Bilim insanları yeni buluşla "pil devrimini" müjdeledi

Redoks akış bataryası yenilenebilir enerji kaynaklarına tam geçiş için kilit önemde olabilir

Temsili (Unsplash)
Temsili (Unsplash)
TT

Bilim insanları yeni buluşla "pil devrimini" müjdeledi

Temsili (Unsplash)
Temsili (Unsplash)

Araştırmacılar, enerji depolama ve yenilenebilir teknolojilerin geleceği üzerinde derin etkileri olabileceğini öne sürdükleri yeni bir batarya icat etti.

Cincinnati Üniversitesi'nden bir ekibin geliştirdiği lityum bazlı redoks akış bataryası, rüzgar ve güneş enerjisi işletmeleri için kilit önemde olabilir zira buralardaki aşırı üretim zamanlarında enerjinin depolanması ve üretim düştüğünde serbest bırakılması için büyük ölçekli bataryalara ihtiyaç duyuluyor.

Cincinnati Üniversitesi'ndeki araştırmayı yöneten Jimmy Jiang, "Enerji üretimi ve enerji tüketimi hiçbir zaman eşleşmez" dedi:

Bu yüzden, enerjiyi geçici süreyle depolayıp gerektiğinde serbest bırakabilecek bir cihaza sahip olmak önem taşıyor.

Yeni tasarım, bataryanın pozitif ve negatif taraflarını ayıran membranı ortadan kaldırıyor ki bu parça, bu tip pillerin en pahalı parçalarından biri ve önceden gelişimin önünde engel konumundaydı.

Membransız pil, büyük ölçekli yeşil enerji işletmelerinin taleplerini muhtemelen ekonomik sürdürülebilirlik çerçevesinde karşılayabilecek kadar yüksek voltaj ve yoğun enerjiyi ilk kez sergiledi.

Cincinnati Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olan Soumalya Sinha, katıldığı araştırma hakkında "Bu tasarım malzeme maliyetlerini önemli ölçüde düşürüyor" dedi:

Aynı performansı daha az maliyetle elde etmeye çalışıyoruz.

Ekip, Dr. Jiang'ın 20 yıl içinde gerçekleşecek bir "pil devrimini" müjdeleyeceğini söylediği tasarım için patent başvurularında bulundu.

Dr. Jiang, "Bundan eminim" dedi:

Batarya performansının sınırlarını zorlayan çok sayıda yoğun araştırma var.

Araştırma, Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan "Membran içermeyen yüksek voltajlı ve yüksek enerjili kuru lityum bazlı organik redoks akış bataryalarının geliştirilmesi" başlıklı makalede detaylandırıldı.

Independent Türkçe



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging