Hamas: İsrail'in herhangi bir askeri gerilimi rehinelerin öldürülmesine yol açabilir

TT

Hamas: İsrail'in herhangi bir askeri gerilimi rehinelerin öldürülmesine yol açabilir

Ebu Ubeyde / Fotoğraf: Kassam Tugayları medyası
Ebu Ubeyde / Fotoğraf: Kassam Tugayları medyası

Filistinli Hamas hareketinin askeri kanadı El Kassam Tugayları sözcüsü dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinlilere yönelik herhangi bir askeri tırmanışının muhtemelen bazı rehinelerin öldürülmesiyle sonuçlanacağını ve İsrail'in savaş ve kuşatma tehditlerinin rehinelerin serbest bırakılmasına yol açmayacağını belirtti

Kassam Tugayları Gazze Şeridi'nde ocak ayında yürürlüğe giren ateşkese bağlılığını vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre sözcü Ebu Ubeyde, bir video mesajında şunları söyledi: “Düşmanın tüm oyalama, yalan söyleme ve aldatma çabalarına rağmen... Halkımızın kanını kurtarmak için anlaşmaya uymayı, düşmanın uydurmak için çok uğraştığı bahaneleri engellemeyi ve arabulucu kardeşlerin taahhütlerine saygı göstermeyi tercih ettik ve ediyoruz.”

Ebu Ubeyde, İsrail'in savaşla elde edemediğini “tehdit ve hilelerle” elde edemeyeceğini vurgulayarak, İsrailli mahkumların ailelerini, hareketin hala hayatta olanlar için “yaşam kanıtına” sahip olduğu konusunda uyardı.

El Kassam Tugayları'nın her türlü olasılığa karşı “hazır ve nazır” olduğunu kaydeden Kassam Tugayları, İsrail'in savaşa dönme tehdidinin savaşçılarının “prestijinden geriye kalanları da kıracağını” vurguladı. Kassam Tugayları, esirlerin ölümüne ve acı çekmelerine neden olanın İsrail olduğunu belirtti.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım yaptığı açıklamada, arabulucuların Gazze ateşkes anlaşmasının kalan aşamalarının uygulanmasını sağlamak ve İsrail'i ikinci aşama için müzakerelere başlamaya mecbur etmek için temaslarını sürdürdüklerini ifade etti.



Suriye Savunma Bakanlığı, kıyı kentlerinde güvenliğin yeniden sağlandığını ve Lazkiye kırsalında şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu

Kıyı bölgesine gönderilen takviye güvenlik güçleri (SANA)
Kıyı bölgesine gönderilen takviye güvenlik güçleri (SANA)
TT

Suriye Savunma Bakanlığı, kıyı kentlerinde güvenliğin yeniden sağlandığını ve Lazkiye kırsalında şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu

Kıyı bölgesine gönderilen takviye güvenlik güçleri (SANA)
Kıyı bölgesine gönderilen takviye güvenlik güçleri (SANA)

Suriye televizyonu bugün Lazkiye kırsalında güvenlik güçleri ile eski rejimin kalıntıları arasında çatışmaların yeniden başladığını bildirirken, Suriye İçişleri Bakanlığı Kamu Güvenliği Dairesi’nin güvenliği kontrol etmek, istikrarı sağlamak ve bölgede sükûneti yeniden tesis etmek amacıyla Tartus kırsalındaki Kadmus bölgesine ek takviye güçler gönderdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Güvenliği arttırma ve istikrarı sağlama çabalarının devamı olarak Kamu Güvenliği Dairesi, Tartus kırsalındaki Kadmus bölgesinde ve civar köylerde devrik rejimin kalıntılarını avlamak için tarama operasyonları yürütüyor” denildi. Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Lazkiye kırsalındaki Batanita köyü civarında şiddetli çatışmaların yaşandığını ve devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimine mensup bir dizi silahlı unsur ve ‘savaş suçlusunun’ buraya kaçtığını belirtti.

SANA daha sonra eski rejime bağlı silahlı unsurların Baniyas Rafinerisi’ne sabotaj amacıyla bir saldırı düzenlediğini, ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğünü bildirdi.

Suriye Savunma Bakanlığı Sözcüsü Hasan Abdulgani, Suriye kıyılarındaki kentlerde güvenlik ve istikrarın yeniden sağlandığını duyurdu. Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre Abdulgani, “Güçlerimiz, kırsal kesimde ve dağlarda eski rejimin kalıntılarını takip etmek üzere askeri operasyonun ikinci aşamasını başlattı” dedi.

SANA, Dera ile Şam arasındaki kabloların kopmasının ardından Dera ve Suveyda vilayetlerinde telekomünikasyon ve internet hizmetlerinin kesildiğini bildirdi.

Dera Telekomünikasyon Şubesi Müdürü Ahmed el-Hariri, “Bu olay, telekomünikasyon altyapısına yönelik tekrarlanan ihlallerin bir sonucu olarak meydana geldi ve iki vilayeti ana telekomünikasyon merkezlerine bağlayan hayati önemdeki kabloların kopmasına yol açtı” dedi.

“Bu olaylar vatandaşlara zarar vermekte ve temel hizmetlerin devamlılığını etkilemektedir” diyen el-Hariri, telekomünikasyon ve internet hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için telekomünikasyon altyapısının korunması gerektiği çağrısında bulundu.

Suriye'deki yetkililer dün, güvenlik güçlerinin ülkenin batısındaki kıyı bölgesine konuşlandırıldığını ve çatışmalara sahne olan bölgelerin ‘kontrol altına alındığını’ açıklarken, Suriye güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda 700'den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera bugün yaptığı açıklamada, ülkedeki mevcut gelişmelerin ‘beklenen zorluklar’ arasında yer aldığını belirtirken, hükümet güçleri ile eski rejimin kalıntıları arasındaki çatışmalar ülkenin kıyı bölgesinde devam ediyor.

Eş-Şera, Şam'ın el-Mezze bölgesindeki el-Ekrem Camii'nde yaptığı hitapta, ulusal birlik ve iç barışın korunması çağrısında bulundu.

Eş-Şera, Suriyelilere, ‘rahat olmaları, zira ülkenin hayatta kalması için gerekli unsurlara sahip olduklarını’ belirtti. Eş-Şera, “Bu ülkede birlikte yaşayabiliriz” dedi.