Gantz: Rehineler konusunda birkaç hafta içinde anlaşmaya varamazsak kuzeye gitmek zorundayız

İsrail Hizbullah'la yüzleşmekte “çok geç” kaldı

Benny Gantz (Reuters)
Benny Gantz (Reuters)
TT

Gantz: Rehineler konusunda birkaç hafta içinde anlaşmaya varamazsak kuzeye gitmek zorundayız

Benny Gantz (Reuters)
Benny Gantz (Reuters)

İsrail Savaş Konseyi'nin eski üyesi Benny Gantz, dün (Pazar) yaptığı açıklamada, İsrail'in ülkenin kuzeyindeki durumla ilgilenme, Lübnan Hizbullah'ıyla ve İran'la yüzleşme çağrısında bulunma zamanının geldiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Washington DC'de Ortadoğu konulu bir tartışma forumuna katılan Gantz, "Kuzey'in saati çaldı ve aslında bu noktada geç kaldığımızı düşünüyorum" diyerek İsrail'in, Hamas'ın geçen yıl 7 Ekim'deki saldırısından sonra birçok insanı ülkenin kuzeyinden tahliye ederek. "hata yaptığı" değerlendirmesinde bulundu.

Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana, Hizbullah ile İsrail ordusunun İsrail-Lübnan sınırında neredeyse her gün karşılıklı ateş açtığı bir dönemde binlerce İsrailli kuzeyden kaçmak zorunda kaldı.

Gantz eski bir ordu komutanı ve Ulusal Birlik Partisi'nin lideridir ve Hamas saldırısının ardından Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından kurulan ve daha sonra feshedilen savaş hükümetinde yer aldı.

Gantz şunları söyledi: “Aylardır Gazze ile başa çıkmak için yeterli gücümüz olduğunu ve ülkenin kuzeyinde olup bitenlere odaklanmamız gerektiğini düşündüm.”

 “Gazze'de harekatta belirleyici bir noktaya ulaştık” diyen Gantz, Hamas'la ateşkes konusunda anlaşmaya varılmasını bekleyen İsrail ordusunun operasyonları devam ederken, "Gazze'de istediğimizi yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Gantz, "Rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışmamız gerektiğini düşünüyorum, ancak önümüzdeki günlerde veya haftalarda bunu başaramazsak, kuzeye gitmek zorundayız. Daha fazla beklememiz gerektiğini düşünmüyorum (...) gerekirse Lübnan'ı vurmak da dahil olmak üzere, bunu yapma kabiliyetimiz var” dedi.

Gantz, “Asıl mesele İran’dır” dedi ve “(Hamas) eski bir hikâye (...) İran ve onun bölgedeki vekilleri ve onların yapmaya çalıştığı şey asıl meseledir” ifadesini kullandı.



Elon Musk'ın George Soros'la siyasi rekabeti büyüyor

Forbes'a göre Musk'ın serveti 251,5 milyar dolar, Soros'unkiyse 7,2 milyar dolar (Reuters ve AFP)
Forbes'a göre Musk'ın serveti 251,5 milyar dolar, Soros'unkiyse 7,2 milyar dolar (Reuters ve AFP)
TT

Elon Musk'ın George Soros'la siyasi rekabeti büyüyor

Forbes'a göre Musk'ın serveti 251,5 milyar dolar, Soros'unkiyse 7,2 milyar dolar (Reuters ve AFP)
Forbes'a göre Musk'ın serveti 251,5 milyar dolar, Soros'unkiyse 7,2 milyar dolar (Reuters ve AFP)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), teknoloji milyarderi Elon Musk ve iş insanı George Soros'un siyasi rekabetini ortaya çıkardı.

WSJ, Musk'ın Macar asıllı Amerikalı milyarder Soros'un desteğiyle göreve gelen savcı Jose Garza'nın, Demokrat Parti ön seçimlerinde kaybetmesi için sürece müdahil olduğunu yazıyor. 

Haberde, Tesla CEO'su Musk'ın fonladığı Saving Austin adlı bir grubun, Soros'un desteklediği Garza'ya karşı karalama kampanyası yürüttüğü savunuluyor. 

Dezenformasyon içerikli ilanlar yayımlamaları ve mesajlar göndermeleri için gruba 650 bin dolara yakın fon sağlandığı öne sürülüyor. 

ABD'deki radyo, televizyon ve uydu iletişimlerini denetleyen Federal İletişim Komisyonu'nun belgelerine ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen kaynaklara dayandırılan haberde, Cumhuriyetçi lider Donald Trump'a desteğiyle de gündem olan Twitter CEO'su Musk'ın "siyasetle ilişkisinin sanılandan daha kapsamlı olduğu" ifade ediliyor. 

Dezenformasyon kampanyasında yayımlanan bazı el ilanlarında "Jose Garza, Austin sokaklarını pedofiller ve katillerle dolduruyor" ve "Bir sonraki kurban sizin sevdiğiniz biri olabilir" gibi ifadeler yer aldığına dikkat çekiliyor. 

Garza, ön seçimleri Demokrat rakibi Jeremy Sylestine'a karşı yüzde 67 oyla kazanmıştı. WSJ'nin aktardığına göre Garza'nın 5 Kasım'daki seçimlerde de başarı yakalaması öngörülüyor. 

Garza ve Sylestine, WSJ kendileriyle temasa geçene kadar Musk'ın faaliyetlerinden haberdar olmadığını savunuyor. Garza, WSJ'ye gönderdiği e-postada "Tüm ülke bu olayı dikkate almalı" ifadelerini kullanıyor.

Musk'a yakın bir kaynak, kendisiyle yaptığı bir konuşmada teknoloji milyarderinin "Soros'un etkisini azaltmak istediğini" söylediğini öne sürüyor. 

Geçen yıl Joe Rogan'ın podcast'ine katılan Musk, Soros için "Bence tüm insanlıktan nefret ediyor" demişti.

Garza'nın rakibi Sylestine için 1 milyon dolara yakın fon sağlandığı belirtiliyor. Bunlar, aralarında Musk'la yakın ilişkisi bulunan Palantir Technologies'in kurucu ortağı Joe Lonsdale'in de bulunduğu Cumhuriyetçilerin katkılarıyla gerçekleştirildi. 

Musk'ın gayriresmi politika danışmanı olarak görev yapan ve Trump yanlısı kampanyalarda yer alan Lonsdale, kayıtlara göre şubatta Sylestine'in kampanyasına 25 bin dolar verdi. 

Diğer yandan Musk'ın Sylestine'in kampanyasına doğrudan bağış yaptığına dair kayıt olmadığı aktarılıyor. Fakat milyarderin, kimliğini gizli tutarak finansal destek yapabilmek için Cumhuriyetçi siyasi danışmanlık şirketi Axiom Strategies'le iletişime geçtiği savunuluyor. 

Ayrıca Musk'ın Austin'deki Tesla genel merkezinde çalışanlara Garza yerine "suçlarla ilgili gerçekten kovuşturma yapacak birine" oy vermelerini söylediği öne sürülüyor. 

Haberde, 2020'deki seçimlerde Soros'un Garza'yı desteklemek için 450 bin dolara yakın bağış yaptığı ifade edilirken, iş insanının bu yıl herhangi bir adaya fon sağlamadığı bilgisi paylaşılıyor.

WSJ, Musk ve Soros'un iddialarla ilgili yorum talebini reddettiğini aktarıyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Post