Muhammed bin Zayid ve Eş-Şara iki ülke arasındaki ilişkileri görüştü

BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve Yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed eş-Şara
BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve Yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed eş-Şara
TT

Muhammed bin Zayid ve Eş-Şara iki ülke arasındaki ilişkileri görüştü

BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve Yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed eş-Şara
BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve Yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed eş-Şara

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şara ve BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid dün iki ülke arasındaki ikili ilişkileri görüştü.

Şarku’l Avsat’ın BAE'nin resmi haber ajansı WAM’dan aktardığına göre BAE Başkanının yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed eş-Şara ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede “ortak çıkar alanlarında iki kardeş ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerini güçlendirmenin yollarını ele alındı.

WAM’a göre Şeyh Muhammed bin Zayid, “BAE'nin Suriye'nin bağımsızlığını ve bütün toprakları üzerindeki egemenliğini destekleme, kardeş Suriye halkının yanında durma ve güvenlik, barış, istikrar ve iyi bir yaşam özlemlerini gerçekleştirmeyi amaçlayan tüm çabaları destekleme konusundaki kararlı tutumunu” vurguladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise iki tarafın, "Suriye halkını desteklemek ve toprak bütünlüğünü korumak için sürekli koordinasyonun ve yoğunlaştırılmış çabaların önemini, bölgede istikrar ve kalkınmayı sağlamak için ortak çalışmaya olan bağlılıklarını" vurguladığını bildirdi.”

Emirlik Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan'ın aralık ayında Suriye Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanı Esad el-Şeybani ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye'deki son gelişmeleri ele alması dikkat çekiyor. İki taraf, iki ülke ve halklar arasındaki ortak çıkar alanlarındaki ilişkileri güçlendirmenin yollarını müzakere etti.



İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalına girdi

Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
TT

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalına girdi

Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera vilayeti kırsalında yer alan Yermuk Havzası'ndaki çeşitli noktaları işgal etti.

Suriye devlet televizyonu, ‘İsrail güçlerine ait altı aracın Dera'nın batısındaki Yermuk Havzası'nda bulunan Saysun köyüne girdiğini’ duyurdu.

Ahrar Horan Topluluğu internet sitesi, ‘üç araçtan oluşan bir İsrail kuvvetinin Yermuk Havzası'ndaki Ayn Zikr köyünün eteklerinde bulunan devrik rejim güçlerinin 112. Tugayı’na ait eski bir askeri alana girdiğini’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre, İsrail güçlerinin söz konusu bölgeye girmesi, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından gerçekleşen ikinci ihlal. Zira daha önce de askeri bölgeye girmişler ve içinde sabotaj ve buldozer operasyonları gerçekleştirmişlerdi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre İsrail güçleri, 2 Temmuz'da Kuneytra'nın güneyindeki Mezraa el-Basali'de gözaltına aldıkları üç Suriye vatandaşını birkaç saat sonra serbest bıraktı.

İsrail ordu güçleri çarşamba günü güney Kuneytra kırsalındaki bir çiftliğe saldırı düzenleyerek üç vatandaşı gözaltına aldı; Tel Aviv bu kişilerin İran'la bağlantılı olduğunu iddia etti.

28 Haziran'da bir İsrail ordu gücü güney Kuneytra kırsalındaki Ruveyhine köyünü işgal ederek evlerde arama yaptı ve evlerin içini tahrip etti.

Dera 24 televizyon kanalı, iki tank ve iki araçtan oluşan bir İsrail gücünün köye girdiğini ve bazı evlerde arama yaptığını bildirdi.

İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları Esed rejiminin devrilmesinden sonra önemli ölçüde arttı. İsrail ordusu Suriye ordusuna ait askeri mevzileri hedef alarak buraları imha etti. İsrail ayrıca, Şam, Kuneytra ve Dera kırsalında kara saldırılarıyla eş zamanlı olarak tampon bölgeyi kontrol altına aldı, ardından sınır bölgelerinde operasyonlar düzenlemeye başladı.