Kral Charles, Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'ye bağış yaptı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Kral Charles, Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'ye bağış yaptı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Kralı, Suriye diktatörü Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından ülkede insani yardım çalışmaları yürüten bir hayır kurumuna destek vermek üzere bağış yaptı.

Kral Charles, destekçisi olduğu Uluslararası Kurtarma Komitesi Birleşik Krallık'a (IRC UK), acil durum barınaklarındaki ailelere 2 bin 400 hijyen kiti dağıtmak ve travma bakımıyla ruh sağlığı yardımı sağlamak da dahil olmak üzere bir dizi hizmet için miktarı açıklanmayan bir bağışta bulundu.

Suriye diktatörü Beşar Esad'ın devrilmesi, ülkedeki yurttaşlara bir umut ışığı olsa da IRC, ülkenin 2025 Acil Durum İzleme Listesi'nde 4. sırada yer aldığını ve ciddi insani ihtiyaçların son siyasi gelişmelere rağmen sürdüğünü açıkladı.

IRC Birleşik Krallık'ın genel müdür vekili Khusbu Patel şöyle dedi:

2021'den bu yana IRC Birleşik Krallık'ın destekçisi olan Majestelerinin katkısı, acil küresel zorlukların ele alınmasına ve insani krizlerden etkilenenlerin hayatta kalması, iyileşmesi ve hayatlarını yeniden inşa etmesini sağlamaya derin kararlılığını gösteriyor. Suriye'deki çalışmalarımızı destekleyen bağışı için Majesteleri Kral'a son derece minnettarız.

Patel, King'in bağışı hakkında şunları söyledi:

Bu destek, en çok ihtiyacı olan kişilere sağlık, çocuk koruma ve acil nakit gibi temel hizmetler sunmamızı sağlayacak. Gösterdiği kararlılık, bu acil sorunlara hayati bir ışık tutuyor ve başkalarına da bu girişimleri desteklemek için ilham vereceğini umuyoruz.

Bayram dönemi öncesinde Kral Charles, bu Noel'de Suriye için dua edeceğini söylemişti. Bu açıklamayı Ortadoğu ve dünya genelinde zulüm gören Hıristiyanlara yönelik bir hayır kurumunu destekleyen Katolik cemaatle buluştuğunda yapmıştı.

Kral Charles, Mayfair'deki Katolik Farm Street Kilisesi'nde düzenlenen etkinlikte Katolik cemaatine katılarak Suriyeli bir rahibeyle buluşmuştu.

Kısa ayinin ardından Kral, Suriye Katolik Kilisesi'nden Rahibe Annie Demerjian'la yan şapelde bir araya gelmiş ve geçmişte tanışmış olan ikili sıcak bir şekilde kucaklaşmıştı.

Demerjian, Kral Charles'a Suriye lideri Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ülkesindeki umutsuz durumu anlatarak şöyle demişti:

Umutsuz ama daha iyi bir gelecek için dua ediyoruz.

Rahibe, sözlerine şöyle devam etmişti:

Bizim için, yerinden edilen ve kendini imkansızlıklarla mücadele ederken bulan herkes için dua ettiğini söyledi. Daha iyi bir gelecek için dua ediyoruz, bunu umuyoruz ve Kral'ın desteğini takdir ediyoruz.

Independent Türkçe



Brezilya: Endonezya BRICS'e tam üye oldu

BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)
BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)
TT

Brezilya: Endonezya BRICS'e tam üye oldu

BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)
BRICS+ grubu çok kutuplu dünyada geniş desteğe sahip (AFP)

Brezilya hükümetinin dün yaptığı açıklamaya göre Endonezya, Çin, Hindistan ve Rusya gibi gelişmekte olan ekonomileri bir araya getiren BRICS grubuna tam üye olarak resmen katıldı.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Güneydoğu Asya'nın en kalabalık ülkesinin ‘küresel yönetişim kurumlarında reform yapma arzusunu diğer üyelerle paylaştığını ve Küresel Güney içindeki iş birliğine olumlu katkıda bulunduğunu’ vurguladı.

Endonezya'nın adaylığı Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 2023 BRICS Zivesi'nde onaylanmıştı.

Brezilya 2025 yılında grubun başkanlığını üstlenecek. BRICS grubu, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor ancak diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişliyor.

sdvfbg
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi Ağustos 2023'teki BRICS Zirvesi sırasında. (AFP)

BRICS üyesi ülkeler 2022 yılında dünya nüfusunun yüzde 41'ini, küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 24'ünü ve küresel ticaretin yüzde 16'sını temsil ediyordu.

BRICS, Batı'nın ekonomik hakimiyetine karşı 2009 yılında kuruldu.

‘Küresel Güney’ ülkeleri arasında iş birliği ve çok taraflı kurumların reformu, 1 Ocak'ta resmen başlayan Brezilya BRICS başkanlığının belirtilen öncelikleri arasında.

Solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine göre hedeflerden biri de üye ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştırmak için ‘ödeme araçlarını geliştirmek’.

Rusya'nın Kazan kentinde kasım ayında düzenlenen son BRICS zirvesinde BRICS ülkeleri, ABD dolarının alışverişlerde referans para birimi olarak kullanılmasından vazgeçilmesi olasılığını gündeme getirdi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, doların yerini alacak ‘yeni bir BRICS para birimi’ oluşturmaları halinde grubu ‘yüzde 100 gümrük vergisi’ ile tehdit etti.

Bu yılki BRICS zirvesinin temmuz ayında, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılması planlanıyor.