Olimpik yüzücüler Sen nehrindeki bakterilerden korunmak için ilginç bir yönteme başvuruyor

Su kalitesine dair endişeler takımların çekilmesine ve yüzme antrenmanlarının ertelenmesine neden oldu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Olimpik yüzücüler Sen nehrindeki bakterilerden korunmak için ilginç bir yönteme başvuruyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en sağlıklı insanlarından bazıları olan Olimpik yüzücüler, Paris'teki Sen nehrinin kirli sularında yarışırken hastalanmamak için alışılmadık, bilimsel olmayan bir çözüme başvuruyor: Kutu kola içmek.

The Wall Street Journal'a konuşan üç takımın sporcularına göre, en iyi yüzücüler enfeksiyonu önlemek için bu içeceğe güveniyor.

Avustralya Takımı'ndan Moesha Johnson, "Coca-Cola efsanesi gerçek" dedi.

İçimizdeki herhangi bir şeyi dışarı atmaya çalışmak için genellikle yarışma sonrasında Coca-Cola içiyoruz.

ABD, Yeni Zelanda ve İtalya'dan yüzücülerin gazeteye anlattığı bu strateji, popüler olsa bile bilimsel bakımdan güvenilir olmayabilir.

Amerikan Gastroenteroloji Derneği Başkanı Dr. Maria Abreu, Journal'a yaptığı açıklamada kolanın sağlıklı bir mideye göre daha az asidik olduğunu, yani enfeksiyonla savaşma gücü katmayacağını söyledi.

dcvfebtrg
Sen Nehri'ndeki yüzme etkinlikleri nedeniyle su kalitesine dair endişeler sürüyor (AFP)

Bunlar genç, atletik insanlar, değil mi? Mide asitleri güzel ve sağlam olacak sağlıklı insanlar olacaklar.

Sen Nehri'ndeki su kalitesi Paris'te her zaman bir endişe kaynağı oldu. Nehirde yüzmek, çok zehirli olduğu için son yüzyılda büyük ölçüde yasaklanmıştı.

Fransız yetkililerin oyunlar öncesinde Sen nehrini daha temiz hale getirmek de dahil altyapı iyileştirmeleri için 1,5 milyar dolar harcamasına rağmen sorunlar sürüyor.

Sen nehrindeki maraton yüzme parkurunun test sürüşü su kalitesiyle ilgili endişeler nedeniyle düne ertelenmişti ancak triatlon karma bayrak yarışı bir gün önce planlandığı gibi devam etmişti.

Geçen hafta Belçika, daha önce nehirde yüzen bir sporcunun hastalanması üzerine takımını karışık bayrak yarışından çekmiş, İsviçre'den bir yüzücü de hastalık nedeniyle yarışmayı kaçırmıştı.

Geçen ay Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin güvenliğine ilişkin sporculara güvence vermek için Sen nehrinde yüzmüştü.

"Bu yüzden gerçekten gururlu ve mutluyum ve bir nehri temizlemenin imkansız olduğunu söylemeye devam etmek isteyen herkese, 'Evet mümkün, biz bunu yaptık' diyorum" diye konuşmuştu.

Bu güvencelere rağmen, bazıları Sen'de yüzmenin asla iyi bir fikir olmadığını savunuyor.

Bangor Üniversitesi'nden çevre bilimi ve halk sağlığı profesörü Davey Jones, BBC Science Focus'a "Sen Nehri'ni asla seçmezdim" diye konuştu.

İkonik bir yer olduğunu biliyorum ama aynı zamanda son derece kentleşmiş bir bölgeden geçiyor ki bu da kimyasallara ya da biyolojik patojenlere maruz kalma potansiyeli söz konusu olduğunda her zaman felakete davetiye çıkarır.

Independent Türkçe



Yağmur nedeniyle yarıda kalan maça FIFA’dan çözüm: Suudi Arabistan ve BAE üçüncülüğü paylaştı

Suudi Arabistan–BAE maçı yağmur nedeniyle iptal edildi (Suudi Arabistan Milli Takımı)
Suudi Arabistan–BAE maçı yağmur nedeniyle iptal edildi (Suudi Arabistan Milli Takımı)
TT

Yağmur nedeniyle yarıda kalan maça FIFA’dan çözüm: Suudi Arabistan ve BAE üçüncülüğü paylaştı

Suudi Arabistan–BAE maçı yağmur nedeniyle iptal edildi (Suudi Arabistan Milli Takımı)
Suudi Arabistan–BAE maçı yağmur nedeniyle iptal edildi (Suudi Arabistan Milli Takımı)

FIFA’nın Milli Takımlar Komitesi, 2025 Arap Kupası’nda üçüncülük maçının sonucu olarak Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki karşılaşmayı 0–0’lık beraberlikle tescilledi. Komite, turnuvanın üçüncülük derecesinin iki takım arasında paylaştırılmasına hükmetti.

Ayrıca üçüncü ve dördüncü sıraya ayrılan toplam para ödülünün birleştirilerek iki takım arasında eşit biçimde paylaşılmasına karar verildi.

Söz konusu adım, üçüncülük karşılaşmasının yoğun yağış nedeniyle yarıda kesilmesi ve daha sonra iptal edilerek tamamlanmamasının ardından atıldı. Maç, Halife Uluslararası Stadı’nda oynanıyordu.


Jake Paul ve Anthony Joshua bu haftaki boks maçından ne kadar kazanacak?

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Jake Paul ve Anthony Joshua bu haftaki boks maçından ne kadar kazanacak?

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Jake Paul ve Anthony Joshua, bu hafta alışılmadık bir maçta kozlarını paylaşacak. YouTube fenomenliğinden boksörlüğe yönelen Paul'la iki kez dünya ağırsıklet şampiyonu olmuş boksör karşı karşıya gelecek.

Herhangi bir karışıklığı önlemek için belirtmek gerekirse Joshua, cuma günü Miami'de yapılacak maça çok büyük bir favori olarak çıkıyor. "AJ", Wladimir Klitschko, Joseph Parker, Kubrat Pulev, Dillian Whyte ve Alexander Povetkin gibi isimlere karşı önemli zaferler elde etti. Ancak 36 yaşındaki boksör, Netflix'te canlı yayımlanacak bu maça, Eylül 2024'te Daniel Dubois'ya karşı aldığı sert bir nakavt yenilgisinin ardından çıkıyor.

Öte yandan Paul, nakavtların geçerli olduğu ve standart 10 ons (283 gram) eldivenlerin kullanılacağı resmi bir maç olan bu karşılaşmaya 12-1'lik profesyonel bir karneyle geliyor. 28 yaşındaki Amerikalı boksör, son olarak haziranda dövüşmüş ve eski dünya ortasıklet şampiyonu Julio Cesar Chavez Jr.'ı puanla yenmişti. Geçen yıl kasımda da ağırsıklet efsanesi Mike Tyson'ı puanla mağlup etmişti.

Tyson o sırada 58 yaşındaydı ve bu maç, hayranlar ve uzmanlar arasında tartışma yaratsa da boksörler için oldukça kazançlıydı. Paul'un 40 milyon dolar, Tyson'ın ise 20 milyon dolar kazandığı bildirilmişti.

Şimdiyse Paul ve Joshua, Paul'un o maçtan elde ettiği kazancı bile aşacak gibi görünüyor, hem de epey büyük bir farkla.

Kasımda bu maçın onaylanmasından önceki günlerde Daily Mail, "Kaynaklar bize yaklaşık 184 milyon dolar gibi devasa bir ödül havuzunun gündemde olduğunu söylüyor" diye yazmıştı. Bu miktar Joshua ve Paul arasında eşit olarak bölünecek gibi görünüyordu. Ancak Paul daha sonra X'te farklı bir rakam paylaştı ve görünüşe göre maçın ödül havuzuna atıfta bulundu.

Mail'in haberinin yayımlanmasından birkaç gün sonra Paul, "Bana sormayı bırakın. 267 milyon dolar" diye tweet attı. Bu da yaklaşık 11,4 milyar TL'ye denk geliyor.

Spor ve eğlence muhasebecisi Oriana Morrison, salı günü The Independent'a şunları söyledi:

Daha düşük rakam, söylentilere göre 184 milyon dolarlık havuz, doğru olsa bile AJ, 92 milyon dolar kazanabilir. 2015'teki Mayweather-Pacquiao veya 2017'deki Mayweather-McGregor maçlarından beri bu seviyede bir havuza sahip boks maçı görmedik. Bu rakam, bugüne kadar Suudi Arabistan’da yapılan herhangi bir maçın ödül havuzundan daha yüksek.

Floyd Mayweather'ın Manny Pacquiao ve Conor McGregor'la yaptığı maçlara atıfta bulunan Morrison şöyle devam etti:

ABD, Anthony Joshua'nın yeteneğini ve karizmasını gerçekten tatma şansını hiç bulamadı. Sözkonusu maç bunun için mükemmel bir ortam ve kesinlikle ABD'deki boks için bir dönüm noktası. MVP [Most Valuable Promotions, Paul'un şirketi] ve Jake Paul, boksa yeni izleyiciler çekiyor. Boks organizasyonunu moderleşmeye zorluyor ve dövüşçülere yerleşik organizatörlerden daha iyi ödeme yapıyor.

Independent Türkçe


PSG galibiyetine rağmen Enrique’den uyarı

Paris Saint-Germain'in teknik direktörü Luis Enrique (Reuters)
Paris Saint-Germain'in teknik direktörü Luis Enrique (Reuters)
TT

PSG galibiyetine rağmen Enrique’den uyarı

Paris Saint-Germain'in teknik direktörü Luis Enrique (Reuters)
Paris Saint-Germain'in teknik direktörü Luis Enrique (Reuters)

Paris Saint-Germain Teknik Direktörü Luis Enrique, Ligue 1’de Metz’i 3-2 mağlup ettikleri karşılaşmada takımının büyük sıkıntı yaşadığını ve ilk 11’de zorunlu değişiklikler yapmak durumunda kaldığını söyledi.

Enrique, maçın ardından Ligue 1 Plus platformuna yaptığı açıklamada, “Son derece zor bir maçtı ve bunu karşılaşma öncesinde de biliyorduk. Metz özellikle ikinci yarıda etkili bir performans sergiledi ve işimizi oldukça zorlaştırdı” dedi.

Maçın kırılma anlarında orta saha kontrolünü kaybettiklerini belirten İspanyol çalıştırıcı, zorunlu rotasyonların ardından oyunun dengesinin PSG aleyhine bozulduğunu kaydetti.

Altyapıdan genç oyunculara forma şansı vermesiyle ilgili de konuşan Enrique, “Yetenekli genç oyunculara güvenmek kulübümüzün temel özelliklerinden biri” diye konuştu.

Genç oyuncuların sahadaki performansından memnun kaldığını dile getiren Enrique, ikinci yarıda maçın temposunu ve kontrolünü ele almakta zorlandıklarını vurguladı.