İsrail'in iddialarına rağmen ABD’nin Mısır'a askeri yardımları devam ediyor

Geçtiğimiz perşembe günü bir İsrail gazetesi tarafından konuya ilişkin sadece İbranice olarak yayınlanan haber daha sonra silindi

İsrail merkezli bir internet sitesi, ABD Kongresi üyelerinin Mısır'a verilen askeri fonların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunduğunu iddia etti (AFP)
İsrail merkezli bir internet sitesi, ABD Kongresi üyelerinin Mısır'a verilen askeri fonların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunduğunu iddia etti (AFP)
TT

İsrail'in iddialarına rağmen ABD’nin Mısır'a askeri yardımları devam ediyor

İsrail merkezli bir internet sitesi, ABD Kongresi üyelerinin Mısır'a verilen askeri fonların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunduğunu iddia etti (AFP)
İsrail merkezli bir internet sitesi, ABD Kongresi üyelerinin Mısır'a verilen askeri fonların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunduğunu iddia etti (AFP)

İnci Mecdi

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ABD’nin neredeyse tüm dış askeri yardımlarını durduran kararnameden Mısır ve İsrail'i muaf tuttu. Ukrayna'ya yapılan askeri yardımları da kapsayan kararname ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasında şok etkisi yarattı.

ABD merkezli bazı basın kuruluşları tarafından ulaşılan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun ofisinden gönderilen bir iç notta “Başkan Donald Trump'ın gündemi doğrultusunda her yeni finansman veya onaylama süresinin uzatılması işlemi gözden geçirilip onaylanana kadar hiçbir kuruluşa yeni finansman taahhüdünde bulunulamaz veya mevcut finansman uzatılamaz” denildi.

Söz konusu başkanlık kararnamesi, Trump'ın bakanlığa dış yardım hibelerini bakan tarafından gözden geçirilinceye kadar 90 gün süreyle askıya alma talimatı verilen son kararnamesinin ötesine geçiyor gibi görünüyor. ABD merkezli Politico gazetesine konuşan ve yeni yönergeler hakkında bilgi sahibi olan mevcut ve eski üç yetkiliye göre yeni yönergeler, ABD yönetimi tarafından halihazırda onaylanmış programlara yardım fonları sağlamak için başka bir işlem yapılmayacağı anlamına geliyor.

Stratejik önem

Notta yoruma yer bırakılırken bazı istisnalar da bulunuyor. Mısır ve İsrail'e sağlanan yabancı askeri fonların devam edeceği belirtilen acil gıda yardımı programları ile daha önce onaylanmış meşru harcamaların devamına izin veriliyor. ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili ve eski Başkan Joe Biden yönetiminden eski yetkililer, kararnamenin Ukrayna, Ürdün ve Tayvan gibi ABD’nin kilit önemdeki müttefiklerine yönelik askeri yardımları durdurduğunu söyledi.

Camp David Barış Anlaşması uyarınca İsrail ABD’den yıllık yaklaşık 3,3 milyar dolarlık, Mısır ise yaklaşık 1,3 milyar dolarlık askeri yardım alıyor. Washington'daki gözlemciler iki ülkenin Trump'ın kararnamesinin dışında bırakılmasının, özellikle istikrarsız haldeki Ortadoğu'da her iki ülkenin de ABD dış politikası için stratejik önemini yansıttığını söylerken, kararnamenin Gazze’deki savaş nedeniyle bölgede hakim olan koşullarla da ilgili olduğunun altını çizdiler.

İsrail'in iddiaları

ABD Dışişleri Bakanlığı iç notu, Mısır ve Arap ülkeleri basınında yer alan Israel Hayom gazetesinin Washington muhabiri Ariel Kahana'nın Sina Yarımadası’nda sayıları artan Mısır askerlerinin İsrail sınırları için stratejik bir tehdit oluşturduğu endişesi nedeniyle ABD Kongresi'nin Mısır'ın 1979’da İsrail ile imzalanan Camp David Barış Anlaşması’nı ihlal etmesini görüşeceğini iddia ettiği haberiyle çelişiyor. Gazete, ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi Parti üyelerinin ABD'nin Kahire'ye sağladığı fonların yeniden değerlendirilmesini ve son dönemde Camp David Barış Anlaşması’nın şartlarına tabi bölgelerde konuşlandırılan Mısır askerlerinin geri çekilmesi için bir takvim belirlenmesini talep ettiklerini de bildirdi.

İsrail merkezli gazete tarafından perşembe günü sadece İbranice olarak yayınlanan haber daha sonra silindi. ABD Kongresi'nin internet sitesinde ve ABD gazetelerinde yapılan taramada Israel Hayom gazetesinin haberinin doğruluğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Geçtiğimiz günlerde İsrail basınında, Mısır'ın Sina Yarımadası’nın merkezinde iki ülke arasındaki barış anlaşmasının şartlarına aykırı olarak lojistik faaliyetler ve askeri hazırlıklar yürüterek barış anlaşmasını ihlal ettiğine dair iddialar yer aldı. Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'nden geçerek Mısır topraklarının derinliklerine uzanan tüneller bulduğuna dair iddialar vardı ve Mısır, Gazze'ye silah kaçakçılığına izin vermekle suçlanmıştı. Ancak Mısır bu suçlamaları kesin bir dille reddetmişti.

ABD'de rahatsızlık

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığından ABD gazetelerine isim vermeden konuşan bazı yetkililer, Ukrayna'ya askeri yardımın askıya alınma olasılığı karşısında endişelerini dile getirdiler.

Şarku’l Avsat Independent Arabia’dan aktardığı analize göre Trump ve Cumhuriyetçiler, Barack Obama ve Joe Biden yönetimleri sırasında yapılan dış askeri yardımları ‘savurgan harcamalar’ olarak niteleyerek uzun zamandır eleştiriyorlardı. Ukrayna'yı savunan ABD merkezli bir lobi grubu olan Razom’dan Mykola Murskyj, “Bunun Ukrayna için ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyoruz” dedi. Murskyj, “Yönetimin ABD’nin Putin'in korkutma taktiklerine kanmasına izin vermeyeceğinden eminiz” diye ekledi.

Küresel sağlık çalışanları kararnamenin, çoğunlukla Afrika'da olmak üzere küresel HIV/AIDS salgınını ele alan ve hastalıktan mustarip olanların hayatlarını kurtarmaya yardımcı olması için hazırlanan hükûmet girişimi ABD Başkanı'nın AIDS'le Mücadele Acil Durum Planı (PEPFAR) gibi programlar üzerindeki etkisinden endişe ediyor. PEPFAR son yıllarda her yıl yaklaşık 5 milyar dolar fon alıyor. HIV/AIDS ile yaşayan insanların tedaviye erişimini savunan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan HealthGAP'in İcra Direktörü Asia Russell, “Bu kapanma acımasız ve ölümcül” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı iç notunun yayınlanmasından sonraki 85 gün içinde bir rapor hazırlaması ve bu raporun Rubio'nun Trump'a hangi dış yardım programlarının devam ettirilmesi ve hangilerinin durdurulması gerektiğine dair bir tavsiyeyle birlikte sunulması bekleniyor.



ABD'nin dış yardımları durdurması dünyanın dört bir köşesini etkiledi

ABD bütçesinin yüzde 1'ine yakını uluslararası yardıma gidiyor (AFP)
ABD bütçesinin yüzde 1'ine yakını uluslararası yardıma gidiyor (AFP)
TT

ABD'nin dış yardımları durdurması dünyanın dört bir köşesini etkiledi

ABD bütçesinin yüzde 1'ine yakını uluslararası yardıma gidiyor (AFP)
ABD bütçesinin yüzde 1'ine yakını uluslararası yardıma gidiyor (AFP)

ABD Dışişleri, cuma günü tüm dış yardımların durdurulması kararını ülke dışındaki diplomatik temsilciliklerine ve diğer bakanlık çalışanlarına iletirken acil gıda yardımı programlarına istisna tanısa da bu hamlenin olumsuz etkileri dünyanın dört bir yanında hissediliyor. 

Wall Street Journal (WSJ) Somali'deki terörle mücadele eğitimi, Uganda'da uygulanan HIV tedavileri, Kolombiya'daki yasadışı uyuşturucu ticaretinin önlenmesi ve Myanmar'daki mültecilere protez sağlanması gibi çeşitli programların tehlike altında olduğunu bildiriyor.

BM'nin insani kriz durumlarında uyguladığı acil yardım programlarının önemli kısmında ABD'nin aslan payını karşıladığı ifade edildi.

Sudan fonunun yüzde 47'sinin, Demokratik Kongo'ya ayrılan paranınsa yüzde 70'ine yakınının Washington'dan geldiği vurgulandı. 

Suriye'de 40 bin kişinin yaşadığı el Hol kampında ABD'nin fonladığı yardım kuruluşlarının gıda, su ve temizlik servislerini durdurmak zorunda kaldığı belirtildi. 

Adını vermek istemeyen yardım görevlilerinden biri, kampta IŞİD militanlarının ailelerinin kaldığını anımsatarak "İhtiyaçları karşılanmadığında radikalleşmeye daha yatkın oluyorlar" dedi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Direktör Vekili Jason Gray, Trump'ın emirlerini uygulamadıklarından şüphelenilen onlarca çalışanlarını idari izne çıkardıklarını söyledi. 

WSJ'ye konuşan bir USAID çalışanı, bu rakamın 57'yi bulduğunu aktardı.

Trump yönetimi yalnızca yeni yardımları engellemekle kalmadı, sivil toplum kuruluşlarının yeni karardan önce almış olduğu mevcut fonların da kullanımını önlemek için çalışmaları 90 günlüğüne durdurma kararı da verdi.

Yardım kuruluşları, bebeklere yönelik aşılar ve sıtmayı önleyen cibinlik gibi hayat kurtaran malzemelerin bile dağıtımının bu kararla engellendiğini vurguluyor. 

Uganda'da 1,43 milyon kişinin HIV'le yaşadığını belirten yetkililer, öngörülere göre ABD'nin askıya alınan mevcut programlarının 2030'a kadar 190 bin kişinin bu hastalığı kapmasını engelleyeceğini söylüyor.

Pek çok kuruluş ve yetkili, Dışişleri Bakanlığı'nı istisna tanınması için başvuru yağmuruna tuttu.

WSJ'ye konuşan Amerikalı yetkililer, Çin gibi rakip aktörlerin Washington'ın boşalttığı sahaları doldurabileceğini işaret ediyor. 

Trump yönetiminden yetkililerse bu süreçte yardımların etkisinin ve yeni yönetimin dış politikasıyla tutarlılığının değerlendirileceğini vurguluyor.

Yardımların tek tek değerlendirip onaylanarak tekrar devreye sokulabileceği aktarılıyor.

Resmi rakamlara göre 2023'te 68 milyar dolar tutarında yardım yapan ABD bu konuda dünyanın lideri. 

sxcdfvrgthy
İsrail ve Mısır'a askeri destek konusunda istisna tanınırken Ukrayna'nın bu iki ülkeye eklenmemesi dikkat çekiyor (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, bu kararın Rusya'yla savaşan Ukrayna'yı da vurabileceğini bildiriyor. 

20 Ocak'ta görevi Donald Trump'a devreden Joe Biden, 9 Ocak'taki açıklamasında Ukrayna'ya 500 milyon dolarlık mühimmat yardımı gönderileceğini duyurmuştu. 

Independent Türkçe, WSJ, AP