Formula 1 geri döndü: 2025 sezonuna dair her şey

Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)
Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)
TT

Formula 1 geri döndü: 2025 sezonuna dair her şey

Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)
Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)

Formula 1'in 1950'de düzenlenen 7 yarışlık ilk şampiyonasının üzerinden tam 75 yıl geçti. Rekabet dolu 24 yarışlık 2025 sezonu nihayet başladı. 

Lewis Hamilton'ın Ferrari'ye katılması sezonun en çok konuşulan olayı oldu. Mercedes'ten Ferrari'ye geçişi, Britanyalı yıldız pilota yeni bir soluk vermiş gibi görünüyor.

Red Bull pilotu Max Verstappen sezona üst üste 5. pilotlar şampiyonluğunu elde etme hedefiyle başlıyor. Geçen seneki performanslardan sonra bu yolda en büyük rakibi, McLaren'dan Lando Norris olacak gibi görünüyor. Geçen yılın takımlar şampiyonunun Britanyalı pilotu, ilk pilotlar şampiyonluğunu kazanıp Uçan Hollandalı'yı tahtından indirmek istiyor.

Giuseppe Farina'nın bir Alfa Romeo'nun direksiyonunda ilk F1 dünya şampiyonluğunu kazanmasından 75 yıl sonra Verstappen, Michael Schumacher'in rekorunu egale etmeyi hedefliyor. Schumacher, 2000 ve 2004 sezonları arasında Ferrari'yle üst üste 5 kez şampiyon olarak kırılması zor bir rekora imza atmıştı.

Hollandalı yıldız bunu başarırsa, gelmiş geçmiş en iyi pilotlardan biri olma konumunu sağlamlaştıracak.

Geçen yıl ilk 10 yarışın 7'sini kazanan Verstappen, daha sonra 10 yarışlık galibiyet hasreti çekmişti. Bu süreçte McLaren, Mercedes ve Ferrari takımlar şampiyonasında Red Bull'la puan farkını kapatmıştı.

csdfvghtyj
Max Verstappen, geçen yıl Brezilya yarışında yağmur altında ustalığını sergilemişti (Reuters)

Ancak Verstappen son sözü söyleyerek Brezilya'da harika bir performansla kazanmış ve sezonun bitimine iki yarış kala 4. şampiyonluğunu elde etmişti.

McLaren, takımın iki pilotunun sezon boyunca topladığı puanların toplamına göre belirlenen F1 takımlar şampiyonluğunu 1998'den bu yana ilk kez kazanmıştı.

7 dünya şampiyonluğuna sahip Hamilton, Ferrari'ye 2007'den bu yana ilk pilotlar şampiyonluğunu yaşatmak istiyor. 40 yaşındaki Britanyalı, Michael Schumacher'le paylaştığı rekoru kırıp 8. şampiyonluğunu elde etmek için sezona güçlü bir başlangıç yapmak istiyor. 
 

cdfgrthy
Lewis Hamilton, her pilotun hayalinin kırmızı tulumu giymek olduğunu ispatlarcasına bir hamleyle takımına haber vermeden Ferrari'yle anlaşmıştı (Ferrari)

Bu sezon için sadece McLaren ve Aston Martin sürücü değiştirmezken Ferrari'den ayrılan Carlos Sainz, Williams takımına katıldı.

Mercedes'te Hamilton'ın yerini alarak George Russell'ın takım arkadaşı olan Kimi Antonelli ise henüz 18 yaşında.

Geçen yılın Formula 2'de yarışan genç pilot, Hamilton'ın Gümüş Oklar'daki "yedeği" olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Şubat sonunda Motorsport'a konuşan Antonelli, "Kendi hikayemi yazmak istiyorum" dedi.

Mercedes için yarışmak kesinlikle büyük bir sorumluluk çünkü çok iyi bir takım ama aynı zamanda büyük bir fırsat, bugün bulunduğum yerde olmak bir ayrıcalık. Ben sadece bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum.

2024'te Red Bull'da Daniel Ricciardo'nun yerini alıp 11 yarışa çıkan Yeni Zelandalı Liam Lawson, Verstappen'in Red Bull'daki yeni takım arkadaşı olarak ilk tam sezonuna başlıyor.

Ferrari'nin Britanyalı akademi pilotu Ollie Bearman, Haas takımına katılırken, 5 yıl sonra ilk kez Brezilyalı bir pilot Formula 1'de piste çıkıyor. F2 şampiyonu Gabriel Bortoleto bu sezon Sauber için yarışacak.

Avustralyalı Jack Doohan, Alpine'de Pierre Gasly'nin takım arkadaşı oldu. Yedek pilotluktan gelip koltuğu alan Doohan, MotoGP'de 5 yıl üst üste şampiyonluk yaşayan Mick Doohan'ın oğlu.

Bir diğer çaylak da Red Bull'dan Isack Hadjar. 20 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız, geçen yıl F2 şampiyonluğunu Bortoleto'ya kıl payı kaptırmıştı.

Bu sene Formula 1'de yarışan 12 pilotun yolu Formula 2'den geçti
 

Yönetim organı FIA'yla sürücüler arasındaki gerilim, Formula 1'in 2025 sezonunda da devam edeceğe benziyor. Özellikle de FIA'nın pilotların küfür etmesine yönelik baskısı nedeniyle.

Verstappen ve Charles Leclerc, 2024'te bir F1 basın toplantısında küfürlü ifadeler kullanarak kuralları çiğnemişti.

Kuralların ocak ayında sıkılaştırılması, FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem'i hedef alan sürücülerin öfkeli tepkisine yol açtı.

FIA Başkanı'nı üye sürücülerimizle konuşurken ya da kamuya açık bir forumda veya başka bir şekilde onlar hakkında konuşurken kendi üslubunu ve dilini de dikkate almaya çağırıyoruz. Üyelerimiz yetişkin insanlar. Mücevher ya da iç çamaşırı giymek gibi önemsiz konularda medya aracılığıyla kendilerine talimat verilmesine ihtiyaçları yok.

Avustralya bu hafta sonu 24 yarışın ilkine ev sahipliği yapıyor. Bahreyn'deki yarış Ramazan ayının mart boyunca devam etmesi nedeniyle nisana alındı. Ek olarak 24 ayağın 6'ında sprint yarışı düzenlenecek: Şanghay, Miami, Belçika, Austin, Sao Paulo ve Katar.

İlk kez 2021 sezonunda düzenlenen sprint yarışlarının sayısı, 2023'te 3'ten 6'ya yükseltilmişti.

Pistte düzenlenen asıl yarıştaki tur sayısının üçte biri kadar süren sprintler, cuma günü antrenman seanslarından sonra yapılacak sıralama turlarıyla başlayacak. Cumartesi günü sprint yarışları ve ana sıralama turları, pazar günüyse grand prix düzenlenecek.

FIA, sollamanın neredeyse imkansız olduğu Monako'da iki pit-stop stratejisini zorunlu hale getirerek pistteki mücadeleyi canlandırmaya çalışıyor.

Geleneksel üç haftalık yaz tatili ağustosta başlayacak ve F1, 7 Aralık'taki sezon finali için Abu Dabi'de olacak.

F1 CEO'su Stefano Domenicali "FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 75. yıldönümünü kutladığımız 2025 özel bir yıl olacak ve bu miras ve deneyim böylesine güçlü bir takvim sunmamızı sağlıyor" dedi.

Avustralya Grand Prix'sinde bugün pilotlar antrenman seansları için piste çıktı

BeIN Sports'tan izlenebilen Formula 1 Avustralya Grand Prix'sinde sıralama turları 15 Mart 08.00'de, yarışsa 16 Mart 07.00'de başlıyor.

Yararlanılan kaynaklar: F1, Motorsport



Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İngiltere'nin Norveç'i Dünya Kupası'ndan elemesinin ardından Erling Haaland'ın babası hakemi suçladı.

İngiltere, uzatma dakikalarında aldığı 2-1'lik zorlu galibiyetle yarı finale yükseldi. Jude Bellingham, ilk olarak Andreas Schjelderup'un açılış golünü devre arasından hemen önce eşitledi, ardından 93. dakikada seken topa yetişerek galibiyet golünü attı.

Ancak İngiltere'nin galibiyeti tartışmalara yol açtı. Beraberlik golünün yanı sıra, Norveç'in maçı normal sürede değiştirebilecek ikinci golünün iptal edilmesi de soru işaretleri yarattı.

Bellingham'ın mükemmel bireysel performansını küçümsemek istemeyen ve aynı zamanda hakem Clement Turpin'e duyduğu hayal kırıklığını dile getiren eski Manchester City orta saha oyuncusu Alfie Haaland, X'te şu paylaşımı yaptı:

Bellingham'ı ve hakemi tebrik ederim.

Bellingham'ın beraberlik golüne giden süreçte, Norveç kalecisi Orjan Nyland'ın kale vuruşu Miami Stadyumu'nun üzerindeki bir kabloya değmiş gibi görünüyordu ve top havada yön değiştirerek Elliot Anderson'ın önüne düştü, o da İngiltere'nin gol attığı pozisyonu başlattı.

Kurallara göre, gol doğrudan oyuna müdahale nedeniyle iptal edilmeliydi ancak VAR müdahale etmedi. FIFA daha sonra, topun yönünün belirgin şekilde değişmiş görünmesine rağmen, "topun yukarıdaki kabloya değdiğine dair hiçbir kanıt sunmayan snicko" teknolojisine atıfta bulunarak, herhangi bir hata yapılmadığında ısrar etti.

Ancak devre arasından sonra Norveç bir kez daha haksızlığa uğradığını hissetti.

Stale Solbakken'in takımı, Torbjorn Heggem'in korner sonrası attığı golle yeniden öne geçtiklerini düşündü ancak VAR devreye girdi.

Yıldız forvet Haaland'ın Elliot Anderson'ı yere iterek faul yaptığına karar verildi ve Turpin'in olayı monitörde incelemesi tavsiye edildikten sonra gol iptal edildi.

sdvefdrg
Erling Haaland'ın Elliot Anderson'ı itmesine faul verildi (Reuters)

Maç boyunca VAR'ın acımasız yüzünü İngiltere de hissetti. Harry Kane'in Norveç'in ilk golünde yaptığı faul itirazları dikkate alınmadı, ardından Üç Aslan'ın uzatma dakikalarında penaltısı iptal edildi.

Elenmelerinin ardından takımıyla duyduğu büyük gururu dile getiren Solbakken, maçın bitiminden sonra mazeret aramıyor gibiydi.

"Bugün birçok şey yaşandı. Ve belki de Dünya Kupası boyunca buna benzer pek çok pozisyon gördük, yani böyle şeyler yaşanıyor. Sadece İngiltere'ye en iyi dileklerimizi sunmak istiyoruz" dedi.

İngiltere, yarı finalde Arjantin'le karşılaşacak.

Independent Türkçe


İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
TT

İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)

Norveç, 2026 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Ancak karşılaşmanın ardından en çok konuşulan konu, Jude Bellingham'ın beraberlik golü öncesinde topun stadyumun üzerindeki kamera sistemine ait kablolardan birine çarpıp çarpmadığı oldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre Norveç cephesi, Bellingham'ın golüyle sonuçlanan atak sırasında topun Miami'deki statta sahanın üzerinde bulunan asılı kamera kablosuna temas ettiğini savundu. Oyun kurallarına göre topun kabloya temas ettiğinin tespit edilmesi halinde golün iptal edilmesi ve oyunun hakem atışıyla yeniden başlatılması gerekiyordu.

Norveç Milli Takımı ve Fulham'ın orta saha oyuncusu Sander Berge, "Kabloyla ilgili yaşananlar akıl alır gibi değil. Maçın 2-1 bitmesi farkların ne kadar küçük olduğunu gösteriyor. Hepimiz dengenin hangi tarafa kaydığını biliyoruz" dedi.

dbgfrbgrf
Tuchel, topun içinde bulunan elektronik çipin topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebildiğini söyledi. (AFP)

Norveç kaptanı Martin Ødegaard da bazı hakem kararlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Pozisyonu kendim görmedim ama bugün küçük ayrıntılar bizim lehimize işlemedi. Böyle maçları kazanmak için belki de bu tür şansa ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

Norveçlilerin tepkisini çeken tek karar bu olmadı. Hakem, ikinci yarıda Torbjørn Heggem'in attığı golü VAR incelemesinin ardından iptal etti. Kararın gerekçesi, korner sırasında Erling Haaland'ın İngiliz oyuncu Elliot Anderson'a faul yapması oldu.

Berge bu pozisyonla ilgili de, "Haaland'ın fiziksel gücü büyük bir avantaj ama rakibi tuttuğunuz anda cezalandırılıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere, Andreas Schjelderup'un golüyle 1-0 gerideyken tartışmalı pozisyon ilk yarının uzatma dakikalarında yaşandı. Kaleci Orjan Nyland'ın kale vuruşunun ardından topun, asılı kamera kablosunun hemen yakınından geçtiği görüldü. Daha sonra Elliot Anderson'ın önüne düşen top, Anthony Gordon'a aktarıldı. Gordon'un pasında Jude Bellingham soğukkanlı bir vuruşla eşitliği sağladı.

Golün ardından çok sayıda Norveçli oyuncu, Fransız hakem Clément Turpin'in etrafını sararak golün iptal edilmesini istedi. Teknik direktör Ståle Solbakken'in de devre arasında hakemle uzun süre görüştüğü görüldü.

sdfgtrhyj
FIFA, topun içindeki elektronik sensörün top havadayken sinyalde herhangi bir değişiklik kaydetmediğini açıkladı. (AFP)

Solbakken, "Hakem bana pozisyonu kendisinin görmediğini ve bu yönde herhangi bir uyarı almadığını söyledi. Bu mantıklı bir açıklama. Eğer FIFA topun kabloya temas etmediğini ve topun içindeki elektronik çipten herhangi bir sinyal gelmediğini söylüyorsa hakemin yapabileceği bir şey yok" dedi.

Deneyimli teknik adam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak top bir anda yedek kulübelerinin önüne gökten düşmüş gibi indi. Bu yüzden kabloya temas ettiğini düşünüyorum. Kulübede birçok kişi bunu hemen fark etti, gerçi ben onlardan biri değildim."

Eski İngiltere Milli Takımı golcüsü Wayne Rooney de BBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Topun yönü değişmiş gibi görünüyor ve ardından hızla aşağı düştü. Sanki bir şey topun rotasını değiştirmiş gibiydi" ifadelerini kullandı.

Daha sonra FIFA, topun kabloya temas ettiğine ilişkin "hiçbir kanıt bulunmadığını" açıkladı.

FIFA'nın medya hesabından yapılan açıklamada, topun içindeki elektronik sensörün havadayken herhangi bir sinyal değişikliği kaydetmediği belirtildi. Bu nedenle topun kabloya çarptığını ya da yön değiştirdiğini gösteren herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edildi.

Buna rağmen Solbakken görüşünü değiştirmedi.

"Elektronik çip herhangi bir sinyal vermediyse bununla tartışamam. Ancak kaleci de topu bekleyen oyuncu da dahil herkes topun aniden gökten düştüğünü gördü. Bana göre durum çok açıktı. Gerçekten çok tuhaf bir pozisyondu."

Bu olay, turnuvada birkaç gün önce yaşanan benzer bir tartışmanın ardından geldi. Hırvatistan ile Portekiz arasında son 32 turunda oynanan maçta, elektronik çip ve "Snicko" teknolojisi sayesinde Igor Matanovic'in topa yaptığı çok hafif temas tespit edilmiş, ofsayt pozisyonu nedeniyle Hırvatistan'ın golü iptal edilmişti.

İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel ise konuyla ilgili, "Topun içinde elektronik bir çip var. Hırvatistan-Portekiz maçında olduğu gibi topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebiliyor. Dolayısıyla burada kabloya temas olup olmadığını da belirleyebilmesi gerekir. Ben pozisyonu şahsen izlemedim" dedi.

Tuchel, karşılaşmada şans faktörünün de etkili olduğunu kabul ederek, "Kazandık çünkü şanslıydık demiyorum ama belirleyici anlarda şans bizim yanımızdaydı" ifadelerini kullandı.


Haaland: Norveç elendikten sonra Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğim

Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
TT

Haaland: Norveç elendikten sonra Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğim

Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)

Norveç Milli Takımı'nın yıldız futbolcusu Erling Haaland, ülkesinin Dünya Kupası'na veda etmesinin ardından turnuvada İngiltere Milli Takımı'nı destekleyeceğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz haber ajansı PA Media'dan aktardığı habere göre Manchester City'nin golcüsü Haaland, turnuvadaki ilk kez gol atamadığı karşılaşmada Norveç, Miami'nin sıcak havasında oynanan çeyrek final mücadelesinde İngiltere'ye uzatma dakikaları sonunda 2-1 mağlup olarak elendi.

Babası Alf-Inge Haaland'ın Leeds United forması giydiği dönemde Leeds'te dünyaya gelen Haaland, İngiltere Milli Takımı'nda Manchester City'den birçok takım arkadaşının bulunması nedeniyle onları destekleyeceğini ifade etti.

Haaland, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Evet, neden olmasın? İngiltere Milli Takımı'nda Manchester City'den birkaç arkadaşım var" dedi.

Yıldız futbolcu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette başarılı olmalarını istiyorum. Küçükken Norveç formasından önce İngiltere formasına sahiptim."

Karşılaşmanın yıldızı ise Haaland'ın Borussia Dortmund'dan eski takım arkadaşı Jude Bellingham oldu. İngiliz futbolcu attığı iki golle takımının geri dönüşüne öncülük etti.

Bellingham hakkında da övgü dolu ifadeler kullanan Haaland, "Jude iyi bir arkadaşım. Borussia Dortmund'da birlikte iki harika yıl geçirdik. Yakın arkadaştık ve gerçekten harika bir insan" diye konuştu.

Haaland, "Bugün gol atmasına ve her zamanki performansını sergilemesine şaşırmadım. Tek sorun, yeterince gol atmadığı gerekçesiyle çok fazla eleştirilmesi. Bence bu eleştiriler haksız" ifadelerini kullandı.

Norveçli golcü, "Hâlâ goller atıyor, sahadaki herkesi geçebiliyor. O inanılmaz bir oyuncu. İngiltere böyle bir futbolcuya sahip olduğu için çok şanslı. Her takım onun gibi bir oyuncuyu kadrosunda görmek ister" değerlendirmesinde bulundu.