isteyen Hamas heyeti, Kahire’ye giderek önerilerini sundu.

İsrail içinde ateşkes isteyenlerle, savaşı sürdürmek isteyenler arasında çekişme olduğu için İsrail heyeti Kahire’de yer almadı.

Aynı zamanda Hamas Siyasi Bürosu üyesi ve hareketin Arap ve İslami İlişkiler Ofisi’nin başkanı olan Halil Hayya, Gazze’de ateşkes için devam eden müzakerelerde Hamas heyetine başkanlık ediyor.

Nasrallah ve Hayya’nın görüşmesi, Katar Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Gazze ile ilgili müzakere çabalarının devam ettiğini, ancak anlaşmaya varmaya yakın olunmadığını’ açıkladığı bir dönemde gerçekleşti.

Şarku’l Avsat’a görüş bildiren Şii muhalif, siyasi yazar Ali El-Emin, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı;

“Ateşkes konusunda, ABD-İsrail arasında anlaşmazlık bulunuyor. Hamas içinde bile bu ateşkesi istemeyen bir eğilim ile Ramazan ateşkesini önemli ve vazgeçilmez bir fırsat olarak gören bir eğilim arasında bölünme var. İran’ın bölgedeki hesapları ve çıkarları nedeniyle bu ateşkesin gerçekleşmemesi için baskı yaptığı görülüyor. Hayya ve Yahya Sinvar (Hamas’ın Gazze lideri) ekibi ateşkes istemiyor, İsmail Heniyye (Hamas Siyasi Büro Başkanı) ekibi ise bunun için baskı yapıyor.”

Emin, Hizbullah’ın Gazze ve Hamas’ı desteklemekte oynadığı rol hakkında ise şunları söyledi;

“Hizbullah’ın askeri ve güvenlik düzeyinde sağladığı desteğin Gazze’deki acının hafifletilmesine katkı sağladığı söylenemez. Önemli olan tek şey, İran’ın harekete belirli düzeyde finansal ve bilgi desteği sağlamasıdır.”

Filistinli araştırmacı Hişam Debsi ise Hayya’nın ‘Sinvar’ın güvendiği adamlardan biri’ olduğunu söyleyerek, “Önceki ateşkesin sağlanmasında temel bir rol oynadı” dedi.

İran’ın Gazze’deki savaş meselesiyle ilgili çelişkili davranışına dikkat çeken Debsi, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı;

“Suriye ve Irak gibi bedelim yüksek olduğu yerlerde silahlarını çekip operasyonları durduruyor, bedelin daha düşük olduğu Gazze ve Lübnan gibi diğer cephelerde ise savaşmaya devam ediyor. İran bugün ABD’den teklif aldığı bir aşamada ateşkes istemiyor ve gelen bilgilere göre Hamas’a Ramazan ayında Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te ateşkesin tırmanmasını tavsiye etti.”

İsrail, Ocak ayı başlarında Hizbullah’ın kalesi Beyrut’un güney banliyösünde, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’yi öldürdü.

O zaman, Hamas’ın Lübnan’ı siyasi eylem için başlangıç ​​noktası olarak almaya başladığı açıkça ortaya çıktı.

Hamas’ın Lübnan’daki güvenlik ve askeri anlamdaki varlığı, Suriye krizi ve hareketin Suriye rejimiyle yaşadığı büyük anlaşmazlığın ardından daha da arttı.

Hareketin siyasi liderleri, Doha ile Türkiye’ye giderken, güvenlik ve askeri personel de Lübnan’da, özellikle de ülkenin güneyindeki Sidon bölgesinde ve bazı kamplarda konuşlandı.

Ancak esas olarak, Hizbullah’ın kalesi olan Beyrut’un güney banliyölerinin onlar için güvenli bir sığınak olduğu düşünülüyor.



Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş insanları ve yardım dağıtım merkezinin yakınlarını hedef alan İsrail saldırısında 34 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesindeki bir eve düzenlediği saldırının ardından yükselen dumanlar (DPA)
İsrail'in Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesindeki bir eve düzenlediği saldırının ardından yükselen dumanlar (DPA)
TT

Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş insanları ve yardım dağıtım merkezinin yakınlarını hedef alan İsrail saldırısında 34 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesindeki bir eve düzenlediği saldırının ardından yükselen dumanlar (DPA)
İsrail'in Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesindeki bir eve düzenlediği saldırının ardından yükselen dumanlar (DPA)

Filistin medyası, İsrail'in bugün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 34 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Enformasyon Merkezi'nden aktardığına göre, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın batısında bir yardım dağıtım merkezi yakınlarında işgal ordusu tarafından 5 vatandaş şehit edildi ve çok sayıda kişi de yaralandı.

Merkez, ‘İsrail savaş uçaklarının Han Yunus şehrinin batısında yerlerinden edilmiş insanların barındığı bir çadırı bombalaması sonucu yerlerinden edilmiş 5 Filistinlinin şehit olduğunu ve 10 kişinin de yaralandığını’ belirtti.

Merkeze göre, İsrail topçu bombardımanı Han Yunus kentindeki el-Emel mahallesinin doğu bölgelerini hedef alırken, bir insansız hava aracı (İHA) da kentin batısındaki Kızılay noktasının arkasında yerlerinden edilmiş insanların barındığı bir çadırı bombaladı.

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın kuzeybatı bölgelerine saldırı düzenlerken, Han Yunus'un bir caddesini bombaladı ve şehir merkezine de şiddetli bir saldırı düzenledi.

Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Nasır Tıp Kompleksi'nin hizmet dışı bırakılması halinde, sonuçları öngörülemeyen insani bir felakete neden olacağı uyarısında bulundu.

Bakanlık tarafından bugün Facebook hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “Hastaneleri çevreleyen yerleşim alanlarına yönelik doğrudan tehditler, işgalin sağlık sistemine karşı sistematik planının bir parçası olarak aldığı açık önlemlerdir. Nasır Tıp Kompleksi, Avrupa Hastanesi'nin hizmet dışı kalmasının ardından Han Yunus vilayetindeki tek hastane konumunda. Tahliye bölgesinde olduğu için el-Emel Hastanesi'ne ulaşmak zor” denildi.

Bakanlık, Gazze Şeridi'nin güneyindeki sağlık sisteminin tamamen çökmesi olasılığı konusunda uyarıda bulunarak, ilgili taraflara sağlık kurumlarını korumak için müdahale etmeleri ve işgalcileri acil tıbbi bakım sağlamak için gerekli ilaç ve ihtiyaç malzemelerinin bölgeye sokulmasına mecbur bırakmaları çağrısını yineledi.