Köpekbalığıyla boğuşan sörfçünün "bacağı koptu"

Vücudunun alt kısmından ve iki bacağından ısırılan Yeni Güney Gallerli sörfçünün durumu ciddiyetini koruyor

Unsplash
Unsplash
TT

Köpekbalığıyla boğuşan sörfçünün "bacağı koptu"

Unsplash
Unsplash

Kıyıya geri yüzmeden önce 30 saniye boyunca boğuştuğu büyük beyaz köpekbalığı tarafından ısırılan bir adamın bir bacağını kaybettiği bildirildi.

44 yaşındaki sörfçü cuma sabahı saat 10 sularında Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletine bağlı Port Macquarie kentindeki Lighthouse Plajı'nda sörf yaparken vücudunun alt kısmından ve iki bacağından ısırıldı.

Yerel polis Toby Begg adlı kişinin köpekbalığıyla yaklaşık 30 saniye boğuştuktan sonra kıyıya geri yüzdüğünü belirtti. Begg bu esnada her iki bacağının da ciddi şekilde yaralandığını fark etmiş.

Hava yoluyla Newcastle'daki John Hunter Hastanesi'ne kaldırılan Begg'in durumu ciddiyetini korurken, 7 News iki çocuk babası adamın bir bacağını kaybettiğini bildirdi.

Cuma akşamı kapalı kalan plaj, muhtemelen 24 saat boyunca kapalı tutulacak.

Yeni Güney Galler Polisi Başmüfettişi Martin Burke, 2GB adlı radyo kanalına şöyle dedi:

Aktarıldığı üzere 30 saniye kadar köpekbalığıyla mücadele etmeye çalışan adam, daha sonra yüzerek kıyıya çıkmış ve burada alt bacağına ciddi yaralar aldığını fark etmiş.

Fotoğraflarda mavi ve beyaz bir sörf tahtasının alt kısmının parçalandığı ve kenarında ısırık izleri olduğu görülüyor.

Polis tahtadaki ısırık izlerinin büyüklüğüne bakarak köpekbalığının yaklaşık 3,8 metre ila 4,2 metre olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Begg ısırıldığı sırada 6 kişilik bir grupla birlikte kıyıdan yaklaşık 150 metre açıkta sörf yapıyordu.

Aralarında görevde olmayan bir acil servis doktorunun da bulunduğu görgü tanıkları, sağlık görevlileri gelene kadar Begg'in bacaklarına turnike uyguladı ve ilk yardım yaptı.

Avustralya Cankurtaran Hizmeti'ne bağlı Port Macquarie cankurtaranları, Begg'e en iyi dileklerini iletti. Açıklamada, "Olayı yaşayan mağdurun durumunun iyi sonuçlanmasını umuyor ve bunun için dua ediyoruz" diye belirtildi.

Lighthouse Plajı'nda köpekbalığı aktivitesini izlemek için kullanılan iki adet SMART (Shark-Management-Alert-In-Real-Time/Köpekbalığı Kontrolü için Gerçek Zamanlı Uyarı) drumline bulunuyor.

Plajda Temmuz 2021 ile Haziran 2022 arasında, aralarında iki erkek beyaz köpekbalığının da bulunduğu yaklaşık 10 köpekbalığı tespit edildi.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances