UEFA ve FIFA, İsrail'in Gazze'deki saldırıları karşısında sessiz

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA), 38 gündür Gazze'ye yönelik saldırılarda bulunan İsrail'e herhangi bir yaptırım uygulamaması dikkati çekti

(AA)
(AA)
TT

UEFA ve FIFA, İsrail'in Gazze'deki saldırıları karşısında sessiz

(AA)
(AA)

Rusya'yı, geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna'ya karşı saldırısının henüz ilk günlerinde, sivil ölümlerini gerekçe göstererek tüm turnuvalardan men eden UEFA ve FIFA, İsrail'e karşı ise sessiz kaldı.

UEFA'dan ilk açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, askeri operasyona başladıklarını duyurmasından yaklaşık 5 saat sonra geldi.

Açıklamada, "Uluslararası toplumda, Avrupa'nın güvenliği konusunda endişeler bulunmaktadır. Ukrayna'da devam eden Rus askeri saldırısını şiddetle kınıyoruz. UEFA, olimpik ruha uygun, barış ve insan haklarına saygı gibi Avrupa'nın ortak değerleri çerçevesinde futbolu geliştirmek için çalışmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

27 Şubat'ta Birleşmiş Milletler, Rusya'nın saldırılarında 64 sivilin öldüğünü, 176 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Aynı saatlerde toplanan FIFA yönetimi ise Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'da uluslararası futbol maçlarının oynanmayacağını, karşılaşmalarda Rusya bayrağı ve marşının kullanılmayacağını açıkladı.

Şiddetin asla çözüm olmadığının belirtildiği açıklamada "Barışın acilen tesis edilmesi ve yapıcı diyaloğun başlaması için çağrıda bulunuyoruz." denildi.

Bu karardan bir gün sonra (28 Şubat), yani saldırıların 4. gününde FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ve milli takımlarının organizasyonlarına katılımını askıya aldı.

Rus takımları, o günden bu yana uluslararası alanda müsabakalara katılamadı.

Gazze'de 11 bini aşkın insan hayatını kaybetti, İsrail'e yaptırım yok

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında olimpik ruh, barış ve insan haklarına saygı kavramlarıyla ilk günden harekete geçen ve 4. günde yaptırım uygulayan UEFA ile FIFA, 38 gündür devam eden Gazze'deki saldırılar için herhangi bir yaptırım kararı almadı.

UEFA ve FIFA; ibadethaneleri, okulları ve hastaneleri bombalayan, 7 bini çocuk 11 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olan İsrail'i görmezden geldi.

İsrail'in, 500 kişinin vefat ettiği 17 Ekim'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması dünyanın dört bir yanında protesto edilirken, savaş suçu niteliğindeki bu saldırıda bile UEFA ve FIFA kınama mesajı dahi yayımlamadı.

Aynı kurumlar, bu saldırıdan sadece bir gün önce 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Belçika ile İsveç arasında oynanan karşılaşma sırasında Brüksel'de yapılan silahlı saldırıda ölen 2 kişi için derhal kınama mesajı yayımlarken, o hafta oynanan maçlarda saygı duruşunda bulunma kararı aldı.

UEFA ve FIFA'nın İsrail kararları

UEFA ve FIFA, önce İsrail'in milli takım ve kulüp takımlarının oynaması gereken tüm uluslararası maçları erteledi.

Akabinde İsrail'in talebi doğrultusunda, ülkede oynanması gereken müsabakalar, yine İsrail'in belirlediği başka ülkelere alındı.

Buna göre milli takım için Macaristan, kulüp takımlarından Maccabi Tel Aviv için Sırbistan ve Maccabi Haifa için Kıbrıs Rum Kesimi tayin edildi.

Bu karar alınırken diğer takımların fikstürü ve yerel lig maçları dikkate alınmadı.

İsrail'in ertelenen Kosova maçı, geçen hafta sonu yapıldı ve yerel liglerde maçların devam ettiği dönemde milli maç oynatıldı.

UEFA'dan İsrail'in saygı duruşunda bulunma talebine onay

İsrail'in, 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırılarında hayatını kaybedenler için 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde bu hafta oynayacağı İsviçre ve Romanya maçlarında saygı duruşunda bulunulması talebi, UEFA tarafından kabul edildi.

Buna göre İsrail'in yarın ve 18 Kasım'da Macaristan'da yapacağı bu iki karşılaşmada saygı duruşunda bulunulacak.

İsrail Futbol Federasyonu Başkanı Shino Zoertz, UEFA'nın söz konusu kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, Filistinlileri "insan pislikleri" şeklinde niteleyerek 7 Ekim'i hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

"Bir dakikalık saygı duruşu, İsrail Milli Takımı'nın herkese bu insanlık suçunu hatırlatmanın yollarından sadece bir tanesi. Kaçırılan kişiler sorununu vurgulamak ve geri dönüşlerine yardımcı olacak gücümüzün olduğuna inanmak için çeşitli kanallar aracılığıyla çalışıyoruz. Öldürülenlerin anısını en saygılı şekilde onurlandıracağız."

Filistin Milli Futbol Takımı'nın bir haftada 2 maçı var

38 gündür İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistin'de, futbol milli takımının 2026 Dünya Kupası Elemeleri takviminde, bir hafta içinde iki maçı bulunuyor.

Fikstüre göre Filistin Milli Takımı'nın, 16 Kasım Perşembe günü Lübnan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde, 21 Kasım Salı günü de Avustralya ile Kuveyt'te maçları var.

Söz konusu müsabakalar için şu ana dek bir erteleme kararı/açıklaması bulunmuyor.

An itibarıyla Filistin Milli Takımı da Ürdün'de bulunuyor.

İsrail'in basketbol takımları da maçlarına devam ediyor

Futbolda yaklaşık iki yıl önce Rus takımları için verilen men kararı, basketbolda da uygulanmıştı.

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB), insan hakları, olimpik ruh, fair play ve barış kelimelerini içeren cümlelerle Rus takımlarının uluslararası müsabakalara katılımını durdurmuştu.

Aynı kurumlar, Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından ise İsrail takımları için herhangi bir yaptırımda bulunmazken, ULEB'in organize ettiği Avrupa Ligi organizasyonunun sitesinden "12-13 Ekim'de yapılacak 2. hafta maçları öncesinde, İsrail'deki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin onuruna saygı duruşunda bulunulacaktır" şeklinde açıklama yapıldı.

Daha sonra bu açıklama, "Orta Doğu'daki üzücü olaylar sebebiyle" ibaresiyle revize edildi.

FIBA ve ULEB, 38 gündür devam eden İsrail saldırılarına karşı ise kınama dahi yayımlamadı.

İsrail basketbol takımlarının maçları ertelenirken, bu ekipler için fikstür de değiştirildi.



İngiliz basını: Arjantin, İngiltere'yi karanlık oyunlarla mağlup etti... Yarı finale damga vuran 31 tartışmalı pozisyon

İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
TT

İngiliz basını: Arjantin, İngiltere'yi karanlık oyunlarla mağlup etti... Yarı finale damga vuran 31 tartışmalı pozisyon

İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)

Arjantin'in 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'yi eleyerek finale yükselmesi, yalnızca futbol açısından kazanılmış bir zafer olmadı. Karşılaşma, ilk saniyelerden son düdüğün ardından yaşananlara kadar sert temaslar, gerginlikler ve karşılıklı provokasyonlarla dolu bir mücadeleye sahne olurken, psikolojik savaş taktik mücadelenin önüne geçti.

fvgbrtnyj
İki takım oyuncuları arasında hava topu mücadelesi (Reuters)

İngiliz The Telegraph gazetesine göre Arjantin Milli Takımı, "karanlık futbol sanatları" olarak nitelendirilen yöntemlere başvurdu. Gazete, maç boyunca sert müdahaleler, sözlü provokasyonlar, oyunu yavaşlatma girişimleri ve hakem üzerinde sürekli baskı kurulması gibi toplam 31 ayrı olayı tespit etti. Haberde, bu görüntülerin Arjantin futbolunun büyük maçları yönetme biçimine ilişkin uzun süredir devam eden algının devamı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Gerginlik henüz ilk dakika dolmadan başladı. Elliot Anderson, Alexis Mac Allister'ın sert müdahalesine maruz kalırken, birkaç dakika sonra Jude Bellingham ile Leandro Paredes arasında yaşanan itişme üzerine iki takım oyuncuları birbirine girdi. Olay, diğer futbolcuların araya girmesiyle yatıştırıldı.

scd
Maçta sert ikili mücadeleler öne çıktı (AP)

Arjantin, İngiltere'nin ataklarını sık sık yaptığı sert müdahalelerle erken aşamada kesmeye çalıştı. Anderson, Enzo Fernández ve Giuliano Simeone'nin gecikmeli müdahalelerine maruz kalırken, Morgan Rogers da toptan uzakta yapılan bir faulle durduruldu. Arjantinli futbolcular, İngiltere'nin hücum organizasyonundaki kilit isimlere sürekli fiziksel baskı uygulamayı sürdürdü.

İlk yarıda Arjantinli futbolcuların, ceza sahası içinde İngiltere kalecisi Jordan Pickford üzerinde baskı kurmaya yönelik girişimleri dikkat çekti. Anthony Gordon ve Jude Bellingham da sert müdahalelere maruz kalırken, İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel, oyuncularının beklediği bazı faullerin verilmemesi üzerine kenarda büyük tepki gösterdi.

Şarku’l Avsat’ın The Telegraph’tan aktardığına göre maçın en tartışmalı anlarından biri, Harry Kane'in hakemle konuşurken ağzını eliyle kapatmasının ardından yaşandı. Başta Mac Allister ve Paredes olmak üzere Arjantinli futbolcular, bunun üzerine hakemden Kane'e kırmızı kart göstermesini istedi. Ancak söz konusu hareket, oyun kuralları açısından herhangi bir ihlal oluşturmuyordu.

Oyunu yavaşlatma girişimleri sadece saha içinde yaşanmadı. Haberde, İngiltere hızlı bir taç atışı kullanmak isterken Arjantin yedek kulübesinden bir görevlinin sahaya top attığı ve bunun oyunun temposunu bozmak için zaman geçirmek amacıyla yapıldığı öne sürüldü.

İkinci yarıda da tansiyon düşmedi. Lionel Messi ile Bellingham arasında gerginlikler yaşanırken, savunmada Cristian Romero, Bellingham'ı düşürmesi nedeniyle sarı kart gördü. Gazeteye göre Giuliano Simeone ise Djed Spence'e dirsek atmasına rağmen kart görmedi.

Enzo Fernández'in golünün ardından Romero, Pickford'un önünde yaptığı sevinç gösterisiyle rakibini provoke etti. Daha sonra John Stones başına aldığı darbe sonrası yerde kalınca Arjantinli futbolcular topluca hakeme itiraz etti. Son dakikalarda ise kaleci Emiliano Martínez, yüksek bir topu kontrol ettikten sonra elindeki topu uzun süre bırakmayıp ardından gülümseyerek kendini yere bırakarak zaman geçirdi.

vfgthyj
Arjantin ve İngiltere oyuncuları arasındaki gerginlik maç boyunca sürdü (AP)

Karşılaşmanın bitiş düdüğü de tansiyonu düşürmeye yetmedi. Arjantin'in kutlamaları sırasında iki takım oyuncuları arasında yeni tartışmalar yaşandı. Dean Henderson, forvet Lautaro Martínez'i iterken, Morgan Rogers da çok sayıda Arjantinli oyuncuyla gerginlik yaşadı. Son olarak Jude Bellingham, Arjantin yedek kulübesindeki isimlerden birinin başının arkasına hafifçe vurdu. Böylece mücadele, ilk düdükten son ana kadar yüksek tansiyonunu koruyarak sona erdi.


Messi'nin Arjantin'i, ezici bir geri dönüşle İngiltere'yi yenerek finale yükseldi

Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
TT

Messi'nin Arjantin'i, ezici bir geri dönüşle İngiltere'yi yenerek finale yükseldi

Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)

Arjantin, son şampiyon olarak katıldığı 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'yi geriden gelip 2-1 mağlup ederek finale yükseldi.

İngiltere, Anthony Gordon'ın 55. dakikada attığı golle 1966'daki tek Dünya Kupası şampiyonluğundan sonra tarihindeki ikinci finale çıkmaya çok yaklaştı. Ancak Arjantin, son üç maçında olduğu gibi bir kez daha geri dönüşe imza attı. Enzo Fernández 85. dakikada skoru eşitlerken, oyuna sonradan giren Lautaro Martínez uzatma dakikalarında (90+1) kaydettiği golle takımını 2-1'lik galibiyete taşıdı. Her iki golün de asistini takım kaptanı ve Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncusu Lionel Messi yaptı.

Üst üste ikinci, tarihinde ise yedinci Dünya Kupası finaline yükselen Arjantin, 1978, 1986 ve 2022'nin ardından dördüncü şampiyonluğunu hedefliyor. Arjantin, pazar günü New York'un East Rutherford kentindeki MetLife Stadyumu'nda oynanacak finalde, yarı finalde Fransa'yı 2-0 mağlup eden İspanya ile karşılaşacak.


İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
TT

İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)

İspanya Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Fransa'yı 2-0 mağlup ederek tarihinde ikinci kez Dünya Kupası finaline yükseldi.

Salı akşamı oynanan karşılaşmada İspanya'nın gollerini 22. dakikada Mikel Oyarzabal ve 58. dakikada Pedro Porro kaydetti.

İspanya, pazar akşamı oynanacak finalde son şampiyon Arjantin ile İngiltere arasında çarşamba günü oynanacak diğer yarı final maçının galibiyle karşılaşacak.

İspanyol ekibi, 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası finalinde Hollanda'yı 1-0 yenerek kazandığı ilk şampiyonluğun ardından ikinci kez kupayı müzesine götürmeyi hedefliyor.

Bu sonuçla İspanya, ayrıca Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2006 Dünya Kupası son 16 turunda Fransa'ya 3-1 yenilerek elenmesinin de rövanşını almış oldu.

Fransa ise üst üste üçüncü kez büyük bir turnuvada yarı finalde İspanya'ya elenerek hayal kırıklığı yaşadı. Fransızlar, Euro 2024 yarı finalinde İspanya'ya 2-1 mağlup olmuş, 2025 UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde ise rakibine 5-4 yenilmişti.

İki kez Dünya Kupası şampiyonu olan ve 2022 Dünya Kupası'nı ikinci sırada tamamlayan Fransa, cumartesi gece yarısı oynanacak üçüncülük maçında Arjantin-İngiltere eşleşmesinin kaybedeniyle bronz madalya mücadelesi verecek.