Hız peşinde: Formula 1 şampiyonu McLaren'ın hikayesi

McLaren, 26 yıl sonra Formula 1'de takımlar şampiyonluğuna ulaştı

Fotoğraf: McLaren
Fotoğraf: McLaren
TT

Hız peşinde: Formula 1 şampiyonu McLaren'ın hikayesi

Fotoğraf: McLaren
Fotoğraf: McLaren

McLaren, Britanyalı pilotu Lando Norris'in Abu Dabi Grand Prix'sinde elde ettiği zaferin ardından 2024 Formula 1 Takımlar Şampiyonu oldu. 

Bu sporun en köklü ve başarılı takımlarından birine sahip Britanya merkezli marka, böylece 26 yıllık hasrete de son verdi. McLaren en son 1998'de takımlar şampiyonu olmuştu.

Adrenalin'de bu hafta McLaren markasının ortaya çıkışı ve Formula 1 macerası var.

Bruce McLaren 

Yeni Zelanda'nın Auckland kentinde dünyaya gelen Bruce'a 9 yaşında Perthes hastalığı teşhisi kondu. Kendisini 2 yıldan fazla süre yatağa bağlayan bu hastalık, sol bacağının sağ bacağından kısa kalmasına yol açsa da efsane ismin yarış pilotu olmasını engelleyemedi. 

Araba merakı çocuk yaşta başlayan Bruce, tüm boş vakitlerini eski yarış pilotu babasının atölyesinde geçiriyordu. İlk yarışına 15 yaşında çıktı. 

Hem sürüş kabiliyeti hem de arabaları kendi mekanik bilgisiyle daha iyi hale getirme becerisiyle Yeni Zelanda'nın Formula 2 serisinde dikkat çekti. Ülkesinin Avrupa'ya yarış pilotu gönderme programına seçilen isim oldu. 
 

csdfg
Yeni Zelanda'da Bruce için çalışan Howden Ganley, "Bruce bir sabah atölyeye girip hepimize Sahra Çölü'nü yürüyerek geçeceğimizi söyleseydi, hemen aletlerimizi bırakıp onun peşinden giderdik" diyor (McLaren)

1959 sezonunda Cooper Formula 1 takımı için yarışmaya başlayan çaylak pilot, ilk podyumuna Britanya Grand Prix'sinde çıktı. 

Sezonun son yarışı olan ABD Grand Prix'sinde zafere ulaşarak en genç yarış kazanan pilot rekorunu kırdı. 22 yaşında bu başarıyı elde eden Bruce'un rekoru 2003'e kadar kırılamayacaktı. 

1963'e kadar geçen sürede Bruce üç yarış kazanmış, pilotlar şampiyonasında ikinci olmuş ve Formula 1'in ünlü yüzlerinden biri haline gelmişti.
 

cd
Bruce McLaren, Formula 1 takımında sadece yarış pilotu değil, aynı zamanda yönetici, mühendis ve tasarımcıydı (McLaren)

Evinden bu kadar uzakta ve bu kadar genç yaşta başarı elde eden Bruce'un hayalleri aslında daha da büyüktü. 29 yaşındayken kendi yarış takımını kurdu: Bruce McLaren Motor Racing. 
 

thyhtyj
Bruce McLaren Motor Racing'in ilk logosunda sadece Yeni Zelanda'da yaşayan kivi kuşu yer alıyordu (McLaren)

1966'da ilk Formula 1 arabasını üreten McLaren takımı, M2B'yle Monako Grand Prix'sine katıldı. Takım beklediği başlangıcı yapamasa da yavaş yavaş toparlandı ve ilk galibiyet 1968 Belçika Grand Prix'sinde geldi. 
 

jukı
Bruce McLaren, 1966 Hollanda Grand Prix'sindeki antrenman seansında en önde gidiyor. Güç ve dayanıklılık sorunlarına sahip M2B, istenen performansı verememişti (Wikimedia Commons)

1970'te McLaren doğru yolda emin adımlarla ilerlerken, Bruce McLaren başka bir seri için ürettikleri aracın test sürüşünde geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetti. Bruce, 1970 sezonu başlamadan önce arkadaşlarına sezon sonunda yarışmayı bırakacağını söylemişti.

İlk şampiyonluk

Motor yarışları dünyası bir ikonu kaybetmişti fakat McLaren, yükselişini sürdürecekti. Takımın başına Bruce'un ortağı Teddy Mayer geçti. Şampiyonluğu hedefleyen Mayer önderliğindeki McLaren, 1973 sezonuna M23 aracıyla başladı. 

M23, McLaren'ı sadece mücadele eden değil, aynı zamanda şampiyon olan bir takım haline getirecekti. Aerodinamiği ve hızıyla öne çıkan araç, geliştirilme potansiyeline de sahipti. 
 

ghryj
M23, 5 sezonda 16 galibiyet getirerek efsane bir araca dönüştü (Wikimedia Commons)

Bu potansiyeli gerçeğe dönüştüren McLaren Formula 1 Takımı, 1974'te Brezilyalı pilot Emerson Fitipaldi'yle pilotlar şampiyonluğuna ulaşırken, aynı zamanda takımlar şampiyonluğunu da elde etti. 

2 yıl sonra, 1976 sezonunda Britanyalı pilot James Hunt, M23'ün güncellenmiş haliyle pilotlar şampiyonası sıralamasında sezonu ilk sırada bitiren isimdi. Teddy Mayer, McLaren'ın adına yakışanı yapmış ve takımı zirveye taşımıştı. 
 

ukılo
Niki Lauda (solda) ve James Hunt'ın 1976 sezonundaki rekabeti, 2013 yapımı Zafere Hücum'a (Rush) da konu olmuştu (F1)

Ancak 1970'in son yıllarından itibaren McLaren her sezon daha kötüye gitti. Ta ki Ron Dennis'in Project Four takımıyla birleşene kadar.

McLaren büyük takım oluyor 

1984 sezonunda  MP4/2 aracı ve efsane pilotlar Alain Prost ve Niki Lauda'yla sezonun 16 yarışından 12'sini kazanan McLaren takımlar şampiyonasında 10 yıl sonra yeniden zafere ulaştı. Pilotlar şampiyonasını kazanan isim de takım arkadaşı Prost'u yarım puanla geçen Avusturyalı Niki Lauda'ydı. 
 

ukıo
Niki Lauda, 1984 Dallas Grand Prix'sinde MP4/2'de (Wikimedia Commons)

Alain Prost, 1985 ve 1986'da arka arkaya iki şampiyonluk elde ederken McLaren, 1985'te takımların hepsini geride bırakma başarısını tekrarladı. 

Brezilyalı efsane Ayrton Senna'nın takıma katılmasıyla 1988'den itibaren iyice etkisini gösteren McLaren dominasyonu, beraberinde yeni bir rekor getirdi. Britanya ekibi, 4 kez üst üste şampiyonluk kazanan ilk takım oldu. 

Senna 1988, 1990 ve 1991'de şampiyon olurken, Prost da üçüncü şampiyonluğunu 1989'da elde etti. McLaren, bu sezonların hepsinde zirvedeki takımdı. Ron Dennis, başına geçtiği takımda görülmemiş bir işe imza atmıştı. 

thyjgr
Ayrton Senna-Alain Prost rekabeti, Formula 1 tarihine damgasını vurdu. Prost, takımdan ayrılmasında Senna'yı bir numaralı sebep olarak göstermişti. (AFP)

McLaren-Mercedes dönemi

Honda'nın Formula 1'den çekilmesiyle yeni bir motor sağlayıcısı arayışına giren McLaren, 1993'te Ford ve 1994'te Peugot'yla kurduğu ortaklıklardan memnun kalmayınca 1995'te Mercedes'e yöneldi. McLaren-Mercedes işbirliği, takımı yeniden zirveye taşıyacaktı. 

Finlandiyalı pilot Mika Hakkinen,1998'de MP4/13, 1999'daysa MP4/14'le şampiyonluğa ulaşırken McLaren de 1998'de takımlar şampiyonasında zirveye döndü.

ukı
Mika Hakkinen'in sonraki yıllara damgasını vuracak Michael Schumacher'la rekabeti de unutulmazlar arasında (F1)

2000'lerin başındaki Ferrari ve Michael Schumacher dominasyonunda rekabetin içinde kalmayı başarsa da takım, şampiyonluk yaşamak için 2008'i beklemek zorunda kalacaktı. 

Kimi Raikonen ve Fernando Alonso, Hakkinen'in başarısını tekrarlamaya yaklaşsa da bunu, 23 yaşındaki Lewis Hamilton başardı.
 

yu6ı8o
Lewis Hamilton, 2008 şampiyonluğunu kazandığında Ferrari pilotu Felipe Massa'yla arasında sadece bir puan fark vardı (Reuters)

Eski günlerin arandığı yıllar

Ron Dennis, 2009'da McLaren'ın CEO'luğu görevini bıraktı ve Mercedes'in Formula 1'e girmesiyle McLaren, alman otomotiv devinin ortağı değil müşterisi haline geldi. 

Sonraki sezonlarda yarış galibiyetleri elde etse de McLaren, 2010'la 2013 arasında 4 kez üst üste takımlar şampiyonu olan Red Bull'un hakimiyetini kırmayı başaramadı. 
 

efgtrhy
McLaren'ın 2015'te yarıştığı MP4-30, takıma Formula 1'deki en kötü sezonlarından birini yaşatmıştı (Wikimedia Commons)

2014'te takıma geri dönen Ron Dennis, 2015'ten itibaren motor sağlayıcısı olarak Honda'yla çalışma kararı aldı. Ancak bu adım takımı epey geriye götürecekti. 

2015 ve 2016 sezonlarında McLaren pilotları Fernando Alonso ve Jenson Button, şampiyonluk değil puan alma mücadelesi veriyordu. İki eski şampiyon, yarışları ilk 10'da bitirmeye çalışıyordu ve takım iki sene üst üste sezonu sondan ikinci bitirdi. 

Yeniden yapılanma

McLaren, 2017'de CEO'sunu, motor sağlayıcısını ve imajını değiştirdi. Ron Dennis yerine Zak Brown, Honda yerine Renault'la sezona başlayan takım, yeni aracının dış görünüşünde  Bruce McLaren'ın 1968'de kullandığı turuncu M7A'dan ilham aldı.
 

thyju
M7A, McLaren'a ilk Formula 1 galibiyetini getirmişti (Wikimedia Commons)

Takip eden sezonlarda podyuma geri dönen McLaren'a 2012'den sonra yarış galibiyeti getiren isimse 2021 İtalya Grand Prix'sinde Daniel Ricciardo'ydu. Takım arkadaşı Lando Norris de yarışı ikinci sırada bitirmişti. 
 

vfkılo
Daniel Ricciardo, İtalya Grand Prix'sinde damalı bayrağı ilk gören pilottu (Reuters)

Takımlar şampiyonasında yıllarca alt sıralarda yer alan ve 2021'de yeniden Mercedes müşterisi olan McLaren için bu, eski günlere dönüşün işaretiydi. 

Zirveye dönüş

Sonraki sezonlarda daha istikrarlı sonuçlarla takımlar şampiyonasında orta sıralara yükselen McLaren, 2023'ü 4. sırada bitirdi. 2024'ün ilk yarısındaki Red Bull dominasyonuna rağmen sezon içinde araca getirdiği güncellemeler ve pilotlarının yüksek performansıyla başarı yakalayan ekip, bu yıl kupayı kaldırmayı başardı. Lando Norris ise pilotlar şampiyonasını Max Verstappen'in ardından ikinci bitirdi ve seneye şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olduğunu kanıtladı.
 

ukılo
McLaren CEO'su Zak Brown, şampiyonluğu kutluyor (X/@McLarenF1)

Formula 1'de 50'den fazla yıldır yarışan McLaren, motor sporlarının zirvesinin en önemli takımlarından biri. 248 zafere sahip Ferrari'den sonra 189 galibiyetle en çok yarış kazanan ikinci takım.

12 pilotlar şampiyonluğu bulunan ekip, 26 yıl sonra elde ettiği takımlar şampiyonluğuyla bu başarıya 9. kez ulaştı ve gelecek sezon da hem pilotlar hem de takımlar şampiyonasında zirveye oynayacağa benziyor. 

Yararlanılan kaynaklar: McLaren, Formula 1, TopSpeed



Liverpool’a veda eden Salah’ın yeni adresi belli oluyor

Muhammed Salah (Reuters)
Muhammed Salah (Reuters)
TT

Liverpool’a veda eden Salah’ın yeni adresi belli oluyor

Muhammed Salah (Reuters)
Muhammed Salah (Reuters)

Muhamed Salah’ın, İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool’daki kariyerinin ardından yeni adresini “birkaç gün içinde” açıklaması bekleniyor. Bu bilgi, bugün (Salı) Mısır Milli Takımı teknik ekibinden bir isim tarafından paylaşıldı.

Mısırlı yıldız futbolcu, 2017 yılının Haziran ayında Roma’dan transfer olduğu Liverpool’da geçirdiği dokuz sezonun ardından kısa süre önce takımdan ayrılacağını duyurmuştu. Sezon sonunda sözleşmesini karşılıklı anlaşmayla fesheden Salah, birçok kulübün ilgisini çekerken bonservissiz olarak transfer olabilecek.

Mısır Milli Takımı medya koordinatörü Muhammed Murad, “Firavunlar”ın kaptanının yeni kulübünü açıklamaya çok yakın olduğunu belirtti. Salah, geçen ay yaptığı resmi açıklamada, sözleşmesi 2027’ye kadar devam etmesine rağmen sezon sonunda Liverpool’dan ayrılacağını doğrulamıştı.

Basında yer alan haberlere göre Saudi Pro League, Salah için en güçlü aday olarak öne çıkıyor. Ancak oyuncunun menajeri Ramy Abbas, daha önce yaptığı açıklamada “Kimse gelecek sezon nerede oynayacağını bilmiyor” diyerek süreci belirsiz bırakmıştı. Buna karşın Murad, resmi duyurunun artık çok yakın olduğunu ifade etti.

Şarku'l Avsat'ın FourFourTwo sitesinden aktardığı habere göre Murad, “Salah’ın İtalya ve Fransa’dan, ayrıca dünyanın farklı bölgelerinden büyük kulüplerden teklifler aldığına dair haberler doğru. Kendisi büyük bir yıldız ve hangi takıma giderse gitsin önemli katkı sağlar” dedi.

Murad ayrıca, “Hangi takımı seçerse seçsin onu destekleyeceğiz. Suudi Arabistan’dan da teklifleri var. Yeni kulübünü birkaç gün içinde açıklayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Salah, geçtiğimiz cumartesi günü Liverpool’un sahasında Crystal Palace’sı 3-1 mağlup ettiği maçta sakatlandı. Bu durum, yıldız oyuncunun sezonu erken kapatma ihtimalini gündeme getirdi.

Mısır Milli Takımı Direktörü Ibrahim Hassan, daha önce yaptığı açıklamada sakatlığın yaklaşık dört haftalık bir tedavi süreci gerektirdiğini belirtmişti. Bu da Salah’ın Premier Lig’de kalan maçlarda forma giyememe ihtimalini güçlendiriyor. Ancak Liverpool kulübü bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Salah’ın bu yaz takımdan ayrılması, Liverpool için önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Mısırlı yıldız, kulüpte geçirdiği süre boyunca 250’den fazla gol atarak ve tüm büyük kupaları kazanarak kulüp tarihinin en önemli oyuncularından biri haline geldi.


Anthony Joshua, trafik kazasından sonra ilk maçına Riyad’da çıkacak

Anthony Joshua (Reuters)
Anthony Joshua (Reuters)
TT

Anthony Joshua, trafik kazasından sonra ilk maçına Riyad’da çıkacak

Anthony Joshua (Reuters)
Anthony Joshua (Reuters)

İngiliz boksör Anthony Joshua, geçirdiği korkunç trafik kazasının ardından ringlere dönüyor. Eski ağır sıklet dünya şampiyonu, Temmuz ayında Suudi Arabistan’da Arnavut boksör Kristian Prenga ile karşılaşacak.

Aralık ayında Nijerya’da meydana gelen kazada Joshua’nın iki arkadaşı hayatını kaybetmişti. Bu olay, Joshua’nın son maçından sadece biraz daha uzun bir süre sonra yaşandı. Söz konusu maçta Joshua, Amerikalı içerik üreticisi Jake Paul’u beşinci rauntta nakavt ederek galip gelmişti.

36 yaşındaki İngiliz boksörün, yılın ilerleyen dönemlerinde ezeli rakibi ve vatandaşı Tyson Fury ile karşılaşmak için görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor. Pek çok gözlemciye göre bu karşılaşma en az beş yıl gecikmiş bir mücadele olarak değerlendiriliyor.

Joshua, 25 Temmuz’da Riyad’a yapılacak maçın duyurusunda, “Gücümü yeniden kazanmak ve kendimi yeniden inşa etmek için biraz zaman ayırdığım bir sır değil. Ringlere dönmeye hazır olmak için bu gerekliydi. Bu maç da bu yolculuktaki bir sonraki adım” ifadelerini kullandı.

Duyurudan kısa süre önce, Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi Başkanı Turki Al-Şeyh, sosyal medya üzerinden Joshua ile Fury arasındaki maçın anlaşmaya bağlandığını belirterek, “Britanya’daki dostlarıma: Bu iş tamam. Sözleşme imzalandı” dedi.

The Ring dergisi ise iki İngiliz boksörün yılın son çeyreğinde karşı karşıya geleceğini yazdı.

Beklenen büyük maç öncesinde Joshua, 35 yaşındaki Prenga ile karşılaşacak. Prenga, profesyonel kariyerindeki 21 maçın 20’sini nakavtla kazanmış olsa da henüz Joshua seviyesinde bir rakiple karşılaşmadı.

Joshua’nın kariyerinde, 2012 London Olimğiyatları’nda kazandığı altın madalya ve iki kez ağır sıklet dünya şampiyonluğu bulunuyor. Profesyonel kariyerinde 29 galibiyet (26’sı nakavt), 4 yenilgi (2’si nakavt) elde etti.

Joshua, 2016 yılında Amerikalı Charles Martin’i ikinci rauntta nakavt ederek Uluslararası Boks Federasyonu (IBF) unvanını kazandı. Ardından Dünya Boks Birliği (WBA), Dünya Boks Organizasyonu (WBO) ve Dünya Boks Konseyi (WBC) kemerlerini de koleksiyonuna ekledi. Ancak 2019’da Meksika asıllı Amerikalı Andy Ruiz Jr. karşısında yedinci rauntta nakavt olarak sürpriz bir yenilgi aldı.

Joshua, altı ay sonra yapılan rövanşta unvanlarını geri aldı, ancak 2021’de Ukraynalı eski dünya şampiyonu Oleksandr Usyk’e kaybetti.

Daha sonra iki kez daha ağır sıklet unvanı için ringe çıkan Joshua, 2022’de Usyk’e karşı rövanş maçını kaybetti. 2024’te ise IBF kemeri için vatandaşı Daniel Dubois karşısında beşinci rauntta nakavt oldu.

Bu süreçte dirseğinden ameliyat geçiren ve omuz sakatlığı yaşayan Joshua’nın, o tarihten sonra çıktığı tek maç Jake Paul karşılaşması oldu.

Öte yandan Tyson Fury, 16 aylık emekliliğin ardından iki hafta önce ringlere dönerek Rus boksör Arslanbek Makhmudov’u oybirliğiyle mağlup etti.

İki gün sonra Joshua’nın organizatörü Eddie Hearn, iki İngiliz ağır sıklet boksör arasında Kasım ayında yapılması planlanan maç için görüşmelerin başladığını açıkladı.


Al Ahli 10 kişiyle tarih yazdı

Al Ahli oyuncuları, taraftarlarının önünde AFC Şampiyonlar Ligi Elit şampiyonluğunu kutluyor. (Reuters)
Al Ahli oyuncuları, taraftarlarının önünde AFC Şampiyonlar Ligi Elit şampiyonluğunu kutluyor. (Reuters)
TT

Al Ahli 10 kişiyle tarih yazdı

Al Ahli oyuncuları, taraftarlarının önünde AFC Şampiyonlar Ligi Elit şampiyonluğunu kutluyor. (Reuters)
Al Ahli oyuncuları, taraftarlarının önünde AFC Şampiyonlar Ligi Elit şampiyonluğunu kutluyor. (Reuters)

Al Ahli, Asya futbolunda yeni bir başarıya imza atarak elit kategoride AFC Şampiyonlar Ligi Elit şampiyonluğunu kazandı. Suudi Arabistan temsilcisi, finalde zorlu koşullara rağmen gösterdiği performansla rekabetçi karakterini ve kritik anlarda sonuca gitme becerisini bir kez daha ortaya koydu.

Karşılaşmada 68. dakikada Zakaria Al Hawsawi’nin kırmızı kart görmesiyle yaklaşık 50 dakika 10 kişi mücadele etmek zorunda kalan Al Ahli, buna rağmen disiplinli savunmasıyla dikkat çekti. Mücadelenin uzatma bölümünde sahneye çıkan Firas el-Bureykan, 96. dakikada attığı golle takımına 1-0’lık galibiyeti ve şampiyonluğu getirdi.

Cidde’deki Kral Abdullah Spor Şehri Stadyumu’nda oynanan finalde Japon ekibi Machida Zelvia’yı mağlup eden Al Ahli, unvanını koruyarak üst üste ikinci kez kupaya uzandı. Bu sonuç, takımın teknik istikrarı ve yüksek mental dayanıklılığını ortaya koydu.

Suudi kulübü ayrıca, Asya finallerinde Japon takımlarına karşı üstünlüğünü sürdürdü. Daha önce 2025 finalinde Kawasaki Frontale’yi 2-0 mağlup eden ekip, benzer bir senaryoyla bir kez daha mutlu sona ulaştı.

Al Ahli’nin finale giden yolu da zorlu geçti. Yarı finalde Vissel Kobe’yi 2-1, çeyrek finalde Johor Darul Ta’zim’i aynı skorla eleyen ekip, son 16 turunda Al Duhail SC karşısında da tur atladı.

Grup aşamasında ise istikrarlı bir performans sergileyen Al Ahli, yalnızca Sharjah FC karşısında mağlubiyet yaşadıktan sonra yükselişini sürdürerek şampiyonluğa ulaştı.

Bu başarı, kulübe yerel rakipleri karşısında da önemli bir moral üstünlük sağladı. Turnuvada Al Hilal ve Al İttihad gibi güçlü takımların finale ulaşamaması, Al Ahli’nin son dönemde Asya futbolundaki yükselen konumunu pekiştirdi.