BAE ile Arnavutluk arasında iş birliği ve kalkınmayı güçlendirmeye yönelik görüşmeler

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ekonomi, enerji ve gıda güvenliği alanlarında iki ülke arasındaki ortaklığın geliştirilmesini görüştü

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (WAM)
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (WAM)
TT

BAE ile Arnavutluk arasında iş birliği ve kalkınmayı güçlendirmeye yönelik görüşmeler

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (WAM)
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, iki ülkenin ortak ilgi alanına giren bazı bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alındığı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ekonomi, ticaret, yenilenebilir enerji, gıda güvenliği ve teknoloji gibi iki ülkenin de kalkınma önceliği olan alanlarda ikili ilişkileri güçlendirmenin ve ufuklarını genişletmenin yollarına değinildi.

BAE Devlet Başkanı, ülkesinin dünya barışına yönelik yaklaşımı çerçevesinde Balkanlarda barışı ve istikrarı sağlayan tüm unsurları ve her türlü anlaşmazlığın diyalog ve diplomatik yollarla çözülmesini desteklediğini, zira bunun bölgedeki kalkınma ve refah ile küresel barış ve güvenlik için önemli olduğunu vurguladı.

BAE ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin son yıllarda, özellikle de iki ülkenin ortak kalkınma önceliğini destekleyen alanlarda büyük bir gelişmeye tanık olduğunu belirten Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, iki ülke arasındaki petrol dışı ticaretin 2023 yılına kıyasla 2024'te yüzde 129,4 arttığına işaret ederek, BAE'nin önümüzdeki dönemde bu ilişkileri ilerletme arzusunu vurguladı.

Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, iki ülkenin sürdürülebilirlik alanındaki ortak hedefini destekleyen yenilenebilir ve temiz enerji alanında umut verici bir iş birliği olduğunu ve önümüzdeki dönemde bu alanda iş birliğini geliştirmek ve mevcut fırsatlardan yararlanmak istediklerini söyledi.

BAE Devlet Başkanı ve Arnavutluk Başbakanı, görüşmelerinin sonunda kalkınmayı önceleyen ilişkilerini iki ülkenin ve halklarının yararına olacak şekilde geliştirmek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladılar. İki taraf ayrıca BAE’nin yerel yenilenebilir enerji şirketi Masdar, Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi (TAQA), Arnavutluk merkezli enerji şirketi KESH ve Arnavutluk İletim Sistemi Operatörü (OST) bir çerçeve anlaşması imzaladı. BAE, İtalya ve Arnavutluk arasında imzalanan sınır ötesi temiz enerji projeleri için Üçlü Stratejik Ortaklık İşbirliği Anlaşması’nın uygulanmasının devamı niteliğindeki anlaşma, yenilenebilir enerji projeleri ve enerji altyapısının geliştirilmesinde iş birliğini arttırmayı, enerji güvenliğinin arttırılmasına katkıda bulunmayı, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi ve Akdeniz bölgesinde temiz enerji çözümlerinin ve projelerinin uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca BAE merkezli Presight AI Holding ile Arnavutluk İçişleri Bakanlığı arasında, altyapının iyileştirilmesi ve kamu tesislerinin geliştirilmesi amacıyla yapay zekâ teknolojilerine dayalı bir akıllı şehir projesinin uygulanması için bir mutabakat zaptı imzalandı.

BAE Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan el-Cabir ile Arnavutluk Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Enerji Bakanı Belinda Balluku ve İçişleri Bakanı Ervin Hoxha arasında uzlaşı ve ortaklık mutabakat zaptı imzalandı.

Öte yandan BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, bugün resmi bir ziyaret çerçevesinde İtalya'nın başkenti Roma'ya ziyaret edecek.



Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu başladı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)
TT

Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu başladı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad Emiri Prens Faysal bin Bender, Riyad Uluslararası İnsani Forumu'nun (RIHF) insani ihtiyaç ve zorlukları daha da arttıran afet ve krizlerden en çok etkilenenlere dikkat çektiğini söyledi.

Kral Selman İnsani Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) tarafından bugün dördüncüsü düzenlenen forumun açılışını İki Kutsal Caminin Velisi Kral Selman bin Abdülaziz adına yapan Riyad Emiri, forumun insani yardım çalışmalarını engelleyen ve ancak uluslararası toplumun ortak çabalarıyla üstesinden gelinebilecek en önemli zorlukları müzakere etmek için bir platform sağladığını belirterek, ülkesinin dünya çapında 100'den fazla ülkede insani ve yardım çabalarında bulunduğunu ve 3 binden fazla insani projeye katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kraliyet Divanı Danışmanı ve Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rabia ise Riyad Uluslararası İnsani Forumu’nun insani yardım çalışmaları sürecinde bir dönüm noktası haline geldiğini vurguladı. Suudi liderliğinin himayesi ve desteği, yerel ve uluslararası katılım ve medyanın ilgisi sayesinde insani yardım çalışmalarının ilerleyişinde bir kilometre taşı haline geldi.

Resim   Çatışmalarda insani diplomasi konulu üst düzey oturumdan, (Kral Salman Merkezi)

Dr. er-Rabia bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve bugün açılan forumda yaptığı konuşmada, bu yıl forumun “İnsani Müdahalenin Geleceğini Keşfetmek” teması altında düzenlendiğini ve Kral Selman İnsani Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSrelief) kuruluşunun 10. yılına ve Krallığın “Kuruluş Günü” kutlamalarına denk geldiğini belirtti.

Dr. Rabia, İki Kutsal Caminin Velisi'nin 10 yıl önce Merkezin kuruluşunu ilan etmesinin “106 ülkede ihtiyaç sahiplerine 7.3 milyar dolardan fazla bir büyüklüğe ulaşılması ve 3 bin 355 yardım projesinin hayata geçirilmesi” ile sonuçlandığını söyledi.

Dr. Rabia, merkezin uluslararası ve yerel ortaklarının 211 kuruluşa ulaştığını belirterek, son elli yılda Suudi bağışlarının toplam bağış hacminin 133,8 milyar doları aştığını duyurdu.

Merkezin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de dahil olmak üzere, küresel insani eğilimleri desteklemek ve yaratıcı erişim mekanizmalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak ve güçlü ve sürdürülebilir bir etki elde etmek için Birleşmiş Milletler ile aktif katılımın yanı sıra 52 ülkede uygulanan 876 gönüllü projeyle yurtdışında gönüllü projeler uygulayan en büyük uluslararası merkezlerden biri olduğunu açıkladı.

Dr. Abdullah er-Rabia forumun, 132 konuşmacının yer aldığı 21 oturum aracılığıyla zorluklarla yüzleşmek ve insani krizlerle başa çıkma mekanizmalarında gerçek bir değişiklik yapmak için deneyim alışverişinde bulunan uluslararası toplumla ortak çabalar çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Dr. Rabia forumun, insani müdahalenin operasyonel verimliliğini artırmak, kaynakları optimize etmek ve insani ihtiyaçların karşılanmasına ve dünya çapında ihtiyaç sahibi milyonlarca insanın yaşamlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak için mükerrerliği azaltmak amacıyla, insani yardım çalışmaları için yeni ufuklar açan ve modern teknolojilerin yenilikçi modellerini içeren nitelikli girişimler için bir başlangıç noktası olmasını umduğunu ifade etti.

Dr. Abdullah er-Rabia bağışçı camiasına, müdahalenin verimliliğini ve hızını arttırmak ve acil insani yardım çağrılarını karşılamak üzere insani yardım faaliyetlerine gerekli desteği sağlama çağrısında bulundu.

Açılış töreni, KSrelief ile bir dizi ilgili taraf arasında, Suudi Arabistan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) arasında 500 milyon dolar değerinde Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimini destekleme anlaşması, UNICEF ile 200 milyon dolarlık bir anlaşma ve KSrelief ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) arasında IDB üye ülkelerindeki projeleri finanse etmek üzere 100 milyon dolar değerinde Ortadoğu'daki türünün en büyük kalkınma girişimi olan Yaşama ve Yaşatma Fonu'nu (Faz II) destekleme anlaşması da dahil olmak üzere bir dizi anlaşmanın imzalanmasına tanıklık etti.

Anlaşmalar arasında, Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi (KSrelief) ile Dünya Gıda Programı (WFP) arasında onlarca yıldır devam eden ve Suudi Arabistan'ın 30'dan fazla ülkede dağıtılan 100 bin tondan fazla hurma programına verdiği desteği de içeren ortak iş birliği programının yenilenmesi de yer aldı.

Forumun ilk gününde, Kraliyet Sarayı Danışmanı, KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rabia, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom ve çok sayıda bakan ve büyükelçinin katılımıyla “Çatışmalarda İnsani Diplomasi” başlıklı üst düzey bir oturum gerçekleştirildi.