UEFA ve FIFA, İsrail'in Gazze'deki saldırıları karşısında sessiz

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA), 38 gündür Gazze'ye yönelik saldırılarda bulunan İsrail'e herhangi bir yaptırım uygulamaması dikkati çekti

(AA)
(AA)
TT

UEFA ve FIFA, İsrail'in Gazze'deki saldırıları karşısında sessiz

(AA)
(AA)

Rusya'yı, geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna'ya karşı saldırısının henüz ilk günlerinde, sivil ölümlerini gerekçe göstererek tüm turnuvalardan men eden UEFA ve FIFA, İsrail'e karşı ise sessiz kaldı.

UEFA'dan ilk açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, askeri operasyona başladıklarını duyurmasından yaklaşık 5 saat sonra geldi.

Açıklamada, "Uluslararası toplumda, Avrupa'nın güvenliği konusunda endişeler bulunmaktadır. Ukrayna'da devam eden Rus askeri saldırısını şiddetle kınıyoruz. UEFA, olimpik ruha uygun, barış ve insan haklarına saygı gibi Avrupa'nın ortak değerleri çerçevesinde futbolu geliştirmek için çalışmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

27 Şubat'ta Birleşmiş Milletler, Rusya'nın saldırılarında 64 sivilin öldüğünü, 176 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Aynı saatlerde toplanan FIFA yönetimi ise Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunan Rusya'da uluslararası futbol maçlarının oynanmayacağını, karşılaşmalarda Rusya bayrağı ve marşının kullanılmayacağını açıkladı.

Şiddetin asla çözüm olmadığının belirtildiği açıklamada "Barışın acilen tesis edilmesi ve yapıcı diyaloğun başlaması için çağrıda bulunuyoruz." denildi.

Bu karardan bir gün sonra (28 Şubat), yani saldırıların 4. gününde FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ve milli takımlarının organizasyonlarına katılımını askıya aldı.

Rus takımları, o günden bu yana uluslararası alanda müsabakalara katılamadı.

Gazze'de 11 bini aşkın insan hayatını kaybetti, İsrail'e yaptırım yok

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında olimpik ruh, barış ve insan haklarına saygı kavramlarıyla ilk günden harekete geçen ve 4. günde yaptırım uygulayan UEFA ile FIFA, 38 gündür devam eden Gazze'deki saldırılar için herhangi bir yaptırım kararı almadı.

UEFA ve FIFA; ibadethaneleri, okulları ve hastaneleri bombalayan, 7 bini çocuk 11 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olan İsrail'i görmezden geldi.

İsrail'in, 500 kişinin vefat ettiği 17 Ekim'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması dünyanın dört bir yanında protesto edilirken, savaş suçu niteliğindeki bu saldırıda bile UEFA ve FIFA kınama mesajı dahi yayımlamadı.

Aynı kurumlar, bu saldırıdan sadece bir gün önce 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde Belçika ile İsveç arasında oynanan karşılaşma sırasında Brüksel'de yapılan silahlı saldırıda ölen 2 kişi için derhal kınama mesajı yayımlarken, o hafta oynanan maçlarda saygı duruşunda bulunma kararı aldı.

UEFA ve FIFA'nın İsrail kararları

UEFA ve FIFA, önce İsrail'in milli takım ve kulüp takımlarının oynaması gereken tüm uluslararası maçları erteledi.

Akabinde İsrail'in talebi doğrultusunda, ülkede oynanması gereken müsabakalar, yine İsrail'in belirlediği başka ülkelere alındı.

Buna göre milli takım için Macaristan, kulüp takımlarından Maccabi Tel Aviv için Sırbistan ve Maccabi Haifa için Kıbrıs Rum Kesimi tayin edildi.

Bu karar alınırken diğer takımların fikstürü ve yerel lig maçları dikkate alınmadı.

İsrail'in ertelenen Kosova maçı, geçen hafta sonu yapıldı ve yerel liglerde maçların devam ettiği dönemde milli maç oynatıldı.

UEFA'dan İsrail'in saygı duruşunda bulunma talebine onay

İsrail'in, 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırılarında hayatını kaybedenler için 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde bu hafta oynayacağı İsviçre ve Romanya maçlarında saygı duruşunda bulunulması talebi, UEFA tarafından kabul edildi.

Buna göre İsrail'in yarın ve 18 Kasım'da Macaristan'da yapacağı bu iki karşılaşmada saygı duruşunda bulunulacak.

İsrail Futbol Federasyonu Başkanı Shino Zoertz, UEFA'nın söz konusu kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, Filistinlileri "insan pislikleri" şeklinde niteleyerek 7 Ekim'i hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

"Bir dakikalık saygı duruşu, İsrail Milli Takımı'nın herkese bu insanlık suçunu hatırlatmanın yollarından sadece bir tanesi. Kaçırılan kişiler sorununu vurgulamak ve geri dönüşlerine yardımcı olacak gücümüzün olduğuna inanmak için çeşitli kanallar aracılığıyla çalışıyoruz. Öldürülenlerin anısını en saygılı şekilde onurlandıracağız."

Filistin Milli Futbol Takımı'nın bir haftada 2 maçı var

38 gündür İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistin'de, futbol milli takımının 2026 Dünya Kupası Elemeleri takviminde, bir hafta içinde iki maçı bulunuyor.

Fikstüre göre Filistin Milli Takımı'nın, 16 Kasım Perşembe günü Lübnan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde, 21 Kasım Salı günü de Avustralya ile Kuveyt'te maçları var.

Söz konusu müsabakalar için şu ana dek bir erteleme kararı/açıklaması bulunmuyor.

An itibarıyla Filistin Milli Takımı da Ürdün'de bulunuyor.

İsrail'in basketbol takımları da maçlarına devam ediyor

Futbolda yaklaşık iki yıl önce Rus takımları için verilen men kararı, basketbolda da uygulanmıştı.

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB), insan hakları, olimpik ruh, fair play ve barış kelimelerini içeren cümlelerle Rus takımlarının uluslararası müsabakalara katılımını durdurmuştu.

Aynı kurumlar, Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından ise İsrail takımları için herhangi bir yaptırımda bulunmazken, ULEB'in organize ettiği Avrupa Ligi organizasyonunun sitesinden "12-13 Ekim'de yapılacak 2. hafta maçları öncesinde, İsrail'deki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin onuruna saygı duruşunda bulunulacaktır" şeklinde açıklama yapıldı.

Daha sonra bu açıklama, "Orta Doğu'daki üzücü olaylar sebebiyle" ibaresiyle revize edildi.

FIBA ve ULEB, 38 gündür devam eden İsrail saldırılarına karşı ise kınama dahi yayımlamadı.

İsrail basketbol takımlarının maçları ertelenirken, bu ekipler için fikstür de değiştirildi.



Scaloni: Şans bizden yanaydı, bu gece yaşananlar tarihi bir olay

Arjantin Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Lionel Scaloni (Reuters)
Arjantin Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Lionel Scaloni (Reuters)
TT

Scaloni: Şans bizden yanaydı, bu gece yaşananlar tarihi bir olay

Arjantin Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Lionel Scaloni (Reuters)
Arjantin Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Lionel Scaloni (Reuters)

Arjantin Milli Takımı Teknik Direktörü Lionel Scaloni, takımının İsviçre karşısında elde ettiği galibiyetin zorlu bir mücadele sonucunda geldiğini belirterek, aynı zamanda şansın da kendilerinden yana olduğunu ifade etti.

2026 FIFA Dünya Kupası'nda yarı finale yükselen Arjantin, ABD, Meksika ve Kanada'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvanın çeyrek finalinde İsviçre'yi uzatmalar sonucunda 3-1 mağlup ederek son dört takım arasına kaldı.

Scaloni, karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, "Bugün İsviçre karşısında çok zorlandık. Fiziksel olarak güçlü bir takım olduklarını biliyorduk. İşleri bizim için zorlaştırdılar. Zor anların üstesinden nasıl geleceğimizi bilemediğimiz bölümler oldu" ifadelerini kullandı.

Arjantinli teknik adam, "Maçta şans da bizim yanımızdaydı. Özellikle ikinci yarıda İsviçreli bir oyuncunun kırmızı kart görmesinin ardından hücum etmeye çalıştık ve uzatma bölümünde işi bitirmeyi başardık" dedi.

Scaloni, "Gerçekçi olmamız gerekiyor. Bu gece yaşananlar tarihi bir başarı. Dünya Kupası'nda yarı finale kalmak sık sık gerçekleşen bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere ile oynanacak yarı final karşılaşması hakkında da konuşan Scaloni, "Karşılaşacağımız rakibin kim olduğu bizim için önemli değildi: İster İngiltere ister Norveç olsun. İyi futbol oynayan ve harika teknik direktöre sahip bir takımla karşılaşacağız. Ancak bizim için en önemli konu hızlı şekilde toparlanmak" ifadelerini kullandı.


Alvarez, Arjantin-İsviçre maçında maçın oyuncusu seçildi

Alvarez, maçın sonlarında attığı belirleyici golü kutluyor (AP)
Alvarez, maçın sonlarında attığı belirleyici golü kutluyor (AP)
TT

Alvarez, Arjantin-İsviçre maçında maçın oyuncusu seçildi

Alvarez, maçın sonlarında attığı belirleyici golü kutluyor (AP)
Alvarez, maçın sonlarında attığı belirleyici golü kutluyor (AP)

Arjantinli futbolcu Julián Álvarez, ülkesinin Dünya Kupası çeyrek final mücadelesinde İsviçre'ye karşı aldığı galibiyette maçın oyuncusu ödülünün sahibi oldu.

2026 FIFA Dünya Kupası'nda yarı finale yükselen son takım olan Arjantin, ABD, Meksika ve Kanada'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvanın çeyrek finalinde İsviçre'yi uzatmalarda 3-1 mağlup etti.

Uzatma bölümünde sahneye çıkan Julián Álvarez, 112. dakikada Arjantin'in ikinci golünü kaydetti. Bu gol, yıldız oyuncunun bu Dünya Kupası'ndaki ilk golü olurken, kariyerindeki Dünya Kupası gol sayısını da 5'e çıkardı. Arjantin'in üçüncü golünü ise uzatma bölümünün dördüncü devresinin ilk dakikasında Lautaro Martínez attı. Martínez böylece turnuvadaki gol sayısını 2'ye yükseltti.

Dünya Kupası'nı 1978, 1986 ve 2022 yıllarında kazanan Arjantin, yarı finalde İngiltere ile karşılaşacak. İngiltere, dün daha önce oynanan çeyrek final mücadelesinde Norveç'i uzatmalar sonunda 2-1 mağlup ederek yarı finale yükselmişti.


Arjantin, İsviçre'yi 3 golle geçerek İngiltere'nin rakibi oldu

Julian Alvarez, attığı golle İsviçre'nin direncini kırdı (AFP)
Julian Alvarez, attığı golle İsviçre'nin direncini kırdı (AFP)
TT

Arjantin, İsviçre'yi 3 golle geçerek İngiltere'nin rakibi oldu

Julian Alvarez, attığı golle İsviçre'nin direncini kırdı (AFP)
Julian Alvarez, attığı golle İsviçre'nin direncini kırdı (AFP)

Son Dünya Kupası şampiyonu Arjantin, 2026 FIFA Dünya Kupası'nda yarı finale yükseldi. Arjantin, ABD'nin Kansas City kentinde oynanan çeyrek final mücadelesinde 10 kişi kalan İsviçre'yi uzatmalarda 3-1 mağlup etti. Normal süresi 1-1 sona eren karşılaşmanın ardından Arjantin, yarı finalde çarşamba günü Atlanta'da İngiltere'nin rakibi oldu.

Karşılaşmada Arjantin'in gol perdesini 10. dakikada Alexis Mac Allister açtı. Kaptan Lionel Messi'nin kullandığı kornerde iyi yükselen Mac Allister, kafa vuruşuyla takımını öne geçirdi.

İsviçre, 67. dakikada Dan Ndoye'nin golüyle skoru eşitledi. Ancak uzatma dakikalarında yeniden üstünlüğü sağlayan Arjantin, 112. dakikada Julián Álvarez'in golüyle 2-1 öne geçti. Lautaro Martínez ise 120+1. dakikada attığı golle karşılaşmanın skorunu belirledi.

Arjantin'de yarı finallere yükselmenin ardından büyük sevinç yaşanıyor (AFP)Arjantin'de yarı finallere yükselmenin ardından büyük sevinç yaşanıyor (AFP)

İsviçre, mücadelenin son bölümünü 10 kişi tamamladı. Portekizli hakem João Pinheiro, VAR incelemesinin ardından forvet oyuncusu Breel Embolo'ya ikinci sarı kartını göstererek oyundan ihraç etti. Embolo, 44. dakikada gördüğü ilk sarı kartın ardından 72. dakikada "hakemi aldatma girişimi" gerekçesiyle ikinci sarı kartla cezalandırıldı.