Alien: Romulus için tavsiye veren James Cameron: Berbatsa benim suçum değil

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Alien: Romulus için tavsiye veren James Cameron: Berbatsa benim suçum değil

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

James Cameron, Alien: Romulus için tavsiye vermiş olabilir ama film "berbatsa" sorumluluk kabul etmiyor.

Yakın zamanda gösterime giren film, 1979'da Ridley Scott'ın Yaratık'ı ile (Alien) başlayan ve Cameron'ın, Sigourney Weaver'ın da rol aldığı 1986 yapımı filmi Yaratığın Dönüşü'yle (Aliens) devam eden bilimkurgu serisinin 7. başlığı.

Her iki film de gösterime giren en iyi uzaylı filmleri olarak tarihe geçmişti ve bu yüzden Alien: Romulus'un yönetmeni Fede Álvarez'in kendi versiyonu üzerine çalışmaya başlamadan önce Cameron'dan biraz tavsiye istemesi mantıklıydı.

Fakat 70 yaşındaki Cameron, The Guardian'la yaptığı yeni bir röportajda film üzerindeki etkisinin önemini küçültmekte hızlı davrandı.

Cameron "Pek yardım etmedim" diye ısrar etti.

Yönetmen Fede'yi tanıyorum ve çok önceden yazar ortağıyla beraber bana gelip 'Fikrin var mı?' diye sordu. Hayır, ikisinin birçok fikri vardı ama daha çok, bilmiyorum, Mekke'de Hac ziyareti gibi bir şey yapmak istediler.

Cameron şöyle devam etti:

Ama bu yıllar önceydi, daha sonra gidip kendi şeylerini yazdılar ve benim bununla hiç alakam yoktu.

Ama Àlvarez, 6 ay sonra filmin taslak bir kurgusunu bitirdiğinde tekrar Cameron'ın uzmanlığına başvurmuştu.

Titanik'in (Titanic) yönetmeni "Onunla yaklaşık bir saat boyunca yorumlarımı paylaştım" dedi.

Hiçbir şekilde payım olsun istemiyorum. Film harikaysa övgü almak istemiyorum, berbatsa da benim suçum değil! Gerçekten, bu onun şeyi, o yüzden hakkını teslim etmek lazım ve duyduğum kadarıyla film epey iyi.

Alien: Romulus, hayranlardan ve eleştirmenlerden büyük oranda olumlu yorumlar alıyor, bazıları Romulus'u, Cameron'ın çok sevilen devam filminden bu yana seriye en iyi katkı olduğunu söyleyerek övüyor.

Dünyanın farklı yerlerinden izleyiciler, özellikle bir oyuncunun performansından çok etkileniyor, pek çok kişi onun, filmin en ilgi çekici yanı olduğunu dile getiriyor.

İç Savaş'ın (Civil War) yıldızı Cailee Spaeny'nin başrolü üstlendiği Romulus, küçük bir ekibin terk edilmiş bir uzay istasyonunu karıştırırken Xenomorph adında korkutucu bir yaşam formuyla karşı karşıya kalmasını konu alıyor.  

Yaratık serisine geri dönmeyi düşünüp düşünmeyeceği sorulduğundaysa Cameron pek umutlu konuşmadı.

Hiçbir şeyi elemem ama o farazi projeden önce sırada olan 23 farklı projem var, bu sebeple, 70 yaşına girdiğimi de göz önünde bulundurursak bunun gerçekleşmeyeceğini tahmin ediyorum. Bir noktada seçim yapmak gerekiyor. Ne demek istediğimi anlıyor musunuz?

Röportajın başka bir noktasında Cameron, Avatar: Fire and Ash hakkında konuştu. Avatar: Fire and Ash, 2009'daki orijinal Avatar'ın devam filmi olan 2022 yapımı Avatar: Suyun Yolu'nun (Avatar: The Way of Water) sonrasını konu alıyor.

Cameron proje hakkında çok üstü kapalı konuştu ama şöyle dedi:

Bu filmde neyimiz var biliyorum ve bu bir yolculuk olacak. İnsanlara bunun bekledikleri şey olmasa da istedikleri şey olacağını söyleyebilirim.

Avatar: Fire and Ash'in 19 Aralık 2025'te gösterime girmesi bekleniyor. Alien: Romulus vizyonda.
Independent Türkçe



Gen düzenleme tedavisinde çığır açıcı adım

Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
TT

Gen düzenleme tedavisinde çığır açıcı adım

Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)

Gen düzenleme tedavisiyle ilk kez bir bebek iyileştirildi.

New England Journal of Medicine'de perşembe yayımlanan çalışmada, CPS1 eksikliği teşhisi konan bir bebeğin gen düzenleme yöntemiyle tedavi edildiği belirtiliyor.

Yaklaşık 1 milyon bebekten birini etkileyen bu genetik rahatsızlık, amonyağın vücuttan atılmasını sağlayan bir enzimin eksikliğinden kaynaklanıyor. Amonyağın kanda birikmesiyle zehirlenme yaşanabiliyor. Bazı bebeklerde karaciğer nakli gerekebiliyor.

ABD'de yapılan araştırmanın yazarlarından Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Kiran Musunuru, tedavinin çığır açıcı olduğunu vurguluyor:

Bu, henüz kesin bir çaresi bulunmayan çeşitli nadir genetik bozuklukları tedavi etmek için gen düzenlemenin kullanılmasına yönelik ilk adım.

Philadelphia Çocuk Hastanesi ve Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ekiplerin ortak çalışmasıyla yürütülen tedavide, Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats (CRISPR) adlı gen düzenleme teknolojisi kullanıldı. CRISPR, genetik uzmanları ve tıp araştırmacılarının DNA üzerinde ekleme-çıkarma yaparak dizilimini değiştirmelerine olanak tanıyor.

KJ Muldoon adlı bebeğe önce şubatta, daha sonra da mart ve nisanda CRISPR teknolojisiyle tedavi uygulandı.

Uzmanlar, tedavinin şimdilik olumlu sonuç verdiğini fakat bebeğin gelişiminin yıllarca takip edilmesi gerekeceğini belirtiyor. Araştırmanın yazarlarından Dr. Rebecca Ahrens-Nicklas, KJ Muldoon’ın “her geçen gün büyüdüğüne ve geliştiğine dair işaretler gördüklerini” söylüyor.

Bilim insanları, KJ Muldoon’la ilgili çalışmadan elde ettikleri verilerle gen düzenleme tedavisini yaygınlaştıracak araştırmalar yapılacağını belirtiyor. Çalışmada yer almayan nörolog Carlos Moraes, gen düzenleme tedavisinin geleceğine dair şu ifadeleri kullanıyor:

Birisi böyle bir buluşa imza attığında, diğer ekiplerin bundan elde edilen bilgilerle hareket edip ilerlemesi çok sürmez. Engeller var ama önümüzdeki 5 ila 10 yılda bunların aşılacağını tahmin ediyorum.

Independent Türkçe, CNN, New York Times