Netflix'in zirvesindeki filmin yönetmeni, çekimlerdeki en büyük zorluğu anlattı

Yayın platformu, 150 milyon doları aşan bütçesiyle dikkat çeken casus filmiyle yeni bir seriyi başlatmayı hedefliyor

Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)
Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)
TT

Netflix'in zirvesindeki filmin yönetmeni, çekimlerdeki en büyük zorluğu anlattı

Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)
Eleştirmenler filmden etkilenmedi ve Heart of Stone'u "Görevimiz Tehlike taklidi" diye nitelendirdi (Netflix)

Netflix yapımı casusluk filmi Heart of Stone, Cemiyet olarak bilinen kuruluş için MI6'te gizli görevde çalışan Rachel Stone adlı ajanın hikayesini anlatıyor. Stone, Kupa (The Heart) olarak bilinen güçlü yapay zeka sistemini, onu ele geçirmek isteyenlerden korumaya çalışıyor. 

Rachel Stone rolündeki Gal Gadot, aralarında Jamie Dornan, Alia Bhatt, Matthias Schweighöfer, Sophie Okonedo ve Archie Madekwe'nin de bulunduğu yıldızlarla dolu kadroya liderlik ediyor.

"Teknoloji hiçbir zaman istediğiniz gibi çalışmıyor"

Screen Rant, Netflix'in en çok izlenenler listesinde başı çeken Heart of Stone'un yönetmeniyle birlikte filmi masaya yatırdı.

Matthias Schweighöfer'in bir projeksiyon sistemi aracılığıyla Kupa'yı kullandığı sahnelerin şaşırtıcı derecede zor olduğunu anlatan yönetmen, ekibinin görseli doğru yerleştirmek için sayısız testten geçtiğini ve aktörün de inandırıcı jestler geliştirmek üzere bir hareket koçuyla çalıştığını anlattı.

"Bunun için çok hazırlandık ve bir sürü test yaptık" diyen Britanyalı yönetmen sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir hareket koçumuz vardı ve Kupa'nın arayüzüyle nasıl etkileşime girebileceğinize dair bir dil ya da jest geliştirdiler. Bu dili oluşturdular ve sonra Matthias'la bazı testler yaptık, sonra bunu görsel efekt bölümüne götürdük. Böylece aslında sete geldiğimizde neye benzeyeceğine dair iyi bir fikrimiz vardı.

43 yaşındaki yönetmen, ekipçe üzerinde en çok çalıştıkları şeyin görsel efektler olduğunu anlattı. "Bazı yerlerde aksaklıklar oluyor ve hepimizin bildiği gibi teknoloji hiçbir zaman istediğiniz gibi çalışmıyor" diyen yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Evde bir projektörümüz var, eşim doğru görüntü ve sesi elde etmek için televizyonla oynadığım için bana sürekli kızıyor. Bunu Kupa arayüzünün yaratımına da yansıtmaya çalıştık çünkü bir şeye ne kadar emek harcanırsa harcansın, eğer yeni ve son teknolojiyse her zaman işler biraz yanlış gidecektir.

Yönetmen, filmdeki yapay zeka teknolojisiyle ilgili de konuştu:

Bildiğiniz gibi teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve inanılmaz fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda gerçek tehlikeler de söz konusu. Bu film teknolojiyi nasıl kullanabileceğimizi ve aynı zamanda insanlığımızı ve bunun etik boyutunu gözden kaçırmamanın ne kadar önemli olduğunu irdeliyor.

150 milyon doları aşan bütçesiyle Heart of Stone, Michael Bay'in yönettiği 6 Underground ve Gadot'un başrolde olduğu Kırmızı Bülten'in (Red Notice) ardından Netflix'in iddialı aksiyon filmlerinden biri. 

Eleştirmenlerin kötü yorumlarına rağmen zirvede

Netflix, bu filmin yeni bir seriyi başlatmasını hedeflerken filmin yaratıcıları Tom Cruise'un giderek daha başarılı olan Görevimiz Tehlike (Mission: Impossible) serisinden esinlenerek bir dünya inşa etmeye çalışıyor. 

Eleştirmenlerden olumsuz yorumlar almasına rağmen Heart of Stone, izleyiciler tarafından beğenildi ve yayımlanmasının ilk iki gününde 33,1 milyondan fazla izlenerek Netflix'in en çok izlenenler listesinde bir numaraya yerleşti.

Independent Türkçe, ScreenRant, MovieWeb



Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
TT

Ölüme yakın deneyimlerde zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)
Ölüme yakın deneyim yaşayan bazı kişiler, sanki zaman ortadan kalkmış gibi hissettiğini söylüyor (Unsplash)

Ölümle burun buruna gelen kişiler, yaşadıkları deneyim sırasında zamanın durmuş veya yavaşlamış gibi geldiğini sıkça bildiriyor. 

Başından böyle bir olay geçmeyen kişilerin aklına film sahneleri gelecektir. Örneğin bir trafik kazasında hayatını kaybetmekten kıl payı kurtulan bir karakter etrafına bakarken, sahne daha yavaş akıyor. 

Ölüme yakın deneyimler üzerine çalışan psikiyatr Bruce Greyson'ın 1980-1990'larda yaptığı çalışmalarda, bu türden deneyimler yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 70'i "zamanın durduğunu veya anlamını yitirdiğini" bildirmişti. 

Peki bu travmatik olaylar neden böyle bir etki yaratıyor ve zamanın nasıl algılandığı hakkında neler söylüyor? 

İnsanlar zamanı nasıl algılıyor?

Liverpool John Moores Üniversitesi'nde zaman psikolojisi üzerine çalışan Dr. Ruth Ogden, yıllar önce geçirdiği bir trafik kazasından sonra bu alana ilgi duymaya başlamış. 

Psikoloji hocası, Conversation için kaleme aldığı yazıda, başka bir araçla çarpıştıktan sonra adeta zaman durmuş gibi hissettiğini anlatıyor.  

15 yıl boyunca ölüme yakın deneyimlerde neden zamanın yavaşladığı ve zamanın nasıl algılandığı üzerine araştırmalar yürüten Dr. Ruth Ogden ulaştığı sonuçları şöyle açıklıyor:

Biz saniyeleri ve dakikaları mükemmel bir doğrulukla kaydeden saatler gibi değiliz. Bundan ziyade beynimiz, zamanı çevremizdeki dünyaya duyarlı bir şekilde algılamaya ayarlanmış gibi görünüyor.

Dr. Ogden, beynin duygusal ve fizyolojik uyarılmayı düzenleyen bazı bölgelerinin, aynı zamanda zamanın işlenmesinde de rol oynadığını ekliyor. 

Bu nedenle duygular yoğunlaştığı sırada beynin zaman algısı da etkileniyor. Örneğin keyifli vakit geçirirken zaman uçup gidiyor ve sıkıcı ortamlarda geçmek bilmiyor. 

Ölüme yaklaşınca zaman neden yavaşlıyor?

Ölüme yakın deneyimlerde zamanın neden yavaşladığı kesin olarak bilinmiyor. Bilim insanları bunun altında savaş ya da kaç tepkisinin yattığını düşünüyor. Evrimsel süreçte hayatta kalma içgüdüsü olarak gelişen bu tepki, tehdit anında ortaya çıkıyor.

Tehlike karşısında beyin daha hızlı çalıştığı için ölüme yakın deneyim yaşayan kişiler çevrelerinin daha yavaş hareket ettiğini görüyor. 

Psikoloji ve Ruh Sağlığı Sınır Alanları Enstitüsü'nden araştırmacı Marc Wittmann bu durumu şöyle açıklıyor:

Organizma çevresel uyaranları normalden daha hızlı işleyerek kişinin daha kolay tepki vermesini sağlıyor. Daha hızlı algılamak, düşünmek ve hareket etmek hayatta kalmak için avantaj demek.

Yaşlandıkça zaman daha mı hızlı akıyor?

Herkes ölüme yakın bir deneyim yaşamayabilir fakat birçok kişi yaşı ilerledikçe zamanın akıp gittiğinden yakınıyor. 

Geçmişe bakınca çocukken vakit daha yavaş akıyormuş gibi gelirken, yetişkinlikle beraber sanki göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçiyor.

Bilim insanları bu durumun birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Örneğin çocukken bir yıl, yaşanan sürenin daha büyük bir kısmına tekabül ediyor. Nörolog Santosh Kesari "10 yaşındaki bir çocuk için bir yıl, hayatının yüzde 10'u. 60 yaşındaki biri için ise hayatının yüzde ikisinden daha azı" diyor. 

Ayrıca çocukken sürekli yeni şeylerle karşılaşmak, hafızada daha kalıcı etkiler bırakıyor. Kesari şu ifadeleri kullanıyor:

Zamanı unutulmaz olaylarla ölçüyoruz ve yaşlandıkça hatırlanmaya değecek daha az yeni şey yaşanıyor. Bu da çocukluğun daha uzun sürmüş gibi görünmesine yol açıyor.

Bilim insanın burada bahsettiği, zamanın o an içinde nasıl algılandığından ziyade, nasıl hatırlandığı. 

Yine de bazı çalışmalarda çocukken zamanın akışının daha yavaş algılandığı bulunmuştu. Nörobilimci Patricia Costello, çocukların gelişim aşamasında olduğunu belirterek "Sinirsel iletimleri yetişkinlere kıyasla fiziksel olarak daha yavaş. Bu da zamanın geçişini algılama biçimlerini etkiliyor" diyor:

Yetişkinliğe ulaşınca zaman devrelerimiz kablolamayı tamamlıyor ve zamanın geçişini doğru bir şekilde nasıl kodlayacağımızı deneyimlerimizle öğreniyoruz.

Yaşlanınca zamanın daha hızlı akıyormuş gibi gelmesi, büyük ölçüde yeni deneyimlerin azlığıyla ilişkilendiriliyor. Costello bu histen kurtulmak isteyenlere hayatlarına yenilik katmasını öneriyor.

Bilim insanı "Her şeyin çok hızlı geçip gittiği, kendi hayatımızı kaçırdığımız hissini nasıl durdurabiliriz? İş dönüp dolaşıp yeni şeyler öğrenmeye geliyor" diyerek ekliyor: 

Yeni bir beceri öğreniyor musunuz? Farklı bir şeyler pişiriyor musunuz? Mümkün olduğunca hayatınıza yenilik katmak, anıların öne çıkmasını sağlayacak ve bir bakıma zamanı uzatacaktır.

Independent Türkçe, Conversation, Psychology Today, NBC News