Kâbe’ye giden hacılar, Kurban Bayramı'nın ilk günü olan pazar günü (dün) Akabe cemresini taşladıktan sonra, pazartesi sabahı (bugün) erken saatlerde, Teşrik günlerinin ilk gününde Mina'daki üç Cemarat'a taş atmaya başladı. Hacılar önce en küçük cemreyi, sonra orta cemreyi, daha sonra da en büyük cemreyi taşladılar.
Üç Teşrik gününün ilki Zilhicce'nin on birine denk gelir ve Zilhicce'nin on üçünde gün batımında teşrik günleri sona erer. Hacılar kurbanlık hayvanların etlerini bu günlerde parça parça kesip kuruttukları için bu günlere ‘Teşrik günleri’ adı verilmiştir. Teşrik kelimesi lügatte eti iyileştirmek anlamına gelmektedir.
Hacılar, gerekli tüm hazırlıkları tamamlayan Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşat Bakanlığı tarafından sağlanan entegre bir hizmet sistemi çerçevesinde Mina'daki Hayf Mescidi'nde ilk günkü namazlarını kıldılar.
Mina'daki Cemarat Köprüsü, hacıların emniyet, güvenlik ve konforunu sağlamak için planlar, prosedürler ve sistematik kalabalık yönetim mekanizmaları ile belirlenen yollardan gelen hacıların sorunsuz hareketine tanık oldu.
Hacıların kutsal mekânlar arasındaki hareketleri, Rahman’ın misafirlerinin Cemarat’a hareket planlarına göre düzenlenmesi için araç yollarını ve yaya yollarını çevreleyen çeşitli güvenlik kurumları mensuplarının doğrudan takibi altında, Hac ibadetini gerçekleştirirken tam bir pürüzsüzlüğe tanık oldu.
Rahman’ın misafirleri dün, 1,8 milyon hacının şahitlik ettiği Arafat'ta vakfeye durarak bu yılki Hac ibadetinin en önemli aşamasını tamamladı. Ardından, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Mina'da Akabe cemresini taşladılar.
Teşrik günlerinin ilkine ‘Kâr Günü’ denir. O güne bu adın verilmesinin nedeni, hacıların o gün Mina'da kalmalarıdır. Yani Hacılar, Cemarat'ı taşlamak, tıraş olmak, kurban kesmek ve ziyaret tavafı yapmak gibi Kurban Bayramı’nın ritüellerini yerine getirdikten sonra biraz dinlenmek için yerleşerek orada dururlar.
Kâr Günü, büyük bir statüye ve fazilete sahip olan günlerden biridir. Allah’ın misafirleri, Hz. Peygamber (sav) sünnetini izleyip, en küçük cemreden başlayarak, orta cemre ve sonra da Akabe cemresine taş atarlar. Hacılar her atışta ‘Allahu Ekber’ diyerek yedi taş atarlar.