Axios: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Şam'ı ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (AP)
TT

Axios: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Şam'ı ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken (AP)

Bir Axios muhabiri, X platformunda yaptığı paylaşımda, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf'in önümüzdeki günlerde Şam'ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'i deviren ve Şam'da iktidara gelen muhalefet koalisyonunun lideri Heyet Tahrir el Şam ile "doğrudan temas" kurduğunu açıklamıştı.
Blinken, " Heyet Tahrir el Şam ve diğer gruplarla temas halindeyiz" dedi. Temasın nasıl kurulduğuna dair ayrıntı vermedi, ancak ABD'nin kendileriyle doğrudan temasa geçip geçmediği sorulduğunda şu yanıtı verdi: "Doğrudan temas- evet."

Aramanın, iç savaşın patlak vermesinin ardından 2012 yılında Suriye'de kaçırılan Amerikalı gazeteci Austin Tice'ın yerini tespit etme çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.

Ürdün'ün Akabe kentinde Arap ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye'den diplomatları bir araya getiren görüşmelere katıldıktan sonra yaptığı açıklamada, Suriye'deki geçiş süreci “Suriyelilerin öncülüğünde ve Suriyeliler tarafından belirlenmeli ve Suriye'nin tüm bileşenlerini temsil eden kapsayıcı bir hükümet ortaya çıkarmalı” dedi.

Blinken, “Kadınlar ve azınlıklar da dâhil olmak üzere tüm Suriyelilerin haklarına saygı gösterilmelidir. İnsani yardım ihtiyacı olan insanlara ulaşabilmelidir” ifadelerini kullandı.



Rusya'daki Kuzey Kore birlikleri: Hafife alınacak gibi değil

Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)
Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)
TT

Rusya'daki Kuzey Kore birlikleri: Hafife alınacak gibi değil

Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)
Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)

Kuzey Kore ordusundan kaçan askerler, Rusya'daki Kuzey Kore birliklerinin "hafife alınmaması gerektiğini" söylüyor. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin görüştüğü eski askerler, Kuzey Kore ordusunda sert bir eğitimden geçtiklerini ve birçok zorlu koşula hazır hale geldiklerini anlatıyor. 

Güney Kore istihbaratına göre Rusya'ya gönderilen Kuzey Koreli askerlerin çoğu "Fırtına Kolordusu" diye bilinen elit bir birimden. 

Kuzey Kore ordusundaki eski özel harekatçılardan Lee Hyun Seung, sadece atletik ve çevik kişilerin bu birime alındığını belirtiyor. 2014'te ülkeden kaçan Lee, dövüş sanatlarının yanı sıra mutfak aletlerinden silah yapmayı öğrendiklerini ifade ediyor ve ekliyor: 

Kuzey Koreli askerler savaş alanına alışacak, düşmanla nasıl savaşılacağını görüp hayatta kalmanın yollarını bulacaktır.

Adı Haneul olarak paylaşılan eski askerse ordunun çoğunun aç kaldığını söylüyor. 2012'de ülkeden kaçan Haneul, askerliğinin ilk ayında 10 kilo kaybettiğini, buna ek olarak eğitimlerde sadece üç kurşun sıktığını anlatıyor.

Babası ve kuzeni özel kuvvetlerde görev yapmış olan Haneul, Fırtına Kolordusu'ndaki askerlere dair şunları söylüyor: 

Bu askerlerin çoğu işçi sınıfından ya da çiftçi ailelerden geliyor. Partiye karşı son derece itaatkarlar ve emirlere sorgusuz sualsiz uyuyorlar.

28 yaşındaki Ryu Seonghyun, ordudaki ilk üç yılın özel harekatçılar için bile "inanılmaz zorlu" geçtiğini söylüyor. 7 yıl boyunca Hava Kuvvetleri'nde şoför olarak görev yapan ve 2019'da ülkeden kaçan Ryu ordudaki gıda sorunlarına da dikkat çekiyor: 

Askerler, kendilerine verilen az miktarda pirinçle günlerce dağlara gönderilirdi. Bunun hayatta kalma eğitimlerinin bir parçası olduğu söylenirdi.

Ryu, Fırtına Kolordusu'nun temel görevinin "düşman hattına sızmak ve içeride kaos yaratmak olduğunu" belirtiyor. 

Güney Kore ordusundan emekli Korgeneral Chun In-bum da şu yorumları paylaşıyor: 

Yiyecek ve eğitimden yoksun kalmaları aciz oldukları anlamına gelmez. Çabucak alışacaklardır. Onları hafife almamalıyız.

Başta ABD ve Ukrayna olmak üzere birçok Batılı ülke, Kuzey Kore'nin Ukrayna cephesine en az 11 bin asker gönderdiğini iddia etmişti. Pyongyang'ın savaşta kullanılması için Moskova'ya silah ve füze tedarik ettiği de öne sürülmüştü. Ancak Rusya ve Kuzey Kore iddiaları reddetmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'nden (GUR) 16 Aralık'ta yapılan açıklamada, Kursk cephesinde 14-15 Aralık'ta yaşanan çatışmalarda 30'a yakın Kuzey Koreli askerin öldüğü veya yaralandığı savunulmuştu.

Independent Türkçe, BBC, Kyiv Independent