Formula 1 geri döndü: 2025 sezonuna dair her şey

Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)
Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)
TT

Formula 1 geri döndü: 2025 sezonuna dair her şey

Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)
Lewis Hamilton, Ferrari'yle ilk yarışına Avustralya'daki Albert Park pistinde çıkacak (Reuters)

Formula 1'in 1950'de düzenlenen 7 yarışlık ilk şampiyonasının üzerinden tam 75 yıl geçti. Rekabet dolu 24 yarışlık 2025 sezonu nihayet başladı. 

Lewis Hamilton'ın Ferrari'ye katılması sezonun en çok konuşulan olayı oldu. Mercedes'ten Ferrari'ye geçişi, Britanyalı yıldız pilota yeni bir soluk vermiş gibi görünüyor.

Red Bull pilotu Max Verstappen sezona üst üste 5. pilotlar şampiyonluğunu elde etme hedefiyle başlıyor. Geçen seneki performanslardan sonra bu yolda en büyük rakibi, McLaren'dan Lando Norris olacak gibi görünüyor. Geçen yılın takımlar şampiyonunun Britanyalı pilotu, ilk pilotlar şampiyonluğunu kazanıp Uçan Hollandalı'yı tahtından indirmek istiyor.

Giuseppe Farina'nın bir Alfa Romeo'nun direksiyonunda ilk F1 dünya şampiyonluğunu kazanmasından 75 yıl sonra Verstappen, Michael Schumacher'in rekorunu egale etmeyi hedefliyor. Schumacher, 2000 ve 2004 sezonları arasında Ferrari'yle üst üste 5 kez şampiyon olarak kırılması zor bir rekora imza atmıştı.

Hollandalı yıldız bunu başarırsa, gelmiş geçmiş en iyi pilotlardan biri olma konumunu sağlamlaştıracak.

Geçen yıl ilk 10 yarışın 7'sini kazanan Verstappen, daha sonra 10 yarışlık galibiyet hasreti çekmişti. Bu süreçte McLaren, Mercedes ve Ferrari takımlar şampiyonasında Red Bull'la puan farkını kapatmıştı.

csdfvghtyj
Max Verstappen, geçen yıl Brezilya yarışında yağmur altında ustalığını sergilemişti (Reuters)

Ancak Verstappen son sözü söyleyerek Brezilya'da harika bir performansla kazanmış ve sezonun bitimine iki yarış kala 4. şampiyonluğunu elde etmişti.

McLaren, takımın iki pilotunun sezon boyunca topladığı puanların toplamına göre belirlenen F1 takımlar şampiyonluğunu 1998'den bu yana ilk kez kazanmıştı.

7 dünya şampiyonluğuna sahip Hamilton, Ferrari'ye 2007'den bu yana ilk pilotlar şampiyonluğunu yaşatmak istiyor. 40 yaşındaki Britanyalı, Michael Schumacher'le paylaştığı rekoru kırıp 8. şampiyonluğunu elde etmek için sezona güçlü bir başlangıç yapmak istiyor. 
 

cdfgrthy
Lewis Hamilton, her pilotun hayalinin kırmızı tulumu giymek olduğunu ispatlarcasına bir hamleyle takımına haber vermeden Ferrari'yle anlaşmıştı (Ferrari)

Bu sezon için sadece McLaren ve Aston Martin sürücü değiştirmezken Ferrari'den ayrılan Carlos Sainz, Williams takımına katıldı.

Mercedes'te Hamilton'ın yerini alarak George Russell'ın takım arkadaşı olan Kimi Antonelli ise henüz 18 yaşında.

Geçen yılın Formula 2'de yarışan genç pilot, Hamilton'ın Gümüş Oklar'daki "yedeği" olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Şubat sonunda Motorsport'a konuşan Antonelli, "Kendi hikayemi yazmak istiyorum" dedi.

Mercedes için yarışmak kesinlikle büyük bir sorumluluk çünkü çok iyi bir takım ama aynı zamanda büyük bir fırsat, bugün bulunduğum yerde olmak bir ayrıcalık. Ben sadece bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum.

2024'te Red Bull'da Daniel Ricciardo'nun yerini alıp 11 yarışa çıkan Yeni Zelandalı Liam Lawson, Verstappen'in Red Bull'daki yeni takım arkadaşı olarak ilk tam sezonuna başlıyor.

Ferrari'nin Britanyalı akademi pilotu Ollie Bearman, Haas takımına katılırken, 5 yıl sonra ilk kez Brezilyalı bir pilot Formula 1'de piste çıkıyor. F2 şampiyonu Gabriel Bortoleto bu sezon Sauber için yarışacak.

Avustralyalı Jack Doohan, Alpine'de Pierre Gasly'nin takım arkadaşı oldu. Yedek pilotluktan gelip koltuğu alan Doohan, MotoGP'de 5 yıl üst üste şampiyonluk yaşayan Mick Doohan'ın oğlu.

Bir diğer çaylak da Red Bull'dan Isack Hadjar. 20 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız, geçen yıl F2 şampiyonluğunu Bortoleto'ya kıl payı kaptırmıştı.

Bu sene Formula 1'de yarışan 12 pilotun yolu Formula 2'den geçti
 

Yönetim organı FIA'yla sürücüler arasındaki gerilim, Formula 1'in 2025 sezonunda da devam edeceğe benziyor. Özellikle de FIA'nın pilotların küfür etmesine yönelik baskısı nedeniyle.

Verstappen ve Charles Leclerc, 2024'te bir F1 basın toplantısında küfürlü ifadeler kullanarak kuralları çiğnemişti.

Kuralların ocak ayında sıkılaştırılması, FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem'i hedef alan sürücülerin öfkeli tepkisine yol açtı.

FIA Başkanı'nı üye sürücülerimizle konuşurken ya da kamuya açık bir forumda veya başka bir şekilde onlar hakkında konuşurken kendi üslubunu ve dilini de dikkate almaya çağırıyoruz. Üyelerimiz yetişkin insanlar. Mücevher ya da iç çamaşırı giymek gibi önemsiz konularda medya aracılığıyla kendilerine talimat verilmesine ihtiyaçları yok.

Avustralya bu hafta sonu 24 yarışın ilkine ev sahipliği yapıyor. Bahreyn'deki yarış Ramazan ayının mart boyunca devam etmesi nedeniyle nisana alındı. Ek olarak 24 ayağın 6'ında sprint yarışı düzenlenecek: Şanghay, Miami, Belçika, Austin, Sao Paulo ve Katar.

İlk kez 2021 sezonunda düzenlenen sprint yarışlarının sayısı, 2023'te 3'ten 6'ya yükseltilmişti.

Pistte düzenlenen asıl yarıştaki tur sayısının üçte biri kadar süren sprintler, cuma günü antrenman seanslarından sonra yapılacak sıralama turlarıyla başlayacak. Cumartesi günü sprint yarışları ve ana sıralama turları, pazar günüyse grand prix düzenlenecek.

FIA, sollamanın neredeyse imkansız olduğu Monako'da iki pit-stop stratejisini zorunlu hale getirerek pistteki mücadeleyi canlandırmaya çalışıyor.

Geleneksel üç haftalık yaz tatili ağustosta başlayacak ve F1, 7 Aralık'taki sezon finali için Abu Dabi'de olacak.

F1 CEO'su Stefano Domenicali "FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 75. yıldönümünü kutladığımız 2025 özel bir yıl olacak ve bu miras ve deneyim böylesine güçlü bir takvim sunmamızı sağlıyor" dedi.

Avustralya Grand Prix'sinde bugün pilotlar antrenman seansları için piste çıktı

BeIN Sports'tan izlenebilen Formula 1 Avustralya Grand Prix'sinde sıralama turları 15 Mart 08.00'de, yarışsa 16 Mart 07.00'de başlıyor.

Yararlanılan kaynaklar: F1, Motorsport



Tyson Fury, Tayland'da ringe çıkacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury, Tayland'da ringe çıkacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Anthony Joshua'yla karşılaşmadan önce yapacağı son hazırlık maçının detaylarını açıklayan Tyson Fury, Tayland'ın Pattaya kentinde Polonyalı tecrübeli ağırsıklet Mariusz Wach'la ringe çıkacağını duyurdu.

Bu müsabaka, Joshua'nın Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde tanınmayan Arnavut boksör Kristian Prenga'yla yapacağı hazırlık maçından sadece 24 saat önce, 24 Temmuz Cuma günü gerçekleşecek.

Bu iki karşılaşmanın da planlandığı gibi sonuçlanması halinde, boksseverler nihayet kendi kuşaklarının en iyi iki Britanyalı ağırsıklet boksörü olan Fury'yle AJ'in 2026'nın son dönemlerinde düzenlenecek dev organizasyonda karşı karşıya geldiğini görecek. İki boksör bu yılın başlarında şartlarda anlaşmaya varmıştı.

Prenga'ya göre daha uzun bir kariyeri olan Wach, Wladimir Klitschko'ya karşı dünya ağırsıklet şampiyonluğu için mücadele etmişti. Ukraynalı büyük boksör karşısında son raunda kadar mücadele etmiş ancak kariyerinin ilk yenilgisini ortak kararla almıştı.

Ancak o dövüş 2012'deydi ve 2 metre boyundaki Polonyalı boksör artık 46 yaşında. Klitschko'yla karşılaşmadan önce 27-0 olan karnesi artık 39-13.

Yenilgileri arasında 2019'da Dillian Whyte'a karşı ortak kararla, 2020'de Fury'nin kuzeni Hughie Fury'ye aynı şekilde ve 2023'te Frazer Clarke'a karşı puanla alınan bir mağlubiyet var.

Ayrıca Temmuz 2024'te yükselen yıldız Moses Itauma tarafından iki raunt içinde nakavt edildi ve Tyson Fury'nin performansı muhtemelen bu ölçüte göre değerlendirilecek.

Fury son birkaç aydır Tayland'da antrenman yapıyor, bu da Max Muay Thai Stadyumu'nda boks yapma kararını biraz daha anlaşılır kılıyor. Ertesi gün Joshua-Prenga maçını izlemek için Cidde'ye uçması bekleniyor. Sonrasındaysa Britanya Savaşı'na hazırlıklar gerçekten başlayabilir.

37 yaşındaki boksör, nisanda Tottenham Hotspur Stadyumu'nda pek tanınmayan Rus boksör Arslanbek Makhmudov'u puanla yenerek 16 aylık emekliliğine son vermişti. Bu, üç yıldan fazla süredir Birleşik Krallık'taki ilk maçıydı.

Fury, Tayland'daki antrenmanlarına atıfta bulunarak, "Bu benim için boks kariyerimde dönüm noktası niteliğinde bir yıl ve bu etkinliği benim için özel bir yeri olan Pattaya'ya getirebildiğim için heyecanlıyım" dedi.

"Seyircilere harika bir gösteri sunmak üzere bir araya geliyoruz ve aynı zamanda her ziyaretimde bana büyük misafirperverlik gösteren yerel topluluğa da katkı sunma fırsatı buluyoruz" diye devam etti ve elde edilen paranın hayır kurumlarına bağışlanacağını belirtti.

Aynı zamanda, zorlu bir rakibe hazırlanmaya ve maç gecesine en iyi versiyonum olarak girmeye tamamen odaklanmış durumdayım. Bu, benim için yılın son derece önemli ikinci yarısının başlangıcı.

Independent Türkçe 


İngiltere, Demokratik Kongo karşısında Kane golleriyle geriden gelerek kazandı

Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)
Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)
TT

İngiltere, Demokratik Kongo karşısında Kane golleriyle geriden gelerek kazandı

Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)
Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)

İngiltere, 2026 FIFA Dünya Kupası'nın son 32 turunda Demokratik Kongo ile karşı karşıya geldi.

ABD'nin Atlanta kentinde bulunan Mercedes-Benz Stadyumu'nda oynanan mücadeleden İngiltere 2-1'lik galibiyet ile ayrıldı.

İngiltere'ye galibiyeti getiren golleri 75. ve 86. dakikada Harry Kane kaydetti.

Demokratik Kongo'nun tek golü ise 7. dakikada Brian Kibambe Cipenga'dan geldi.

İngiltere bu sonuçla son 16 turuna yükselirken ev sahiplerinden Meksika ile çeyrek final için mücadele edecek. Demokratik Kongo ise bu mağlubiyet ile turnuvaya veda etti.

Maç sonu BBC’ye konuşan Kane, “Ne harika bir his, olaylar açısından oldukça zorlu bir maçtı. İlk su molasından sonra seviyemizin yükseldiğini hissettim ve takım iyi görünüyordu” dedi.

İlk yarıda rakip kalecinin birçok kritik kurtarış yaptığını belirten Kane, “Kaleci inanılmaz kurtarışlarla bizi durdurdu. Israrcı olmak ve hedeflerimize ulaşmak için denemeye devam etmek zorundaydık” ifadelerini kullandı.

Bayern Münih forveti sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takım içinde kahramanlık anları hakkında konuştuk. Herkes kahraman olabilir; ben, kaleci Jordan Pickford ya da savunmada yapılacak kritik bir müdahale.”

İngiltere kaptanı açıklamasını, “Hepimiz bu tür anları yaşıyoruz ve bugün benim günümdü” sözleriyle tamamladı.


Ekvador’u 2-0 yenen Meksika Dünya Kupası yolculuğuna devam ediyor

Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)
Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)
TT

Ekvador’u 2-0 yenen Meksika Dünya Kupası yolculuğuna devam ediyor

Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)
Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)

Meksika Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası’ndaki başarılı performansını sürdürerek Ekvador’u 2-0 mağlup etti ve son 16 turuna yükseldi.

ABD, Kanada ve Meksika’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada Meksika, 22. dakikada Julian Quiñones’in golüyle öne geçti. Tecrübeli forvet Raúl Jiménez ise 31. dakikada farkı ikiye çıkaran golü kaydetti.

Ekvador, karşılaşmayı 10 kişi tamamladı. Maçın uzatma dakikalarında, 90+5’te oyuncu Piero Hincapié, hakemin VAR incelemesi sonrası doğrudan kırmızı kart göstermesiyle oyun dışında kaldı. Oyuncunun, yeni uygulamaya konulan kural gereği bir Meksikalı futbolcu ile tartışma sırasında ağzını kapatarak konuşması ihlale gerekçe olarak gösterildi.

Meksika, son 16 turunda 5 Temmuz’da oynanacak maçta, İngiltere ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki karşılaşmanın galibiyle karşılaşacak.

Öte yandan mücadele, stadyum çevresinde etkili olan gök gürültülü fırtına nedeniyle planlanan saatten bir saat geç başladı.