Galatasaray'da Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, yaklaşık 1 ay içinde yapılacak olağan seçimli genel kurulda yeniden başkanlığa aday olduğunu söyledi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek
TT

Galatasaray'da Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek

Başkan Özbek, sarı-kırmızılı kulübün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumu'nda düzenlenen yıllık olağan bütçe toplantısında açıklamalarda bulundu.

Faaliyetlerini anlatan Özbek, "Cumhuriyet'in 100. yılında Galatasaray Kulübü Başkanı olarak görev yapmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duydum. Arkadaşlarımla bize emanet ettiğiniz bu onurlu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Kimi zaman zorlandığımız günlerimiz, uykusuz gecelerimiz oldu. Ancak Galatasaray'ımız için çalışmaktan hiç yorulmadık. Bu süreçte bizi ayakta tutan şey sizin verdiğiniz destekti. Galatasaray'ın birlik ve beraberlik için neleri başarabileceğini gösterdiğimizi düşünüyorum. Bu birlik ve beraberliğe bir parça bile katkım varsa benim için çok değerlidir." diye konuştu.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, seçimin yaklaştığını hatırlatarak, "25 Mayıs'ta seçimli olağan genel kurulumuz var. Önümüzdeki dönemde bu onurlu göreve yeniden adayım. Yeniden seçilirsem başardıklarımızın daha fazlasını yapmak için hiç durmadan çalışacağım." ifadelerini kullandı.

Kürsüden inen başkan Özbek, üyeler tarafından ayakta coşkuyla alkışlandı.

"Amacımız Galatasaray'ın yarınlarını da sağlama alacak bir denge yaratmak"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, sarı-kırmızılı kulübün geleceği için dengeli ve sürdürülebilir bir finansal yapı kurmak istediklerini söyledi.

Başkan Özbek, sarı-kırmızılı kulübün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumu'nda düzenlenen yıllık olağan bütçe toplantısında konuştu.

Dursun Özbek, yaklaşık 22 ay önce seçildiğini hatırlatarak, "Göreve gelmeden çalışma arkadaşlarımla projelerimizi anlatmış ve sözler vermiştik. Bugün karşınızda bu sözlerin büyük bölümünü yerine getirmenin gururu ve mutluluğuyla bulunuyorum. Bu dönemde Galatasaray'ın birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğinde neleri başarabildiğini herkese gösterdiğimizi düşünüyorum." dedi.

Görev sürelerindeki faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Özbek, "Yönetim olarak koyduğumuz hedeflerden uzaklaşmadan ama ayağımızı yorganımıza göre uzatarak bir planlama yaptık. Bu görevin üyelerimiz tarafından bize emanet edildiğini hiçbir zaman unutmadık. Amacımız sadece bugünü düşünen değil, Galatasaray'ın yarınlarını da sağlama alacak bir denge yaratmak, kulübümüzü sürdürülebilir bir finansal yapıyla geleceğe hazırlamaktır. Normalde faaliyette artı veren bir bütçemiz var. Yasanın bize verdiği hak olan stopaj iadesinin amatör şube ve altyapı harcamalarında kullanılmasının katkılarıyla bu noktaya geldik. Ancak kulübümüzün Sportif AŞ'ye borçları nedeniyle bütçemizi alt toplamda eksi rakamla onaya sunacağız." ifadelerini kullandı.

Sarı-kırmızılı kulübün başkanı, sponsorluk ve reklam gelirlerindeki artışa değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sahip olduğumuz sportif başarıyı daha da yukarı çıkarmak için kulübümüzün gelir kaynaklarını çeşitlendirmemiz şart. Bütçedeki eksi rakamı yeni sponsorluk ve gelir kalemleriyle kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bu yöndeki gayretlerimiz meyvelerini vermeye başladı. 2023-2024 döneminde toplam sponsor, reklam veren ve lisans geliri, 20,2 milyon avrodan 57,6 milyon avroya yükseldi. Kulübümüzün sponsor ve büyük reklam veren sayısı son 9 ayda 34'ten 48'e yükseldi. Lisans gelirimiz 6 milyon liradan 32 milyon liraya yükseldi. Yapılan çalışmaların umut verici olduğunu düşünüyorum. Yine de Galatasaray'ın sahip olduğu potansiyel düşünüldüğünde yapılması gereken daha çok şey var. Kulübümüzün son dönem başarıları, doğru bir planlamayla mağazacılık gelirlerine dönüştü. GS Store ile rekor satış rakamlarına ulaştık. Son 10 aylık ciromuz 1,5 milyar liraya ulaştı. 100. yıl formalarımız başka takım taraftarları tarafından da beğeniliyor. Bu sezonu yaklaşık 700 bin forma satışıyla kapatma hedefimiz var. Önümüzdeki sezon hedefimiz 1 milyon adet. Şampiyonluğumuzu 100. yıl formasıyla kutlayacağımıza inanıyorum."

Dursun Özbek, amatör branşların sportif durumları, devam eden projeler, finansal ve idari faaliyetlerini anlattı.

Başkan Özbek'ten Erden Timur'a destek

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek, Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur'un başarılı olduğu için hedef gösterildiğini, haksızlığa uğradığını ileri sürdü.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında futbolda Süper Lig şampiyonluğunu ve TFF Süper Kupa'yı kazandıklarını hatırlatan Özbek, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği Cumhuriyet'imizin 100. yılında kazandığımız şampiyonluğun üzerine 7 Nisan'da 100. yılın Süper Kupa'sını da kazandık. Yarın gençlerimiz Cumhuriyet'in 100. yılına dönüp baktığında Galatasaray'ımızın başarılarını görüp gururlanacaktır. Bu kupayla tarihimizde 60. büyük kupayı alarak başkalarının hayal edemeyeceği bir sayıya ulaştık. Bu büyük gururda emeği olan Okan hocamıza, ekibine, tüm futbolcu kardeşlerime ve geçmiş dönemde kulübe hizmet veren herkese teşekkür ediyorum. Önemli bir teşekkürü de Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur kardeşime ayırıyorum. Birlikte çıktığımız yolda elinden gelenin en iyisini Galatasaray için yapmaya çalıştı. Sırf başarılı oluyor diye birileri tarafından hedef gösterildi, haksızlığa uğradı. Galatasaray için yaptıkları ve bundan sonraki yapacakları için kendisine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde de sevgili Erden'in Galatasaray'a hizmete devam edeceğinden eminim." diye konuştu.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ndeki gelişmelere değinen Özbek, "Stat kapasitemizi 53 bin 798'e çıkardık. Satılabilir loca sayımızın artırmamızla senelik yaklaşık 6 milyon dolarlık katma değer oluşturduk. Seçim döneminde verdiğimiz sözlerden en önemlisi Türkiye Bankalar Birliği (TBB) anlaşmasından çıkmaktı. Galatasaray Kulübü bu konuda hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Dönemimiz bitmeden sözümüzü tutarak yeni yönetimin TBB borcundan kurtulmuş bir şekilde göreve başlamasını istiyoruz. Başarılı olursak Galatasaray, üzerindeki finansal baskıdan kurtulmuş, tünelin sonundaki ışığa ulaşmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.



Balogun'un gördüğü kırmızı kart, Messi tartışmasını yeniden alevlendirdi

Folarin Balogun, ABD'nin Belçika'yla oynayacağı son 16 turu maçında cezalı duruma düştü (Reuters)
Folarin Balogun, ABD'nin Belçika'yla oynayacağı son 16 turu maçında cezalı duruma düştü (Reuters)
TT

Balogun'un gördüğü kırmızı kart, Messi tartışmasını yeniden alevlendirdi

Folarin Balogun, ABD'nin Belçika'yla oynayacağı son 16 turu maçında cezalı duruma düştü (Reuters)
Folarin Balogun, ABD'nin Belçika'yla oynayacağı son 16 turu maçında cezalı duruma düştü (Reuters)

Dünya Kupası'nda ABD'nin Bosna Hersek'e karşı kazandığı maçta Folarin Balogun, VAR incelemesinin ardından tartışmalı bir kırmızı kart gördü.

İlk yarıda takımının ilk golünü atan ABD'li forvet Balogun, ikinci yarının ortalarında kırmızı kart gördükten sonra şoke oldu.

Balogun, Tarik Muharemovic'le ikili mücadeledeyken futbolcuların bacakları birbirine dolandı. Ultra ağır çekim görüntüler Balogun’un ayağının Bosnalı defans oyuncusunun baldırına bastığını gösterdi.

Brezilyalı hakem Raphael Claus, faul bile vermedi ancak her iki oyuncunun da sakatlanmasıyla oyun durduktan sonra, VAR yetkilileri Claus'u saha kenarındaki monitöre çağırdı. Hakem pozisyonu izledi ve hemen ardından kırmızı kart gösterdi.

Taraftarlar ve yorumcular, olayı Arjantin'in Cezayir'e karşı oynadığı açılış maçında Lionel Messi'nin cezasız kalan müdahalesine benzetmekte gecikmedi. Arjantin kaptanı o maçta kart görmemişti.

BBC için yorum yapan eski İngiltere kadın milli takım forveti Sue Smith, Balogun'un pozisyonu hakkında şunları söyledi:

Tekrar görüntüsü böyle durduğunda, yüzde 100 kırmızı kart diye düşünülüyor ancak gerçek zamanlı olarak izlendiğinde gerçekten ağır bir karar olduğunu düşünüyorum. Açıkça sadece topu korumaya, rakibini arkasına almaya çalışıyor ve ayağını yere basıyor. Sadece ayağını talihsiz bir yere basıyor.

Bu, ABD'nin kalan 25 dakikayı bir kişi eksik oynaması anlamına geliyordu ancak Malik Tillman'ın muhteşem serbest vuruşu, bitime 8 dakika kala galibiyeti perçinledi.

Balogun, ağır faul nedeniyle en az bir maç ceza alacak. Ancak FIFA Disiplin Komitesi olayın daha ağır bir yaptırımı hak ettiğine karar verirse bu ceza bir veya iki maç daha uzatılabilir. FIFA Disiplin Talimatı'nda yer alan düzenlemeler gereği bu cezaya itiraz etme hakkı bulunmuyor.

Balogun, Brezilyalı Garrincha (1962 yarı final), Ronaldinho (2002 çeyrek final) ve 2006 finalinde kafa vuruşu nedeniyle kırmızı kart gören Zinedine Zidane'dan sonra, Dünya Kupası eleme maçında gol atıp kırmızı kart gören 4. oyuncu oldu.

Independent Türkçe


Meksika taraftarlarının sevinci depreme neden oldu

Meksikalı futbolcular galibiyeti kutluyor (Reuters)
Meksikalı futbolcular galibiyeti kutluyor (Reuters)
TT

Meksika taraftarlarının sevinci depreme neden oldu

Meksikalı futbolcular galibiyeti kutluyor (Reuters)
Meksikalı futbolcular galibiyeti kutluyor (Reuters)

Meksika'nın Dünya Kupası eleme maçında Ekvador'a karşı aldığı galibiyette attığı iki golün ardından coşkulu taraftarların toplu halde zıplaması, sismologlara göre "kayda değer" sarsıntılara yol açtı.

Meksika Dijital Erken Uyarı ve Kapsamlı Risk Yönetimi Platformu (SASSLA), salı günkü maçta gollerin ardından taraftarların "coşku patlaması ve toplu tezahüratlarının bölgede titreşimlere yol açtığını" gözlemledi.

SASSLA, X'te, "Julian Quiñones'in Ekvador'a karşı attığı gol, birkaç sismograf tarafından kaydedildi" diye yazdı.

"Ayrıca Raúl Jiménez'in 31. dakikada attığı ikinci golün kaydı da elimizde" diye ekledi.

Maçın ardından Meksika'nın Ekvador'a karşı 2-0'lık galibiyetini ve Dünya Kupası son 16 turuna yükselmesini kutlamak için sokaklara dökülen yaklaşık bir milyon taraftar arasında üç kişi ezilerek hayatını kaybetti.

Benzer "insan kaynaklı depremler" daha önce de rapor edilmişti. Bunlar, devasa yüksek gökdelenlerin inşası, yeraltı suyu çıkarımı veya hidrolik kırma gibi yoğun faaliyetlerden kaynaklanıyor.

Önceki benzer olaylar, spor etkinlikleri veya 2024'teki bir Taylor Swift konseri gibi büyük ölçekli performanslar sırasında kaydedilmişti.

SASSLA maçtan sonra yaptığı açıklamada, "Azteca Stadyumu'na en yakın RaspberryShake istasyonunda kaydedilen şey buydu, olağanüstü bir yapay sinyal. Coşku patlaması ve toplu bağırışlar yerel zeminde titreşimlere neden oldu" dedi.

Deprem izleme platformu Sismo Alerta Mexicana, X'te yaptığı paylaşımda, gerçek bir deprem olmasa da insanların aynı anda zıplayıp yere topluca inmesinin yol açtığı sarsıntıların kısa yüzey dalgaları oluşturduğunu yazdı.

Birisi sismografın yakınından geçerse, makine bunu açıkça tespit edecektir ve birkaç kişi aynı anda yakınında zıplarsa, bu daha da kolay olur.

Uyarı sisteminin resmi X hesabında, "Bunlar dünyanın öbür ucundaki depremleri tespit eden cihazlar, dolayısıyla hassasiyetleri son derece yüksek" diye yazıldı.

Bu fenomen yeni değil ve daha önce büyük spor etkinlikleri ve konserler sırasında rapor edilmişti.

Seismological Research Letters adlı akademik dergide yayımlanan 2024 tarihli araştırmaya göre bu tür etkinlikler, deprem sarsıntılarına benzeyen eşsiz titreşim sinyalleri üretebiliyor.

Örneğin, 2023'te 70 binden fazla hayranın katıldığı bir Swift konserinde, stadyumun yaklaşık 9 km yakınındaki ağ istasyonlarında güçlü sismik titreşimler kaydedilmişti.

Bilim insanları bu çalışmada, "Tüm kanıtlar birlikte değerlendirildiğinde, sinyalin temel kaynağının müziğe eşlik eden kalabalığın hareketi olduğu sonucuna vardık" diye yazmıştı.

Bilim insanları, bu tür yapay sarsıntılardan elde edilen bulguların, farklı titreşim türlerini ayırt edebilen daha iyi sismograflar geliştirmeye yardımcı olabileceğini umuyor.

Araştırmacılar, bunun ayrıca yeraltı yapısını incelemeye ve titreşimlere daha iyi tepki veren binalar ve oditoryumlar inşa etmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Independent Türkçe


Avustralya karşısında… Salah, Mısır futbol tarihinin en önemli bölümünü yazacak mı?

Muhammed Salah (AFP)
Muhammed Salah (AFP)
TT

Avustralya karşısında… Salah, Mısır futbol tarihinin en önemli bölümünü yazacak mı?

Muhammed Salah (AFP)
Muhammed Salah (AFP)

Mısır Milli Takımı'nın kaptanı Muhamed Salah, 2026 FIFA Dünya Kupası'nda Avustralya ile oynanacak karşılaşmaya birden fazla hedefle çıkıyor. Tecrübeli yıldız, hem "Firavunlar"ı tarihinde ilk kez son 16 turuna taşımayı hem de Mısır Milli Takımı tarihinin en golcü oyuncusu unvanına bir adım daha yaklaşmayı hedefliyor.

Salah, Mısır'ın Yeni Zelanda'yı 3-1 mağlup ettiği tarihi galibiyetin başrolündeydi. Turnuva tarihindeki ilk Dünya Kupası zaferini elde eden Mısır'da bir gol atan yıldız futbolcu, takımının geriye düştüğü mücadeleyi çevirmesinde önemli rol oynayarak ekibini fiilen Son 32 Turu'na taşıdı.

Karşılaşmanın ardından konuşan Salah, "Yıllar sonra bu başarıya Mısır futbol tarihinin en önemli anlarından biri olarak bakacağız" ifadelerini kullandı.

Bu tarihi galibiyetin ardından başkent Kahire'de büyük kutlamalar yaşandı. Taraftarlar, 1990 ve 2018 Dünya Kupası'ndaki hayal kırıklıklarının ardından gelen bu tarihi başarıyı sokaklarda kutladı.

İngiliz gazetesi The Guardian'ın değerlendirmesine göre Salah, milli takım formasıyla 119 maça çıkmasına rağmen kariyeri uzun süre kaçırılan fırsatlarla anıldı. Mısır'ın son Afrika Uluslar Kupası şampiyonluğunu kazandığı 2010 yılından sonra milli takıma katılan Salah, henüz ülkesine kıtasal bir şampiyonluk kazandıramadı.

Mısır'da birçok futbol otoritesi, kulüp kariyerindeki başarıları ve bireysel yeteneği bakımından Salah'ı milli takım formasını giymiş en iyi oyuncu olarak görüyor. Ancak Avrupa'daki başarılarını milli takıma tam anlamıyla yansıtamaması nedeniyle, "altın jenerasyon"un simge isimlerinden Muhamed Aboutrika ile yapılan karşılaştırmalar hâlâ sürüyor.

Mevcut Dünya Kupası'nın Salah için ayrı bir önemi bulunuyor. Bu turnuvanın, yıldız futbolcunun Dünya Kupası kariyerindeki son organizasyon olması bekleniyor. Salah, Yeni Zelanda karşısında attığı golün yanı sıra Belçika maçında beraberlik golünün asistini yaptı ve Mahmud Hassan "Trezeguet"in kornerden bulduğu golün hazırlayıcısı oldu.

Turnuva boyunca teknik direktör Hossam Hassan'ın uyguladığı sistem de Salah'ın rolünü değiştirdi. Uzun yıllar sağ kanatta görev yapan yıldız oyuncuya daha serbest bir rol verilirken, Salah artık merkezde daha fazla topla buluşuyor ve oyun kurulumunda daha etkin görev alıyor.

İran maçı öncesinde konuşan Hossam Hassan, "Muhammed Salah'ın yeni bir versiyonunu izliyoruz. Artık daha özgür oynuyor ve hücum organizasyonlarının içinde farklı bir rol üstleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ancak İran karşılaşmasında yaşanan sakatlık endişe yarattı. Salah'ın oyundan çıktıktan sonra arka adalesine buz uygulaması yapılması, Liverpool'daki sezonunun sonunda yaşadığı sakatlığın tekrarladığı yönündeki kaygıları artırdı.

Buna rağmen yıldız futbolcunun Avustralya maçı öncesindeki antrenmanın bir bölümünde takımla çalışması, kritik mücadelede forma giyme ihtimalini güçlendirdi.

Salah, Avustralya karşısında gol atması hâlinde, milli takım tarihinin en golcü oyuncusu olan teknik direktör Hossam Hassan'ın 69 gollük rekoruna ortak olacak.

Bireysel rekora yaklaşmasına rağmen Hossam Hassan için öncelik takım başarısı olmaya devam ediyor. Deneyimli teknik adam, "Önemli olan milli takımın kazanması. Salah gol atarsa bu hem Mısır hem de benim için sevindirici olur. Bu, kuşaklar arasındaki devamlılığın bir göstergesidir" dedi.

Mısır futbolunu yakından takip eden çevreler, milli takımın Dünya Kupası tarihindeki ilk galibiyetini alarak zaten önemli bir başarıya imza attığını düşünüyor. Ancak Avustralya'nın elenmesi ve son 16 turuna yükselinmesi, Salah'a Mısır futbol tarihinin en büyük isimleri arasındaki yerini daha da sağlamlaştırma ve altın jenerasyonun bıraktığı mirasa bir adım daha yaklaşma fırsatı sunacak.