Olimpik yüzücüler Sen nehrindeki bakterilerden korunmak için ilginç bir yönteme başvuruyor

Su kalitesine dair endişeler takımların çekilmesine ve yüzme antrenmanlarının ertelenmesine neden oldu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Olimpik yüzücüler Sen nehrindeki bakterilerden korunmak için ilginç bir yönteme başvuruyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en sağlıklı insanlarından bazıları olan Olimpik yüzücüler, Paris'teki Sen nehrinin kirli sularında yarışırken hastalanmamak için alışılmadık, bilimsel olmayan bir çözüme başvuruyor: Kutu kola içmek.

The Wall Street Journal'a konuşan üç takımın sporcularına göre, en iyi yüzücüler enfeksiyonu önlemek için bu içeceğe güveniyor.

Avustralya Takımı'ndan Moesha Johnson, "Coca-Cola efsanesi gerçek" dedi.

İçimizdeki herhangi bir şeyi dışarı atmaya çalışmak için genellikle yarışma sonrasında Coca-Cola içiyoruz.

ABD, Yeni Zelanda ve İtalya'dan yüzücülerin gazeteye anlattığı bu strateji, popüler olsa bile bilimsel bakımdan güvenilir olmayabilir.

Amerikan Gastroenteroloji Derneği Başkanı Dr. Maria Abreu, Journal'a yaptığı açıklamada kolanın sağlıklı bir mideye göre daha az asidik olduğunu, yani enfeksiyonla savaşma gücü katmayacağını söyledi.

dcvfebtrg
Sen Nehri'ndeki yüzme etkinlikleri nedeniyle su kalitesine dair endişeler sürüyor (AFP)

Bunlar genç, atletik insanlar, değil mi? Mide asitleri güzel ve sağlam olacak sağlıklı insanlar olacaklar.

Sen Nehri'ndeki su kalitesi Paris'te her zaman bir endişe kaynağı oldu. Nehirde yüzmek, çok zehirli olduğu için son yüzyılda büyük ölçüde yasaklanmıştı.

Fransız yetkililerin oyunlar öncesinde Sen nehrini daha temiz hale getirmek de dahil altyapı iyileştirmeleri için 1,5 milyar dolar harcamasına rağmen sorunlar sürüyor.

Sen nehrindeki maraton yüzme parkurunun test sürüşü su kalitesiyle ilgili endişeler nedeniyle düne ertelenmişti ancak triatlon karma bayrak yarışı bir gün önce planlandığı gibi devam etmişti.

Geçen hafta Belçika, daha önce nehirde yüzen bir sporcunun hastalanması üzerine takımını karışık bayrak yarışından çekmiş, İsviçre'den bir yüzücü de hastalık nedeniyle yarışmayı kaçırmıştı.

Geçen ay Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin güvenliğine ilişkin sporculara güvence vermek için Sen nehrinde yüzmüştü.

"Bu yüzden gerçekten gururlu ve mutluyum ve bir nehri temizlemenin imkansız olduğunu söylemeye devam etmek isteyen herkese, 'Evet mümkün, biz bunu yaptık' diyorum" diye konuşmuştu.

Bu güvencelere rağmen, bazıları Sen'de yüzmenin asla iyi bir fikir olmadığını savunuyor.

Bangor Üniversitesi'nden çevre bilimi ve halk sağlığı profesörü Davey Jones, BBC Science Focus'a "Sen Nehri'ni asla seçmezdim" diye konuştu.

İkonik bir yer olduğunu biliyorum ama aynı zamanda son derece kentleşmiş bir bölgeden geçiyor ki bu da kimyasallara ya da biyolojik patojenlere maruz kalma potansiyeli söz konusu olduğunda her zaman felakete davetiye çıkarır.

Independent Türkçe



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe