Birleşmiş Milletler: Gazze'deki Filistinliler "dayanılmaz" koşullarda yaşıyor

Yerinden edilmiş Filistinliler, Han Yunus'un güneybatısındaki El Mevasi bölgesini boşaltmak için eşyalarını topluyor (AFP)
Yerinden edilmiş Filistinliler, Han Yunus'un güneybatısındaki El Mevasi bölgesini boşaltmak için eşyalarını topluyor (AFP)
TT

Birleşmiş Milletler: Gazze'deki Filistinliler "dayanılmaz" koşullarda yaşıyor

Yerinden edilmiş Filistinliler, Han Yunus'un güneybatısındaki El Mevasi bölgesini boşaltmak için eşyalarını topluyor (AFP)
Yerinden edilmiş Filistinliler, Han Yunus'un güneybatısındaki El Mevasi bölgesini boşaltmak için eşyalarını topluyor (AFP)

BM sözcüsü dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillerin bombalanmış binalarda ya da devasa çöp yığınlarının yanındaki kamplarda yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi ve Şerit'teki "dayanılmaz" koşulları kınadı.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Louise Wateridge, Gazze Şeridi'ndeki yaşam koşullarını "son derece ağır" olarak tanımladı. Cenevre'deki gazetecilere Gazze'nin merkezinden video bağlantısı aracılığıyla konuşan Wateridge, "Gerçekten dayanılmaz bir durum" ifadesini kullandı.

Wateridge, Gazze Şeridi'nin dışında 4 hafta geçirdikten sonra çarşamba günü geri döndü ve bu süre zarfında durumun "dramatik bir şekilde kötüleştiğini" belirtti.

Wateridge, "Bugün şimdiye kadarki en kötü gün olmalı. Yarının yine en kötüsü olacağından hiç şüphem yok."

İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından yaklaşık 9 ay sonra Gazze Şeridi'nin "yok edildiğini" söyleyen Wateridge, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a döndüğünde "şoke" olduğunu anlattı.

Banyo ve tuvaletlerin olmamasına dikkat çekti ve "insanlar bulabildikleri her yerde tuvaletlerini yapıyor" dedi.

Sefalet

Gazze'deki savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail içinde benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasının ardından başladı ve AFP'nin İsrail'in resmi rakamlarına dayanarak elde ettiği verilere göre 1.195 kişi öldü.

Saldırganlar 116'sı halen Gazze'de olmak üzere 251 kişiyi rehin aldı. Bunların arasında ordunun öldüğünü söylediği 42 kişi var. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail, Gazze Şeridi'nde en az 37.765 kişinin ölümüne yol açan şiddetli bir bombalama, baskın ve kara saldırıları kampanyasıyla karşılık verdi.

Filistinli genç bir adam, Deyr al-Balah bölgesindeki bir çadırın önünde (AFP)Filistinli genç bir adam, Deyr al-Balah bölgesindeki bir çadırın önünde (AFP)

Wateridge, Gazze'ye yakıt sokmanın ve güvenli bir şekilde dağıtmanın zorluğundan, bunun ise yardım ulaştırma kabiliyetini etkilediğinden bahsetti.

"Yakıt olmazsa insani müdahale fiilen sona erecek" diye uyaran Waterdridge, yakıt eksikliği nedeniyle inceleme görevlerine çıkmanın mümkün olmadığı bir misafirhaneden konuştu. 150 metre mesafede yaklaşık 100.000 ton atık yığınının oluştuğunu ve etrafına geçici çadırlar kurulduğunu anlattı.

"İnsanlar bunun ortasında yaşıyor," dedi ve "sıcaklıklar arttıkça, yaşam koşullarının daha da sefil hale geldiği" uyarısında bulundu.

Wateridge, çöp kamyonlarının çalıştığı ve çöpleri alıp belirlenen bir alana götürdüğü savaş öncesindeki durumu hatırlattı. Çöp sahalarına erişim için İsrailli yetkililere yapılan başvuruların genellikle reddedildiğini söyledi.

Gazze'deki gıda güvensizliğine de değinerek, bunun Filistinliler üzerindeki bariz etkisine dikkat çekti: "Buradaki meslektaşlarımı ve arkadaşlarımı gördüğümde tanınmaz haldeler, çünkü uzun süre gıda alamayınca yaşlanmaya başlıyorsunuz, sağlıksız görünüyorsunuz ve ten renginiz değişiyor."

Ölümü bekliyorum

Kanser hastaları, perşembe günü, Gazze Şeridi'ndeki Kerem Şalom (Kerm Ebu Salim) sınır kapısından Mısır'a geçerek, Refah sınır kapısının mayıs ayı başında İsrail ordusunun sınırın Filistin tarafını kontrol altına almasıyla kapatılmasından bu yana Gazze'den ilk tahliyeyi gerçekleştirdiler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Dünya Sağlık Örgütü, Gazze Şeridi'nde tedavi için tahliye edilmesi gereken 10.000 hasta olduğunu açıkladı.

Louise Wateridge (@UNWateridge) / XLouise Wateridge (@UNWateridge) / X

UNRWA'daki meslektaşlarından biri olan Abdullah'ın tıbbi tahliyeye ihtiyacı olduğunu belirten Wateridge, hava saldırılarından birinde yaralanıp şubat ayı sonunda bacakları kesildiğinden beri bu tahliyeyi beklediğini belirtti.

Abdullah, o tarihten beri haftalarca İsrail ordusu tarafından kuşatılan, Gazze Şeridi'nin en büyüğü olan Şifa Hastanesi'nde kaldı.

Ayrıca iki ay boyunca bir sağlık çadırında tahliye edilmeyi beklemiş ve "bazı günler ölmeyi istemiş."

Wateridge, nisan ayı sonlarında " Abdullah’ı hayatta tutmak için hemen kanını bağışlayan" bir meslektaşı ile birlikte onu ziyaret ettiğini söyledi.

Wateridge, "İnsanların tüm bunları yaşamak zorunda kalması ve bu şekilde muamele görmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.



Savaşın başlamasının üzerinden 8 ay geçmesine rağmen İsrail için halen bir düğüm olan isim: Yahya Sinvar

İsrail Gazze savaşı boyunca Sinvar’a ulaşamadı (AP)
İsrail Gazze savaşı boyunca Sinvar’a ulaşamadı (AP)
TT

Savaşın başlamasının üzerinden 8 ay geçmesine rağmen İsrail için halen bir düğüm olan isim: Yahya Sinvar

İsrail Gazze savaşı boyunca Sinvar’a ulaşamadı (AP)
İsrail Gazze savaşı boyunca Sinvar’a ulaşamadı (AP)

İsrail, geçtiğimiz yıl ekim ayında Gazze Şeridi'ne savaş açmasından bu yana, Hamas Hareketi’nin lider kadrosuna, özellikle de Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'a ulaşamadı. Sinvar, Tel Aviv'in siyasi ve askeri isimleri tarafından 7 Ekim'de İsrail’e düzenlenen ve yüzlerce İsraillinin ölümüne, 240'a yakın İsraillinin rehin alınmasına yol açan saldırının planlayıcısı olmakla suçlanıyor.

Ancak İsrail sekiz aydır süren savaşta Gazze Şeridi'nin kuzeyinden merkezine oradan da güneydeki Han Yunus ve Refah'a kadar Sinvar'ı bulmayı umduğu her eve, tünele ve yere baktıysa da ondan hiçbir iz bulamadı. İsrail ordusu sadece Sinvar'ı ailesiyle birlikte tünellerden birinde gösteren kısa bir videoya ulaşabildi. Video savaşın başlarında memleketi Han Yunus'ta çekilmiş gibi görünüyordu.

Çok sayıda İsrailli yetkili, Sinvar’ın Han Yunus'ta ve tünellerde saklandığına dair emin ifadeler kullanırken zaman zaman ona yaklaştıklarını belirttiler. İsrail, halen devam eden bir operasyonla Sinvar’ın peşinde takibini Refah'a kadar genişletti.

scvfdbg
Yahya Sinvar (AP)

İsrail'in Hamas'ın diğer bazı siyasi ve askeri liderleriyle birlikte Sinvar'ı halen bulamaması, büyük bir istihbarat başarısızlığı olarak görülürken Gazze Şeridi'nin yer altı da dahil olmak üzere tüm bölgelerini etkileyen yıkıcı savaşın ortasında Sinvar'ın nerede olduğu ve saklanabildiği konusunda soru işaretlerine neden oldu.

Peki Sinvar'ın dış dünyayla bağlantısı gerçekten kesildi mi?

Şarku’l Avsat’a konuşan Gazze Şeridi'ndeki ve yurtdışındaki Hamas kaynakları, Sinvar'ın şimdiye kadar saklanabilmesinin ve İsrail’in kendisine ulaşamamasının, Hamas Hareketi’nin Gazze Şeridi içindeki ve dışındaki liderleriyle iletişiminin kesildiği anlamına gelmediğini söylediler.

Kaynaklar, Sinvar'ın başta ateşkes müzakereleri olmak üzere olup biten her şeyden sürekli olarak haberdar olduğunu ve sunulan her teklifi iyice incelediğini, üzerinde düşündüğünü, görüş bildirdiğini ve Hamas’ın diğer liderleriyle çeşitli şekillerde iletişim kurarak istişarede bulunduğunu aktardılar.

Sİnvar’ın, özellikle son müzakerelerdeki kritik zamanlarda Hamas Hareketi’nin yurtdışındaki liderleriyle birçok kez iletişim kurduğunu açıklayan kaynaklar, ayrıca İsrail'in oğullarını hedef almasının ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile de iletişim kurarak kendisine taziyelerini ve desteklerini sunduğunu ifade ettiler. Kaynaklar bu iletişimin nasıl gerçekleştiği ve doğrudan olup olmadığı konusunda detay vermediler.

Kaynaklar, Sinvar'ın mevcut savaş sırasında İsrail’in herhangi bir suikast girişiminden kurtulup kurtulmadığı ve özellikle Han Yunus'taki operasyon sırasında İsrail askerlerinin onun bulunduğu yere yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda da herhangi bir bilgi vermediler.

En fazla iki ya da üç kişiden oluşan çok küçük bir çevrenin onun nerede olduğunu bildiğini ve çeşitli ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen kaynaklar, bu kişilerin Sinvar’ın Gazze Şeridi’ndeki ve dışındaki Hamas liderleriyle iletişim kurmasını sağladıklarını belirttiler.

zxcvdfbg
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, geçtiğimiz mayıs ayında BM Genel Kurulu'nun özel bir oturumu sırasında Yahya Sinvar'ın bir fotoğrafını tutarken (AFP)

İsrail’in Hamas'ın siyasi ve askeri kademelerindeki birinci ve ikinci derecedeki liderlerinin çoğuna ulaşmayı başaramadığına işaret eden kaynaklar, ancak İsrail’in bunlardan bazılarına suikast girişiminde bulunduğunu, bu girişimler sırasında bazılarının yaralandığını, bazılarının da farklı bölgelere ve hedeflere yönelik bombardımanlardan yara almadan kurtulduğunu, fakat Sinvar’ın bu kişilerin arasında olmadığını söylediler.

Kaynaklar Sinvar'ın tünellerde mi yoksa bir evde mi saklandığını ise belirtmediler.

 Han Yunus’un tünelleri

İsrail ordusunun Han Yunus'taki kara operasyonunun sona ermesinin ardından Sinvar'a ulaşılamaması dair İsrail basınında yer alan haberlerde Sinvar'ın Hamas'ın geriye kalan tünellerinde gezindiği öne sürüldü. Ancak İsrail ordusu sık sık Hamas'ın tünelleri de dâhil olmak üzere tüm imkânlarını yok ettiğini ve Han Yunus ile Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerindeki tüm taburlarını dağıttığını belirtiyor.

İsrail zaman zaman Sinvar ve diğer Hamas liderlerinin sürgüne gitmeyi kabul etmeleri halinde Gazze Şeridi'nden çıkarılabilecekleri açıklamasını yineliyor.

Şarku’l Avsat, Sinvar'ın şahsiyeti ve nasıl kararlar verebileceği hakkında bir portre çizmek için yakınlarına ve akrabalarına ulaşmaya çalıştı.

Sinvar’ın yakın çevresinden ve akrabalarından kaynaklar, onun ‘ya savaşın sona ermesi, işgalci İsrail güçlerinin geri çekilmesi ve onurlu bir esir takası anlaşması için direnişin öne sürdüğü şartların kabul edilmesinden ya da şehit olmaktan’ başka bir şey düşünmediğini söylediler. Kaynaklar, Sinvar için Gazze'den sürgün edilme gibi bir önerinin temelde kabul edilemez olduğunu ve bunu asla düşünmeyeceğini ifade ettiler.

Hamas’ın diğer liderlerinin de bu iki seçenekten başka üçüncü bir seçeneği düşünmediklerini belirten kaynaklar, İsrail’in uzlaşmazlığına ve şartlarından taviz vermeyişine karşı başka bir çözüm olmadığı düşünüldüğünde tüm liderlerin bu iki seçenek üzerinde hemfikir olduğunu da sözlerine eklediler.

cvfdbgnh
İsmail Heniyye ve Yahya Sinvar, 2017 yılında Gazze’de Filistinli grupların liderlerinin katıldığı bir toplantı sırasında yan yana otururken (AFP)

Kaynaklar, Sinvar’ın karakteriyle ilgili olarak ve İsraillilerin onun kan dökme ve şiddet yanlısı ve inatçı bir kişi olduğu yönündeki iddialarına cevaben, onun sosyal bir insan olduğunu ve sık sık hem yetkilileri hem önde gelen yerel isimleri ve hatta ikamet ettiği yerdeki komşularını ziyaret ettiğini söylediler. Yakın çevresi, Sinvar’ın Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri seçilmesinden bu yana yoğun programına rağmen ailesini ve akrabalarını düzenli olarak ziyaret ettiğini de belirttiler.

Yakın çevresinden biri Sinvar hakkında şunları söyledi:

Sinvar, birçokları tarafından çok sert bir kişi olarak algılanmasına rağmen Hamas’ın lideri olarak katıldığı toplantılar ve görüşmeler sırasında bile sık sık espri yapar. Ancak bu mizahi yönü, kritik ve önemli konularda tartışmalar yapıldığında her türlü tartışmayı çözüme kavuşturabildiği için ortaya çıkan lider karakterine sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Eskiden ona eşlik eden Hamas’ın önde gelen isimlerinden biri ise şunları dile getirdi:

Büyük Geri Dönüş Yürüyüşleri döneminde Gazze'deki durumla ilgili arabulucularla yapılan müzakereler ve 2018-2019 yılları arasında birbirini takip eden olaylar sırasında Sinvar, kişisel kararını Hamas liderlerine oybirliğiyle kabul ettirme konusunda oldukça azimliydi. İsrail’i yıllarca Hamas Hareketi’nin taleplerine boyun eğmeye zorlayan önemli başarılar elde etti.

Zafer pozu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv'deki siyasi ve askeri üst düzey isimlerden gelen, savaşın ertesi günü için stratejik bir plana sahip olmadığı ve Hamas'la İsrailli rehineleri iade edecek bir anlaşmaya varmadığı yönündeki eleştirilere yanıt verirken Gazze savaşını Sinvar ve Hamas'a zafer pozu verdirecek şekilde sonlandırmayı reddettiğini sık sık yineliyor.

Gözlemciler, İsrail'in Sinvar'a ulaşamamasının siyasi ve askeri düzeyleri için çözülemeyen bir düğüm olduğunu söylerken İsrailliler, savaşta zafer pozu verebilmek için İsrail ordusuna ölü ya da diri Sinvar'a ulaşma fırsatı verilmesi konusunda zaman faktörüne büyük umutlar bağlıyor gibi görünüyor.

Şarku'l Avsat'a konuşan Hamas kaynakları, Sinvar'ın, İsrail'in savaşı kazandığını iddia etmek için onu öldürmek ya da yakalamak istediğini çok iyi bildiğini söylediler. İsrail hapishanelerinde geçirdiği uzun yıllar nedeniyle Sinvar’ın İsraillilerin ve liderlerinin nasıl düşündüklerini bildiğini belirten kaynaklar, bu yüzden Sinvar’ın özellikle müzakereler ve beraberinde oluşan şartlar sırasında mücadelenin birçok yönünü siyasi olarak yönettiğini de sözlerine eklediler. Kaynaklar bu sebeple Sinvar’ı özellikle savaşın tamamen durdurulması ve işgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesi konusunda Filistinlilerin uzlaşmasını sağlayacak koşulları sağlamak isteyen inatçı bir müzakereci olarak tanımladılar.

Kaynaklar, Sinvar’ın önemli bir ulusal mesele söz konusu olduğunda tek başına karar vermediğini, ancak müzakerelerde ve diğer konularda gündeme gelen her konuda her zaman istişareye devam etmeyi tercih ettiğini de sözlerine eklediler.

İsrail, bir uzlaşıya varılmasını sağlayacak bir çözüm çerçevesinde başta Yahya Sinvar olmak üzere Hamas liderlerinin Gazze'den sürülmesi fikrini sık sık dile getirse de bu fikre hem İsrail hükümetinin içinden hem de Hamas'tan tepki gösterildi.