KSrelief, Türkiye'deki en büyük projesini hayata geçirdi: 2 bin 700'den fazla proje, yaklaşık 7 milyar dolar yatırım

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı ve KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah el-Rebia ile Independent Türkçe için KSrelief'in projeleri ve çalışmalarıyla ilgili konuştuk

KSrelief, Türkiye'deki en büyük projesini hayata geçirdi: 2 bin 700'den fazla proje, yaklaşık 7 milyar dolar yatırım
TT

KSrelief, Türkiye'deki en büyük projesini hayata geçirdi: 2 bin 700'den fazla proje, yaklaşık 7 milyar dolar yatırım

KSrelief, Türkiye'deki en büyük projesini hayata geçirdi: 2 bin 700'den fazla proje, yaklaşık 7 milyar dolar yatırım

Yassin Abou Ghoneim

100'den fazla ülkeye ulaşan proje ve programlarıyla dünyanın en büyük yardım kuruluşlarından biri olan ve uluslararası 187 ortakla iş birliği yapan Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) tarafından yürütülen 2 bin 973 projenin toplam değeri 6 milyar doları aşıyor.

Bu projeler, Yemen, Suriye, Filistin ve Somali başta olmak üzere gıda güvenliği, barınma, su ve çevre sağlığı, sağlık, eğitim, koruma, erken toparlanma ve acil durum iletişimi gibi alanları kapsıyor.

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı ve KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah el-Rebia ile Independent Türkçe için Gaziantep'teki en büyük koklear implant ve işitsel rehabilitasyon merkezinin açılış töreni sırasında KSrelief'in projeleri ve çalışmalarıyla ilgili konuştuk.

a6hujık
Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Müsteşarı ve KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah el-Rebia, Independent Türkçe için Yassin Abou Ghoneim'in sorularını yanıtladı ​​​

Sayın Dr. Rebia, KSrelief bugüne kadar 100'den fazla ülkeye ulaştı, 2 bin 700'dan fazla proje hayata geçirdi ve bu projeler için yaklaşık 7 milyar dolar harcadı. Bu projeler, gerçekleştirildiği ülkeleri nasıl etkiledi? KSrelief'in gelecekteki projeleri neler?

Öncelikle Türkiye'de bulunmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Türk hükümetine ve halkına sıcak karşılamaları ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.

KSrelief'in, Türkiye topraklarındaki en büyük projesi olan bu merkezin açılışını yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. 

Daha önce de bahsettiğim gibi, KSrelief'in çok sayıda ve devasa projeleri var. Her şeyden önce, insani yardım programlarının, bu programlardan faydalananların hayatlarını değiştirmeye yönelik bir etkisi olmalı.

Bilindiği üzere insani yardım programları gıda, sağlık, güçlendirme, rehabilitasyon ve barınma ile ilgilidir.  Evini kaybedenleri barınma olanağı sağlayarak, eğitime ulaşamayanlara eğitim sağlayarak güçlendirdiğinizde onların hayatlarını değiştirirsiniz.

Hem onlar ve hem sonraki nesiller için bir gelecek inşa edersiniz. İhtiyaç sahiplerine yiyecek verdiğinizde, onları hayata döndürürsünüz.

Bu yüzden her program, bu programlardan faydalananların hayatını değiştirmek ve sürdürülebilir bir etkiye sahip olmak için dikkatle incelenir.

Acil durumlara müdahale ediyoruz ve ardından güçlendirme ve rehabilitasyon aşamalarına geçiyoruz. Böylece aileler hayatlarında önce Allah'a sonra kendilerine güvenmelerini sağlayacak bir yol ediniyorlar.

Her gün yeni projelerimiz oluyor, küresel olarak insani yardımları takip ediyor ve bu alanda ne gibi değişiklikler olduğunu görüyoruz.

Sınır, etnik köken, renk ya da din gibi engellerden uzak, ihtiyaç ve insani ihtiyaçların öncelikleri üzerine bir proje oluşturuyoruz ve nerede olursa olsun insanı önemsiyoruz. 

Bundan dolayı ihtiyaç duyulan her yerde insanların acılarını hafifletmeye ve insani etkisi çok büyük olan ve ihtiyaç sahibi ailelerin, toplumların yüzünü güldüren nitelikli programlara önem veriyoruz. Bu yüzden bizi burada, Gaziantep'te, ailelerin yüzünü güldürmeye çalışırken görüyorsunuz.
 

xcdvfgbrh

KSrelief, deprem bölgelerinde kısa ve orta vadeli olmak üzere birçok proje yürütüyor. Hem Türkiye hem de Suriye'de yürütülen bu projelerden en öne çıkanları bizimle paylaşır mısınız?

Türk halkına şunu açıkça ifade etmek istiyorum; Türkiye'yi ve Suriye'yi etkileyen deprem meydana geldiğinde, uluslararası toplum gibi biz de derinden yaralandık. 

Ancak Suudi Arabistan'ın Türkiye ile olan ilişkisi hem hükümetler hem de halklar arasında olmak üzere tarihi ve köklü bir ilişkidir. Kral Selman Bin Abdulaziz, KSrelief'i derhal harekete geçmeye yönlendirdi. 

Suudi Arabistan'da hükümet de halk da harekete geçti. Suudilerden bağışlar yapıldı. KSrelief, bu nokta Suudi Arabistan'ı temsil etti. Sizin de söylediğiniz gibi gıda ve sağlık hizmetleri alanında acil ihtiyaçlar için ilk koşanlar arasındaydık. Bir süre sonra diğer projeleri düşünmeye başladık. 

Başlattığımız ilk program, geçici konut inşasıydı. İlk projemizde 3 bin konut inşa ettik. Bugün aileler için buna bin konut daha ekledik. 

Ayrıca rehabilitasyon programlarına ve koklear implantların da olduğu özel sağlık programlarına başladık. Bu programlar, evlerini ve sahip oldukları pek çok şeyi kaybetmiş olan bu aileleri, günlük yaşamlarını yönetebilecekleri el sanatlarıyla güçlendirmeye başladı.
 

asxdvfrbgt

Konuşmanızın sonunda Suudi Arabistan'ın tarih boyunca her zaman olduğu gibi, Filistin halkının yaşadığı acılarda ve savaşlarda onun yanında olduğunu söylediniz. Gazze'ye yönelik son savaşta, KSrelief ve Suudi Arabistan tarafından sağlanacak projeler ve yardımlar neler?

Gazze'de Filistinlilere yönelik sürdürülen bu haksız savaş ve İsrail tarafının sivilleri, savunmasız insanları ve çocukları hedef almaya devam etme konusundaki uzlaşmazlığı nedeniyle, Gazze elbette en büyük insani olaydır. 

Uluslararası toplumun karşılaştığı en kötü durum insani yardımların Gazze'ye girişinin engellenmesiydi. Bu yüzden Suudi Arabistan, KSrelief aracılığıyla ve Kral Selman bin Abdulaziz'in direktifleri doğrultusunda ilk günden itibaren Gazze'ye yardıma koştu. 

Suudi Arabistan toplumu, Gazze'deki kardeş Filistin halkının acılarını hafifletmek için en büyük bağış kampanyasına katıldı. KSrelief ekipleri Refah'ta, Ürdün'de ve her yerde hazır bulundu ve götürebildiğimiz kadar çok gıda, sağlık ve diğer malzemeleri ulaştırdık. 

Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük sorun, insani yardımların ulaştırıldığı sınır kapılarının kabul edilemez bahanelerle kapatılmasıdır. 

KSrelief'in şu anda rehabilitasyon, beslenme ve çocuk bakımı gibi alanlarda çok büyük projeleri var. Ancak ne yazık ki, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için insani yardımların geçeceği sınır kapıları kapatılmış durumda. 

Bildiğiniz üzere, Suudi Arabistan siyasi düzeyde, bu haksız savaşın sona erdirilmesi ve insani yardımların ulaştırılması için sınır kapılarının açılması çağrısında bulunarak uluslararası düzeyde baskı oluşturdu. 

Yarın değil hemen bugün bu savaşın sona ermesini ve insani yardımların ulaştırılması için sınır kapılarının açıldığını görmeyi umuyoruz. Bu olduğunda, KSrelief'i insanların acılarını dindirmek ve çocukların yüzlerini güldürmek üzere sahada çalışıyor halde bulacaksınız.

Çok teşekkürler. KSrelief'in dünyanın en büyük yardım merkezi olarak neler sunduğu hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

Öncelikle Türk halkına sevgi ve kardeşlik mesajı gönderiyor ve KSrelief'in Suudi Arabistan'ın insani yardım kolu olduğunu ve dünyanın en büyük insani yardım projelerini yürüttüğünü belirtmek istiyorum. 

Henüz 10 yaşında olan KSrelief, bugüne kadar 100'den fazla ülkede 3 bine yakın proje yürüttü ve 7 milyar dolardan fazla yardım sağladı. 

KSrelief, aynı zamanda başta tıbbi gönüllülük programları olmak üzere, dünyanın en büyük gönüllülük projesini yürütüyor ve birçok kaliteli hizmet sunuyor. 

Türkiye topraklarında bulunmaktan ve burada bir şubeye sahip olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türk hükümetine ve halkına KSrelief'in çalışmalarını kolaylaştırdıkları için teşekkür ediyoruz. 

Sizler de KSrelief'in desteklenmesine katkıda bulunarak ve programlarının insanlığa hizmet etmesini kolaylaştırarak insanlığın ödüllendirilmesine ortak oluyorsunuz.

Independent Türkçe



Körfez ülkeleri, olası İsrail-İran savaşında nasıl bir politika izleyecek?

İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)
İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)
TT

Körfez ülkeleri, olası İsrail-İran savaşında nasıl bir politika izleyecek?

İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)
İran'ın İsrail'e misillemesi Tahran'da sevinçle karşılanmıştı (AFP)

İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaların İran'a da sıçramasıyla Ortadoğu'da topyekun savaş riski her geçen gün artıyor. 

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'ın analizinde, Sünni bir koalisyon oluşturan Körfez ülkelerinin İran'a ya da onun desteklediği milislere doğal olarak sıcak yaklaşmadığı belirtiliyor.

Guardian'ın diplomasi editörü Patrick Wintour'un kaleme aldığı analizde, Körfez ülkelerinin İsrail'in İran'a karşı saldırıları artırmasını istemediği ve gerilimi düşürmek için ABD'nin devreye girmesini talep ettiği aktarılıyor. 

Irak, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölgede istikrar ve refaha giden tek yol olduğunu vurguladığı belirtiliyor. 

Ayrıca analizde, Körfez ülkelerinin Filistinlilere insani yardım ve siyasi destek dışında bir şey sağlamamaya yönelik ortak stratejilerini değiştirmeyeceği savunuluyor. 

Son çatışmaların ardından İsrail'in misilleme olarak İran'daki petrol altyapısını ve nükleer tesisleri hedef alabileceği de öne sürülüyor. Wintour, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin (GCC) bu olasılıktan epey tedirgin olduğunu aktarıyor. 

GCC'nin Lübnan'daki saldırılarını durdurması için İsrail'e çağrı yaptığı fakat İran'in İsrail'e misillemesini destekleyen bir açıklamada bulunmadığına işaret ediliyor. 

Analizde, İsrail'in saldırılarını genişletmesiyle Körfez ülkelerinin bir ikilemle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Bir yandan İran'ın bölgedeki etkisinin uzun vadede zayıflaması, burada sadece İsrail'in egemen olduğu istikrarsızlaştırıcı bir güç boşluğu yaratabilir. Diğer yandan bu boşluk, Körfez ülkeleri için İran'ın zayıflığından faydalanma ve Tahran'ın desteklediği milisleri geri püskürtme fırsatı yaratabilir. 

Analize göre İran'ın zayıflaması, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye Tahran destekli grupları dizginlemesi için daha fazla alan sağlayabilir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Lübnan'daki nüfuzunu yeniden kazanabilir.

Wintour, en önemli denge unsurunun Suudi Arabistan-İran ilişkileri olduğunu belirtiyor. İki ülke, Çin'in ev sahipliğiyle 10 Mart 2023'te bir araya gelerek ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkiler tekrar başlatılmıştı.

Berlin merkezli Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin pazartesi yayımladığı raporda da Riyad ve Tahran arasındaki ilişkilerin bölgede barışı sağlamaya yönelik kilit önem taşıdığına dikkat çekilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan'la Katar'da dün yaptığı görüşmede, İsrail'in bölgedeki saldırganlığına karşı İslam ülkelerine birlik çağrısı yapmıştı.

İsrail'in bir sonraki adımı ne olacak?

İsrail'in önce Hamas lideri İsmail Haniye'yi Tahran'da, sonra da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı Beyrut'ta öldürmesinin ardından İran da aylardır beklenen misillemeyi salı gecesi yapmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın "ağır bedel" ödeyeceğini söylerken, ABD de Tel Aviv yönetimine destek veriyor. 

Amerikan medya kuruluşu CNN, "bölgesel savaşın fiilen başladığını" yazıyor. Kimliğinin açıklanmamasını isteyen İsrailli bir eski üst düzey askeri yetkili, Tel Aviv yönetiminin seçeneklerini değerlendirdiğini belirtiyor. 

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İran'a kapsamlı saldırı düzenlenmesini savunuyor fakat CNN'e konuşan yetkili, Tel Aviv'in fevri davranmayacağını ve daha ölçülü bir saldırı planı yapabileceğini öne sürüyor. 

Öte yandan Amerikan gazetesi New York Times (NYT), İsrail ordusunun İran'a güçlü bir misilleme düzenleyebileceğini yazıyor. İsrail'in Ulusal Güvenlik Konseyi'nde İran stratejisinden sorumlu eski yetkili Yoel Guzansky, şunları söylüyor: 

İsrail'de ordu, savunma uzmanları, analistler ve siyasetçiler arasında İran'ın saldırısına güçlü şekilde karşılık verilmesine dair fikir birliği var.

NYT'ye konuşan yetkililer, Tel Aviv'in misillemeye yönelik kararını büyük ihtimalle cuma akşamı Roş Haşanah'ın sona ermesiyle vereceğini belirtiyor. Roş Haşanah'ta Yahudiler, İbrani takvimine göre yeni yılın gelişini kutluyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times, CNN