Hamas, Refah ve Nuseyrat Mülteci Kampı’ndaki 5 esiri teslim etti

Hamas, esir Hişam es-Seyyid'i tören yapılmadan serbest bırakmayı planlıyor

Hamas mensupları, İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etti. (AFP)
Hamas mensupları, İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etti. (AFP)
TT

Hamas, Refah ve Nuseyrat Mülteci Kampı’ndaki 5 esiri teslim etti

Hamas mensupları, İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etti. (AFP)
Hamas mensupları, İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etti. (AFP)

Hamas bugün Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde iki esir askerin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) teslim edilmesinden yaklaşık iki saat sonra Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda üç İsrailli esiri daha teslim etti.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Enformasyon Merkezi'nden aktardığına göre Nuseyrat Mülteci Kampı’nda Hamas savaşçıları ve halktan oluşan bir kalabalığın ortasında teslim edilen esirler Eliya Cohen, Omer Shem-Tov ve Omer Wenkert’di.

Hamas daha önce de Tal Shoham ve Avera Mengistu'yu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta ICRC temsilcilerine teslim etti.

Basında yer alan haberlere göre Hamas, altıncı esir olan Hişam es-Seyyid'i Gazze'deki Filistinlilere saygısından dolayı Gazze şehrinde tören yapmadan teslim etmeye karar verdi.

Refah'taki Hamas savaşçıları, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana yedinci takasın bir parçası olarak iki esiri ICRC temsilcilerine teslim etmeden önce bir platforma getirdi.

İsrail ordusu, serbest bırakılmalarının ardından esirleri ICRC’den teslim aldığını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, ordu ve Şin-Bet’ten ortak bir gücün ‘serbest bırakılan İsrailli esirleri’ teslim aldığı ve onlara ‘İsrail topraklarına kadar’ eşlik ettiği belirtildi.

Hamas mensupları, İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etti. (AFP)Hamas mensupları, İsrailli esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etti. (AFP)

ICRC’ye ait otobüsler, Hamas'ın elindeki esirleri almak üzere bugün Gazze Şeridi'nin Nuseyrat kasabasına ulaştı.

Esir Tal Shoham, takas anlaşması kapsamında bugün Refah'ta Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim edildi. (Reuters)Esir Tal Shoham, takas anlaşması kapsamında bugün Refah'ta Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim edildi. (Reuters)

İsrailli esir Mengistu'nun ailesi, on yıldan fazla süren ‘tahmin dahi edilemez acıların’ ardından serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Aile bireylerinden biri, “Ailemiz 10 yıl beş ay boyunca tahmin bile edilemeyecek acılara katlandı... Tüm bu süre boyunca, geri dönmesini sağlamak için çabalar durmadı. Dualar edildi ve bazen sessizce, sadece bugün yankı bulan çağrılar yapıldı” ifadelerini kullandı.

Hamas mensupları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının bir parçası olarak altı esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyelerine teslim etmeye hazırlanıyor. (Reuters)Hamas mensupları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının bir parçası olarak altı esiri Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) üyelerine teslim etmeye hazırlanıyor. (Reuters)

Daha önceki teslimlerin çoğunda olduğu gibi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın onlarca mensubu, yağmurlu kış havasında, teslimden önce genellikle esirlere eşlik edilen bir platformun da kurulduğu tören alanını kordon altına aldı

 Yaklaşık on yıl önce Gazze Şeridi'ne giren İsrailli esir Avera Mengistu, Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Refah'ta ICRC ekiplerine teslim edilmeden önce (Reuters)Yaklaşık on yıl önce Gazze Şeridi'ne giren İsrailli esir Avera Mengistu, Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında Refah'ta ICRC ekiplerine teslim edilmeden önce (Reuters)

Hamas dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ni enkaza çeviren 15 aylık yıkıcı savaşın ardından 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının sonunda 1 Mart'a kadar İsrail'e teslim edilmesi gereken son canlı esirler olan altı İsrailli esiri cumartesi günü (bugün) serbest bırakacağını duyurdu.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etmeye hazırlanan bir Hamas mensubu (Reuters)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta esirleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) teslim etmeye hazırlanan bir Hamas mensubu (Reuters)

Filistin Esirler Cemiyeti, 50'si müebbet hapis cezasına çarptırılmış olmak üzere, 602 Filistinli mahkûmun serbest bırakılacağını açıkladı. Cemiyet, mahkumlardan 108'inin Filistin toprakları dışına sınır dışı edileceğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Filistin Esirler Cemiyeti, ICRC’nin Hamas saldırısı sırasında kaçırılan Eliya Cohen, Tal Shoham, Omer Shem-Tov ve Omer Wenkert'in yanı sıra yaklaşık on yıldır esir olarak tutulan 36 yaşındaki Hişam es-Seyyid ve 39 yaşındaki Avera Mengistu'yu da teslim alacağını açıkladı.

Esir Omer Shem-Tov'un arkadaşları, takas anlaşması çerçevesinde Hamas tarafından bugün serbest bırakılacak esirler arasında yer alan arkadaşlarının teslim törenini izliyor. (AFP)Esir Omer Shem-Tov'un arkadaşları, takas anlaşması çerçevesinde Hamas tarafından bugün serbest bırakılacak esirler arasında yer alan arkadaşlarının teslim törenini izliyor. (AFP)

Esirlerden Eliya Cohen (27), Tal Shoham (40), Omer Shem-Tov (22) ve Omer Wenkert (23) 7 Ekim 2023'teki saldırıda kaçırıldı.

Ateşkesin başlamasından bu yana İsrail, bin 100'den fazla Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında üçü ölü olmak üzere 22 esiri teslim aldı. Ateşkes anlaşmasının 1 Mart'ta sona erecek ilk aşamasında, İsrail'in hapishanelerinde tuttuğu bin 900 Filistinli tutukluyu serbest bırakması karşılığında Hamas'ın sekizi ölü olmak üzere 33 esiri serbest bırakması öngörülüyor.

Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda İsrailli esirleri ICRC'ye teslim etmeden önce yerlerini alan Hamas mensupları (AP)Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda İsrailli esirleri ICRC'ye teslim etmeden önce yerlerini alan Hamas mensupları (AP)

Ateşkes çatışmaları durdurdu, ancak savaşın kalıcı olarak sona ermesi ihtimali belirsizliğini koruyor.

Hamas, savaşta verdiği ağır kayıplara rağmen Gazze Şeridi'nin kontrolünün halen kendisinde olduğunu göstermeye çalışıyor. Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı en az 48 bin kişinin hayatını kaybetmesine, bölgenin büyük bölümünün harap olmasına ve yüz binlerce kişinin yardım tırlarına güvenerek kamplara kaçmak zorunda kalmasına neden oldu. İki taraf, arabulucuların kalan 60 kadar esirin iadesi ve İsrail güçlerinin geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varmayı amaçladığını söylediği ikinci aşama görüşmelerine başlamak niyetinde olduklarını söyledi. Ancak anlaşma umutları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze Şeridi'ni Filistinlilerden boşaltma ve burayı ‘Ortadoğu’nun Rivierası’ haline getirme önerisinin bölgede yarattığı şokun da etkisiyle Gazze'nin geleceği konusundaki anlaşmazlıkların gölgesinde kaldı.



Irak: Suriye'ye yönelik siyasi şizofreni

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, 12 Aralık 2011'de Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında
Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, 12 Aralık 2011'de Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında
TT

Irak: Suriye'ye yönelik siyasi şizofreni

Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, 12 Aralık 2011'de Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında
Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, 12 Aralık 2011'de Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında

İyad el-Anbar

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani’nin Irak'a resmi ziyaret daveti aldığını ve “yakında Bağdat'ta olacağını” açıklamasının üzerinden henüz çok zaman geçmeden, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, hükümetinin geçiş dönemi Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı Bağdat'taki Arap zirvesine davet edeceğini açıkladı. Her ne kadar bu açıklamalar, Irak hükümetinin, Ahmed Şara'yı Suriye'deki geçiş döneminin başkanı seçildikten sonra tebrik etme konusunda sessiz kalmasının arka planında gelse de çağrışımlarında, Bağdat hükümetinin yeni Suriye hükümetini resmi olarak tanıdığına dair açık bir işaret taşıyor.

Şaşırtıcı olan, Suriye'nin yeni siyasi liderliğini tanımayı reddeden seslerin, Suriye'deki yeni siyasi sistemin açıkça tanınmasına sessiz kalması, sosyal medyadaki ordularını Irak hükümetini hedef almaya yöneltmemesiydi. Bunlar halen Suriye Devlet Başkanı’na Ahmed Şara demeyi reddediyor ve ondan “Culani” diye bahsetmekte diretiyorlar.

Bağdat hükümetinin Suriye'deki siyasi değişime ilişkin mesajları ilk andan itibaren olumsuz değildi. Tam tersine Bağdat'taki Suriye büyükelçiliği binasına Suriye devriminin bayrağının çekilmesine karşı çıkmadı, Şam'daki diplomatik temsilciliğini geri çekmedi veya azaltmadı. Dahası Irak istihbarat teşkilatı başkanının göreve atanmasının ardından ilk görevi Suriye'ye giderek Suriye'deki geçiş yönetiminin lideri Ahmed Şara ile görüşmek oldu. Ziyaretin amacı yeni Suriye liderliğinin resmi olarak tanınması değil, güvenlik koordinasyonunun desteklenmesi şeklinde lanse edilse de ziyaretin mesajının,” Irak hükümetinin resmi unvanını taşımasının bu gerekçeyi geçerli kılması mümkün değil.

Siyasetin dost ve düşman pusulasını çıkar esasına göre belirlemesi gerekir ama bu kural Iraklı siyasetçiler tarafından kabul edilmiyor. Bugün ele alınırken rasyonel düşünceden ziyade geçmişe dair bir saplantıya dayanılıyor ve pozisyonlar genellikle mezhepsel, ulusal ve hatta ideolojik temelde belirleniyor. Dış pozisyonların pusulasının kontrolü, iç pozisyonlardan ziyade belki de dış pozisyonların rüzgarlarından büyük ölçüde etkileniyor.

Irak Baas'ı ile Suriye Baas'ı

Suriye'deki değişim ele alınırken, Irak hükümetinin resmi tutumuna duygusal etkinin egemen olduğu ve rasyonel bir değerlendirmeden ziyade, mezhepçi bakış açısının etkisi altında kalmış olabileceği göz önünde bulunduruluyor. Zira çoğu Sünni siyasi figür ve güç, Suriye'deki değişim liderliğini Şam'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayına girdiği ilk günden itibaren memnuniyetle karşıladı ve kutladı. Daha sonra attığı, orduyu dağıtma ve Suriye'de Baas Partisi’ni yasaklama adımlarını tebrik etti. Ama yine kendileri başlangıçta Saddam Hüseyin rejiminin Amerikan ordusu tarafından devrilmesini reddetmişlerdi. Irak'ta Amerikan yönetimiyle çalışanları vatan haini ve iş birlikçi olarak nitelendirmişlerdi. Dahası Suriye’deki değişimin Türkiye'nin açık ve samimi desteği olmasaydı gerçekleşemeyeceğini de çok iyi biliyorlar.

Sonuç olarak, her ikisi de yalnızca dış müdahale yoluyla gerçekleşen değişimin yöntemi konusundaki tutumları açısından farklılık gösteriyor. İlave olarak aynı isimler, Baas Partisi'nin Suriye'de yasaklanması ve Suriye ordusunun dağıtılması kararını da memnuniyetle karşıladılar. Ama bugün hâlâ Irak Baas Partisi ve Irak ordusu ile ilgili benzer iki kararı, Irak'ta 2003'ten sonra yaşanan stratejik bir hata olarak değerlendiriyorlar.

Beşşar Esed yönetimini destekleyen taraflar açısından Beşşar'ı desteklemekten Suriye'deki yeni rejimin liderlerini kutlamaya yönelmek konusundaki en önemli paradoks, Irak'ta benzer bir diktatörlük rejimine karşı çıkarken, Suriye'deki diktatörlük rejiminin yanında durmalarını nasıl gerekçelendirecekleridir.

2011 yılında Suriye'deki olaylar başladığında görevde olan eski Başbakan Nuri Maliki, Suriye deneyimini Irak'ta tekrarlamak isteyenler olduğunu söyleyerek, Suriye'deki siyasi değişimi “büyük bir fitne” olarak nitelendirmişti

Azınlık olan Sünni mezhebe mensup olanların yönetimdeki kontrolünü temsil eden önceki iktidar ve rejimlerin, Şii çoğunluğu Irak'ta devlet oluşumundan dışlamasına itiraz etmek için öne sürülen gerekçeler arasında çelişki var. Zira bu itiraz, Suriye'de Sünni çoğunluğa karşı mezhepsel olarak bir azınlık grubunu temsil eden Alevi mezhebine mensup Esed rejimi (1963-2024) için de geçerli.

Geçiş Dönemi Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, 15 Şubat'ta İdlib'deki bir mülteci kampını ziyaret etti (AFP)Geçiş Dönemi Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara, 15 Şubat'ta İdlib'deki bir mülteci kampını ziyaret etti (AFP)

Irak'ta 2003'te gerçekleşen rejim değişikliği anına dönersek, iktidar dizginlerini eline alan egemen sınıfa bir çeşit şüphe ve kuşkuyla bakıldığını görürüz. Bölgesel çevre, Amerikan güçlerinin eliyle yönetimleri değiştirme deneyiminin, Amerikalıların o dönemde yönetimleri tarafından “haydut” olarak sınıflandırılan devletlerde de bunu tekrarlama iştahını kabartmasından korkuyordu. Bu nedenle Beşşar Esed rejiminin Irak'a yönelen terörist grupların önünün açılması ve Suriye'de onlar için eğitim kampları kurulması konusundaki rolü açıktı. Nuri Maliki hükümeti 2009 yılında, 19 Ağustos 2009'da başkent Bağdat'ı hedef alan bombalı saldırıları araştırmak üzere uluslararası bir komite kurulması yönünde BM Güvenlik Konseyi'ne resmi talepte bulunmuştu. Bağdat hükümeti, dış güçleri ve tarafları bu bombalı saldırıları planlamak ve finanse etmekle suçluyordu. Talepte açık bir şekilde Suriye'yi suçlamasa da Maliki hükümeti Irak'ın Şam büyükelçisini geri çağırmıştı. Eski Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed konuya ilişkin şu yorumu yapmıştı: “Irak'ta neyin uluslararası hale getirilebileceğini anlamadım... Kuveyt'in işgalinden bu yana Irak’taki her durum uluslararası hale getiriliyor.”

Şara ve Culani arasında

Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'de yaşanan değişime karşı Şii siyasi aktörlerin yaşadığı aşırı bir hassasiyet var. Bazıları sessiz kalıp, Suriye'deki değişimin “terör örgütleri” tarafından gerçekleştirildiği, Irak'ın güvenliğini etkileyebileceği fikrinin propagandasını yapmaları için medyadaki ordularını ve yakın çevrelerini seferber etmekle yetindiler. 2014 yılında DEAŞ’ın Irak'a girip üç şehrin kontrolünü ele geçirmesini hatırlattılar.

2011 yılında Suriye'de olaylar başladığında görevde olan eski Başbakan Nuri Maliki, “Suriye deneyimini Irak'ta tekrarlamak isteyenler” olduğunu söyleyerek, Suriye'deki siyasi değişimi “büyük fitne” olarak nitelendirmişti. Maliki, Suriye'deki yeni liderliği reddettiğini de gizlemedi ve şunları söyledi: “İktidar nasıl Irak'ta terör eylemleri gerçekleştiren ve bu suçlarla tutuklananların eline geçer? Suriye gibi etnik, mezhep ve din çeşitliliği olan bir ülkeyi teröristlerin yönetmesi mantıklı mı? Bu sorunun cevabı; kesinlikle hayırdır.”

Iraklı politikacılar, Suriye'de siyasi istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak her türlü siyasi gelişmeye karşı aşırı hassasiyet göstermekten vazgeçmeli ve bu istikrarı sağlamada başarılı olacak adımları desteklemeliler

Maliki'nin açıklaması, Beşşar Esed rejiminin muhalif silahlı gruplar tarafından yıkılmasını reddetme durumunun devam ettiğini gösterdiği için bir tür siyasi şizofreniyi ifade ediyor. Maliki halen 2003'ten sonra Irak'ta el-Kaide örgütüne katılan, terör suçlamasıyla Irak'taki Amerikan kuvvetleri hapishanelerinde tutulan, daha sonra Suriye'ye dönen ve ABD'nin 2013 yılında “terör örgütü” olarak sınıflandırdığı el-Nusra Cephesi'ni kuran Ebu Muhammed Culani’nin Suriye'yi yöneten kişi olmasını reddediyor. Değişimden sonra Ahmed eş Şara olan Suriye Devlet Başkanı'nın bu siyasi biyografisini kimse inkâr etmiyor. Her televizyon röportajında ​​bizzat kendisine bu soruluyor ve kendisi de bunu inkâr etmiyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, 13 Şubat'ta Paris'te düzenlenen Uluslararası Suriye Konferansında (AFP)Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, 13 Şubat'ta Paris'te düzenlenen Uluslararası Suriye Konferansında (AFP)

Ancak gerçek dışılık, değişimin liderinin Ebu Muhammed Culani olduğunu reddederek, Suriye'deki siyasi değişimin ve Beşşar Esed yönetiminin devrilmesinin reddedilmesinde yatıyor. Özellikle bu sorun, 2011'de Esed rejimine yönelik devrimci harekete karşı çıkan ve 8 Aralık 2024'te devrilmesine kadar iktidarda kalmasını desteklemek için silahlı gruplar aracılığıyla askeri müdahalede bulunan siyasi liderlerin düşünce yapısındaki tehlikeli diyalektiğin parçalanmasını gerektiriyor.

Bu tartışmalardan sonra hâlâ Irak ve Suriye arasındaki bu karmaşık tarihi gerçeklerin üzerine çıkmak isteyenler var. Bağdat ile Suriye arasındaki beklenen ilişkinin ufkunu Ahmed eş Şara karakteri ile Ebu Muhammed Culani karakteri arasında sınırlamak isteyenler var. Şarku’l Avsat’ın al Majalla’dan aktardığı analize göre bu sınırlama sayesinde, Suriye'deki yeni siyasi gerçekliğin kabul edilmesinin gerekliliği ile ilgili tartışmalar ertelenebilir. Keza Irak'ın Suriye ile ilişkilere ilişkin dış siyasi kararının, Suriye'de yaşananları “direniş ekseni” açısından stratejik bir kayıp olarak gören İran'ın tutumunu hesaba katmaması gerektiği ile ilgili tartışmalar da.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani Bağdat'ı ziyaret etse veya Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara önümüzdeki mayıs ayında Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılsa bile, Suriye ile ilişkiler, Irak'ın siyasi ve ekonomik düzeydeki çıkarlarını gerçekleştirmeyi amaçlayan açık ve net stratejik çerçevelere uygun olmalı. Suriye ile ilişkiler, Beşşar Esed rejimini savunmayı meşrulaştırmak için ortaya attıkları söylemleri ifşa ettiğinden, Suriye'nin yeni gerçekliğini kabul etmeyi reddeden ve kendisine geçmiş perspektifinden bakan siyasi aktörlerin çekişmelerinden uzak tutulmalı. Ayrıca Tahran'ın Suriye'deki yeni rejime ilişkin tutumunu beklemekten de uzak olmalı.

Iraklı politikacılar, Suriye'de siyasi istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak her türlü siyasi gelişmeye karşı aşırı hassasiyet göstermekten vazgeçmeliler. Sosyal medya platformlarının Suriye'deki değişim liderliğinin politikaları ile Irak'taki egemen sınıfın 20 yıldan fazla bir süre önce rejim değiştikten sonra kaosa neden olan başarısızlıkları arasında yaptığı karşılaştırmalardan korkmak yerine, bu istikrarı sağlamayı başaran adımları desteklemeliler.

*Bu analiz Şarku’l Avsat tarafından Londra merkezli al Majalla dergisinden çevrilmiştir.