Washington ile Manama arasında sivil nükleer mutabakat zaptı imzalandıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5165579-washington-ile-manama-aras%C4%B1nda-sivil-n%C3%BCkleer-mutabakat-zapt%C4%B1-imzaland%C4%B1
Washington ile Manama arasında sivil nükleer mutabakat zaptı imzalandı
Trump, Bahreyn Veliaht Prensi'ni Beyaz Saray'da ağırladı (AFP)
ABD ile Bahreyn dün, Başkan Donald Trump ve Bahreyn Veliaht Prens Selman bin Hamad bin İsa Al Halife arasında Beyaz Saray'da yapılacak görüşme öncesinde sivil nükleer mutabakat zaptı imzaladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani ile birlikte düzenlenen imza töreninde, bunun önemli bir imza olduğunu söyledi. Anlaşmanın aynı zamanda sivil nükleer iş birliğinin derinleştirilmesi yönünde atılan ilk adım olduğunu vurgulayan Rubio, İran’a atıfla bunun ABD'nin, nükleer silah edinme veya komşu ülkelerin güvenliğini tehdit etme amacı gütmeyen sivil nükleer programları sürdürmek isteyen her ülkeyle iş birliği yapmaya hazır olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi. Rubio, İsrail ve ABD’nin nükleer silah sahibi olmakla suçladığı İran'ın adını anmaktan kaçındı.
ABD, İsrail'in 13 Haziran'da İran’a karşı başlattığı ve 12 gün süren savaş çerçevesinde 22 Haziran’da Tahran’ın güneyindeki yeraltı uranyum zenginleştirme tesisi Fordo ile (İran'ın orta kesimlerindeki) İsfahan ve Natanz nükleer tesislerini bombaladı.
ABD'nin yakın müttefiki olan Bahreyn, onun 5. Filosu’nun karargahına ev sahipliği yapıyor.
İmza töreninin ardından Trump, Beyaz Saray'da Bahreyn Veliaht Prens Selman bin Hamad bin İsa Al Halife’yi kabul etti. Ülkesinin ABD'ye 17 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıklayan Veliaht Prens, Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada Trump'a şaka yaparak, “Bu gerçek para. Bunlar hayali sözleşmeler değil” dedi.
Veliaht Prens, İran'ın nükleer programı konusunda müzakere masasına oturması gerekip gerekmediğine ilişkin bir soruya, “Top onların sahasında. Müzakerelerden fayda sağlayacak olanlar onlar” yanıtını verdi. Bahreyn, Donald Trump'ın ilk başkanlık döneminde imzalanan Abraham Anlaşmaları'nın taraflarından biri.
Kolombiya'da şiddetli yağmurlar nedeniyle 13 kişi hayatını kaybettihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5238696-kolombiyada-%C5%9Fiddetli-ya%C4%9Fmurlar-nedeniyle-13-ki%C5%9Fi-hayat%C4%B1n%C4%B1-kaybetti
Kolombiya'da şiddetli yağmurlar nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti
Güneybatı Nariño bölgesinde meydana gelen toprak kaymasının ardından, ağır iş makineleri ceset bulmak için çamurda arama yapıyor (AFP)
Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Kolombiya'da bu hafta, yılın bu zamanı için alışılmadık derecede yoğun yağışlar olması nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti.
Ulusal Meteoroloji Ajansı EDIAM, Kuzey Amerika'dan Kolombiya'nın Karayip kıyılarına kadar uzanan soğuk cephenin, geçen ay yağış miktarını tarihi ortalamaya göre yüzde 64 oranında artırdığını bildirdi.
Bu hafta hayatını kaybedenler arasında, cuma gecesi geç saatlerde güneybatı Nariño bölgesinde meydana gelen toprak kaymasında ölen yedi kişi de bulunuyor. İl yetkililerine göre, şiddetli yağmurlar nedeniyle bir derenin taşması sonucu evler çamur altında kaldı. Yerel yetkililer, kurtarma ekipleri ve eğitimli köpekler ceset ararken, ağır iş makinelerinin çamurda ceset bulmak için kazı yaptığı görüntüler yayınladı.
Ulusal Afet Yönetim Birimi (UNGRD) perşembe günü yaptığı açıklamada, şiddetli hava koşullarının ülke genelinde altı kişinin ölümüne yol açtığını duyurdu. Tropikal iklime sahip Kolombiya'da, iklim değişikliği kuraklık ve yüksek nem dönemlerinde önemli aksamalara neden oluyor.
İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yokhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5238639-i%CC%87ran-yarg%C4%B1-erki-ba%C5%9Fkan%C4%B1-washington%E2%80%99la-m%C3%BCzakerelere-g%C3%BCven-yok
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
TT
TT
İran Yargı Erki Başkanı: Washington’la müzakerelere güven yok
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ülkenin orta kesimindeki Arak kentinde Merkezi (Markazi) Eyaleti yargıçlarına hitap ederken (IRNA)
İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, bugün (pazar) yaptığı açıklamada, ABD’nin müzakereleri “aldatma, hile ve zaman kazanma aracı” olarak kullanmayı hedeflemesi halinde bunun bir “yanılsama” olacağını söyledi. Ejei, “Müzakerelere dair hiçbir umut ve güven yoktur” dedi.
Washington ile Tahran arasında ilk tur görüşmeler cuma günü Umman’da yapılmış, taraflar görüşmeleri “olumlu” olarak nitelemiş ve yakın zamanda sürdürme niyetlerini açıklamıştı.
Söz konusu görüşmeler, İran’da rejim karşıtı geniş çaplı protesto dalgasının zirveye ulaşmasından yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti. Protestolar sırasında yürütülen ve insan hakları örgütlerinin “benzeri görülmemiş” olarak nitelediği güvenlik operasyonlarında binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
ABD Başkanı Donald Trump, başlangıçta protestoların bastırılması nedeniyle Tahran’a karşı askeri seçenekleri gündeme getirmiş, hatta göstericilere “yardım yolda” mesajı vermişti. Ancak Trump’ın son günlerdeki söylemi, İran’ın nükleer programını dizginlemeye odaklandı. Bu çerçevede ABD, başını “USS Abraham Lincoln” uçak gemisinin çektiği bir deniz görev grubunu bölgeye sevk etti. İran yönetimi ise Trump’ın İran’a saldırı tehditlerini hayata geçirme ihtimalinden ciddi endişe duyuyor. Tahran, olası bir saldırı halinde bölgedeki ABD üslerini hedef alacağı ve Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu.
Yargı Erki Başkanı, müzakere çağrısı yapan taraflara dair “ne umut ne de güven” olduğunu vurgulayarak, ABD’ye bu yolda güvenilemeyeceğini söyledi. Mevcut diyalog çağrılarının, “şiddeti kışkırtan ve sabotajcıları silahlandıran aynı taraflardan” geldiğini ifade etti.
Gösterici kalabalıkları, geçen 8 Ocak’ta başkent Tahran’ın batısındaki bazı yolları kapattı (AP)
Yargı erkinin resmi ajansı Mizan’ın aktardığına göre Ejei, pazar günü yaptığı konuşmada İran’ın hiçbir zaman savaş isteyen taraf olmadığını, ancak her türlü saldırgana karşı tüm gücüyle duracağını belirtti. Bazı ülkelerin geçmişte İran’ın yanında yer alırken, “İslam Cumhuriyeti’nin sonunun geldiğini düşündüklerini” de sözlerine ekledi.
Ejei, geçen yıl haziran ayında yaşanan ve 12 gün süren savaşa atıfta bulunarak, müzakereler sürerken savaşı başlatan tarafların, İran’ın “direncini” gördükten sonra ateşkes talep etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
“İsyan eylemlerini kim başlattı? Provokatörleri kim silahlandırdı?” diye soran Ejei, “Onları silahlandıranlar bugün ‘gelin müzakere edelim’ diyenlerin ta kendileridir” ifadelerini kullandı.
Orta İran’daki Arak kentinde yargı yetkililerine hitap eden Ejei, “aldatılmış bireyler” ile “asıl unsurların” hesabının ayrı olduğunu belirterek, davaların “yargı usullerine uygun ve her vakanın niteliğine göre” ele alınacağını söyledi.
Son protestolardaki şiddetin benzeri görülmemiş boyutlara ulaştığını savunan Ejei, “sokaklarda ve geçiş noktalarında en vahşi suçları işleyenlerin sıradan vatandaşlar değil; ABD ve Siyonist rejim unsurları tarafından eğitilmiş, kalpsiz teröristler olduğunu” ileri sürdü.
Buna karşılık “aldatılmış unsurların” varlığını kabul eden Ejei, bunların “teröristler ve ayaklanmaların ana unsurlarından ayrı değerlendirileceğini” ve suçlamalarının “her birinin koşullarına göre” inceleneceğini söyledi.
ABD merkezli insan hakları örgütü Hrana, protestolar sırasında çoğu gösterici olmak üzere 6 bin 971 kişinin öldüğünü ve 51 binden fazla kişinin gözaltına alındığını belgelediğini açıkladı.
Ejei ayrıca, protestolar sırasında reform çağrısı yapan ve baskıların araştırılması için ulusal bir gerçekleri araştırma komisyonu kurulmasını isteyen bazı iç aktörleri ve kişileri de eleştirdi.
Velayet-i Fakih’in yanında durmamanın, savaş sırasında Saddam Hüseyin’e sığınanların ve bugün suçlu Siyonistlere yaslananların akıbetiyle sonuçlanacağını savunan Ejei, “Bir zamanlar devrimle birlikte olan, bugün ise bildiri yayımlayan bu kişiler acınacak ve sefil insanlardır” dedi.
İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5238560-i%CC%87srail-kabinesi-bat%C4%B1-%C5%9Feria-topraklar%C4%B1n%C4%B1n-ilhak%C4%B1n%C4%B1-geni%C5%9Fletme-kararlar%C4%B1n%C4%B1-onaylad%C4%B1
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İsrail kabinesi, Batı Şeria topraklarının ilhakını genişletme kararlarını onayladı
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
Ynet haber sitesi bugün, İsrail kabinesinin Batı Şeria’daki arazi tescili ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladığını bildirdi. Yeni düzenlemeler, Filistinlilere ait bazı evlerin yıkılmasına izin veriyor.
Yedioth Ahronoth’un internet sitesi Ynet, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın A Bölgesi’nde Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini ve Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını doğruladı.
Batı Şeria’daki İsrail askerleri (Reuters)
Şarku’l Avsat’ın Ynet’ten aktardığına göre İsrail kabinesinin aldığı kararlar, Oslo Barış Anlaşmaları kapsamında ilk asker çekilme dalgasında İsrail ordusunun çekilmediği tek şehir olan El Halil’de İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik geçici bir adım olması amaçlanan 1997 El Halil Protokolü’nün ilkelerine aykırı.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة