Apple, Arapça çevrimiçi mağazasının açılışıyla Suudi Arabistan'daki varlığını genişletiyor

Deirdre O'Brien Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan’a ve toplumuna derinden bağlıyız

Suudi Arabistan'daki bir Apple mağazasının sanal görüntüsü (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan'daki bir Apple mağazasının sanal görüntüsü (Şarku'l Avsat)
TT

Apple, Arapça çevrimiçi mağazasının açılışıyla Suudi Arabistan'daki varlığını genişletiyor

Suudi Arabistan'daki bir Apple mağazasının sanal görüntüsü (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan'daki bir Apple mağazasının sanal görüntüsü (Şarku'l Avsat)

Apple, küresel teknoloji devinin bölgedeki genişleme stratejisinin bir parçası olarak Suudi Arabistan'da ilk fiziksel perakende mağazasını açma planlarıyla uyumlu bir hamleyle Krallık'ta Arapça çevrimiçi mağazasını açtığını duyurdu.

Apple'ın Perakende ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Deirdre O'Brien, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, bu hamlenin şirketin Suudi Arabistan’a ve büyüyen müşteri tabanına yönelik artan bağlılığını yansıttığını söyledi.

Arapça çevrimiçi mağaza, internet sitesi ve Apple'ın akıllı cihazlarındaki mağaza uygulaması aracılığıyla kullanılabilecek.

Toplumla bağlantı kurmak

O'Brien, “Apple perakende deneyimini Suudi Arabistan'a getirdiğimiz için çok heyecanlıyız. Krallık'taki işimize yıllardır bağlıyız ve buradaki müşterilerimiz çok tutkulu. Bu açılışla birlikte, Krallık'taki yerel toplumla doğrudan bağlantımızı daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

frgty
Apple'ın Perakende ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Deirdre O'Brien (Şarku'l Avsat)

Yaklaşan çevrimiçi ve fiziksel mağaza açılışları Apple'ın Ortadoğu'daki daha geniş stratejisiyle uyumlu. Şirket halihazırda Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bir dizi mağaza işletiyor ve Körfez'de ürünlerine yönelik güçlü bir talep görüyor.

Yerel ekonomiye yatırım

Apple'ın yerel ekonomiye yaptığı yatırımlar sorulduğunda O'Brien, yerel yetenekleri desteklemeyi ve geliştirmeyi amaçlayan Apple Geliştirici Akademisi gibi girişimlere işaret etti. O'Brien, “Yatırımımız insanlara ilham vermek ve yaratıcılığı körüklemekle ilgili. Teknolojimizi tutkulu topluluklarla birleştirdiğimizde inanılmaz şeyler oluyor” dedi.

Özel yerel deneyim

O'Brien, Apple'ın çevrimiçi mağaza deneyimini Suudi müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlediğini, bu kapsamda uzmanlarla Arapça sohbet etme olanağı sunduğunu söyledi.

O'Brien, “Suudi Arabistan'daki müşterilerimizin artık hem online hem de mağazada eksiksiz bir Apple deneyimi yaşayabilecek olmalarından dolayı çok heyecanlıyız” dedi.

cdfgthy
iPhone'daki App Store uygulaması (Şarku'l Avsat)

O'Brien ayrıca, şirketin farklı kullanıcı kesimlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için eski cihazlar için değiştirme programları sunduğunu da belirtti.

Dijital ve fiziksel mağazaları dengelemek

Suudi Arabistan'da e-ticaretin güçlü bir şekilde büyümesiyle birlikte Apple, dijital ve fiziksel kanalları birleştiren kusursuz bir alışveriş deneyimi sunmaya çalışıyor.

O'Brien, “Apple perakende deneyimini, müşterilerin online ve mağaza içi alışveriş arasında gidip geldiği günümüz çağına uygun olarak tasarladık. Bir müşteri ister deneyimine online olarak başlayıp siparişini mağazadan alsın, ister tam tersi olsun, biz her zaman onların yanındayız” şeklinde konuştu.

Riyad'da benzersiz bir konum

Suudi Arabistan'da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Riyad'da kültürel bir destinasyon olan Diriye'de fiziksel bir Apple mağazası açılacak.

O'Brien sözlerini şöyle sürdürdü: “Diriye çok özel bir yer. Açtığımız her mağaza yerel toplumun kimliğini ve kültürünü yansıtıyor ve bu mağaza da bir istisna olmayacak. Suudi Arabistan'daki bu eşsiz konumun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”

O'Brien, Suudi kullanıcıları mağaza açıldığında mağazayı ziyaret etmeye davet ederek şunları söyledi: “Açıldığında herkesi mağazayı ziyaret etmeye davet ediyoruz. Bunun eşsiz ve özel bir deneyim olacağını düşünüyoruz.”

Apple, Krallık'taki varlığını güçlendirmek istiyor ve inovasyona, yerel toplumla etkileşime ve Suudi Arabistan'daki kullanıcıları destekleyen bir perakende deneyimi sunmaya odaklanmaya devam ediyor.

Satış hizmetleri

Açıklanan bilgilere göre, internet sitesi ve uygulama aracılığıyla çevrimiçi mağaza, Suudi Arabistan'daki kullanıcıların tüm Apple ürünlerine göz atmasına ve satın almasına olanak tanırken, kullanıcının halihazırda sahip olduğu cihazlarla uyumlu önerilere dayalı kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunuyor. Kullanıcılar uygulama üzerinden farklı modelleri karşılaştırabiliyor, kayıtlı ürünlere erişebiliyor ve siparişlerinin durumunu takip edebiliyor.

Apple, Suudi Arabistan internet sitesinde ilk kez Arapça ve İngilizce ücretsiz sohbet hizmeti sunuyor. Bu sayede müşteriler AirPods, Apple Pencil, AirTag ve diğer ürünlerini her iki dilde metin ve rakamlarla özelleştirerek ürünlerini daha da kişiselleştirebiliyor.

Apple, kullanıcıların şirketin en son teknolojilerini keşfetmelerini ve alışveriş yapmalarını kolaylaştıran bir dizi perakende hizmeti sunuyor. Bu hizmetler arasında, kullanıcıların doğru ürünü seçmelerine yardımcı olmak için alışveriş sırasında sohbet veya telefon yoluyla destek de yer alıyor. Şirket ayrıca, kişiselleştirilmiş kurulum, iOS'a geçerken güvenli veri aktarımı ve SIM kart aktivasyonu gibi konularda yardım da dahil olmak üzere teslimat sonrası destek de sunuyor.

Genişleme planları

Apple, genişleme stratejisinin bir parçası olarak, 2026 yılından itibaren mağazalar zinciri kurma planının ilk adımı olan Suudi Arabistan'daki ilk amiral mağazasını açmayı planladığını duyurdu.

Apple'ın perakende alanındaki genişlemesi, daha önce Suudi Arabistan hükümeti, Tuveyk Akademisi ve Prenses Nurah bint Abdurrahman Üniversitesi ile ortaklaşa olarak 2021 yılında Riyad'da açılan ve bölgede türünün ilk örneği olan Apple Geliştirici Akademisi'nin lansmanını da içeren Krallık'taki yatırımının bir uzantısı.



Meta'nın spam temizliği iyi niyetli kullanıcıları da vurdu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Meta'nın spam temizliği iyi niyetli kullanıcıları da vurdu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Facebook, dünyanın en popüler sosyal ağında devam eden temizlik kapsamında 10 milyondan fazla hesabı sildi.

Facebook'un ana şirketi Meta bu hamlenin amacının "spam içerikleri engellemek" ve gerçek hesapları teşvik etmek olduğunu belirtse de bazı kullanıcılar, hesaplarının bir yanlış anlamayla silinmesinden şikayet ediyor.

Bir blog yazısında bu rakamı doğrulayan Facebook, 2025'in ilk yarısında her ay 1 milyondan fazla hesabın silindiğini açıkladı.

Şirket blog gönderisinde, "Çoğu zaman aynı mim ya da video, bazen bunun yaratıcısı gibi davranan hesaplarda, bazen de farklı spam hesaplarda tekrar tekrar ortaya çıkıyor" diye yazdı.

Bu durum kullanıcı deneyimini herkes için olumsuz etkiliyor ve yeni seslerin ortaya çıkmasını zorlaştırıyor. Facebook'taki orijinal olmayan içeriği azaltmak ve nihayetinde orijinal içerik paylaşan üreticileri koruyup desteklemek için daha güçlü önlemler alıyoruz.

Düzinelerce kullanıcı, sahte olmamasına rağmen hesaplarının kaldırıldığına dair benzer deneyimlerini sosyal medyada paylaşırken bazıları, hesaplarını yanlışlıkla sahte diye tanımlayan yapay zeka sistemlerini sorumlu tutuyor.

Bir kullanıcı Reddit forumu MetaLawsuits'te yazdığı bir gönderide "Görünüşe göre bağlantı kurma becerisi, anlayıştan yoksun bir algoritma tarafından elimizden alınıyor" diyor.

Müşterilerimize, iş bağlantılarımıza ulaşmaya ve ilişkilerimizi sürdürmeye çalıştığımız için işletmemiz şu anda sıkıntı içinde. Oğlumun otizm destek ağının da kesilmesi terk edilmiş hissetmemize neden oldu... Bu kopukluk insanlık dışı, adaletsiz ve son derece yürek parçalayıcı.

"Meta'nın engelleme dalgası" diye adlandırılan toplu silinmelerin, yine Meta'ya ait olan Instagram'daki kullanıcıları da etkilediği anlaşılıyor.

The Independent, silinen gerçek hesaplarla ilgili daha fazla yorum için şirketle temasa geçti.

Hesabı silinen tüm kullanıcılara bu işlemi bildiren bir e-posta gönderiliyor.

Şirketin destek sayfalarına göre Facebook kullanıcıları hesaplarının herhangi bir şekilde askıya alınmasına 180 gün içinde itiraz edebiliyor ve bu sürenin sonunda profil kalıcı olarak siliniyor.

Bu büyük ölçekli hesap silme işlemi, diğer teknoloji şirketlerinin de kendi platformlarını temizlemek üzere adımlar attığı bir dönemde yaşanıyor.

2023'te Google, milyonlarca kullanıcıyı etkilemeye devam eden bir hamleyle, etkin olmayan tüm Gmail, Fotoğraflar ve Drive hesaplarını sileceğini duyurmuştu.

Meta'nın patronu Mark Zuckerberg daha önce Facebook'ta etkileşimi artırmak amacıyla daha da aşırıya kaçan temizlikler yapılmasını önermişti.

2022'de şirket içi bir e-posta göndererek tüm Facebook kullanıcılarının arkadaşlarını silme planını açıkladığı bildirilmişti.

"Muhtemelen çılgınca bir fikir: Herkesin grafiklerini [bağlantılarını] silerek baştan başlamalarını sağlamayı düşünebiliriz" diye yazdığı şirket yöneticileri, bu fikri geri çevirmişti.

Independent Türkçe