Canterbury Üniversitesi'nden, bilgisayar bilimleri ve yazılım mühendisliği alanında çalışmalar yürüten öğretim görevlisi Alona Everett liderliğindeki bir ekip, sensörlerle donatılmış etkileşimli, gerilebilir kumaş yüzeyler geliştirdi. Bu yüzeylerin ilk deneysel modeli, fizik tedavi ve sağlık hizmetleri alanlarındaki potansiyel uygulamalarda kullanılması amacıyla Kanada'nın Ottawa kentindeki Carleton Üniversitesi'ne yaptığı ziyaret sırasında oluşturuldu.
Söz konusu yeni inovasyonun vizyonu, giysilerle sorunsuz bir şekilde entegre olan, vücudun hareketini ve esnekliğini izleyerek kullanıcıya gerçek bir deneyim yaşatan giyilebilir bir cihaz geliştirilmesine dayanıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Everett konuya dair şu açıklamada bulundu:
“Fizik tedavi görenlerin uzmanla randevuları sırasında egzersizleri doğru bir şekilde yaptıklarını, ancak evde doğru şekilde uygulamaya devam etmelerinin zor olduğunu gördük. Ancak bu cihaz, kullanıcıların egzersizleri doğru bir şekilde ve bir fizyoterapistin gözetimine ihtiyaç duymadan yapmalarına yardımcı olabilir.”
Yarattığı dinamik malzeme, birbirine bağlı 3D baskılı çiplerden oluşuyor. Bu malzeme, iletken bir filamentle birbirine bağlanan elektronik bileşenleri içererek baskı işlemi sırasında kazanılan yeteneklere sahip ve bu bileşenler vücudun şekline ve hareketine tepki veriyor. Bireysel ihtiyaçları karşılamak üzere de özelleştirilebiliyor.
Söz konusu yeniliğin potansiyel uygulamaları, dijital kumaşların giysi ve aksesuarlara dahil edilmesinden, LED ışıklı dizlikler ve doğru açıyı ve cilt temasını algıladığında çalışan pillere kadar uzanıyor. Everett bir sonraki çalışmasında, malzemeyle kaplı hareketli disklerin yaydığı titreşimler aracılığıyla dokunsal etkileşimi de inovatif ürünlerine dahil etmeyi planlıyor.