Ünlü fütürist Obachowski’ye göre yapay zeka insanların yerini almayacak

Yapay zekanın etkilerine ilişkin tartışmalar hız kazandı.

Reuters
Reuters
TT

Ünlü fütürist Obachowski’ye göre yapay zeka insanların yerini almayacak

Reuters
Reuters

Yapay zeka teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmasına ilişkin artan uyarılar hız kazanırken önde gelen fütürist Horst Obachowski, bu tür bir teknoloji riskler taşısa bile yapay zekanın insanlık için açık ve belirli bir tehdit oluşturduğunu görmediğini söyledi.

Obachowski, KNA'ya verdiği röportajda, yapay zekânın asla insanların yerini alamayacağını ancak en iyi ihtimalle onları çok küçük bir dereceye kadar taklit edebileceğini de sözlerine ekledi.

Bu açıklama, son dönemde yapay zeka teknolojisinin insanların elinden çok sayıda işi alabileceği tartışmalarının ortasında geldi. Hatta yapay zeka teknolojisinin manevi babası Geoffrey Hinton'a göre bu teknoloji insan zekasına üstünlük sağlayabilir. Hinton, yapay zekanın çok sayıda iş kaybına yol açabileceğini savunmuştu.

Son tartışmalara neden olan yapay zeka teknolojisi mayıs ayı başında Google tarafından geliştirildi.

Hinton'un endişeleri, ABD’deki teknoloji şirketlerinin başkanlarının, ‘insanların yerini almak ve daha iyi performans göstermek için daha akıllı hale gelebilecek yapay zihinlerin geliştirilmesi ve karşı karşıya olunan tehlike’ konusunda, yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesinin altı aylık bir süre için durdurulması çağrısında bulunan bir mektubu imzalamasının ardından dile geldi. Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığı habere göre durum “insan uygarlığı üzerindeki kontrolün kaybedilmesi’ olarak belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü de sağlık prosedürlerinde yapay zeka teknolojisinin kullanılmasının yanlış bilgilendirme ve tedavi hataları riski taşıdığını bildirdi.

Ancak Hamburg'daki Obachowski Gelecek Araştırmaları Enstitüsü'nü yöneten Horst Obachowski genel olarak iyimserliğini koruyor. Obachowski yaptığı açıklamada “Değişimin bizi daha iyiye götüreceğine inanmayan her fütürist işini bırakmalıdır. Belki de ben hayata karşı olumlu bir tutumla doğmuşumdur” dedi.

Buna rağmen Obachowski, yapay zekanın toplumdaki birçok şeyi iyi ya da kötü yönde değiştireceği yönündeki yaygın öngörüye katıldı. “Dolayısıyla bu değişikliklerin ahlaki açıdan iyi, sosyal açıdan adil olup olmadığı ya da hayatı daha iyi ve yaşamaya değer hale getirip getirmeyeceği sorularına yanıt bulmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging