Google, yapay zeka aracının tuhaf yanıtlarını savundu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Google, yapay zeka aracının tuhaf yanıtlarını savundu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Google, kullanıcıların tuhaf yanıtlar aldığını bildirmesinin ardından "Yapay Zeka Özetleri" özelliğini savundu.

Klasik Google sonuçlarının yanında yer alması amaçlanan bu araç, sorguları yanıtlamak için yapay zeka kullanıyor. Sistem internetten veri alarak bunları yanıtlar oluşturmak için kullanırken, Google bunun kullanıcıların arama yapmasını kolaylaştıracağını iddia ediyor.

Ancak son günlerde Google kullanıcıları, sistemin kendilerini taş yemeye ve yapıştırıcıyla pizza yapmaya teşvik ettiğini ve Barack Obama'nın Müslüman olduğuna dair yanlış bir komplo teorisini yeniden dile getirdiğini bildiriyor.

Bu yanıtlardan bazılarının internetteki sonuçlardan alındığı anlaşılıyor. Örneğin bir pizza malzemesinin yapıştırıcıyla daha sakızımsı hale getirilebileceği önerisi Reddit'te paylaşılan bir espriden alınmış gibi görünüyor.

Google, bu örneklerin ender sorgulara ait olduğunu belirterek özelliğin genel olarak iyi çalıştığını iddia etti.

Bir sözcü, "Gördüğümüz örnekler genellikle çok nadir sorgular ve çoğu kişinin deneyimlerini temsil etmiyor" dedi.

Yapay Zeka Özetleri'nin büyük çoğunluğu, internette daha derine inebilecek bağlantılar içeren yüksek kaliteli bilgiler sağlıyor. Bu yeni deneyimi başlatmadan önce, yapay zeka özetlerinin yüksek kalite çıtamıza ulaştığından emin olmak için kapsamlı testler gerçekleştirdik. Politikalarımızın ihlal edildiği durumlarda harekete geçtik ve sistemlerimizi genel olarak iyileştirmeye devam ederken bu münferit örnekleri de kullanıyoruz.

Şirket, zararlı içeriklerin çıkmasını engelleme amacıyla sistemine koruyucu bariyerler eklediğini, sistemi bir değerlendirme sürecine ve teste tabi tuttuğunu ve yapay zeka özetlerinin mevcut politikalarına uyacak şekilde oluşturulduğunu açıkladı.

Google'a göre ayrıca gerçekçi yanıtlar vermede daha iyi hale gelmesi adında son zamanlarda sistem üzerine çalışılıyor.

Sorunların bir kısmının yanıtlara bilgi eklemek için kullanılan verilerden kaynaklandığı anlaşılıyor; espri veya başka içerikler barındırabilen bu veriler, bir yanıtta yeniden kullanıldığında yanıltıcı hale gelebiliyor. Ancak sorunun bir kısmı da Google'ın kullandıkları gibi geniş dil modellerinin "halüsinasyon görme" eğilimi olabilir.

Bu geniş dil modelleri gerçeklerden ziyade dilsel veriler kullanılarak eğitildiğinden, ikna edici bir şekilde dile getirilen fakat aslında yanlış bilgi içeren cevaplar verme eğiliminde. Bazı uzmanlar bu tür sorunların bu sistemlerin doğasında olduğunu öne sürüyor.

Independent Türkçe



"Türünün ilk örneği" araştırma, kentlerdeki sıçan sayısının neden arttığını tespit etti

Yaklaşık 10 yıllık bir dönemde New York'taki sıçan sayısı yüzde 162 artmış (Reuters)
Yaklaşık 10 yıllık bir dönemde New York'taki sıçan sayısı yüzde 162 artmış (Reuters)
TT

"Türünün ilk örneği" araştırma, kentlerdeki sıçan sayısının neden arttığını tespit etti

Yaklaşık 10 yıllık bir dönemde New York'taki sıçan sayısı yüzde 162 artmış (Reuters)
Yaklaşık 10 yıllık bir dönemde New York'taki sıçan sayısı yüzde 162 artmış (Reuters)

Şehirlerdeki sıçan sayısının artmasının nedeni nihayet bulundu: İklim değişikliği.

Dünya genelindeki kentlerde sıçan görmek gittikçe daha yaygın bir hal alıyor. Kemirgenler sağlık riski yaratmalarının yanı sıra altyapıya zarar veriyor, kabloları kemirerek yangına yol açabiliyor, gıdaları kirletebiliyor. ABD'de yılda yaklaşık 27 milyar dolar zarara neden oldukları tahmin ediliyor.

Ancak bilim insanları şehirlerdeki sıçan yoğunluğunun artmasına neyin yol açtığını tam olarak bilmiyordu.

Richmond Üniversitesi'nden Jonathan Richardson ve ekip arkadaşları bu soruyu yanıtlamak adına "türünün ilk örneği" niteliğinde bir çalışma yürüttü.

ABD'nin 13 şehri ve Toronto, Tokyo ve Amsterdam'dan, kentteki sıçan sayısının uzun vadeli seyrini gösteren veriler istediler. Halkın bildirimleri, tuzaklar ve inceleme raporlarından oluşan veriler ortalama 12 yıllık bir dönemi kapsıyor.

Bulguları hakemli dergi Science Advances'ta dün (31 Ocak) yayımlanan çalışmaya göre bu süre zarfında en büyük artış Washington, San Francisco, Toronto, New York ve Amsterdam'da yaşandı.

ABD'nin başkentinde yüzde 300, New York'taysa yüzde 162 civarında artış tespit edildi.

Araştırmacılar gözlemledikleri artışın nüfus yoğunluğu ve kentteki bitki örtüsünün azalması gibi birkaç nedeni olduğunu saptadı ancak içlerinden biri öne çıktı. Şehirlerdeki sıçan sayısındaki artışın yaklaşık yüzde 40'ının artan sıcaklıklarla bağlantılı olduğu saptandı. 

Bilim insanları sıçanlar gibi küçük memelilerin kış mevsiminde kapalı yerlere sığındığını ve yiyecek aramaya daha az vakit ayırdığını söylüyor.

Ancak sıcaklıkların artması etrafta dolaşabilecekleri ve üreyebilecekleri zaman aralığının genişlemesine neden oluyor. 

Kentsel ekolog Michael Parsons, daha sıcak bir iklimin büyüme mevsimlerini uzatarak sıçanlara daha fazla gıda ve saklanacak bitki örtüsü sağlayabileceğini ifade ediyor. Çalışmada yer almayan Parsons, "Yiyecek ve çöp kokuları bile sıcak havalarda daha uzağa gidebilir" diyor.

Richardson da çalışma hakkında "Evet, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde sıçan sayılarının genel olarak arttığını bulduk" ifadelerini kullanıyor: 

Ve daha hızlı ısınan şehirlerde zaman içinde sıçan sayısında daha büyük artış yaşanıyor.

Sıçan sayısı nasıl azaltılabilir?

Araştırmacılar inceledikleri 16 şehrin sadece üçünde (New Orleans, Louisville ve Tokyo) sıçan sayısının azaldığını gözlemledi. 

Richardson, New Orleans'taki azalmanın arkasında iklimden ziyade kentin sıçanlarla mücadele politikasının yattığını söylüyor:

Epey büyük bir kemirgen kontrol ekipleri var ve evlerin sıçan istilasına uğrama ihtimalini azaltmaya yönelik halka bilgi vermeye çalışan eğitim kampanyalarına odaklanıyorlar.

Tokyo'daki düşüşünse halkın temizliğe çok özen göstermesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Bu üç kentten ders alınması gerektiğini söyleyen Richardson, hayvanları öldürmenin sorunu çözmeyeceğini de ekliyor. Bunun yerine kemirgenlerin gıda atıkları ve çöplere erişimini kısıtlamak gerektiğini ifade ediyor.

Uzmanlar sıçan yoğunluğuna dair uzun vadeli veri toplamanın elzem olduğunu da belirtiyor. Yeni araştırmayı yürüten ekip temasa geçtikleri 200 ABD şehrinin sadece 13'ünde aradıkları bilgileri bulabildi. 

Ayrıca sorunun kaynağının tespiti de kritik bir adıma işaret ediyor. Kanada'daki Simon Fraser Üniversitesi'nde kentlerdeki sıçanlar üzerine çalışan Kaylee Byers, yer almadığı araştırmanın iklim değişikliğiyle fare popülasyonları arasındaki bağlantıyı saptayarak "türünün ilk örneği" olduğunu söylüyor.

Richardson "Havanın ısınmasının sıçanlarda genel bir artışa yol açabileceğini öğrenmek iyi bir haber değil" diyerek ekliyor: 

Ancak bu eğilimi yavaşlatma yolunda daha fazla kaynak ayırabilmek adına, karşılaştığımız zorlukları vaktinden önce bilmek gerçekten önemli.

Independent Türkçe, CNN, Washington Post, National Geographic, Science Advances