Pezeşkiyan, Amerika ile ilişkilerde Çin yaklaşımını taklit etme çağrısında bulundu

Hamaney'in yakın bir arkadaşı, "sızmış kişilerin" Washington'la doğrudan müzakere çağrılarına karşı uyardı

Pezeşkiyan dün ülkenin güneyinde bir konuşma yaparken (İran Cumhurbaşkanlığı)
Pezeşkiyan dün ülkenin güneyinde bir konuşma yaparken (İran Cumhurbaşkanlığı)
TT

Pezeşkiyan, Amerika ile ilişkilerde Çin yaklaşımını taklit etme çağrısında bulundu

Pezeşkiyan dün ülkenin güneyinde bir konuşma yaparken (İran Cumhurbaşkanlığı)
Pezeşkiyan dün ülkenin güneyinde bir konuşma yaparken (İran Cumhurbaşkanlığı)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile çatışmanın yönetilmesinde Çin modelinden ilham alınması çağrısında bulunurken, Dini Lider Ali Hamaney'in Devrim Muhafızları'ndaki temsilcisi, Donald Trump yönetimiyle doğrudan müzakere çağrısında bulunan "sızmış kişiler" konusunda uyardı.

Pezeşkiyan, İsrail dışındaki tüm ülkelerle barışçıl yaklaşımın benimsenmesine destek verdiğini ifade ederek, İsrail dışında herkesle iletişim kurmanın, "barış dilini benimsemenin ve tartışmaya girmemenin" gerekliliğini vurguladı. Telegram ağında yayılan videolara göre "Dostlarımızla esnek, düşmanlarımıza karşı nazik davranmalıyız" dedi.

ABD ile gergin ilişkilere atıfta bulunarak şunları söyledi: “Çin, büyüklüğüne ve ABD'yi bir numaralı düşmanı olarak görmesine rağmen, ABD tehdidine karşı esnek davranıyor çünkü faydalarını en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor.”

Ülkenin güneybatısında dün yaptığı konuşmasına şöyle devam etti: "Bırakın komşularımızı, dünyayı, kendimizi umursamıyoruz." Açıklamalarının bir kısmını İran Lideri Ali Hamaney'in tavsiyelerine dayandırdı.

Pezeşkiyan sözlerini şöyle sürdürdü: “Rehber, siyasetin çıkar, haysiyet ve bilgelik üzerine kurulu olduğunu ve İsrail dışında herkesle ilişki kurmamız gerektiğini söylüyor.”

Pezeşkiyan yönetimindeki yetkililer, ABD ile doğrudan müzakere çağrıları nedeniyle muhafazakârlar tarafından eleştiriliyor.

Pezeşkiyan bu ayın başlarında, ülkesinin ABD ile dolaylı olarak müzakere etmeye istekli olduğunu ifade etti. NBC News'e verdiği bir mülakatta, İran'ın “prensipte ikinci Trump yönetimiyle diyaloğa açık olduğunu” söyledi.

Ancak ilk döneminde “maksimum baskı” stratejisi izleyen Trump ile doğrudan ve açık müzakereler konusunda kuşkularını dile getirdi. “Mesele diyalog değil, mesele görüşmelerden ve bu diyalogdan doğan taahhütler,” dedi ve ‘karşı tarafın sözlerini yerine getirmemesinden ve taahhütlerine saygı göstermemesinden’ duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Pezeşkiyan aynı röportajda, ülkesinin, ABD hava saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani'ye misilleme olarak Trump'a suikast düzenleme niyetini de reddetti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Pezeşkiyan'ın bu girişimleri reddetmesi, Devrim Muhafızlarının tepkisini çekti.

İran, özellikle nükleer programı silah üretimine yakın zenginleştirme seviyelerine ilerlerken, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgesel davranışlarını değiştirmeye zorlamak için “maksimum baskı” politikasına geri döneceğinden korkuyor.

Trump'ın Tahran'a yaklaşımı konusunda sorular soruluyor ve her iki taraf da çatışma ya da diplomatik anlayış konusunda karışık sinyaller gönderiyor.

İran liderinin ofisinden bir medya yetkilisi o dönemde Amerika ile müzakere çağrılarını “tüm dünyaya ihanet” olarak nitelendirmişti.

İran liderinin Devrim Muhafızları'ndaki temsilcisi Abdullah Hacı Sadegi dün, kişiler ve akımlar aracılığıyla “sızma” girişimlerine karşı uyarıda bulundu. Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Sadegi, Amerika ile doğrudan müzakere çağrılarına yanıt olarak değerlendirmelerde bulundu.

“Bugün, tüm inançsızlık ve kibir liderleri birleşmiş durumda ve hibrit ve bilişsel bir savaşla devrim cephesine karşı duruyorlar. Düşman korku ve umutsuzluk yaymak ve hükümet sisteminin verimsizliğini öne sürmek için çalışıyor, ayrıca bölünmeler yaratıyor ve toplumu kutuplaştırıyor” dedi.

Hacı Sadegi, “Düşman, ulus ile vesayet arasındaki bağı koparmaya çalışıyor” diyerek, “Devrim, beklenen Mehdi'nin ortaya çıkması için en büyük kaldırımdır ve velayete bağlılık devrimin hayatta kalması ve geleceğinin güvence altına alınması için tek faktördür. Bugün Amerika ile doğrudan müzakere çağrısında bulunanlar var, ancak insanların, fikirlerin ve akımların sızma tehlikesine karşı dikkatli olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Hamaney, 8 Ocak'ta, ABD ile doğrudan görüşmelere karşı uyarıda bulundu. Ülkesindeki yetkililere ve karar alıcılara “Amerika ve Siyonistlerin istek ve tutumlarını dikkate almamaları, çünkü onların halkın ve İslam Cumhuriyeti'nin düşmanı olduklarını ve onu yok etmek istediklerini” söyledi.



Tayvanlı general Çin'in adayı işgal etmesine yardım etmek için silahlı milis toplamakla suçlanıyor

Tayvanlı Emekli General Kao An-kuo (The Telegraph)
Tayvanlı Emekli General Kao An-kuo (The Telegraph)
TT

Tayvanlı general Çin'in adayı işgal etmesine yardım etmek için silahlı milis toplamakla suçlanıyor

Tayvanlı Emekli General Kao An-kuo (The Telegraph)
Tayvanlı Emekli General Kao An-kuo (The Telegraph)

The Telegraph'ın haberine göre emekli bir Tayvanlı general, bir işgal durumunda Çin kuvvetlerine yardım etmek üzere silahlı milisler toplamayı planlamakla suçlanıyor.

General Kao An Kuo, kız arkadaşı ve diğer dört eski askerle birlikte, Pekin yanlısı bir ayaklanma yaratmak için Çin'den para aldığı şüphesiyle adanın Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca suçlandı.

Tayvan Yüksek Savcılığına göre 80 yaşındaki eski yüksek rütbeli subayın “iç işbirlikçi” olarak faaliyet gösteren bir “silahlı örgüt” kurmak için Çin'den 9,62 milyon NT$ (yaklaşık 285 bin $) aldığı iddia ediliyor.

Şahıslar ayrıca askeri personel toplamak ve gözetleme yapmak için insansız hava araçlarını kullanarak önemli askeri sahaları ve tatbikatları gözetlemekle suçlandı.

Çin Tayvan'ı haydut bir eyalet olarak görüyor ve kendi kendini yöneten adayı kontrolü altına almak için defalarca güç kullanma tehdidinde bulundu.

Pekin'in Tayvan'ı işgal etme planlarını hızlandırdığına dair korkular artıyor; ABD istihbaratı bunun 2027'ye kadar gerçekleşebileceğini öne sürerken, Çin savaş gemileri ve savaş uçakları 23 milyon nüfuslu adanın etrafında dolaşmaya devam ediyor.

Savcılar, Cao ve grubunun 2018-2024 yılları arasında ayrı ayrı ve birlikte birçok kez Çin'i ziyaret ederek talimat ve finansman için Çin askeri istihbarat personeliyle görüştüklerini belirtti.

“Ulusal Güvenliğe Ciddi Tehdit”

Cao'nun “ulusal güvenlik ve sosyal istikrar için ciddi bir tehdit” oluşturan “emekli ve aktif askeri personeli keşif, temas, ilişki kurma ve özümseme” faaliyetlerinde bulunmak için sözde “Çin Cumhuriyeti Tayvan Askeri Hükümeti”ni kurduğu söyleniyor. Grubun askeri tatbikatları ve teçhizatı izlemek ve bulgularını Pekin'e bildirmek için insansız hava araçları kullandığı iddia ediliyor.

Daha az incelikli bir strateji olarak Kao, Tayvanlı subayları Çin'e teslim olmaya ve 2021'de DPP hükümetini devirmeye çağıran üniformalı bir video yayınladı.

Şarku’l Avsat’ın The Telegraph'tan aktardığı habere göre savcılar Kao'nun “kişisel çıkarları için ... ülkeye olan yüksek sadakat görevini” yerine getirmediğini belirterek en az 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Diğer sanıklar ise 8 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Çin, egemenlik iddialarını kabul etmesi için ada üzerindeki baskıyı arttırmaya çalışırken, Tayvan'daki casusluk vakaları da arttı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Yeni Yıl (2025) konuşmasında, “hiç kimsenin tarihi yeniden birleşme eğilimini durduramayacağı” uyarısında bulundu.

Tayvan Ulusal Güvenlik Bürosu, 2022'de 10 kişiye kıyasla geçen yıl Pekin adına casusluk yapmaktan 64 kişinin yargılandığını bildirdi.

Yakın tarihli bir raporda, casusluk yaparken yakalananların üçte ikisinin görevdeki ya da emekli askerler olduğu belirtildi.