25 yaşındaki Sydney Sweeney: "Şimdiye kadar anne olacağımı düşünürdüm"

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

25 yaşındaki Sydney Sweeney: "Şimdiye kadar anne olacağımı düşünürdüm"

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Sydney Sweeney bugünlere geldiğinde aile kurmuş olmayı beklediğini içtenlikle açıkladı.

Echo Valley'deki rol arkadaşı Julianne Moore'la beraber yakın zamanda Variety'ye konuşan 25 yaşındaki oyuncu, hayatından ve neler yapmayı planladığından bahsetti.

Moore röportajda, sözkonusu işleri olduğunda ikisinin de benzer bir düşünce yapısına sahip olduğunu belirtti. Moore, The White Lotus'un yıldızı hakkında "Onun yaşındayken işimle ilgili çok hırslıydım, Sydney de öyle" dedi.

Sydney çok özgün ve sahici bir his veriyor, birlikte çalışması ve yakın olması kolay biri.

Sweeney'e övgü yağdırmaya devam eden Moore "Bence muhtemelen Sydney'nin rahatlık seviyesi, benim o yaştaki rahatlığımdan çok daha fazla. O sadece yıldız olmakla değil, oyuncu olmakla da ilgilenen biri" diye ekledi.

Sweeney, eğer kariyeri Moore'unkiyle aynı boyutlara ulaşırsa, "gerçekten sağlıklı bir denge kurmak" isteyeceğini söyledi.

Euphoria'nın yıldızı, Variety'ye "Her zaman, şimdiye kadar çocuğum olacağımı düşünürdüm" dedi.

Hep genç bir anne olmak istedim. Oyunculuğu seviyorum, iş dünyasını seviyorum, yapımcılığı seviyorum, hepsini seviyorum. Ama bunları bir aileyle paylaşamayacaksam ne anlamı var ki?

Oyuncunun, aile kurmaya hazır olduğunda istediği çocuk sayısıyla ilgili aklında şimdiden bir plan var. Sweeney, "Zamanı geldiğinde 4 çocuğum olacak" dedi.

Her yere benimle gelip en iyi arkadaşlarım olacaklar.

Aktris halihazırda erkek arkadaşı Jonathan Davino'yla nişanlı. Nişan söylentileri ilk Şubat 2022'de oyuncunun parmağında yüzük görüldüğünde yayılmııştı. People aynı yılın martında çiftin nişanlandığını resmen doğrulamıştı.

Sweeney, bir partnerde aradığı nitelikler sorulduğunda şöyle dedi:

En iyi arkadaşımı arıyorum. Kelimenin tam anlamıyla 7/24 takılabileceğim, asla bıkmayacağım ve her gün beraber gülebileceğim biriyle birlikte olabilmem lazım.

Sweeney ve Davino, InStyle için bir akşam yemeğine katılırken ilk kez birlikte fotoğraflandıkları Ekim 2018'den bu yana duygusal bir ilişki yaşıyor. Çift verdikleri ilk görüntüden sonra beraber görülmeye devam etti. Bunların arasında 2020'de Hawaii'de plajda geçirdikleri bir gün de var.

People'a göre Şikago merkezli bir restoranı işleten Davino'nun ailesi popüler pizza şirketi Pompei'nin sahibi.

Sweeney ilişkisiden ilk kez Ocak 2022'de Cosmopolitan'a bahsetmişti. Oyuncu, "Göz önünde olan kişilerle çıkmam" demişti. 

Oyuncularla, müzisyenlerle veya eğlence sektöründen kimseyle çıkmıyorum çünkü böylece normal Syd olabiliyorum ve bu en kolayı. Harika bir destek mekanizmam var.

Ardından bu destek mekanizmasını bu kadar harika yapan şeyin ne olduğunu açıklayan Sweeney şöyle eklemişti:

Benim için savaşacak, beni başının tacı yapan ve bana 'Ah, hayır, çok parlıyorum, geri çekilmem lazım' diye hissettirmeden parlamama izin veren kişiler var.



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances