Netanyahu: İran büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek

İsrail 'bölge genelinde güçlü saldırılara' hazırlanıyor

Binyamin Netanyahu (Reuters)
Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu: İran büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek

Binyamin Netanyahu (Reuters)
Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tahran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından bu sabah (Çarşamba) yaptığı açıklamada, İran'ın “bu gece büyük bir hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini” söyledi.

Kabine toplantısını açan Netanyahu, İran'ın “düşmanlarımıza karşı misilleme yapma kararlılığımızı anlamadığını” belirtti. Netanyahu, “Anlayacaklar. Belirlediğimiz kurala uyacağız: Kim bize saldırırsa, biz de onlara saldıracağız” dedi.

Netanyahu, “Bu, şer ekseniyle savaştığımız her yerde geçerlidir. Batı Şeria için de geçerli, Gazze için de geçerli, Lübnan için de geçerli, Yemen için de geçerli, Suriye için de geçerli- İran için de geçerli. Biz her yerde şer ekseniyle savaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İbrani medyası toplantıyla bağlantılı olarak askeri yetkililerin “Ortadoğu genelinde güçlü hava saldırıları” gerçekleştirme sözü verdiklerini aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth gazetesinden aktardığına göre üst düzey askeri yetkililer “İsrail İran'ın füze saldırısı karşısında sessiz kalmayacaktır” dedi. Yetkililerden biri “sert bir karşılık” sözü verirken, bir diğeri “İran'ın şimdiye kadar karşılaştıkları, şimdi karşılaşacaklarının sadece bir kısmı” uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, İran saldırısının ardından “hassas ve sürpriz saldırı yeteneklerimizi göstermek” için uygun bir zaman seçeceğini belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ülkesinin çok sayıda İran balistik füzesini düşürmek suretiyle kabiliyetlerini kanıtladığını söyledi. “Örnek sivil davranışı çok güçlü bir hava savunma sistemiyle birleştirerek, düşmanın zafer kazanmasını engelleme yeteneğimizi kanıtladık” diyen Halevi, İsrail'in İran'a bedel ödeteceği zamanı seçeceğini ve Tel Aviv'in siyasi iradesine göre hassas ve sürpriz saldırı yeteneklerini göstereceğini belirtti.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, "Bu (füze) saldırısının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda hareket edeceğiz” dedi.

İsrail ordusu, İran'ın füze saldırısının "binlerce İsrailli sivili öldürmeyi" hedeflediğini belirterek, bu konunun "eşi görülmemiş" olduğunu belirtti. Bir ordu sözcüsü AFP’ye "sivilleri öldürme niyetinin eşi benzeri görülmemiş" olduğunu ifade ederek, İran'ın hedefi İsrail'e 180'e yakın balistik füze fırlatarak binlerce sivili öldürmek olduğunu söyledi.



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe