Suriye Savunma Bakanı: SDG ile görüşler bugüne kadar netleşmiş değil

Ebu Kasra, yeni yönetimin SDG ile müzakereleri sürdürdüğünü ancak gerekirse “güç kullanmaya” hazır olduğunu söyledi.

Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra 2021 (Sosyal Medya)
Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra 2021 (Sosyal Medya)
TT

Suriye Savunma Bakanı: SDG ile görüşler bugüne kadar netleşmiş değil

Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra 2021 (Sosyal Medya)
Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra 2021 (Sosyal Medya)

Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, Çarşamba günü yaptığı açıklamada silahlı grupları dağıtıp onları birleşik bir orduya entegre etme sözü veren yeni yönetimin, Kürtleri yoğunlukta olduğu YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile müzakereleri sürdürdüğünü ancak gerekirse güç kullanmaya da hazır olduğunu vurguladı.

8 Aralık 2024'te Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in Heyet Tahrir el-Şam liderliğindeki muhalif gruplar tarafından devrilmesinden sonra, yeni yönetim aynı ay içinde “tüm silahlı gruplar” ile onları dağıtmayı ve Savunma Bakanlığı çatısı altında birleştirmeyi amaçlayan bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

Ancak anlaşmaya Kürtlerin omurgasını oluşturduğu, ABD tarafından desteklenen ve ülkenin kuzeydoğusunda geniş alanları kontrol eden SDG dahil değil.

Ebu Kasra, Şam'da gazetecilerle yaptığı toplantıda, “SDG ile müzakere kapısı şu anda açık ve eğer güç kullanmaya zorlanırsak buna hazırız” dedi. “Bugüne kadar SDG ile müzakerelerde görüşlerin henüz net olmadığına” işaret etti.

Görüşme hakkında bilgili bir yetkilinin ifadesine göre, yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed el-Şera geçen ayın sonlarında SDG'den bir heyetle bir araya geldi. Yetkili görüşmelerin “olumlu” geçtiğini de söyledi.

Toplantının “gelecekteki diyaloğun temellerini atmak için bir ön toplantı” olduğunu da sözlerine ekleyen yetkili “gelecekte mutabakatlara varmak için toplantıların sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldığını” vurguladı.

Şera, Aralık 2024 sonlarında Al-Arabiya'ya verdiği röportajda SDG'nin yeni Suriye ordusuna entegre olması gerektiğinin altını çizmişti.

Ebu Kasra, bugün yaptığı açıklamalarda, “SDG'nin Savunma Bakanlığı'na bir blok olarak dahil olamayacağını, çünkü bunun kamu yararına hizmet etmediğini” vurguladı. “Heyet Tahrir el-Şam” da dahil olmak üzere “tüm grupların kurumsal statüye geçmesinin” gerekliliğini tekit etti.

SDG, 2011 yılında Suriye'de çatışmaların başlamasının ardından Kürtlerin kurduğu özerk yönetimin askeri koludur. Hükümet güçleri özerk yönetimin kontrol ettiği bölgelerden çatışmadan çekilmişti.

SDG Komutanı Mazlum Abdi, son olarak Şam'daki yeni yönetimle, ülkenin birliğini tehdit eden “her türlü bölücü projeyi” reddetme konusunda mutabakata vardıklarını doğruladı.



Libya 2011 yılından bu yana dondurulmuş haldeki fonların ve varlıkların serbest bırakılmasını sağlamayı başardı

UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
TT

Libya 2011 yılından bu yana dondurulmuş haldeki fonların ve varlıkların serbest bırakılmasını sağlamayı başardı

UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)

Libya Yatırım Otoritesi (LIA) tarafından dün yapılan açıklamada, Belçika'da dondurulmuş haldeki fonlarının ve varlıklarının üzerindeki tüm adli hacizleri kaldırmayı başardığı duyuruldu. Açıklamada Brüksel Temyiz Mahkemesi'nin 21 Ocak'ta aldığı karardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

LIA tarafından yapılan açıklamaya göre, karar Euroclear Brussels Bank'ta bulunan fonları üzerindeki tüm adli hacizleri kaldırdı. LIA’nın artık Belçika’daki varlıkları üzerinde herhangi bir adli haciz bulunmuyor.

LIA, Belçika’daki fonlarının 2017 ekiminden bu yana dondurulmuş halde olduğunu ve mal varlığını korumaya yönelik yasal stratejisi çerçevesinde buna itiraz ettiğini belirtti. Geçtiğimiz yıllarda Belçika’daki mahkemelerde çeşitli davalar açıldı ve bu çabalar LIA tarafından yapılan itirazın kabul edilmesi ve yetkisi altındaki fonların iade edilmesiyle sonuçlandı.

Ancak bu fonlar halen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2011 yılından bu yana uygulanan Libya’nın uluslararası varlıklarının ve fonlarının dondurulması tedbirlerine tabi.

Fonların üzerine koyulan adli hacizlerin kaldırılmasındaki bu başarı, Vakfın dondurulmuş nakit rezervlerine yatırım yapmasına izin veren 2025 tarihli ve 2769 sayılı BMGK Kararı'nın yayınladığı bir dönemde gerçekleşti. Bu sayede fonlar değer kaybı riskinden korunacak, piyasa değerleri en üst düzeye çıkarılacak ve büyümeye devam etmeleri sağlanacak.

LIA bu vesileyle Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı ve LIA Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulhamid ed-Dibeybe’ye bu önemli dosyayı yakından takip ettiği ve LIA’nın çabalarına verdiği destek için teşekkür ve takdirlerini sundu. LIA  ayrıca varlıklarını Libya halkının yararına koruyacak ve muhafaza edecek bir strateji izlemeye devam edeceğinin altını çizdi.