ABD Ulusal Kamu Radyosu haber müdürü istifa etti

NPR CEO'su Katherine Maher (Arşiv- AFP)
NPR CEO'su Katherine Maher (Arşiv- AFP)
TT

ABD Ulusal Kamu Radyosu haber müdürü istifa etti

NPR CEO'su Katherine Maher (Arşiv- AFP)
NPR CEO'su Katherine Maher (Arşiv- AFP)

ABD Ulusal Kamu Radyosu (NPR) Haber Müdürü Edith Chapin dün, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin NPR’ye sağlanan milyonlarca dolarlık finansmanı kesmesi nedeniyle yıl sonuna kadar görevinden ayrılacağını açıkladı.

NPR CEO'su Katherine Maher, çalışanlarına gönderdiği e-postada, Haber Müdürü Edith Chapin'in, ABD Kongresi'nin NPR’ye sağlanan finansmanın durdurulması kararını oylamasından iki hafta önce kendisine işten ayrılma niyetini bildirdiğini söyledi.

ABD Kongresi, Cumhuriyetçi Başkan Trump’ın teşvikiyle geçtiğimiz hafta önümüzdeki iki bütçe yılında Kamu Yayıncılığı Kurumu'na (CPB) ayrılması planlanan yaklaşık 1,1 milyar dolarlık (yaklaşık 41 milyar TL) fonun iptal edilmesini onayladı.

1967 yılında dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson'ın girişimiyle kurulan ulusal radyo ve televizyon kanalları NPR ve CPB'nin bütçelerinin küçük bir kısmını finanse eden bu kurum, New York'tan Alaska'ya kadar yaklaşık bin 500 yerel radyo ve televizyon istasyonuna içerik yayınlamaları için finansman sağlıyor.

NPR CEO’su Maher, e-postasında Edith Chapin'in ‘sağlam’ olarak tanımladığı karakterine övgüde bulundu. Chapin'in CPB’den ayrılışı, Trump yönetiminin kamu yayın kuruluşlarının, aralarında Voice of America, Radio Free Asia ve Radio Free Europe/Radio Liberty gibi radyo istasyonlarının da bulunduğu, harcamalarını kısmaya çalıştığı bir döneme denk geldi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre Trump, Beyaz Saray'a geri dönmesinden bu yana küresel medya karşıtı hareketin ‘en güçlü savunucularından biri’ olarak kendini kanıtladı.



İran’da esrarengiz patlamalar: Olayların ardında Mossad mı var?

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
TT

İran’da esrarengiz patlamalar: Olayların ardında Mossad mı var?

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)

Tahran yönetimi, İran'ın çeşitli bölgelerinde iki haftadır yaşanan patlama ve yangınların, İsrail ajanlarının düzenlediği sabotajlardan kaynaklanabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

İran'da son iki haftada bir apartman ve petrol rafinerisinin yanı sıra havalimanı yolu ve ayakkabı fabrikasında yangın çıktı. Yetkililer, olayların gaz sızıntısı ya da eskiyen altyapıdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle yaşandığını açıkladı.

Ancak kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla New York Times'a konuşan üç İranlı yetkili, olayların ardında Mossad'ın olabileceğini öne sürüyor.

Yetkililer, Kum kentindeki bir apartman dairesinde yaşanan güçlü patlamanın "gaz fırınlarının açık bırakılmasından" kaynaklandığını söylüyor. Dairenin sabotaj amacıyla kiralanmış olabileceği ifade ediliyor.

Benzer şekilde, Tahran'da yargı çalışanlarının kaldığı özel konutta gerçekleşen patlama da "yargı üyelerine gözdağı" verme amacı taşıyan bir sabotaj olarak değerlendiriliyor. Devrim Muhafızları'ndan bir yetkili, bu olayların "günlük hale gelmesinin" toplum ve devlet kademelerinde ciddi bir tedirginlik yarattığını söylüyor.

Abadan'daki petrol rafinerisinde çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetmişti. Kaynaklar, bu stratejik yere de İsrail ajanları tarafından saldırı düzenlenmiş olabileceğini savunuyor.

Haberde, halkın çoğunlukla İsrail'le savaşın bitmediğini düşündüğüne dikkat çekiliyor. Kaşan kentinden esnaf Muhammed, "Birçoğumuz bunun İsrail'in işi olduğunu ve savaşın tekrar başlayacağını düşünüyoruz" diyor. Kentin İsfahan nükleer tesisine yakın olmasının bölge sakinlerinin endişelerini artırdığını belirtiyor.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın danışmanı Mehdi Muhammedi ise bunların "öngörülebilir saldırılar" olmadığını savunurken, İsrail'le durumun gergin olduğunu da vurguluyor:

Şu anda ateşkeste bile değiliz. Durumu askıya alınmış ve kırılgan bir halde. Bu her an sona erebilir ve savaşa geri dönebiliriz.

İsrail'in 13 Haziran'daki saldırısıyla başlayan çatışmalarda İran vakit kaybetmeden misilleme yapmıştı. ABD de devreye girerek İran'daki İsfahan, Fordo ve Natanz tesislerine 22 Haziran'da hava saldırısı düzenlemiş, operasyonda 14 "sığınak delici" GBU-57 bombası kullanılmıştı. 

Washington operasyonun ardından 24 Haziran'da taraflar arasında ateşkes sağlandığını duyurmuştu.

Çatışmalarda Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

Mossad Direktörü David Barnea, ateşkesin ardından yaptığı açıklamada, İran topraklarında yüzlerce ajan çalıştırdıklarını belirterek, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İran'da faaliyet göstermeye devam edeceğiz" demişti.

Independent Türkçe, New York Times, Iran International