Cevlani: En üst düzey işkencecileri yargılamak için bir “isim listesi” yayınlayacağız

Cevlani bir televizyon röportajında (X)
Cevlani bir televizyon röportajında (X)
TT

Cevlani: En üst düzey işkencecileri yargılamak için bir “isim listesi” yayınlayacağız

Cevlani bir televizyon röportajında (X)
Cevlani bir televizyon röportajında (X)

Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı deviren Suriye muhalefet gruplarına liderlik eden Heyetu Tahriru’ş Şam'ın lideri Ahmed eş-Şera (eski adıyla Ebu Muhammed el-Cevlani), Suriye'deki yeni yetkililerin yakında “Suriye halkına işkence edilmesine karışanların ilk isim listesini” yayınlayarak bu kişileri yargılayacağını ve sorumlu tutacağını açıkladı.

Kısa bir süre önce takma adını bırakarak gerçek adı olan Ahmed eş-Şera'yı kullanmaya başlayan el- Cevlani, bu sabah Telegram'da yaptığı açıklamada, “Savaş suçlarına karışan üst düzey ordu ve güvenlik görevlileri hakkında bilgi verenlere ödül vereceğiz” dedi ve yurtdışına kaçanların “adil cezalarını çekmeleri” için geri dönmelerini sağlama sözü verdi.

Ahmed eş-Şera, Suriye'de iktidara gelecek yeni hükümetin “savaş suçlarına karışan üst düzey ordu ve güvenlik görevlileri hakkında bilgi verenlere ödüller” sunacağını açıkladı. “Elleri Suriye halkının kanıyla lekelenmemiş olanları affetme taahhüdümüzü vurguladık ve zorunlu hizmette olanlara af çıkardık” diyerek masum ölülerin ve tutukluların ‘kanlarının ve haklarının’ boşa gitmeyeceğini ve unutulmayacağını vurguladı.



Witkoff: Gazze'de kıtlık yok

Filistinli çocuklar bugün Gazze Şehri'ndeki bir aşevinden yiyecek almakta zorlanıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar bugün Gazze Şehri'ndeki bir aşevinden yiyecek almakta zorlanıyor (Reuters)
TT

Witkoff: Gazze'de kıtlık yok

Filistinli çocuklar bugün Gazze Şehri'ndeki bir aşevinden yiyecek almakta zorlanıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar bugün Gazze Şehri'ndeki bir aşevinden yiyecek almakta zorlanıyor (Reuters)

The Times of Israel'in haberine göre, ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki savaş konusunda "müzakere etmemek için hiçbir nedeninin olmadığını" söyledi.

Gazete, Witkoff'un Tel Aviv'de Hamas tarafından alıkonulan İsraillilerin aileleriyle yaptığı görüşmede, “Gazze'de kıtlık yok” dediğini aktardı ve “Plan savaşı genişletmek değil, sona erdirmek” ifadelerini kullandı.

Witkof, “Şu anda görüşmeler, kısmi bir anlaşmaya varmak yerine savaşı sona erdirmek ve tüm rehineleri geri getirmek üzerine odaklanmalıdır” dedi.

ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff, Tel Aviv'deki Rehine Meydanı olarak bilinen meydanda rehine aileleriyle bir araya geldi (AP)ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff, Tel Aviv'deki Rehine Meydanı olarak bilinen meydanda rehine aileleriyle bir araya geldi (AP)

Gazete, dün bir İsrailli yetkiliye atıfta bulunarak, ABD ve İsrail'in “Hamas” ile ‘aşamalı’ bir anlaşmaya varmak için çabalarını bırakması halinde, savaşın sona ermesi karşılığında tüm tutukluların serbest bırakılmasını garanti eden kapsamlı anlaşmaya varmanın “uzun zaman” alacağını söyledi.

İsrailli yetkili, İsrail ve ABD'nin heyetlerini Doha'dan çekmesinden bu yana görüşmelerin durduğunu ve bir çıkmaza girdiğini belirtti. Gazete, arabulucuların, Hamas'ın “kaydedilen ilerlemeyi yavaşlatan” yanıtına rağmen, çözülmemiş anlaşmazlıkların hala çözülebilir olduğunu söylediklerini de aktardı.

Witkoff, dün Gazze Şeridi'ni ziyaret ederek, Birleşmiş Milletler'in yardım almaya çalışırken ölenlerin kaybından sorumlu ortaklardan biri olduğunu söylediği “Gazze İnsani Yardım Kuruluşu”nun faaliyetlerini denetledi. Witkoff, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee ile birlikte, ABD destekli “Gazze İnsani Yardım Kuruluşu”nun Refah'ta işlettiği bir tesisi ziyaret ederek, savaşın yıktığı bölgeye yeni bir yardım planı hazırlamaya çalıştı.

Hamas'tan bir kaynak, dün Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, İsrail'in hareketin Gazze Şeridi'nde ateşkes önerisine verdiği yanıtın "cesaret verici olmadığını" söyledi. Kaynak, "Arabulucuların yakın zamanda harekete sözlü bir İsrail yanıtı ilettiğini, ancak İsrail'in Filistinliler tarafından reddedilen Amerikan yardımını dayatmakta ısrar ettiğini, ayrıca güçlerinin Şeridin içinde konuşlandığı güvenlik noktalarını korumakta ısrar ettiğini" belirtti. Kaynak, İsrail'in yanıtının "savaşı sona erdirme yönünde gerçek bir niyetin olmadığını gösterdiğini" vurguladı.