Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Arapça işaret dili için özel lensler

Uygulama, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile Snapchat iş birliğinde hayata geçirildi.

32 ülkeden bin 800'den fazla yayınevinin katıldığı fuar 7 Ekim'e kadar devam edecek. (SPA)
32 ülkeden bin 800'den fazla yayınevinin katıldığı fuar 7 Ekim'e kadar devam edecek. (SPA)
TT

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Arapça işaret dili için özel lensler

32 ülkeden bin 800'den fazla yayınevinin katıldığı fuar 7 Ekim'e kadar devam edecek. (SPA)
32 ülkeden bin 800'den fazla yayınevinin katıldığı fuar 7 Ekim'e kadar devam edecek. (SPA)

Snapchat, Suudi Kültür Bakanlığı ile iş birliği ile işitme engellilere yardımcı olmak ve interaktif deneyimlerini zenginleştirmek için yenilikçi artırılmış gerçeklik lenslerini piyasaya sürdü. Bu tanıtım, Kral Suud Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ve 7 Ekim'e kadar devam edecek olan Riyad Uluslararası Kitap Fuarı 2023 sırasında yapıldı.

Benzersiz teknik özellikler

Yeni artırılmış gerçeklik lensi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Arapça işaret diline yönelik ilk lens olma özelliğini taşıyor. Snapchat, kameranın Arap alfabesinden türetilen Arap işaret dilinde kullanılan 28 farklı el hareketini tanımasını ve yorumlamasını sağlayan makine öğrenimi teknolojisini kullanarak benzersiz teknik özellikler sunuyor.

İşitme engelliler için özel olarak tasarlanan lensler, interaktif eğitim mekanizmalarında niteliksel bir değişime işaret ediyor. Artırılmış gerçekliğin kültürel etkinlikleri nasıl zenginleştirebileceğini ve kitlelerini nasıl çeşitlendirebileceğini gösteriyor.

Fotoğraf Altı: Riyad Uluslararası Kitap Fuarı 2023'ün açılışı Riyad'daki Kral Suud Üniversitesi'nde yapıldı. (SPA)
Riyad Uluslararası Kitap Fuarı 2023'ün açılışı Riyad'daki Kral Suud Üniversitesi'nde yapıldı. (SPA)

Sergiyi ziyaret edenler, ön kamera (selfie) aracılığıyla kitabı somutlaştıran üç boyutlu bir ekranda lensle etkileşime girebiliyor. Ekrana her dokunuşta, ilham verici figürlerden okumayla ilgili alıntılar beliriyor. Snapchat ziyaretçilere, buna ek olarak kullanıcıların çocuklar için özel olarak tasarlanmış bir lensi denemelerine de olanak tanıyor. Okuma sevgilerini artırmak amacıyla lens, genç kullanıcıları Riyad Uluslararası Kitap Fuarı logosuyla birlikte ‘Okumak sizi geliştirir’ ifadesi eklenen, bir kitap şeklinde tasarlanmış balonun içine yerleştiriliyor.

Fotoğraf Altı: Snapchat şirket logosu. (Reuters)
Snapchat şirket logosu. (Reuters)

Öğrenim için artırılmış gerçekliğe ilgi büyük

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Snapchat verileri, tüketicilerin yaklaşık yüzde 83'ünün öğrenme için artırılmış gerçeklikle ilgilendiğini gösteriyor. Söz konusu teknoloji, eğitim kılavuzlarından yemek tariflerine kadar öğrenme sürecini geliştirmek için güçlü fırsatlar sağlıyor. Bu teknoloji, eğitim amaçlı artırılmış gerçekliğe artan ilgi ışığında, markaların rekabet gücü ve inovasyon elde etmek için yararlanabilecekleri bir fırsat sunuyor. Ayrıca Snapchat'e göre, bugün artırılmış gerçeklik için başarılı bir strateji benimseyen şirketler ve markalar gelecekte rekabet avantajına da sahip oluyor.

Snapchat'teki artırılmış gerçeklik lensleri, Suudi Arabistan'daki kullanıcılarının yüzde 85'inden fazlası için günlük bir eğlence ve etkileşim kaynağı niteliğinde. Suudi Arabistan'daki aylık aktif kullanıcıların yüzde 60'ının 25 yaş ve üzeri yaş grubunda olması, platformun ne kadar çeşitli ve kapsamlı bir kitleye hitap ettiğini gösteriyor.

‘İlham Veren Bir Destinasyon’ sloganıyla başlatılan Riyad Uluslararası Kitap Fuarı, 32 ülkeden bin 800'den fazla yayınevini bir araya getirerek, teknolojiyi kültürün hizmetinde kullanmayı teşvik ediyor.



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging