Yardım tırları Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi'ne girmeye başladı

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’na yığılmış yardım tırları (Reuters)
Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’na yığılmış yardım tırları (Reuters)
TT

Yardım tırları Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi'ne girmeye başladı

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’na yığılmış yardım tırları (Reuters)
Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’na yığılmış yardım tırları (Reuters)

Mısır Kızılayı Başkanı Halid Zayed bugün (Pazar) yaptığı açıklamada, insani yardım taşıyan 150 tırın Kerem Şalom Sınır Kapısı’na ulaştığını ve 20 gün sonra ilk kez Gazze Şeridi'ne geçmeye başladığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı'ndan (AWP) aktardığına göre Zayed, “Gün boyunca daha fazla yardım tırı ve yakıt tankerinin Gazze Şeridi’ne girebilmesi için ilave araçlar hazırlanıyor” dedi.

Zayed, “Kuzey Sina'daki Kızılay depolarının dolu olması ve yüzlerce yardım tırının Refah Sınır Kapısı önünde yığılması nedeniyle gıda ve tıbbi malzemelerin zarar görebileceği” uyarısında bulundu.

Günün erken saatlerinde Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı, gıda yardımı ve dört tanker yakıt da dahil olmak üzere yardım taşıyan 200 tırın Refah Sınır Kapısı’ndan Kerem Şalom Sınır Kapısı’na gittiğini bildirdi.

Yardımların Filistin tarafındaki Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine teslim edileceği belirtilirken, her bir tırın 15 ila 20 ton arasında yardım taşıdığı ifade edildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve ABD'li mevkidaşı Joe Biden'ın insani yardım ve yakıtın geçici bir süre için Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan BM yetkililerine ulaştırılması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

İsrail ordusu 6 Mayıs'ta Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı yardım tırlarının geçişine kapatmış, sınır kapısında konuşlanan yetkililerin bombardımana maruz kalması sonucu ölüm ve yaralanmalar yaşanmıştı. İsrail'in 8 Mayıs'ta Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirmesi üzerine sınır kapısı yardım girişine ve hasta ve yaralıların çıkışına kapatıldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan yapılacak yardımların ‘Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafından yeniden açılmasını sağlayacak yasal bir mekanizmaya ulaşılana kadar’ geçici olacağını açıkladı.

Mısır-ABD anlaşması, iki başkanın Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ele aldıkları ve ‘müzakere sürecinin başarıya ulaşması ve Filistin halkının yaşadığı trajediyi sona erdirecek bir ilerleme sağlanması için uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini’ vurguladıkları bir telefon görüşmesi sırasında geldi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na göre iki lider ayrıca Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik tüm girişimleri reddettiklerini ve çatışmanın genişlemesinin önlenmesine destek verdiklerini yinelerken, görüşmede ‘uluslararası meşruiyet kararlarına uygun olarak iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için ortak çabaların gerekliliğine’ de vurgu yapıldı.

Daha sonra Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Biden, Sisi'nin ‘Gazze Şeridi'nde dağıtılmak üzere BM insani yardımının Mısır'dan Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden geçici olarak geçişine izin verme taahhüdünü’ memnuniyetle karşıladı.

Biden'ın ‘Refah Sınır Kapısı’nın hem Mısır hem de İsrail tarafından kabul edilebilir düzenlemelerle yeniden açılmasına yönelik çabaları destekleme konusundaki tam kararlılığını’ ifade ettiği belirtilen açıklamada, daha ileri görüşmeler için bu hafta Kahire'ye üst düzey bir ekibin gönderileceği kaydedildi.

Ramallah'taki Filistin Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi'ne yardım girişinin Mısır'la yapılan temaslar sonucunda ‘Refah Sınır Kapısı’nın resmi olarak Filistinliler tarafından işletilmesi konusunda anlaşmaya varılana kadar’ geçici bir süre için kabul edildiği belirtildi.

Bu arada Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı, üst düzey bir Mısırlı kaynağın, ‘Refah Sınır Kapısı’nın Mısır-Filistin sınır kapısı olduğunu ve Mısır'ın Filistin Yönetimi ile koordinasyon içinde üzerinde anlaşmaya varılacak bir mekanizma aracılığıyla yardımları yeniden Gazze Şeridi'ne sokacağını belirttiğini’ aktardı.

İsrail ordusu bu ayın başlarında Refah'a operasyon düzenledi ve Mısır sınırındaki geçidin Filistin tarafını kontrol altına aldı.



İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 212 gazeteci öldürüldü, 400'den fazlası yaralandı

Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)
Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)
TT

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 212 gazeteci öldürüldü, 400'den fazlası yaralandı

Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)
Gazze Şeridi'nde İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen Filistinli meslektaşları Yaser Murtaca'nın cenazesini taşıyan gazeteciler (DPA)

Filistinli onlarca gazeteci, Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bugün Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Tıp Kompleksi önünde bir araya geldi. Gazeteciler, İsrail saldırılarında öldürülen meslektaşlarının fotoğraflarını taşıdı.

Basın mensupları, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşı haberleştirmek için ağır bir bedel ödüyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının başlangıcından bu yana 212 gazetecinin (bazıları evlerinde aileleriyle birlikte olmak üzere) öldürüldüğünü, 409'unun ise yaralandığını açıkladı. Yaralılardan bazıları kalıcı uzuv kaybı yaşadı, bazıları da felç geçirdi. Resmi kaynaklara göre İsrail güçleri 48 gazeteciyi de tutukladı.

Görsel kaldırıldı. Gazze Şeridi'ndeki gazeteciler, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlamak için toplandı. (WAFA)

Doğrudan hedef alınma

Şarku’l Avsat’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) haber sitesi UN News'ten aktardığına göre Sami Şehade, Nisan 2024'te Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta geçirdiği ağır bir yaralanmanın ardından bacağını kaybetti. Ancak o fotoğraf makinesini aldı ve Gazze Şeridi'ndeki trajik olayları belgelemek için sahaya döndü.

Engelinin kendisini çalışmaktan alıkoymasına izin vermeyen Şehade, “Tüm bu engellerle karşılaşsam bile foto muhabirliğini bırakmam mümkün değil” dedi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü her yıl 3 Mayıs'ta kutlanıyor ve medyanın hesap verebilirlik, adalet, eşitlik ve insan haklarını vurgulamadaki rolüne odaklanıyor.

Koltuk değneklerine yaslanan Şehade, mavi renkli basın yeleğini giyerek kamerasının arkasında durmuş, meslektaşlarıyla birlikte yıkıntıların arasında çalışıyordu.

Şehade, “Yaşanan tüm suçlara tanık oldum ve sonra bana karşı işlenen bir suça tanık olduğum an geldi... Ben bir saha gazetecisiydim, açık bir alanda kamera taşıyordum, beni gazeteci olarak tanımlayan bir kask ve yelek giyiyordum. Ama yine de doğrudan hedef alındım” ifadelerini kullandı.

Bu olay onun hayatında bir dönüm noktası oldu. Şehade durumunu şöyle açıkladı: “Daha önce kimsenin yardımına ihtiyacım yoktu ama şimdi var. Bu yeni gerçekliğin üstesinden gelme kararlılığına sahibim. İşte biz Gazze Şeridi'ndeki gazeteciler bu halde bile çalışmalıyız.”

Görsel kaldırıldı.Gazze Şeridi'ne düzenlenen İsrail saldırılarının birinde bacağını kaybeden Filistinli gazeteci Sami Şehade (UN News)

Sokaklarda çalışmak

Gazze Şeridi'nde yıkılmış bir binanın enkazı arasında bir meslektaşıyla birlikte çekim yapan gazeteci Muhammed Ebu Namus, “Dünya Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlarken, Filistinli gazeteciler savaşta yıkılan işyerlerini hatırlıyor” dedi.

Ebu Namus sözlerini şöyle sürdürdü: “İşimizi yapmak için ihtiyacımız olan asgari şey elektrik ve internet, ancak birçok yerde yok. Bu yüzden internet sağlayan dükkanlara başvuruyoruz. Sokaklar artık bizim ofislerimiz.”

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgali sırasında Filistinli gazetecilerin hedef alındığına inandığını ifade eden Ebu Namus, medya çalışanlarının ‘ister Filistin'de ister dünyanın başka bir yerinde çalışsınlar’ korunması gerektiğini söyledi.

Görsel kaldırıldı.Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Namus ve Gazze Şeridi'ndeki savaşı takip eden meslektaşı (UN News)

Kaldırımlarda kan var

Filistinli Gazeteciler Sendikası'nın çağrısıyla Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle düzenlenen mitinge, çeşitli yerel ve uluslararası kuruluşlardan gazeteciler ve medya profesyonellerinin yanı sıra aktivistler ve insan hakları savunucularından oluşan kalabalık bir grup katıldı.

WAFA'ya göre kalabalık, gazeteciler için uluslararası koruma ve Gazze Şeridi'nde medya çalışanlarına karşı işlenen suçlara sessiz kalma ve suç ortaklığı politikasına son verilmesini talep etti.

Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Tahsin el-Astal, “Dünyanın yok etmek istediği Filistin'in sesini ve gerçeği savunmak için mesleki araçlarını taşırken şehit edilen meslektaşlarımızın kanı halen kaldırımlarda ve yıkılan evlerdeyken bugünü anıyoruz. İşgalci İsrail’i bu suçlardan tamamen sorumlu tutuyor ve uluslararası kurumları katillerin hesap vermesi için ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz. Ayrıca uluslararası medyayı da yanımızda durmaya ve katliam karşısında sessiz kalmamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

El-Astal, hiçbir güvenlik garantisinin olmaması, basın kuruluşlarının tahrip edilmesi ve medya çalışanlarının en temel çalışma araçlarından mahrum bırakılması nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki medya durumunun dünyadaki en tehlikeli durumlardan biri haline geldiğini belirtti.