Ürdün İletişim Bakanı: İsrailli yerleşimciler Gazze'ye giden Ürdün yardım kamyonlarını engelliyor

Ürdün İletişim Bakanı Muhammed el-Mumini (X platformundaki hesabı)
Ürdün İletişim Bakanı Muhammed el-Mumini (X platformundaki hesabı)
TT

Ürdün İletişim Bakanı: İsrailli yerleşimciler Gazze'ye giden Ürdün yardım kamyonlarını engelliyor

Ürdün İletişim Bakanı Muhammed el-Mumini (X platformundaki hesabı)
Ürdün İletişim Bakanı Muhammed el-Mumini (X platformundaki hesabı)

Ürdün İletişim Bakanı Muhammed el-Mumini, İsrailli yerleşimcilerin Gazze Şeridi'ne giden Ürdün yardım kamyonlarını durdurmaya devam ettiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Ürdün Haber Ajansı’ndan aktardığına göre Mumini açıklamasında, “Yerleşimciler pazar günü ana caddede toplandı ve kamyonların hareketini engelledi, ardından 4 kamyonu yere keskin nesneler atarak hareket edemez hale getirdi ve lastiklerini patlattı” ifadelerini kullandı.

Gazze'deki hükümet basın bürosu daha önce, İsrail'in 27 Temmuz'da yardımların girişine izin verdiğini duyurduktan sonra, asgari insani ihtiyaçları karşılamak için girmesi gereken 4.800 kamyondan sadece 674'ünün Gazze'ye girdiğini açıklamıştı.

Ofis, bu sayının günlük ortalama olan 84 kamyonu geçmediğini, yani ihtiyaç duyulan miktarın sadece yüzde 14'ünü karşıladığını, çoğunun “işgalin sistematik olarak uyguladığı kaos ve açlık politikası sonucu” yağma ve hırsızlığa maruz kaldığını ifade etti.



WFP: Gazze Şeridi'ne hava yoluyla yardım ulaştırılması ‘yetersiz ve riskli’

Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım malzemesi atılırken (Reuters)
Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım malzemesi atılırken (Reuters)
TT

WFP: Gazze Şeridi'ne hava yoluyla yardım ulaştırılması ‘yetersiz ve riskli’

Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım malzemesi atılırken (Reuters)
Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım malzemesi atılırken (Reuters)

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'ne hava yoluyla yardım gönderilmesinin kesinlikle yetersiz olduğunu belirtti.

WFP Almanya, Avusturya ve Lihtenştayn Bölge Temsilcisi Martin Frick, Berlin'de Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, “Bu durumda hava yoluyla yardım malzemesi atmak, açık yaralara bandaj sarmaya benziyor; pahalı, riskli ve kontrol edilmesi zor” dedi.

Frick sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, hava yardım malzemelerinin düzenli bir şekilde dağıtılması zordur; yaralanma riski yüksektir ve nakliye maliyetleri kara nakliye maliyetlerinin 34 katıdır.”

Alman ordusu bugün Gazze Şeridi'ne tekrar hava yardımı atmayı planlıyor. Diğer ülkeler de şu anda ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için aynı yöntemi kullanıyor.

Frick, “Gazze Şeridi'ndeki insani kriz yeni bir boyuta ulaştı. Savaşın başlangıcından bu yana en kötü açlık krizini yaşıyoruz: Her üç kişiden biri günlerdir hiçbir şey yemedi ve yarım milyon kişi açlıktan ölmek üzere. Çocuklar zaten yetersiz beslenme nedeniyle ölüyor” ifadelerini kullandı.

Frick'e göre, Gazze Şeridi'ndeki WFP depoları haftalar süren abluka sonrasında boşaldı. WFP’nin kamyonları, izinlerin yavaş verilmesi nedeniyle kontrol noktalarında saatlerce bekliyor ya da çatışmaların sürdüğü bölgelerden geçmek zorunda kalıyor.

“Çalışmamıza izin verilirse, karayolu üzerinden Gazze Şeridi'ne geniş çaplı insani yardım ulaştırmanın mümkün olduğunu kanıtladık” diyen Frick, ateşkes sırasında, WFP'nin her gün 700 kamyonu Gazze Şeridi'ne soktuğunu ve 400'den fazla dağıtım noktasına yardım dağıttığını belirtti.

Frick, “WFP, yardımların en çok ihtiyaç duyanlara (çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve engelliler) ulaşmasını sağlıyor” dedi. Frick, sınırın yakınında veya sınır yolunda 170 bin tondan fazla gıda maddesi olduğunu ve bunun Gazze Şeridi'nin tüm nüfusunu üç ay boyunca beslemeye yetecek miktar olduğunu ifade etti.

Frick, “İhtiyacımız olan şey açık sınır geçişleri, hızlı izinler ve silahlı kişilerin bulunmadığı güvenli yollar. Tüm mevcut yollardan, açık bir koordinasyonla günde en az 100 kamyon girebilir... Bu, insanların güvenini geri kazanmamız, mutfakları ve fırınları yeniden açmamız ve kıtlığı önlememiz için tek yol” diyerek sözlerini noktaladı.