Son yılların en tuhaf vampir filmi, Netflix'te gösterime girdi

Ya 20. yüzyılın en kötü şöhretli diktatörlerinden biri vampir olsaydı?

Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)
Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)
TT

Son yılların en tuhaf vampir filmi, Netflix'te gösterime girdi

Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)
Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)

Tarih bize Augusto Pinochet'nin masumların kanıyla beslenen 250 yaşında bir vampir olmadığını söylüyor ama Kont (El Conde) buna katılmıyor.

Netflix'in Pablo Larraín imzasını taşıyan etkileyici yeni filmi, Jackie ve Spencer gibi yapımların yönetmeninin filmografisine tuhaf bir ekleme olarak nitelendiriliyor.

Karanlık bir taşlama

Kont, Şilili generali kan emici bir vampir olarak gösteren siyah-beyaz bir film. Netflix, filmin konusunu kısaca şöyle özetliyor:

Pablo Larraín imzalı bu karanlık taşlamada Augusto Pinochet, ölmeye hazır bir vampirdir. Ancak etrafındaki akbabalar, onun son bir ısırık almadan gitmesine izin vermez.

ABD destekli diktatör, gerçekte, 1973'ten 1990'a kadar Şili'yi yönetmiş ve ardında sayısız insan hakları ihlali, binlerce infaz ve bitmek bilmeyen bir yolsuzluk mirası bıraktı. 

Oscar adayı yönetmenin vampir metaforu

Ancak Netflix'in yeni filmi Kont'ta Pinochet 2006'da ölmedi. Yargılanmamak için ölü taklidi yaptı ve insan kalbinden yapılmış smoothie'lerle beslenirken haksız yere elde ettiği servetini açgözlülükle koruduğu uzak bir çiftliğe kaçtı.

Sinematografisini Edward Lachman'ın üstlendiği, siyah beyaz çekilen Kont, vampir metaforunu doğrudan kullanıyor. 

47 yaşındaki Larraín, Kont'u 2012 yapımı Prenses Diana biyografisi Spencer ve 2016 tarihli başyapıtı Jackie'den sonra çekti. Her iki film de önemli erkeklere yakınlıklarının, toplumun beklentilerine hapsettiği kadınların trajik biyografileriydi. 

Yeni filmiyle herkesi şaşırttı

Şilili yönetmen, pek çok kişinin tahmin ettiği gibi ünlü kadınlarla ilgili üçlemesini tamamlamak yerine, Pinochet'yi iktidara getiren 1973 darbesinin 50. yıldönümünden sadece birkaç gün sonra yayımlanan Pinochet portresine yöneldi. 

Netflix'te yayımlanan en tuhaf filmlerden biri olan Kont, bu nedenle çok da tanıtılmadan, sessiz sedasız gösterime girdi. Bu kanlı ve kışkırtıcı filmin başrollerinde Jaime Vadell, Gloria Münchmeyer, Paula Luchsinger ve Alfredo Castro yer alıyor. 

"Hınzırca komik, kana bulanmış bir portre"

Film, eleştirmenlerin beğenisini kazandı. 

Breakfast All Day'den Christy Lemire, "Ed Lachman'ın sinematografisi enfes" dedi ve ekledi: 

Siyah beyaz çekilmiş, inanılmaz, zengin bir güzelliğe sahip.

Rolling Stone'dan David Fear, Kont'la ilgili eleştirisinde şöyle yazdı:

Sonuçta aklınızda kalan, Larraín'in ülkesini paramparça eden ve yine de canavarı öldürmenin yeterli olmadığını bilen birinin kalbini nasıl cesurca kazığa oturttuğu.

Rogerebert.com'dan Carlos Aguilar, filmle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Çürüyen bir tiranın hınzırca komik, kana bulanmış bir portresi.

Independent Türkçe



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters