Meta, Messenger Lite’ı Eylül ayında kaldırıyor

Meta, Eylül’de Android cihazlarda Messenger Lite’ı sonlandırmayı planlıyor

Messenger uygulamasının logosunun önünde duran bir kişi (Arşiv-Reuters)
Messenger uygulamasının logosunun önünde duran bir kişi (Arşiv-Reuters)
TT

Meta, Messenger Lite’ı Eylül ayında kaldırıyor

Messenger uygulamasının logosunun önünde duran bir kişi (Arşiv-Reuters)
Messenger uygulamasının logosunun önünde duran bir kişi (Arşiv-Reuters)

ABD internet hizmetleri şirketi Meta Platforms, Android işletim sistemi ile çalışan akıllı cihazlardaki anlık mesajlaşma uygulaması Messenger’ın daha hafif, sınırlı kapasiteli sürümü olan Messenger Lite’ı kullanımdan kaldırmayı planlıyor.

Teknoloji endüstrisi ile ilgili haber yayınları yapan TechCrunch, uygulamanın kullanıcılarının başkalarıyla konuşmaya devam edebilmeleri için ‘Messenger Lite’ yerine ‘Messenger’ sürümünü kullanmalarını öneren bir mesaj almaya başladığını belirtti. ‘Messenger Lite’ uygulaması yeni kullanıcılar için ‘Google Play’ çevrimiçi mağazasından kaldırıldı ve 18 Eylül’den sonra mevcut kullanıcıların kullanımına da sunulmayacak.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığı habere göre Meta şirketinden bir sözcü, 21 Ağustos itibarıyla Android cihazlarda Messenger Lite uygulamasını kullanan kişiler, Messenger uygulaması aracılığıyla mesaj göndermek ve almak için Messenger veya Facebook Lite uygulamalarına yönlendirilecek.

Eskiden Facebook olarak bilinen Meta, 2016 yılında daha az güçlü akıllı cihazlar kullanan kullanıcılara yönelik Android cihazlar için Messenger Lite’ı tanıttı. Bu uygulama, Messenger uygulamasının yalnızca ana işlevlerine izin verirken, cihaz belleğinin yalnızca az bir kısmını kaplar ve cihazın işlemci gücünden daha az oranda yararlanır.

Meta, iOS işletim sistemini çalıştıran cihazlar için Messenger Lite uygulamasının bir versiyonunu yayınlasa da 2020 yılında bu cihazlarda çalışmasını durdurdu.

Mobil cihaz pazarı veri analizi şirketi DataAI’ye göre, 2016’daki lansmanından bu yana Messenger Lite uygulamasının yaklaşık 760 milyon kopyası indirildi. Uygulamayı en çok kullanan ülke Hindistan olurken, onu Brezilya ve Endonezya takip etti. ABD ise uygulamanın en çok indirildiği ülkeler listesinde 8’inci sırada yer alıyor.

Messenger Lite’ın Android cihazlarda durdurulacağına dair duyuru, Meta’nın önümüzdeki ay SMS desteğini Messenger uygulamasından hariç tutma planını açıklamasından kısa bir süre sonra geldi.

Meta, konu ile ilgili olarak kullanıcılara “Uygulama 28 Eylül 2023’ten itibaren güncellendiğinde, hücresel ağlar üzerinden gönderilen SMS mesajlarını göndermek veya almak için artık Messenger kullanılamayacak” şeklinde açıklamada bulundu.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging