Galatasaray'da Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, yaklaşık 1 ay içinde yapılacak olağan seçimli genel kurulda yeniden başkanlığa aday olduğunu söyledi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek
TT

Galatasaray'da Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek

Başkan Özbek, sarı-kırmızılı kulübün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumu'nda düzenlenen yıllık olağan bütçe toplantısında açıklamalarda bulundu.

Faaliyetlerini anlatan Özbek, "Cumhuriyet'in 100. yılında Galatasaray Kulübü Başkanı olarak görev yapmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duydum. Arkadaşlarımla bize emanet ettiğiniz bu onurlu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Kimi zaman zorlandığımız günlerimiz, uykusuz gecelerimiz oldu. Ancak Galatasaray'ımız için çalışmaktan hiç yorulmadık. Bu süreçte bizi ayakta tutan şey sizin verdiğiniz destekti. Galatasaray'ın birlik ve beraberlik için neleri başarabileceğini gösterdiğimizi düşünüyorum. Bu birlik ve beraberliğe bir parça bile katkım varsa benim için çok değerlidir." diye konuştu.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, seçimin yaklaştığını hatırlatarak, "25 Mayıs'ta seçimli olağan genel kurulumuz var. Önümüzdeki dönemde bu onurlu göreve yeniden adayım. Yeniden seçilirsem başardıklarımızın daha fazlasını yapmak için hiç durmadan çalışacağım." ifadelerini kullandı.

Kürsüden inen başkan Özbek, üyeler tarafından ayakta coşkuyla alkışlandı.

"Amacımız Galatasaray'ın yarınlarını da sağlama alacak bir denge yaratmak"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, sarı-kırmızılı kulübün geleceği için dengeli ve sürdürülebilir bir finansal yapı kurmak istediklerini söyledi.

Başkan Özbek, sarı-kırmızılı kulübün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumu'nda düzenlenen yıllık olağan bütçe toplantısında konuştu.

Dursun Özbek, yaklaşık 22 ay önce seçildiğini hatırlatarak, "Göreve gelmeden çalışma arkadaşlarımla projelerimizi anlatmış ve sözler vermiştik. Bugün karşınızda bu sözlerin büyük bölümünü yerine getirmenin gururu ve mutluluğuyla bulunuyorum. Bu dönemde Galatasaray'ın birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğinde neleri başarabildiğini herkese gösterdiğimizi düşünüyorum." dedi.

Görev sürelerindeki faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Özbek, "Yönetim olarak koyduğumuz hedeflerden uzaklaşmadan ama ayağımızı yorganımıza göre uzatarak bir planlama yaptık. Bu görevin üyelerimiz tarafından bize emanet edildiğini hiçbir zaman unutmadık. Amacımız sadece bugünü düşünen değil, Galatasaray'ın yarınlarını da sağlama alacak bir denge yaratmak, kulübümüzü sürdürülebilir bir finansal yapıyla geleceğe hazırlamaktır. Normalde faaliyette artı veren bir bütçemiz var. Yasanın bize verdiği hak olan stopaj iadesinin amatör şube ve altyapı harcamalarında kullanılmasının katkılarıyla bu noktaya geldik. Ancak kulübümüzün Sportif AŞ'ye borçları nedeniyle bütçemizi alt toplamda eksi rakamla onaya sunacağız." ifadelerini kullandı.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, sponsorluk ve reklam gelirlerindeki artışa değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sahip olduğumuz sportif başarıyı daha da yukarı çıkarmak için kulübümüzün gelir kaynaklarını çeşitlendirmemiz şart. Bütçedeki eksi rakamı yeni sponsorluk ve gelir kalemleriyle kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bu yöndeki gayretlerimiz meyvelerini vermeye başladı. 2023-2024 döneminde toplam sponsor, reklam veren ve lisans geliri, 20,2 milyon avrodan 57,6 milyon avroya yükseldi. Kulübümüzün sponsor ve büyük reklam veren sayısı son 9 ayda 34'ten 48'e yükseldi. Lisans gelirimiz 6 milyon liradan 32 milyon liraya yükseldi. Yapılan çalışmaların umut verici olduğunu düşünüyorum. Yine de Galatasaray'ın sahip olduğu potansiyel düşünüldüğünde yapılması gereken daha çok şey var. Kulübümüzün son dönem başarıları, doğru bir planlamayla mağazacılık gelirlerine dönüştü. GS Store ile rekor satış rakamlarına ulaştık. Son 10 aylık ciromuz 1,5 milyar liraya ulaştı. 100. yıl formalarımız başka takım taraftarları tarafından da beğeniliyor. Bu sezonu yaklaşık 700 bin forma satışıyla kapatma hedefimiz var. Önümüzdeki sezon hedefimiz 1 milyon adet. Şampiyonluğumuzu 100. yıl formasıyla kutlayacağımıza inanıyorum."

Dursun Özbek, amatör branşların sportif durumları, devam eden projeler, finansal ve idari faaliyetlerini anlattı.

Başkan Özbek'ten Erden Timur'a destek

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek, Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur'un başarılı olduğu için hedef gösterildiğini, haksızlığa uğradığını ileri sürdü.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında futbolda Süper Lig şampiyonluğunu ve TFF Süper Kupa'yı kazandıklarını hatırlatan Özbek, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği Cumhuriyet'imizin 100. yılında kazandığımız şampiyonluğun üzerine 7 Nisan'da 100. yılın Süper Kupa'sını da kazandık. Yarın gençlerimiz Cumhuriyet'in 100. yılına dönüp baktığında Galatasaray'ımızın başarılarını görüp gururlanacaktır. Bu kupayla tarihimizde 60. büyük kupayı alarak başkalarının hayal edemeyeceği bir sayıya ulaştık. Bu büyük gururda emeği olan Okan hocamıza, ekibine, tüm futbolcu kardeşlerime ve geçmiş dönemde kulübe hizmet veren herkese teşekkür ediyorum. Önemli bir teşekkürü de Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur kardeşime ayırıyorum. Birlikte çıktığımız yolda elinden gelenin en iyisini Galatasaray için yapmaya çalıştı. Sırf başarılı oluyor diye birileri tarafından hedef gösterildi, haksızlığa uğradı. Galatasaray için yaptıkları ve bundan sonraki yapacakları için kendisine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde de sevgili Erden'in Galatasaray'a hizmete devam edeceğinden eminim." diye konuştu.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ndeki gelişmelere değinen Özbek, "Stat kapasitemizi 53 bin 798'e çıkardık. Satılabilir loca sayımızın artırmamızla senelik yaklaşık 6 milyon dolarlık katma değer oluşturduk. Seçim döneminde verdiğimiz sözlerden en önemlisi Türkiye Bankalar Birliği (TBB) anlaşmasından çıkmaktı. Galatasaray Kulübü bu konuda hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Dönemimiz bitmeden sözümüzü tutarak yeni yönetimin TBB borcundan kurtulmuş bir şekilde göreve başlamasını istiyoruz. Başarılı olursak Galatasaray, üzerindeki finansal baskıdan kurtulmuş, tünelin sonundaki ışığa ulaşmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.



Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İngiltere'nin Norveç'i Dünya Kupası'ndan elemesinin ardından Erling Haaland'ın babası hakemi suçladı.

İngiltere, uzatma dakikalarında aldığı 2-1'lik zorlu galibiyetle yarı finale yükseldi. Jude Bellingham, ilk olarak Andreas Schjelderup'un açılış golünü devre arasından hemen önce eşitledi, ardından 93. dakikada seken topa yetişerek galibiyet golünü attı.

Ancak İngiltere'nin galibiyeti tartışmalara yol açtı. Beraberlik golünün yanı sıra, Norveç'in maçı normal sürede değiştirebilecek ikinci golünün iptal edilmesi de soru işaretleri yarattı.

Bellingham'ın mükemmel bireysel performansını küçümsemek istemeyen ve aynı zamanda hakem Clement Turpin'e duyduğu hayal kırıklığını dile getiren eski Manchester City orta saha oyuncusu Alfie Haaland, X'te şu paylaşımı yaptı:

Bellingham'ı ve hakemi tebrik ederim.

Bellingham'ın beraberlik golüne giden süreçte, Norveç kalecisi Orjan Nyland'ın kale vuruşu Miami Stadyumu'nun üzerindeki bir kabloya değmiş gibi görünüyordu ve top havada yön değiştirerek Elliot Anderson'ın önüne düştü, o da İngiltere'nin gol attığı pozisyonu başlattı.

Kurallara göre, gol doğrudan oyuna müdahale nedeniyle iptal edilmeliydi ancak VAR müdahale etmedi. FIFA daha sonra, topun yönünün belirgin şekilde değişmiş görünmesine rağmen, "topun yukarıdaki kabloya değdiğine dair hiçbir kanıt sunmayan snicko" teknolojisine atıfta bulunarak, herhangi bir hata yapılmadığında ısrar etti.

Ancak devre arasından sonra Norveç bir kez daha haksızlığa uğradığını hissetti.

Stale Solbakken'in takımı, Torbjorn Heggem'in korner sonrası attığı golle yeniden öne geçtiklerini düşündü ancak VAR devreye girdi.

Yıldız forvet Haaland'ın Elliot Anderson'ı yere iterek faul yaptığına karar verildi ve Turpin'in olayı monitörde incelemesi tavsiye edildikten sonra gol iptal edildi.

sdvefdrg
Erling Haaland'ın Elliot Anderson'ı itmesine faul verildi (Reuters)

Maç boyunca VAR'ın acımasız yüzünü İngiltere de hissetti. Harry Kane'in Norveç'in ilk golünde yaptığı faul itirazları dikkate alınmadı, ardından Üç Aslan'ın uzatma dakikalarında penaltısı iptal edildi.

Elenmelerinin ardından takımıyla duyduğu büyük gururu dile getiren Solbakken, maçın bitiminden sonra mazeret aramıyor gibiydi.

"Bugün birçok şey yaşandı. Ve belki de Dünya Kupası boyunca buna benzer pek çok pozisyon gördük, yani böyle şeyler yaşanıyor. Sadece İngiltere'ye en iyi dileklerimizi sunmak istiyoruz" dedi.

İngiltere, yarı finalde Arjantin'le karşılaşacak.

Independent Türkçe


İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
TT

İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)

Norveç, 2026 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Ancak karşılaşmanın ardından en çok konuşulan konu, Jude Bellingham'ın beraberlik golü öncesinde topun stadyumun üzerindeki kamera sistemine ait kablolardan birine çarpıp çarpmadığı oldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre Norveç cephesi, Bellingham'ın golüyle sonuçlanan atak sırasında topun Miami'deki statta sahanın üzerinde bulunan asılı kamera kablosuna temas ettiğini savundu. Oyun kurallarına göre topun kabloya temas ettiğinin tespit edilmesi halinde golün iptal edilmesi ve oyunun hakem atışıyla yeniden başlatılması gerekiyordu.

Norveç Milli Takımı ve Fulham'ın orta saha oyuncusu Sander Berge, "Kabloyla ilgili yaşananlar akıl alır gibi değil. Maçın 2-1 bitmesi farkların ne kadar küçük olduğunu gösteriyor. Hepimiz dengenin hangi tarafa kaydığını biliyoruz" dedi.

dbgfrbgrf
Tuchel, topun içinde bulunan elektronik çipin topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebildiğini söyledi. (AFP)

Norveç kaptanı Martin Ødegaard da bazı hakem kararlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Pozisyonu kendim görmedim ama bugün küçük ayrıntılar bizim lehimize işlemedi. Böyle maçları kazanmak için belki de bu tür şansa ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

Norveçlilerin tepkisini çeken tek karar bu olmadı. Hakem, ikinci yarıda Torbjørn Heggem'in attığı golü VAR incelemesinin ardından iptal etti. Kararın gerekçesi, korner sırasında Erling Haaland'ın İngiliz oyuncu Elliot Anderson'a faul yapması oldu.

Berge bu pozisyonla ilgili de, "Haaland'ın fiziksel gücü büyük bir avantaj ama rakibi tuttuğunuz anda cezalandırılıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere, Andreas Schjelderup'un golüyle 1-0 gerideyken tartışmalı pozisyon ilk yarının uzatma dakikalarında yaşandı. Kaleci Orjan Nyland'ın kale vuruşunun ardından topun, asılı kamera kablosunun hemen yakınından geçtiği görüldü. Daha sonra Elliot Anderson'ın önüne düşen top, Anthony Gordon'a aktarıldı. Gordon'un pasında Jude Bellingham soğukkanlı bir vuruşla eşitliği sağladı.

Golün ardından çok sayıda Norveçli oyuncu, Fransız hakem Clément Turpin'in etrafını sararak golün iptal edilmesini istedi. Teknik direktör Ståle Solbakken'in de devre arasında hakemle uzun süre görüştüğü görüldü.

sdfgtrhyj
FIFA, topun içindeki elektronik sensörün top havadayken sinyalde herhangi bir değişiklik kaydetmediğini açıkladı. (AFP)

Solbakken, "Hakem bana pozisyonu kendisinin görmediğini ve bu yönde herhangi bir uyarı almadığını söyledi. Bu mantıklı bir açıklama. Eğer FIFA topun kabloya temas etmediğini ve topun içindeki elektronik çipten herhangi bir sinyal gelmediğini söylüyorsa hakemin yapabileceği bir şey yok" dedi.

Deneyimli teknik adam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak top bir anda yedek kulübelerinin önüne gökten düşmüş gibi indi. Bu yüzden kabloya temas ettiğini düşünüyorum. Kulübede birçok kişi bunu hemen fark etti, gerçi ben onlardan biri değildim."

Eski İngiltere Milli Takımı golcüsü Wayne Rooney de BBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Topun yönü değişmiş gibi görünüyor ve ardından hızla aşağı düştü. Sanki bir şey topun rotasını değiştirmiş gibiydi" ifadelerini kullandı.

Daha sonra FIFA, topun kabloya temas ettiğine ilişkin "hiçbir kanıt bulunmadığını" açıkladı.

FIFA'nın medya hesabından yapılan açıklamada, topun içindeki elektronik sensörün havadayken herhangi bir sinyal değişikliği kaydetmediği belirtildi. Bu nedenle topun kabloya çarptığını ya da yön değiştirdiğini gösteren herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edildi.

Buna rağmen Solbakken görüşünü değiştirmedi.

"Elektronik çip herhangi bir sinyal vermediyse bununla tartışamam. Ancak kaleci de topu bekleyen oyuncu da dahil herkes topun aniden gökten düştüğünü gördü. Bana göre durum çok açıktı. Gerçekten çok tuhaf bir pozisyondu."

Bu olay, turnuvada birkaç gün önce yaşanan benzer bir tartışmanın ardından geldi. Hırvatistan ile Portekiz arasında son 32 turunda oynanan maçta, elektronik çip ve "Snicko" teknolojisi sayesinde Igor Matanovic'in topa yaptığı çok hafif temas tespit edilmiş, ofsayt pozisyonu nedeniyle Hırvatistan'ın golü iptal edilmişti.

İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel ise konuyla ilgili, "Topun içinde elektronik bir çip var. Hırvatistan-Portekiz maçında olduğu gibi topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebiliyor. Dolayısıyla burada kabloya temas olup olmadığını da belirleyebilmesi gerekir. Ben pozisyonu şahsen izlemedim" dedi.

Tuchel, karşılaşmada şans faktörünün de etkili olduğunu kabul ederek, "Kazandık çünkü şanslıydık demiyorum ama belirleyici anlarda şans bizim yanımızdaydı" ifadelerini kullandı.


Haaland: Norveç elendikten sonra Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğim

Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
TT

Haaland: Norveç elendikten sonra Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğim

Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)

Norveç Milli Takımı'nın yıldız futbolcusu Erling Haaland, ülkesinin Dünya Kupası'na veda etmesinin ardından turnuvada İngiltere Milli Takımı'nı destekleyeceğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz haber ajansı PA Media'dan aktardığı habere göre Manchester City'nin golcüsü Haaland, turnuvadaki ilk kez gol atamadığı karşılaşmada Norveç, Miami'nin sıcak havasında oynanan çeyrek final mücadelesinde İngiltere'ye uzatma dakikaları sonunda 2-1 mağlup olarak elendi.

Babası Alf-Inge Haaland'ın Leeds United forması giydiği dönemde Leeds'te dünyaya gelen Haaland, İngiltere Milli Takımı'nda Manchester City'den birçok takım arkadaşının bulunması nedeniyle onları destekleyeceğini ifade etti.

Haaland, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Evet, neden olmasın? İngiltere Milli Takımı'nda Manchester City'den birkaç arkadaşım var" dedi.

Yıldız futbolcu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette başarılı olmalarını istiyorum. Küçükken Norveç formasından önce İngiltere formasına sahiptim."

Karşılaşmanın yıldızı ise Haaland'ın Borussia Dortmund'dan eski takım arkadaşı Jude Bellingham oldu. İngiliz futbolcu attığı iki golle takımının geri dönüşüne öncülük etti.

Bellingham hakkında da övgü dolu ifadeler kullanan Haaland, "Jude iyi bir arkadaşım. Borussia Dortmund'da birlikte iki harika yıl geçirdik. Yakın arkadaştık ve gerçekten harika bir insan" diye konuştu.

Haaland, "Bugün gol atmasına ve her zamanki performansını sergilemesine şaşırmadım. Tek sorun, yeterince gol atmadığı gerekçesiyle çok fazla eleştirilmesi. Bence bu eleştiriler haksız" ifadelerini kullandı.

Norveçli golcü, "Hâlâ goller atıyor, sahadaki herkesi geçebiliyor. O inanılmaz bir oyuncu. İngiltere böyle bir futbolcuya sahip olduğu için çok şanslı. Her takım onun gibi bir oyuncuyu kadrosunda görmek ister" değerlendirmesinde bulundu.