ABD: Gazze'ye yardım konvoylarını yağmalayan İsrailli suçluları Netanyahu'ya bildirdik

Biden yönetimi Gazze iskelesinin hayata geçirilmesi hakkında eleştirilere maruz kalırken yardım konvoyları geçişlerde sıkışıp kalıyor.

ABD'nin kurduğu iskeleden Gazze'ye giden yardım tırları (AP)
ABD'nin kurduğu iskeleden Gazze'ye giden yardım tırları (AP)
TT

ABD: Gazze'ye yardım konvoylarını yağmalayan İsrailli suçluları Netanyahu'ya bildirdik

ABD'nin kurduğu iskeleden Gazze'ye giden yardım tırları (AP)
ABD'nin kurduğu iskeleden Gazze'ye giden yardım tırları (AP)

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin büyük ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerini Gazze'nin savaştan zarar görmüş bölgelerine taşıyan yardım kamyonları ve şoförlerine yönelik saldırılar meselesini gündeme getirdiğini söyledi.

Matthew Miller, kurumun günlük basın toplantısında Biden yönetiminin bu saldırılarla ilgili endişelerini İsrail hükümetine ilettiğini söyledi ancak ABD'nin bu geçişlerin İsrail tarafından kaynaklanan şiddetten arındırılmasını sağlamak için atabileceği ya da atacağı somut adımlar hakkında bilgi vermedi.

Miller pazartesi günü The Independent'ın sorusunu şöyle yanıtladı: 

Evet, bu konuyu İsrail hükümetine ilettik. Birleşmiş Milletler'deki ortaklarımızla da bu konuyu görüştük. Bu yeni bir şey değil. Zaman içinde inişli çıkışlı bir seyir izleyen bir mesele ama daha önce de kamyonların suçluların saldırısına uğradığı ve yardımların başka yerlere yönlendirilip karaborsada satıldığı zamanlar olmuştu. Son zamanlarda, Gazze'de insani yardımların bir kısmının dağıtımını sınırlayan bir sorun yeniden ortaya çıktı. Bu konuda sadece İsrail'le değil Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla da birlikte çalışıyoruz.

Dışişleri Bakanlığı ABD'li yetkililerin İsrailli muhataplarına Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermeleri için sürekli baskı yaptığını aylardır iddia ediyor. Ancak pazartesi günkü açıklama, ABD'nin konunun çözülmesi gereken bir mesele olarak İsrail hükümetine özellikle iletildiğini ilk kez doğrulaması olabilir.

Geçen hafta Biden yönetimi sorunu ele almak üzere kendi adımlarını attı ve İsrail'in sağcı yerleşimci hareketiyle bağları olduğu bildirilen "Tsav 9" diye bilinen grubun üyelerine yaptırım uygulama kararı aldı. Bu yaptırımlar özellikle grup üyelerinin yardım kamyonlarına yönelik saldırılara karışmasına yanıt olarak duyuruldu.

Beyaz Saray ayrıca bazı yardımların deniz yoluyla geçişine izin vermek üzere Gazze'de geçici bir iskele inşa edilmesi talimatını vermişti. Geçen hafta Savunma Bakanlığı, 9'la 10 Haziran arasında iki gün süreyle geçici olarak kapatılan iskele aracılığıyla Gazze'ye bin tondan fazla insani yardım ulaştırıldığını açıkladı.

Mayısta Dışişleri Bakanlığı, yerleşimcilerin Tarqumiya geçişinde bir konvoyu yağmaladıktan sonra bazı insani yardım paketlerini imha ettiklerini gösteren videoların ortaya çıkmasının ardından İsrail'i "daha fazlasını yapmaya" ve "bu gibi aktörleri sorumlu tutmaya" çağıran ilk doğrudan kamuoyu açıklamasını yayımlamıştı.

Sözcü Vedant Patel o tarihte yaptığı açıklamada İsrailli yetkililerin "Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırmak gibi önemli olduğunu bildiğimiz bir konuda tutarsız eylemlerde bulunulduğunda bu gibi aktörleri sorumlu tutmak için daha fazlasını yapmaları gerektiğini" söylemişti.

İnsani yardım kısıtlanmamalı ve kısıtlanamaz, durdurulmamalı ve durdurulamaz ya da engellenmemeli ve engellenemez.

Aynı gün Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre de "[Gazze'ye] yardım seviyesinin yetersiz kaldığını" söylemişti.

Independent Türkçe



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times