Google atıl hesapları silecek

Google önümüzdeki ay etkin olmayan Gmail hesaplarını silmeye başlayacak.

Gmail simgesi, Google e-posta (DPA)
Gmail simgesi, Google e-posta (DPA)
TT

Google atıl hesapları silecek

Gmail simgesi, Google e-posta (DPA)
Gmail simgesi, Google e-posta (DPA)

İnternet hizmetleri ve teknoloji şirketi Google, önümüzdeki Aralık ayında Gmail e-posta hizmetindeki etkin olmayan hesapları silmeye başlayacağını duyurdu. Bu da Gmail hesabını uzun süredir kullanmayan herkesin hesabının silinmesini önlemek için şimdi erişmesini gerektiriyor.

Şarku’l Avsat’ın Alman Haber Ajansı'ndan (DPA) aktardığı habere göre Google, geçtiğimiz Mayıs ayında duyurduğu aktif olmayan hesapları silme planının bir parçası olarak, kullanıcının hesabına iki yıl boyunca erişmemesi halinde hesabının silinebileceğini ve içeriğinin silineceğini söylüyor.

Gmail kullanıcıları için bu, yalnızca e-posta adreslerini değil, aynı zamanda kullanıcının hesabına kaydedilen fotoğrafları, e-postaları, Google Docs dosyalarını ve notları da kaybetmek anlamına geliyor.

Ancak hesabın silinmesi için kullanıcının en az iki yıl boyunca hesaba erişmemesi ve Google'ın kendisine gönderdiği, kullanılmadığı takdirde hesabın silineceği uyarısını içeren çok sayıda uyarı mesajını görmezden gelmesi gerekiyor.

Kullanıcının uzun süre kullanmadığı, ancak saklamak istediği ücretsiz hesapların da kullanılmadan uzun bir süre geçmesi halinde silinme riskiyle karşı karşıya kalması dikkat çekiyor, bu nedenle silinmesini önlemek için arada bir hesaba giriş yapması gerektiğini hatırlatmak için takvim hizmetine başvurabilir.

Aynı zamanda, hesabı silmek için kullanmadan geçmesine izin verilen süreler bir hizmetten diğerine değişir. Microsoft ve Google hesapları yaklaşık iki yıl sonra silinirken, X platformu (eski adıyla Twitter) hesabı kullanmadan sadece 30 gün geçmesi halinde hesabı silmekte.



NASA teleskobu, "evreni kıran problemi" çözdü

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk dönemlerine bakarak mevcut teorileri sorgulamaya açıyor (NASA)
James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk dönemlerine bakarak mevcut teorileri sorgulamaya açıyor (NASA)
TT

NASA teleskobu, "evreni kıran problemi" çözdü

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk dönemlerine bakarak mevcut teorileri sorgulamaya açıyor (NASA)
James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk dönemlerine bakarak mevcut teorileri sorgulamaya açıyor (NASA)

James Webb Uzay Teleskobu'nu (JWST) kullanan bilim insanları, "evreni kıran problemi" çözdüklerini öne sürdü. Evrenin ilk dönemlerine ait gizemli kırmızı noktaların, kara deliklerden gelebileceği tespit edildi.

NASA, ESA ve Kanada Uzay Ajansı işbirliğiyle geliştirilen JWST, 2022'de evrenin ilk dönemlerinden gelen çok sayıda kırmızı nokta gözlemlemişti. 

Standart modele göre yaklaşık 13,8 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama'dan sonraki 1,5 milyar yıla yayılan bu gözlemlerin, galaksilerdeki yıldızlardan kaynaklandığı düşünülüyordu. Bazıları evrenin oluşumundan sadece 500 milyon yıl sonraya aitti.

Ancak bu dönemde galaksilerin, küçük kırmızı noktaları üretebilmesi için muazzam bir boyuta ulaşması gerekiyordu. Evrenin bebeklik döneminde böyle bir şeyin nasıl gerçekleştiği anlaşılmazken, bazıları kozmolojinin "çöktüğünü" öne sürüyordu. 

JWST'nin küçük kırmızı nokta gözlemlerine dair bugüne kadarki en kapsamlı veri kümesini oluşturup inceleyen araştırmacılar bu gizemi aydınlatmış görünüyor. 

Gökbilimciler, kırmızı noktaların gözlemlendiği galaksilerin yaklaşık yüzde 70'indeki gazın saniyede 1000 kilometre hızla döndüğünü tespit etti. Bu veriler, galaksilerin merkezindeki süper kütleli kara deliklerin etrafındaki yığılma disklerine işaret ediyor.

Kara deliklerin etrafında toz, gaz ve parçacıklardan oluşan ve hızla dönen kütlelere yığılma diski deniyor. 
 

fbghtyjukı
Küçük kırmızı noktaların sayısı, Büyük Patlama'dan 1,5 milyar yıl sonra ciddi bir düşüşe geçiyor (Colby College)

Amerikan Astronomi Topluluğu'nun dün düzenlenen 245. toplantısında sunulan bulgular, küçük kırmızı noktaların büyük bir kısmının, galaksilerdeki yıldızlardan değil, kara deliklerin etrafındaki disklerden kaynaklandığına işaret ediyor. 

ABD'deki Colby College'dan çalışmanın başyazarı Dale Kocevski şöyle diyor:

Bu küçük kırmızı noktaların doğasını ve ışıklarının, kara delikler tarafından kontrol edilip edilmediğini belirlemek için çok fazla çalışma yapıldı.

Bazı galaksilerin merkezindeki aktif galaksi çekirdeği diye bilinen bölgeler, diskteki maddelerin kara deliklere düşmesi sonucu yayılan ışık nedeniyle muazzam bir parlaklığa ulaşabiliyor. 

Araştırmacılar kırmızı noktaların aktif galaksi çekirdeğinden kaynaklandığını söylüyor. 

Austin Teksas Üniversitesi'nden Anthony Taylor, ortak yazarı olduğu çalışma hakkında "Evreni kıran problem işte böyle çözülür" diyor. NASA da yaptığı açıklamada "Manşetlerin aksine, kozmoloji çökmedi" ifadelerini kullanıyor. 

Ancak araştırmacılar meselenin tamamen kapanmadığını da belirtiyor. Küçük kırmızı noktalar, Büyük Patlama'dan 600 milyon yıl sonra yoğunlaşırken, patlamadan 1,5 milyar yıl sonra sayılarında ciddi bir düşüş görülüyor. 

Bilim insanları bunun nedenini araştırmayı planlıyor fakat ihtimallerden biri, gaz ve toz bulutları tarafından örtüldükleri yönünde. Çalışmanın yazarlarından Steven Finkelstein belirli bir noktadan sonraki azalmayla ilgili şöyle diyor:

Eğer bunlar büyüyen kara deliklerse (en az yüzde 70'inin öyle olduğunu düşünüyoruz) bu durum, erken evrende gizlenmiş bir kara delik büyümesi dönemine işaret ediyor.

Independent Türkçe, Space.com, Mashable, NASA