Madonna hastalığından sonra dans edebildiği için "şanslı" olduğunu söyledi

Şarkıcı, kritik bir yıldönümü kutlamasında sağlığına ilişkin gelişmeleri paylaştı

Reuters
Reuters
TT

Madonna hastalığından sonra dans edebildiği için "şanslı" olduğunu söyledi

Reuters
Reuters

Önemli bir yıldönümünü kutlayan Madonna, sağlığına ilişkin gelişmeleri paylaştı.

Geçen ay "ciddi bir bakteriyel enfeksiyon" sebebiyle hastaneye kaldırılan şarkıcı, ilk albümünün çıkışının 40. yılı sebebiyle internette iyileşme süreciyle ilgili bir video paylaştı.

Madonna'nın kendi adını taşıyan ve 1983'te çıkardığı ilk albümü, Lucky Star'ın (Şans Yıldızı) yanı sıra Holiday ve Borderline parçalarını da içeriyor.

Şarkıcı kısa videonun altına "Vücudumu hareket ettirebilmek ve birazcık dans edebilmek beni dünyanın En Şanslı Yıldızı gibi hissettiriyor!" diye yazdı.

Madonna şöyle ekledi:

Tüm hayranlarıma ve arkadaşlarıma teşekkür ederim! Sizler de benim şans yıldızlarım olmalısınız! Ve İlk Albümün 40. Doğum Günü kutlu olsun.

Hastaneye kaldırıldıktan sonra yoğun bakım ünitesine alınan Madonna, temmuzda başlaması beklenen Celebration adlı dünya turnesini ertelemek zorunda kalmıştı.

Madonna önceki haftalarda hayranlarına "iyileşme yolunda" ilerlediğini söyleyerek turneyi ekimde Avrupa'da başlatmayı "planladığını" duyurmuştu.

"Halihazırda sağlığıma ve gücüme kavuşmaya odaklanıyorum" diyen Madonna, "şovunu hazırlamak için son birkaç aydır kendisiyle beraber yorulmaksızın çalışan kişileri yarı yolda bıraktığı" için üzgün olduğunu belirtmişti.

Şarkıcı hayranlarına şöyle demişti:

Sevginizi hissettim. Hayatımdaki tüm lütuflar için son derece minnettarım.

Madonna'nın hastalığını, tur menajeri 28 Haziran'da doğrulamıştı.

Madonna sağlığına ilişkin gelişmeleri Instagram'da hayranlarıyla paylaştı (Instagram)
Madonna sağlığına ilişkin gelişmeleri Instagram'da hayranlarıyla paylaştı (Instagram)

Guy Oseary, Like a Prayer'la tanınan şarkıcının enfeksiyon geçirmesi üzerine "yoğun bakım ünitesinde birkaç gün kaldığını" açıklamıştı.

Bu durum, şarkıcının yaklaşan turnesinin başlangıcını ertelemek dahil "verdiği tüm sözleri askıya almasına" yol açmıştı; Popun Kraliçesi'nin Celebration (Kutlama) Turnesi'ne 15 Temmuz'da Kanada'da başlaması bekleniyordu.

Madonna'nın 40 yıllık müzik arşivinden eserlerin yer alacağı Celebration Turnesi'nin ekim ve aralıkta Birleşik Krallık'a gelmesi planlanıyor.

"Türünün tek örneği bir deneyim" diye lanse edilen turnenin tüm şovlarında, gerçek adı Caldwell Tidicue olan Drag Queen Bob'un da özel konuk olarak yer alması bekleniyor.

Independent Türkçe



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe