Pepe’den 80 milyon euro isyanı: Arsenal beni futboldan soğuttu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Pepe’den 80 milyon euro isyanı: Arsenal beni futboldan soğuttu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Arsenal'in 5 yıl önce 80 Milyon Euro'ya transfer etttiği Nicolas Pepe, da futbol dünyasına sert eleştirilerde bulundu.

Arsenal, 2019 yılında Fransız kulübü Lille'den 80 milyon euro’ya transfer ettiği  Pepe’den beklenen  verimi alamadı. Geçtiğimiz yılı Trabzonspor’da geçiren Fildişili kanat oyuncusu beklenen performansı gösteremeyince bu yaz serbest oyuncu kervanına katıldı.

Şarku'l Avsat'ın Fransız "L'Equipe" dergisine perşembe günü yayınlanan röportajdan aktardığına göre  Pepe, İngiltere Premier Lig'de oynadığı dönemde aldığı eleştirilerin kendisini futboldan soğuttunu belirterek şunları söyledi: “2022/23 sezonunun ardından, Arsenal'deki durumu nedeniyle futboldan soğudum Arsenal'de bir tür travma yaşadım, sanki tutkumu kaybetmiş gibiydim. Futbolu bırakmayı bile düşündüm. Neden bu mesleği yapıyorum diye sorguladım. Beni Premier Lig tarihinin en büyük fiyaskosu olarak bile nitelendirdiler! Ama karamsarlığa kapılmayı reddettim."

Pepe, “2022-2023 sezonunda Nice'e kiralık olarak gittiğim sürenin amacı sadece oynamaktı çünkü o dönemde Arsenal'den aldığım miktarın yüzde 25'ini alıyordum” dedi.

Pepe, "80 milyon euro ödenmesini ben istememiştim. Bu miktarla kimse nereden geldiğinle ilgilenmez, sadece performans beklerler. Her şey istatistiklerle ilgili, bu üzücü ama gerçek. Hemen 25 gol atan oyuncu sayısı çok az, ben ise bir forvet bile değilim. Premier Lig'i kolayca geçmek istemedim ama bu yüksek bedel beni yoğun bir eleştiri bombardımanına maruz bıraktı" diyerek yüksek transfer bedelinin getirdiği baskıyı anlattı.



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe